Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:35 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creditul în euro se scumpeşte. BCE a dat semnalul

ro

20 May, 2011 02:50 1526 Marime text

Jurgen Stark, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, spune că nu mai este nevoie de stimuli economici şi monetari pentru zona euro. Revenirea economică din este una stabilă şi, sub presiunea inflaţiei, BCE este aşteptată să crească dobânda cheie în iulie.

Stark, căruia îi este atribuit titlul neoficial de economist-şef al BCE, spune că economia zonei euro înregistrează o creştere puternică, în special Germania.

"Recuperarea economică din zona euro a fost una susţinută şi a a devenit una mai extinsă", a declarat neamţul Stark la o conferinţă organizată de guvernul grec şi The Economist, citat de Reuters.

Economia Germaniei a crescut uimitor cu 1,5% în primele trei luni ale anului, faţă T4 2010 şi cu 4,8% faţă de T1 2010, iar Franţa a înregistrat una avans de 1% faţă de T4 2010 şi de 2,2% faţă de T1 2010. O altă mare economie a Europei, Italia a raportat o creştere a PIB de doar 0,1% faţă de T4 2010 şi de 1% faţă de T1 2010.

Portugalia, Grecia şi Irlanda sunt în continuare în recesiune, şi o înăsprire a politicilor monetare ar putea îngreuna situaţia celor trei ţări afectate de mari probleme fiscale.

Inflaţie mare pentru zona euro

Însă zona euro este afectată de o inflaţie în creştere, ce a ajuns în aprilie la 2,8%, iar inflaţia de bază - din care sunt excluse preţurile volatile - a ajuns la maximumul ultimilor doi ani şi trei luni. Ţinerea în frâu a inflaţiei - puţin sub 2% - prin instrumentele monetare de care dispune este obiectivul principal al BCE.

După ce la ultima şedinţă de politică monetară BCE a ţinut dobânda cheie la 1,25%, iar Jean Claude Trichet, preşedintele băncii, nu a dat semnalul că va opera noi modificări în iunie, şedinţa din iulie este aşteptată să vină cu creşterea dobânzii. Ipoteza este întărită şi de declaraţia lui Stark.

Rate mai mari la credite

În momentul în care BCE va creşte dobânda cheie, piaţa interbancară va urma tendinţa. Cum creditele în euro pentru populaţie din România au o rată de dobândă care variază în funcţie de Euribor, debitorii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru plata ratelor lunare.

De la începutul anului am avut o creştere substanţială a dobânzilor creditelor în euro, care s-a accelerat în pragul - şi imediat după - deciziei BCE de a creşte dobânda cheie de la 1 la 1,25%.

Euribor 3M, de care sunt legate cele mai multe dintre creditele în euro acordate de băncile din România, era la 1% la începutul anului şi a ajuns la 1,43% în ultima şedinţă interbancară, înregistrând astfel o creştere de 43% în cinci luni şi jumătate.

Euribor 6M a pornit de la 1,224% şi a ajuns la 1,713%, în creştere cu 40%. Cei care au creditele legate de acest indicator vor începe să simtă în buzunare începând cu această lună sau cu următoarea - în funcţie de bancă - creşterea dobânzilor.

Există un decalaj între momentul în care dobânzile cresc pe piaţa interbancară şi cel în care băncile le transferă clienţilor. Cei mai folosiţi indicatori sunt Euribor la 3 şi 6 luni. Deşi aceste dobânzi variază zilnic, cele mai multe bănci aleg să aplice transformările clienţilor la 3, respectiv 6 luni. Cele mai mari bănci din România aleg această metodă, dar sunt şi bănci care folosesc indicatorul Euribor 3M, de pildă, şi recalculează dobânda lunar. De asemenea, variază şi perioada în timp din care este extrasă cotaţia. Astfel, dacă unele bănci aleg cotaţia dintr-o anumită zi, altele fac o medie aritmetică a cotaţiilor raportate în timpul scurs de la ultima modificare a dobânzii clientului.

Pentru un credit de 50.000 de euro pe 25 ani care avea o dobândă de 6% la începutul anului, evoluţia Euribor 3M de până acum face ca rata lunară să sară de la 322 euro la 335 euro. Dacă Euribor 3M ajunge la 2% la sfârşitul anului, rata lunară ajunge şi ea la 353 euro.

Sursa: Money.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii