Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:30 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mahala pentru oraselul lacustru

ro

03 Apr, 2008 00:00 831 Marime text

O simpla dezbatere publica s-a transformat intr-un adevarat circ

Cel mai surprinzator aspect este ca pana si oamenii "de vaza" ai Constantei, prezenti la discutia impusa de lege pentru aprobarea proiectului ce vizeaza construirea oraselului lacustru de pe lacul Siutghiol, au avut atitudine de tate din piata. Rochiile inflorate si bujorii din obrajori le lipseau. Oricum, finalitatea a fost cea previzibila: majoritatea celor prezenti in Sala mare a Prefecturii, pentru a asculta expunerea de motive pentru care ar trebui construita insula de cinci hectare in mijlocul lacului, au fost pro-Mazare. Asta nu inseamna neaparat ca aveau habar despre ce este vorba in propozitie. Nicidecum! Preferintele politice si iubirea fata de conducatorul orasului au fost mai presus, asa cum se intampla de fiecare data. Proaspat venit de la schi, din Italia, edilul Constantei s-a asezat plictisit pe scaun, intre subalternul sau, Nicolae Nemirschi, si Vasilica Ciubotaru, reprezentanta Agentiei Regionale de Protectia Mediului Galati. Prezidiul a fost completat de Ani Merla, director de mediu in cadrul primariei conduse de Mazare, si de expertul de mediu Traian Petrescu, elaboratorul raportului de mediu, angajat al Primariei, cel putin pe durata derularii contractului, fost director al APM Constanta si iubitor al acelorasi culori intr-ale politichiei, ca si edilul.

"Cine a organizat, ma, asta?"

Intalnirea a debutat cu o prezentare a arhitectului Simona Tarsoaga, completata mai apoi de Petrescu. Enervat la culme ca nu exista o instalatie de sonorizare, care sa faciliteze auditoriului intelegerea problemelor dezbatute, Mazare a tunat, cu ultimele forte aduse inapoi din tara lui da Vinci, la expertul de mediu: "Vorbiti mai tare, pentru ca nu se aude!". Acesta i-a raspuns enervat: "Dar nu este vina mea ca nu se aude!" si a primit prompt replica: "Da nici a mea nu e!". Asa s-a aplanat micul conflict intre cei doi, care, de fapt, se zice ca ar fi prieteni, nicidecum inamici. Apoi, de plictiseala, edilul a inceput sa se joace la telefon. Ori ca se juca sau trimitea un SMS, era clar ca Mazare a gasit aparatul mult mai interesant decat explicatiile lui Petrescu. Apoi, fara sa tina cont ca era in vizorul tuturor celor prezenti, a inceput sa susoteasca cu Nemirschi: "Cine a organizat, ma, asta?". "Doamna Merla", i-a replicat viceprimarul. Apoi, pentru a pastra contactul cu realitatea si a uita de oboseala, printre doua cascaturi, frecari la ochi si alte dovezi de somnolenta, Mazare si-a continuat discutia cu Nemirschi. Ba i-a povestit cum a fost in Italia, ba se uitau pe hartile pe care le aveau pe masa si se consultau, ba intreba de o anume "imputita, care nu este in stare sa se aranjeze nici macar la dezbatere". Avea probleme grave, edilul nostru, ca doar nu-i lucru usor sa conduci un oras cum este Constanta.

Non-europenii, dati exemplu

Dupa ce Petrescu si-a terminat discursul ce parea fara sfarsit, la rugamintile viceprimarului Nemirschi, Mazare a luat cuvantul. A spus multe, pornind de la un exemplu: un proiect similar, dezvoltat de rusi in Marea Neagra, la Sochi, dar si de oraselele din Dubai. A povestit cum a fost la schi in Italia si cum a gasit acolo numai romani, care nu au unde sa munceasca in tara. "In hotel, toti, de la cameriste la ospatari, erau romani. L-am intrebat pe unu: Tu de unde esti, ma? Din Brasov, mi-a raspuns. Si de ce nu lucrezi in tara? Pentru ca nu am unde. Lua 1500 de euro pe luna acolo. Si stiti de ce? Pentru ca, acolo, au stiut sa se ocupe de turism. In zona aia erau numai vacari care faceau cas si acum toti au hoteluri si au bani multi. Si stiti de ce? Pentru ca, aici, a trebuit sa facem noi telegondola, la mare, ca sa ne ia ideea si cei de la munte. Numai ca, in Europa, sunt mii de kilometri de partii legate intre ele, iar in Romania au asteptat opt luni ca sa taie opt brazi", si-a exprimat Mazare indignarea. A tunat si a fulgerat, iar totul a culminat cu ropote de aplauze. Ca sa nu existe vreun dubiu in ceea ce priveste iubirile politice ale celor aflati in sala. Printre privitori si vorbitori s-au aflat reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, PSD-ista Antonella Marinescu, democrat-liberalul Senol Zevri, reprezentanta agentiilor de turism, Corina Martin, dar si foarte multi alegatori.

ONG-urile, servile lui Mazare

Unul dintre ei, un pensionar, a avut, la un moment dat, o iesire pro-edil: "Lasati-l pe Mazare sa faca ce vrea el! Ca e tanar si in zece ani o sa ajunga presedinte. Vedeti dumneavoastra, cat fura si tot face". Un moment penibil a fost acela in care reprezentanta Societatii Ornitologice din Romania a luat cuvantul. Cu accent moldovenesc de peste Prut, tanara a fost luata din prima peste picior si, in ciuda faptului ca nu s-a declarat ferm impotriva proiectului dezbatut, a atras rasetele batjocoritoare ale asistentei. Cele mai amuzate au parut a fi Corina Martin, impreuna cu prietenele sale. Reprezentanta agentiilor de turism a luat cuvantul si si-a aratat exaltarea fata de proiect. Nici macar reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale de mediu nu au fost foarte vehementi in ceea ce priveste Oraselul lacustru, preferand sa spuna ca "lacul Siutghiol este poluat istoric si acest proiect este ultima sansa pentru ecologizarea lui". Din pacate, de mistoul general nu a scapat nici Vasilica Ciubotaru, de la ARPM Galati, care, prin locul pe care l-a ocupat, s-a aflat intre Merla si Mazare. Edilul chiar l-a intrebat pe sest, la un moment dat, pe Nemirschi cine este "aia din dreapta". Si, in ciuda faptului ca au fost ridicate destule probleme, in final s-a ajuns la concluzia ca cetatenii Constantei sunt in unanimitate de acord cu proiectul. Acum, se mai asteapta avizul de mediu.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii