Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:18 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salariile sefilor din Constanta

1223842255.jpg

Tiberiu Tofolean, directorul Spitalului Judetean castiga aproximativ 70 de milioane de lei pe luna, in timp ce prefectul Danut Culetu, doar 54 de milioane

Avand in vedere scandalul iscat pe tema salariilor si a pensiilor imense obtinute de unii, ZIUA de Constanta a facut un "periplu informativ" pe la mai-marii din judet care ocupa functii de conducere in diverse domenii de activitate. Mai mult, pentru informarea opiniei publice, nu am apelat la declaratiile de avere, ci am preferat sa vedem daca interlocutorii nostri sunt sau nu deschisi atunci cand vine vorba despre veniturile pe care le incaseaza, lunar, din contributiile cetatenilor. Daca ar fi sa facem o apreciere, per ansamblu, asupra declaratiilor pe care unii primari ori directori de institutii publice le-au facut privind veniturile pe care le incaseaza lunar, ca urmare a muncii prestate pentru stat, putem deduce ca sunt oameni obisnuiti, ca noi toti, care traiesc, de la o luna la alta, din remuneratia fixa pe care o primesc.

Transparenta partiala in Prefectura

Prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, a specificat ca salariul sau brut nu poate sari de 54 milioane lei vechi. "Lunar iau in mana circa 45 milioane lei vechi. Aici intra si salariul de merit, norma de hrana (exact ce aveau si politistii) si cateva sporuri", ne-a declarat reprezentantul Guvernului in teritoriu. In schimb, subalternul sau, subprefectul Cosmin Andrei, nu a binevoit sa ne raspunda, in pofida insistentelor noastre. O dovada de transparenta a dat si directorul Directiei Judetene de Statistica, Enache Busu. Acesta incaseaza, lunar, 31milioane lei vechi (n.r. salariul net). "Salariul de incadrare este de 18,2 milioane lei vechi, la care se adauga sporul de conducere, de 50%", a explicat seful Directiei Judetene de Statistica.

Bani in functie de populatie

In functie de numarul de locuitori dintr-o unitate administrativ-teritoriala, primarii au indemnizatii mai mari sau mai mici. Mai mult, daca acestia sunt membri ai sindicatului functionarilor publici, ei beneficiaza si de drepturi de hrana, sumele primite suplimentar fiind intre 1,8 si 2,5 milioane lei vechi. Initial, edilul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, ne-a declarat ca nu stie la cat se ridica indemnizatia sa, deoarece banii sunt virati direct pe card si "nu m-a interesat". "Iau, parca, in jur de 40 de milioane lei vechi, dar nu stiu daca e net sau brut", ne-a spus Tusac. Apoi a revenit si a rectificat: "Indemnizatia mea este de 35.225.000 lei vechi, la care se adauga drepturile de hrana, de 2 sau 2,5 milioanele lei vechi". Cu toate ca pastoreste o comunitate mai mica decat cea din Mangalia, seful administratiei din Techirghiol, Adrian Stan, are un venit lunar de 39 milioane lei vechi "sau ceva de genul asta", plus drepturi de hrana, de "1,8 milioane lei vechi sau doua milioane lei vechi, nu stiu exact". Plecat la Paris pentru a dezbate proiecte ce vizeaza zona metropolitana, edilul din Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, nu a putut fi contactat telefonic. Insa, din discutia purtata cu predecesorul sau, Nicolae Crivineanu, am aflat ca primarul orasului primeste "in jur de 40 milioane lei vechi, salariul brut lunar".

Radu Mazare, 39 milioane de lei

Cel mai bine platit primar al judetului este, cum era si de asteptat, avand in vedere numarul de locuitori al municipiului pe care il reprezinta, Radu Mazare. Edilul Constantei are o indemnizatie lunara neta de aproximativ 3.900 lei, pe care, dupa cum ne-a declarat Liviu Tramudana, responsabilul Primariei Constanta in relatia cu presa, o doneaza integral cantinei sociale Fair Play. Primarul orasului Eforie, Ovidiu Brailoiu, nu este la fel de bine platit ca si primarul Constantei. Indemnizatia acestuia se ridica la aproximativ 2.000 lei pe luna. Edilul orasului Navodari este ceva mai bine remunerat. El ia un salariu net de 2.800 lei. Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, are o retributie bruta de 6.207 lei pe luna. Directorul Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, Vasile Moldovanu, are un salariu lunar net de aproximativ 1.200 de euro.

Presedintele Curtii de Apel sta cel mai bine

Comisarul-sef Tudorel Ene, directorul Directiei Politiei de Frontiera Constanta, are un salariu lunar ce ajunge pana la 3.500 de lei, fara sporuri. La randul sau, comisarul-sef Adi Octavian Toba, inspector-sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, are un salariu mai degraba modest, de aproximativ 2.600 de lei, in care nu intra sporurile. La Autoritatea Navala Romana, lucrurile stau ceva mai bine. Cel putin, pentru Valentin Serbanescu, directorul general al ANR, care, potrivit declaratiei sale de avere, primeste, anual, nu mai putin de 74.982 de lei pentru functia pe care o detine. Cu alte cuvinte, in fiecare luna incaseaza aproximativ 6.250 de lei in schimbul ocuparii fotoliului de director general. Salariul de baza al directorului general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, Constantin Matei, este de aproximativ 5.000 de lei, insa, cu toate sporurile incluse, poate ajunge la circa 6.200 de lei. In ceea ce priveste Inspectoratul de Jandarmi Judetean, inspectorul-sef, lt.col. Marian Ureche, este remunerat lunar cu aproximativ 4.000 de lei pentru functia ce o ocupa, in suma fiind incluse toate sporurile. La randul sau, colonelul Costica Cojoc, comandantul Gruparii de Jandarmi Mobile Tomis, primeste in jur de 5.000 de lei, cu toate sporurile incluse. Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, Gigi Valentin Stefan, are un salariu net de 4.500 de lei, iar Adina Florea, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunal, primeste in jur de 5.600 de lei pentru functia pe care o detine. Elena Vlad, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel, are, potrivit declaratiei de avere, un venit anual de 136.685 de lei, ceea ce inseamna aproximativ 11.390 de lei pe luna. Din declaratia de avere a judecatoarei Doina Draguinea, presedintele Tribunalului Constanta, reiese ca venitul sau anual este de 100.351 de lei, adica 8.362,58 de lei lunar. Presedintele Curtii de Apel Constanta, judecatorul Nicolae Stanciu, are, conform declaratiei de avere, un venit anual de 177.383 de lei, ceea ce inseamna lunar aproximativ 14.781 de lei.

Managerul spitalului conduce detasat

In cadrul celei mai mari unitati sanitare din judet lucrarile de renovare sunt in toi, de patru ani. De aproape tot atati ani, de la sfarsitul lui 2005, prof. univ. dr. Ioan Tiberiu Tofolean, coordoneaza tot ceea ce se intampla in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta. Si este rasplatit, ar spune unii, pe masura. "Salariul meu de baza este de 45 milioane lei vechi. La acesta se mai adauga sporuri de vechime, de conducere si de doctorat", a declarat acesta. Per total, seful unitatii sanitare primeste, lunar, in jur de 70 milioane lei vechi. Din aceeasi breasla face parte si Liviu Mocanu, presedinte-director executiv al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta (CJAS). "Iau un salariu brut de 3.247 lei, caruia i se adauga un spor de vechime de 25% ", spune acesta. Astfel, luandu-se in considerare impozitele, sefului CJAS ii intra, lunar, in cont aproximativ 30 milioane lei vechi. Doar intr-o luna moarta, pentru ca, potrivit lui Liviu Mocanu, salariului si sporului de vechime li se mai adauga stimulente variabile, de 20 - 30 milioane lei vechi. Dar nu toti directorii din sistemul sanitar castiga atat de bine. Dr. Marius Enescu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana, spre exemplu, ia in mana aproximativ 23 milioane lei vechi. Are un salariu de incadrare de 13,9 milioane de lei, caruia i se adauga sporul de vechime, conducere si doctorat. La fel castiga, lunar, si Dragos Poteleanu, seful Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. "Pana acum am luat 2.300 lei, salariu net, dar de la 1 octombrie mi s-a modificat si probabil voi lua mai mult", a declarat acesta. Sub trei mii lei castiga si Marian Sarbu, seful Inspectoratului Scolar Judetean. Are un salariu de incadrare de 1.736 lei, la care se adauga o suplimentare de 25%, datorata gradatiei de merit (distinctie acordata cadrelor didactice cu rezultate exceptionale), spor de vechime si conducere. Astfel, dupa 30 de ani de invatamant, Marian Sarbu ajunge la un salariu de 2.770 lei.

La secret

Unii au fost mai sinceri si ne-au raspuns scurt si direct la o intrebare pe cat de simpla, pe atat de secreta. Altii au invocat semnarea unor declaratii de confidentialitate, care le interzice dezvaluirea vreunei informatii in acest sens fara a avea in prealabil acordul celor mai sus-pusi. Chestionat in legatura cu veniturile pe care le incaseaza lunar in calitate de director al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, Dumitru Mergeani a precizat ca, in baza clauzei de confidentialitate pe care a semnat-o, nu poate face niciun fel de precizari in acest sens. "Este o institutie publica, dar functionarii publici sunt pana la director. Sunt director subordonat APIA central. Eu va spun oricand cat castig, dar trebuie cerut acordul celor de acolo mai inainte", a completat Mergeani. Cat despre capitolul "alte venituri", acesta a fost retinut in a ne acorda un raspuns. In ceea ce priveste salariul Arhiepiscopului Tomisului, Inalt Preasfintia Sa Teodosie, venitul lunar al acestuia se ridica la 7.244 de lei, impozabil. Informatia ne-a fost data de purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, preotul Eugen Tanasescu, in lipsa superiorului sau, aflat intr-o delegatie in Georgia. "Acest salariu se acorda in baza Legii 142/1999, referitoare la sprijinirea statului pentru salarizarea clerului. La acest venit nu se acorda niciun fel de sporuri". Tot purtatorul cuvant ne-a precizat ca, la capitolul alte venituri, se mai adauga cele care ii revin din aria universitara, la Facultatea de Teologie, unde detine functia de decan: "Nu stiu de veniturile pe care le obtine de acolo, trebuie intrebata universitatea in acest sens". La capitolul salarii si venituri de primari, Dumitru Bocai, alesul local al orasului Ovidiu, a precizat, fara ocolisuri, ca remuneratia neta pe care o primeste, lunar, este de 2.800 de lei. "Cat despre alte venituri, detin cateva terenuri, iar daca simt nevoia de un venit in plus, imi vand unul", s-a exprimat Bocai. Edilul orasului Harsova, Tudor Nadrag, a declarat ca nu este interesat prea mult despre venitul sau, pentru ca "nu sta in baza salariului": "E de 2.800 de lei, mai am si alte activitati, nu ma intereseaza ce bani iau de la primarie. Am o firma de constructii si instalatii, pe care o administreaza acum fiul meu". Cat despre profitul obtinut de pe urma acestei afaceri, primarul nu a stiut sa exemplifice, apreciind doar ca are 60 de salariati in subordine, iar cifra de afaceri pe anul trecut a fost de 55 de miliarde de lei. Edilul orasului de frontiera Negru Voda, Ion Nicolin, a declarat ca de pe urma muncii pe care o desfasoara primeste in jur de 2.600 - 2.700 de lei, sub forma de indemnizatie, insa are si activitati in agricultura: "Din agricultura, anul acesta am obtinut in jur de un miliard sase sute. Aici, la tara, nu ai cum sa stai, trebuie sa mai faci si altceva, ca nu ai cum sa traiesti", a conchis primarul. Nici primarul din Cernavoda, Mariana Mircea, nu obtine, personal, alte venituri, din alte activitati pe care le intreprinde. Dupa cum ne-a declarat, salariul pentru activitatea pe care o desfasoara este de aproximativ 2.800 de lei net. "Nu stiu exact suma, pentru ca intra direct la banca. Oricum, de la 1 octombrie se pare ca ni se va mari si noua, dar nu semnificativ", a apreciat Mariana Mircea.

Cupsa, un caz fericit

Unul dintre fericitii de la conducerea institutiilor constantene este seful Administratiei Canalelor Navigabile, Ovidiu Cupsa. PNL-istul are un salariu brut de 5.250 de lei. "Sincer, habar n-am cu cat raman. Am un cont si acolo se varsa toate veniturile mele, cele din salariu si cele de la firme. Oricum, eu am salariu la nivel de secretar de stat", spune Cupsa, care a omis sa-si treaca venitul in declaratia de avere. La polul opus se afla directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Petre Dinica. Veniturile acestuia nu sunt foarte mari, mai ales daca le comparam cu grijile pe care le are din cauza serviciului. Criza de la nivelul DGASPC-ului aduce mult stres, insa nu si venituri pe masura: "Am un salariu de incadrare de 1.539 de lei, la care se adauga sporul de vechime, cel de conducere si unul de consilier juridic. In final, ajung pe la 2.500 de lei". Pe de alta parte, Virgil Coman, seful Directiei Judetene a Arhivelor Nationale, are un venit mai mare din cauza sporului de toxicitate. "Salariul de incadrare este de 1.920 de lei. La acesta se adauga sporul de conducere, cel de merit si cel de toxicitate. In total, ajung la vreo 30 si ceva de milioane", recunoaste Coman.

Bosii deplang soarta debutantilor

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca, Eugen Bola, nu plange soarta directorilor, ci pe cea a debutantilor: "Un inspector debutant are sapte milioane brut. Adica ramane cu vreo cinci milioane in mana. Ganditi-va ca pe omul ala eu il trimit sa controleze si sa amendeze. Nu este normal sa fie asa", se revolta ITM-istul. In ceea ce priveste venitul sau, Bola spune ca are un salariu de incadrare de 1.700 de lei, care, dupa adaugarea sporurilor, ajunge pe la 24 de milioane. "Si ar mai fi stimulentele. Dar acestea sunt numai 0,7% din salariu", explica Eugen Bola. Soarta debutantilor o plange si Cristian Radu, seful Garzii Financiare Constanta: "La noi, un comisar debutant ia 557 de lei". Despre salariul sau spune ca nu este relevant. "Am 2.200 de lei salariu, plus sporuri. Si mai avem si stimulentele, care pot ajunge la trei salarii. Insa, luna trecuta, spre exemplu, nu am luat nimic in plus", spune Radu.

"Cand o sa se compare Petro cu Hrebenciuc?"

Foarte enervat de intrebarea legata de leafa, Gheorghe Trandafir, seful Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, a raspuns scurt si taios: "Am 18 milioane si nu stiu cat, ca orice salariat pe grila 1A". Carmen Raducu, directoarea Casei de Pensii, spune ca are salariul de incadrare de 1.700 de lei, la care se adauga sporul de conducere, cel de vechime, plus salariul de merit. "Iau in mana cam 2.180 de lei", a spus, pana la urma, sefa Pensiilor constantene. Acelasi salariu de baza il are si seful Garzii de Mediu, Vasile Petro. Acesta se plange ca stimulentele sunt o rara avis, dar spune ca amenzile nu se dau de dragul premierilor ulterioare. "Cu sporuri si toate celelalte, ajung la 20 si ceva. Cu 25 de milioane sunt cel mai tare boier din GNM", spune, ironic, Petro. GNM-istul a ajuns insa la o concluzie: "Ar trebui sa ne apucam de furat, ca sa fim si noi la nivelul celor bogati. Cand o sa se compare Petro cu Hrebenciuc?".

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor} {autor} Manuela MOLDOVEANU{/autor} {autor} Cecilia ZAREA{/autor} {autor} Stefania CHERMANEANU{/autor} {autor} Claudia CANDET{/autor} {autor} Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • strain 22 Mar, 2009 18:27 Spuneti mi si mie cand veti invata sa vorbiti si sa faceti calcule in lei noi, ci nu in cei vechi - nu vi este rusine ca au trecut aproape 4 ani si inca nu ati invatat! ******* !!! ce inseamna 45 milioane?