Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:25 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incasari la buget de peste 2 miliarde lei din valorificari

ro

23 Mar, 2005 00:00 1675 Marime text

Anul trecut au fost confiscate marfuri contrafacute de 25 miliarde lei

Marfurile confiscate de organele de control si trecute in proprietatea privata a statului se pot folosi in doua moduri: se valorifica sau se atribuie cu titlu de donatie * Anul trecut s-a donat o cantitate de marfa contrafacuta de aproximativ 12 miliarde lei * Valorificarea se face prin magazinele proprii ale DGFP Constanta, licitatie publica, vanzare directa in regim de consignatie pe baza de comision (0-20%) sau prin bursele de marfuri * DGFP Constanta nu dispune de magazine de desfacere proprii din cauza lipsei de spatiu, personal si a bugetului restrans

Bunurile confiscate de diferitele organe de control ajung, dupa indeplinirea unor forme legale, in proprietatea privata a statului, care dispune de doua metode de folosinta a acestora: valorificare sau atribuire cu titlu gratuit. In cursul anului trecut, s-a inregistrat cea mai mare cantitate de marfa confiscata si contrafacuta, care a facut obiectul fie al unor distrugeri dispuse de catre firma de drept a marcii uzitate, fie al unor donatii catre scoli, gradinite, centre de plasament, institutii de cult religios etc. Este vorba de aproximativ 250.000 de perechi de pantofi sport, contrafacuti folosindu-se ilegal diverse marci, bunuri in valoare de peste 25 miliarde lei si care in proportie de 50% au fost donate. "Bunuri confiscate pot sa insemne: bunuri imobile si mobile care provin din succesiuni vacante, din lichidarea societatilor comerciale prin nemajorarea capitalului social, sau de actualitate, nepreschimbarea certificatelor de inmatriculare la termen. De asemenea, se pot constitui bunuri confiscate, acele imobile fara stapan sau parasite, declarate ca atare, care sunt neidentificate in urma exproprierii sau parasirii ilegale a teritoriului tarii", a declarat Cristian Dragan, sef Compartiment Valorificare Bunuri din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta. Orice marfa, careia i-a expirat termenul de pastrare in vama, 180 de zile, din cea confiscata de organele vamale, politie, Garda Financiara sau Activitatea de Control Fiscal si pentru care de cele mai multe ori, agentul economic nu poseda acte de provenienta, este supusa valorificarii de catre acest compartiment specializat din cadrul DGFP Constanta. Alte bunuri care "trec prin mainile" celor din cadrul acestui compartiment sunt cele care constituie corp delict sau mijloc de proba in procedura judiciara, dupa ce au trecut in proprietatea statului, in baza unei ordonante emisa de procuror sau a unei hotarari definitive.

Etapele valorificarii bunurilor confiscate

"Detinatorii bunurilor, de exemplu Vama, care a dispus confiscarea lor, are obligatia sa declare bunurile intrate in proprietatea statului si sa le predea la DGFP, in termen de 10 zile, pe baza unui proces verbal de predare-primire", a adaugat Dragan. Procesul verbal se intocmeste in doua exemplare, fiecare dintre parti intrand in posesia unuia dintre ele. Etapa a doua consta in evaluarea bunurilor, care este realizata de o comisie formata din cinci persoane: doi reprezentanti ai DGFP Constanta si cate unul din partea Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, Inspectoratului Teritorial de Concurenta si din partea organului de control care a confiscat marfa. Dupa evaluare se trece la valorificarea marfii care se face prin magazinele proprii ale DGFP Constanta, prin licitatie publica, vanzare directa in regim de consignatie pe baza de comision (0-20%), ori prin bursele de marfuri. Ultimele trei metode de valorificare sunt cele uzitate de catre institutie, deoarece aceasta nu are magazine proprii de desfacere din cauza lipsei de spatiu, a numarului redus de personal si a cheltuielilor ce ar trebui facute si care ar depasi bugetul existent. De la inceputul anului in curs s-au realizat incasari la bugetul de stat din valorificarea marfurilor confiscate in valoare de 2,08 miliarde lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii