Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:40 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Balerinii de la Oleg Danovski se pregatesc sa primeasca aplauzele nemtilor

ro

04 Dec, 2007 00:00 1782 Marime text
1196715162.jpg

Montat in timp record, spectacolul "Cenusareasa" va fi prezentat in cadrul turneului din Germania si va avea premiera in tara, in luna februarie

Compania de Balet a Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta a prezentat duminica seara, avanpremiera spectacolului "Cenusareasa" pe muzica de Prokofiev in regia si coregrafia lui Calin Hantiu. Scenografia poarta semnatura lui Catalin Ionescu - Arbore. In timp record, doar 15 zile de repetitii, desi nu cunosteau in amanunt miscarile, balerinii au reusit sa redea, in pasi de dans, nu fara efort insa, frumoasa poveste a Fratilor Grimm. Cu toate ca, au existat momente in care balerinii nu au reusit sa-si sincronizeze miscarile, scenele de familie si evolutia Cenusaresei si a Printului au dat culoare spectacolului. Merita apreciata evolutia balerinelor Oana Dinca si Ana Maria Badea (cele doua surori vitrege) care au reusit sa se sincronizeze si sa castige simpatia publicului. Si acest lucru merita apreciat cu atat mai mult cu cat, Ana Maria Badea si-a continuat evolutia in ciuda accidentarii pe care a suferit-o, care nu i-a mai permis mobilitatea optima. Pentru rolurile principale, (Cenusareasa - Printul)coregraful Calin Hantiu a ales cuplul Monica Chereches-Horatiu Chereches. "M-am bazat pe experienta si pe valoarea lor. Monica Chereches raspunde foarte repede la cerintele coregrafice" si-a justificat alegerea Calin Hantiu. Din distributia spectacolului mai fac parte Cecilia Ursul (Zana buna), Francisc Strnad (Tatal), Camelia Morosan (mama vitrega), Constantin Dragomir (profesorul de dans).

"Cenusareasa" revine in februarie

Spectacolul a fost pregatit pentru a face parte din repertoriul turneului din Germania. "Este un spectacol montat pentru turneul din Germania. Hotararea a fost luata din cauza problemelor cu drepturile de autor cu domnul Oleg Danovski Jr. In consiliul artistic s-a luat hotararea sa remontez coregrafic acest spectacol", a spus Calin Hantiu, directorul Companiei de Balet. Pe scena constanteana, baletul montat de maestrul Oleg Danovski care a avut premiera in 1986 nu se mai joaca de aproximativ cinci ani, motiv pentru care spectacolul a fost remontat. Dupa un turneu dificil care a avut loc in lunile octombrie - noiembrie in Spania, balerinii vor pleca in traditionalul turneu de iarna. Turneul va incepe pe 8 decembrie si se va termina pe 4 ianuarie. Balerinii constanteni le vor prezenta germanilor spectacolele de balet "Cenusareasa", "Frumoasa din padurea adormita", "Spargatorul de nuci" si "Max si Moritz". Dupa o pauza de recuperare a balerinilor, activitatea companiei de balet se va relua in luna februarie, cand va fi prezentata premiera spectacolului "Cenusareasa".

Performanta platita cu "indiferenta"

Insa, in ciuda primirii favorabile si entuziasmate de care compania de balet a teatrului Oleg Danovski continua sa se bucura peste granite, soarta ansamblului este pusa sub semnul intrebarii. Asa cum a precizat si Calin Hantiu balerinii sunt atrasi de alte locuri de munca sau activitati conexe, mult mai atractive din punct de vedere financiar. Acest lucru se intampla in conditiile in care, salariul pentru un tanar balerin, depaseste cu putin 400 de lei, iar sporurile de conditii grele de munca (15%) sau cele pe care le-ar presupune statutul de teatru national (care nu este luat in considere decat pe hartie, nu si pe statele de plata) lipsesc cu desavarsire. Din acest motiv, dupa ce se "scolesc" la teatrul Oleg Danovski, balerinele si balerinii se indreapta spre locuri care le asigura alte oportunitati. Este si cazul lui Dan Datcu care activeaza la opera din Kiev, avand sanse de a deveni prim-solist. Un alt motiv pentru care balerinii se retrag din activitate sau se reprofileaza sunt si problemele de sanatate. Pentru ca performanta presupune multa munca, autodisciplina si sanatate de fier multi nu pot face acestor exigente deoarece nu sunt ajutati sau stimulati in aceasta privinta. Pentru a pune in evidenta interesul pe care autoritatile il arata pentru balet si pentru performanta, trebuie precizat ca, desi Ana Maria Badea s-a accidentat pe scena aceasta nu va primi decat 80% din salariu, fiind trimisa in concediu de odihna, in loc sa fie "recompensata" pentru accidentul de munca prin sporuri salariale, nu foarte consistente, ce-i drept. Ca o dovada a interesului de care a ajuns "sa se bucure" baletul, trebuie mentionat ca ansamblul numara la momentul actual aproximativ 40-45 de balerini, desi numarul optim este de 60. "Locuri sunt, dar nu avem oameni, din cauza situatiei penibile de eterne discutii financiare", a spus directorul companiei de balet Calin Hantiu. Din acest motiv, pentru realizarea spectacolelor, teatrul recurge la colaborari cu eleve de la Colegiul National de Arte Regina Maria. Insa, nu se stie daca aceste tinere vor alege in continuare, sala de spectacole.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii