Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:55 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noua taxa auto, tot mai aproape de intrarea in vigoare, dupa ce a trecut de Senat. Cum se calculeaza si cine o plateste

ro

02 Nov, 2011 01:00 1868 Marime text

auto.jpgSenatorii au adoptat luni proiectul de lege privind noua formula de calcul a taxei auto. Poiectul prevede o reducere a taxei de poluare de pana la 25%, insa stabileste si ca taxa trebuie platita inclusiv de autoturismele inmatriculate in Romania inainte de 2007, pentru care nu a fost platita o astfel de taxa. Senatul este prima Camera sesizata, asadar proiectul va ajunge in dezbaterea deputatilor, ei fiind cei care isi vor da votul final pe aceste prevederi.


Senatorii au adoptat luni proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule cu 57 de voturi "pentru", 51 "impotriva" si 4 abtineri. Acest proiect modifica taxa de poluare pentru autovehicule prevazuta de OUG 50/2008, taxa care a fost declarata ilegala de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, la inceputul lunii aprilie.

Potrivit proiectului de lege adoptat luni de Senat, taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru second-hand, care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau in strainatate. Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

AvocatNet.ro a scris in detaliu despre noua formula de calcul a taxei auto AICI.

Cand se plateste taxa

Proiectul de lege prevede ca obligatia de plata a taxei intervine:

  • cu ocazia inscrierii in evidentele autoritatii competente, potrivit legii, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de catre primul proprietar din Romania;
  • la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei exceptari sau scutiri;
  • la reintroducerea in parcul auto a unui autovehicul in cazul in care, la momentul scoaterii din parc, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduala a taxei.

Atentie! Masinile inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 - 1 iulie 2008 nu vor trebui sa achite taxa pe poluare in noua ei forma intrucat ele au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima inmatriculare a acestora a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule in temeiul art 214 1 - 214 3 din Codul Fiscal.

De asemenea, noua taxa de poluare nu va fi achitata nici de autovehiculele incadrate in categoria vehiculelor istorice sau care au fost acordate unor institutii ale statului. In acelasi timp, nici autoturismele confiscate sau cele acordate cu titlu gratuit nu sunt supuse la plata acestei taxe.



Se dau si bani inapoi


Totodata proiectul de lege privind noua taxa de poluare aduce si vesti bune pentru soferi. Astfel, daca taxa auto, pe care ati platit-o in perioada 1 iulie 2008 si pana la data de intrare in vigoare a acestei noi legi, este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea noilor prevederi, proiectul de lege ofera posibilitatea de a va primi inapoi diferenta de taxa platita, daca veti face o cerere in acest sens la organul fiscal competent.

Modalitatea de restituirea va fi stabilita prin normele de aplicare ale acestei legi, care urmeaza sa fie elaborate dupa publicarea in Monitorul Oficial a prezentului act normativ.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede si ca atunci cand un autovehicul pentru care s-a platit taxa in Romania este ulterior scos din parcul auto national, proprietarului platitor al taxei i se restituie valoarea reziduala a acesteia.


"Valoarea reziduala a taxei reprezinta taxa care ar fi platita pentru respectivul autovehicul daca acesta ar fi inmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto national", se mai arata in proiect.

Senatul a adoptat proiectul de lege, in calitate de prima Camera sesizata, urmand ca proiectul sa ajunga in dezbaterea deputatilor, care trebuie sa isi dea votul final (Camera Deputatilor fiind camera decizionala).

Sursa: Avocatnet.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii