Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:26 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnaturi pentru batut elevii

ro

05 Oct, 2004 00:00 1071 Marime text

Profesorii de la Colegiul Pedagogic cer aprobarea parintilor pentru a le bate copiii

Parintii copiilor care au participat zilele acestea la celebrele de-acum sedinte de inceput de an de la Colegiul Pedagogic au auzit ceva ce aproape sigur nu s-a mai intamplat in istoria invatamantului * Ei sunt somati sa semneze niste tabele prin care cadrele didactice sa aiba mana libera sa-i mai bata din cand in cand pe copiii neascultatori, ori de cate ori situatia o cere * In ciuda eforturilor noastre de a intelege ce inseamna acest lucru, nu am inteles, pentru ca daca ar cauta cineva motive sa-l atinga pe un copil, oricand s-ar ivi o astfel de situatie * Tot aici, parintilor li se cer sume imense de bani, pentru fondul clasei si al scolii, dar si pentru diverse manuale optionale * Inca din primele zile ale anului scolar 2004- 2005, invatatorii si dirigintii renumitei institutii de invatamant le-au cerut copiilor diferite sume de bani, care ajung, la un prim calcul, la cateva milioane de lei * Boboceii de clasa I trebuie sa plateasca 265.000 lei pentru fondul clasei, cam 200.000 lei pentru dezinsectie si dezinfectie, cateva sute de mii pentru manuale optionale de limba engleza, o suta de mii pentru un alfabetar nou etc. * Unora dintre parinti, care par a fi mai instariti, li s-a insuflat ideea ca ar fi bine sa sponsorizeze cu ceva scoala * Intrebat in legatura cu strangerea diferitelor sume de bani in interesul scolii, inspectorul scolar general, Petrica Miu, ne-a declarat ca aceste fonduri sunt ilegale, insa daca parintii decid din proprie initiativa sa adune ceva bani, asta este treaba lor

Anul acesta, inscrierea copilului la scoala s-a transformat intr-un adevarat tur de forta pentru parinti. Insa acesta este un mizilic fata de ceea ce urmeaza dupa inceperea anului scolar. Durerile de cap de-abia acum au inceput. Bani pentru mancare, bani pentru fondul clasei, bani pentru fondul scolii, bani pentru limba straina si multi alti bani. Se pare ca pregatirea prichindeilor pentru scoala a scos din buzunarele adultilor cateva milioane bune. Dupa data de 15 septembrie, acestia credeau ca vor scapa de febra pregatirilor si a cumparaturilor, insa s-au inselat, in calculele lor neintrand si bugetul de rezerva pentru aceste fonduri menite "sa asigure o cat mai buna educare a copiilor". Toate calculele sunt valabile insa pentru un singur copil, dar nu trebuie sa omitem faptul ca destule sunt familiile cu mai multi scolari, caz in care cheltuielile se dubleaza sau chiar se tripleaza. La nivelul judetului Constanta, taxa solicitata poate depasi un milion de lei, asta in functie de prestigiul scolii. Fondurile slabe primite din partea autoritatilor locale i-au indemnat si anul acesta pe profesori sa recurga la diverse metode prin care sa faca rost de bani pentru ca institutia in care lucreaza sa arate cat mai bine.

"Sponsorizarile" salveaza situatia dezastruoasa a scolilor constantene

Si asa, cum spun de cele mai multe ori pagubitii, adica parintii, "sponsorizarile" salveaza situatia dezastruoasa in care se gasesc unele unitati de invatamant. In majoritatea scolilor constantene aceste sponsorizari vin din buzunarul parintilor, sub denumirea de fondul clasei, sumele fiind administrate de cele mai multe ori de catre diriginti sau invatatori. Din acesti bani se cumpara creta, burete, mochete, perdele sau parchet. Un exemplu elocvent este cazul Colegiului National Pedagogic "Constantin Bratescu", unde elevilor li s-au cerut sume imense de bani, atat pentru fondul clasei, fondul scolii, cat si pentru diverse manuale optionale si multe altele. Inca din primele zile ale anului scolar 2004-2005, invatatorii si dirigintii renumitei institutii de invatamant le-au cerut copiilor diferite sume de bani care se ridica, la un prim calcul, la cateva milioane de lei. Astfel, boboceilor de clasa I le-au fost solicitate urmatoarele sume: 265.000 lei pentru fondul clasei, cam 200.000 lei pentru dezinsectie si dezinfectie, cateva sute de mii pentru manuale optionale de limba engleza, o suta de mii pentru un alfabetar nou etc. Si asta nu ar fi nimic, in conditiile in care invatatorilor nu le-ar fi venit ideea ca mobilierul din salile de curs este prea vechi si micutii nu stau prea confortabil. Ca urmare, la prima sedinta, unora dintre parinti, care par a fi mai instariti, li s-a sugerat ca ar fi bine sa se stranga bani pentru inlocuirea scaunelor si a bancutelor, nedemne pentru prestigiul unei asemenea unitati scolare, care ar costa in jur de 1500.000 lei de elev. Ba chiar, mai mult decat atat, s-a adus in discutie si posibilitatea inlocuirii vechiului parchet cu unul mai nou si, de ce nu, si laminat, daca tot s-ar purcede la schimbari. In momentul de fata nu se stie cu exactitate care va fi cuantumul taxei aferente fondului scolii, insa se vehiculeaza ca acesta va fi in jur de 500.000 lei pentru fiecare copil in parte.

Inspectoratul Scolar Judetean spune ca strangerea fondurilor este ilegala

Intrebat in legatura cu strangerea diferitelor sume de bani in interesul scolii, inspectorul scolar general, Petrica Miu, ne-a declarat ca aceste fonduri sunt ilegale, insa daca parintii decid din proprie initiativa sa adune ceva bani, asta este treaba lor. Miu a precizat ca in nici o unitate scolara taxele nu pot fi impuse, ca urmare plata acestor bani este optionala. O alta problema cu care se confrunta elevii Colegiului National Pedagogic "Constantin Bratescu" face referire la tabelele pe care anumite cadre didactice vor sa le intocmeasca in scopul strangerii de semnaturi de la parinti pentru a-i putea bate pe copiii neascultatori, ori de cate ori situatia o cere. In aceste conditii, invatamantul obligatoriu de stat, gratuit prin lege, capata tot mai mult caracteristicile celui privat. Se pare ca strangerea fondurilor scolare se practica si in alte institutii. Totusi, in scolile marginase sumele stranse sunt modice, mai mult datorita faptului ca acolo invata multi elevi ai caror parinti nu au o situatie materiala prea fericita. In anumite scoli profesorii au amenintat copiii cu scaderea notelor sau neincheierea mediilor in cazul in care nu vor achita sumele cerute. Cu toate acestea, exista si unitati de invatamant in care copiilor nu li s-a cerut nici un ban. Printre acestea amintim Scoala Generala nr. 15 sau Colegiul Comercial Mangalia, acestea fiind doua cazuri fericite. In general, aceasta stare de fapt nu predomina in scolile constantene. Aproape peste tot, cadrele didactice ignora dispozitiile Inspectoratului Scolar Judetean si strang parca cu si mai mult elan bani in interesul scolii. Reamintim ca, in urma cu aproximativ un an, la gradinita din Castelu, educatoarele nu au permis accesul copiilor in clase inainte de a anunta ca fiecare parinte trebuie sa plateasca suma de 200.000 lei pentru fondul clasei. Probabil ca in cel mai scurt timp se va ajunge la aceeasi solutie si in cazul celorlalte unitati in care copiii si parintii vor refuza sa dea niste bani, doar asa, de dragul de a da. O poveste similara, in care profesorii au cerut bani fara a avea vreo justificare, s-a petrecut in vara acestui an, la Grupul Scolar de Electrotehnica si Telecomunicatii. Aici, dupa terminarea anului scolar, elevilor li s-au cerut cateva sute de mii pentru eliberarea diplomelor de studii, asta in conditiile in care actele respective nu costau decat 30.000 lei. Oricum, cei carora nu le convine ca in scoli sa se stranga fondul clasei sunt parintii, care sustin ca ar prefera sa faca altceva cu acesti bani decat sa doteze scolile, mai ales ca de aceasta parte trebuie sa se ocupe reprezentantii Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public si Privat, in colaborare cu alte organisme abilitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii