Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:10 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

65 de milioane „prima" de vacanta pentru Basarab Popa Vin dividendele la Pomacost

ro

23 Jun, 2010 02:48 4537 Marime text
deschidere.jpg„S-a aprobat repartizarea pe dividende a sumei de 1.146.672,39 lei din profitul repartizat al anului 2005 şi 2006"

Peste 99,9% dintre cei implicaţi în Pomacost s-au reunit pe 27 aprilie într-o Adunare Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA).

În cadrul Adunării s-a aprobat bilanţul contabil, contul de profit şi de pierderi pentru anul 2009, dar s-a discutat şi raportul administratorului Basarab Popa şi a comisiei de cenzori. De asemenea, cei 99,982% dintre acţionarii Pomacost au analizat situaţia financiar-contabilă pe anul trecut. Acţionarii l-au mandatat pe Basarab Popa în calitate de administrator unic al societăţii să semneze bilanţul contabil pe 2009 şi să-l depună la organele teritoriale. AGOA a mai hotărât ca administratorul unic, adică Basarab Popa, să primească o indemnizaţie de concediu de 6500 de lei net, dar şi să reprezinte societatea în adunările generale ale societăţilor unde aceasta are participaţie. Cel mai interesant aspect al întregii Adunări este, probabil, cel referitor la împărţirea dividendelor din profitul anilor 2005 şi 2006 şi, în special, suma care urmează a fi împărţită. „S-a aprobat repartizarea pe dividende a sumei de 1.146.672,39 lei din profitul repartizat al anului 2005 şi 2006 şi plata impozitului pe dividende aferent", se arată într-unul dintre documentele rezultate în urma AGOA. S-a mai aprobat şi că Mihai Popa, fratele administratorului Basarab, să semneze dispoziţiile de încasare a dividendelor ridicate. Actele mai spun că, „în funcţie de disponibilităţile societăţii, acţionarii aprobă repartizarea pe dividende a profitului care rămâne nerepartizat, mandatându-l pe dl. Popa Basarab să îndeplinească formalităţile legale îndeplinirii acestei hotărâri şi să efectueze plata în numerar sau prin virament în contul dl. Popa Mihai". Acţionarii Pomacost au decis şi numirea următorilor cenzori, pentru 3 ani: Liliana Voicu (preşedinte al comisiei de cenzori, cu o indemnizaţie de 900 de lei anual), Alina Iosif, Gabriela Damian şi Mihaela-Elvira Gherasim (indemnizaţie anuală de câte 540 de lei). Secretarul şedinţei AGOA a fost Mihai Popa. Poate că suma măricică pe care cei implicaţi în Pomacost urmează să o primească nu ar fi părut atât de mare dacă societatea nu ar fi câştigat, de-a lungul timpului, atât de multe contracte de la Primărie şi de la CJC, pentru furnizare de gazon, material dendrologic şi fel de fel de floricele. Pomacost deţine o pepinieră în zona Cişmea. De fapt, este vorba chiar despre sediul firmei, de pe bulevardul Tomis nr. 488. Terenul pe care este amplasată pepiniera a ajuns la Pomacost în urma unei retrocedări „instrumentate" de Radu Mazăre, cel despre care se spune că ar fi vărul lui Basarab Popa. Pământul de 17.878 de metri pătraţi a fost retrocedat chiar în jurul birourilor vărului Popa.

pomacost_04.jpgGaşca

La scurt timp a devenit proprietatea Pomacost, care şi-a făcut acolo serele. Totul a început în octombrie 2002 când, prin contractul de concesiune 120264, Primăria Constanţa a dat societăţii, pentru o perioadă de 49 de ani, terenul de 17.878 de metri pătraţi aferent activului Sere Model. Apoi, prin decizia 796 din 19 martie 2004, terenul i-a fost retrocedat lui Georgică Giurgiucanu, iar după partajare a revenit firmei Habitat şi Ambient SA. Pământul a fost, de fapt, o parte din terenurile retrocedate familiei Movilă, pe care a pus mâna fostul ţărănist Giurgiucanu. Printr-un adevărat lanţ al cesiunilor, averea Movileştilor s-a împărţit între Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA. Cele 98 de hectare care au aparţinut familiei Movilă au fost retrocedate, cu ajutorul primarului Radu Mazăre, în zonele scumpe şi centrale ale oraşului. Printre acestea se află şi terenul de 17.878 de metri pătraţi, unde acum are SC Pomacost pepiniera. Societatea lui Basarab Popa a intrat în posesia pământului pe 28 ianuarie 2005, atunci când a încheiat tranzacţia de cumpărare cu SC Habitat şi Ambient SA. Din punctul de vedere al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Basarab Popa este inculpat, în categoria „interpuşi cumpărători de terenuri prin firma sa, Pomacost SA, şi prin Aqualand SA, la care era acţionar, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie" aşa cum se arată în comunicatul remis de DNA în octombrie 2008. Nici măcar cenzorii Pomacost nu sunt „no name". Liliana Voicu, spre exemplu, este cenzor la mai toate business-urile cu ştaif din grupul de firme al prietenilor primarului Radu Mazăre: Bulevard SA, Pomacost, Nisipuri, Millenium Global Development, Aqualand, APV Media Turism, Holland Development Group şi For Sport Management SA. În ceea ce o priveşte pe Alina Irina Iosif, Registrul Comerţului ne spune că este cenzor la Holland Development Group, Sigma Trading, Pomacost, Nisipuri, Millenium Global Development, Five Holding şi APV Media Turism. Gabriela Damian, în schimb, nu figurează decât ca cenzor al Pomacostului. Nu aceeaşi este situaţia Mihaelei-Elvira Gherasim, new entry-ul printre cenzorii Pomacost-ului (de fapt este supleant) o afaceristă cu ştaif. Administrează firmele Nortech Trade STL, Ecoprofconstruct , CDS Project, Mamaia Luxury Construction, Panel Building System; Eolica Investments, Diva S Saloon, Pozitrob Medical Investigation şi Tănase-Cadastru SRL. Destinul său afaceristic este legat, în special, de numele lui Sorin Strutinsky, partener de afaceri al primarului Radu Mazăre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii