Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:27 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuze... neelectorale De ce dă Mazăre vina pe Drăghici?! (galerie foto)

ro

04 Apr, 2011 01:32 2710 Marime text
deschidere.jpgObligaţiile beneficiarului: „Să controleze pe bază de grafic sau prin sondaj, ori de câte ori situaţia o impune, cantitatea şi calitatea lucrărilor executate de prestator"

„Acolo este un contract de... concesiune. Respectivul administrator este obligat să se ocupe de tot ceea ce înseamnă cimitir, gard, împrejmuire. A fost predat cimitirul cu gard, cu împrejmuire, cu tot, pe bază de proces verbal. Noi, ca primărie, dacă ar trebui să ne ocupăm de cimitire, ar trebui să închidem primăria şi să stăm în cimitire şi eu, şi portarul, şi angajaţii. Eu nu stabilesc vinovăţii. Vinovăţiile le va stabili expertiza şi poliţia. Dacă din expertiză se va demonstra că administratorul este vinovat, înseamnă că nu şi-a îndeplinit contractul şi o să reziliem contractul".

Aşa s-a scuzat la finele săptămânii trecute primarul Radu Mazăre. A dat de înţeles că primăria nu are nicio vină pentru moartea omului peste care a căzut gardul cimitirului şi că, eventual, vinovat al fi cel numit de el concesionar. Adică Dumitru Drăghici, de la SC Clares SRL. În aceeaşi zi ploioasă de vineri, după ce avusese în Constanţa mai multe acţiuni total... neelectorale.

Gardul, bonus

Draghici_cimitirul_central_gard_cazut_005.jpgŞeful peste Primărie şi al PSD-iştilor din judeţ s-a dus la Realitatea TV pentru a-şi spune acelaşi of, cel cu concesionarul. A dus în platoul televiziunii un act pe care l-a fluturat sub ochii telespectatorilor şi a citit: „lucrările privind extinderea cimitirului, asfaltarea/pavarea aleilor, iluminatul în cadrul cimitirului, repararea gardului de protecţie al cimitirului vor fi suportate doar de către prestator, acestea fiind facilităţi acordate beneficiarului". Paragraful citat este articolul 6 al Capitolului X al Contractului de prestaţie privind întreţinerea şi funcţionarea Cimitirului Central nr. 23595 din 16 februarie 2004. Documentul poartă semnătura, din partea beneficiarului, a primarului Radu Ştefan Mazăre, a Marcelei Frigioiu - director executiv al Direcţiei Financiare, a Tudoriţei Tolea - director executiv al Direcţiei Servicii Publice şi, din partea prestatorului, a administratorului SC Clares SRL, Dumitru Drăghici. Aşadar, ne dăm seama că, în fapt, Drăghici şi Clares-ul lui nu sunt concesionari, ci prestatori de serviciu. Mai exact, meşterul care vine să ne repare în casă şi pe care îl îndrumăm şi-l verificăm înainte de a-i plăti serviciile. Asta, evident, dacă ne interesează. Cam aşa ar trebui să stea treaba şi în ceea ce priveşte Cimitirul Central. Valoarea contractului era, la data semnării, de 1.842.433.479 lei pe an pentru lucrări cum ar fi: măturat alei, curăţat rigole prin răzuire, stropire alei cu apă, întreţinere spaţii verzi, paza sau încasarea taxelor. Ciudat este că înţelegerea amintită are o durată nedeterminată. Printre obligaţiile prestatorului se află şi cea privind executarea tuturor lucrărilor de întreţinere conform ordinului de lucru, în condiţii de calitate corespunzătoare conform normelor specifice în vigoare, precum şi a prescripţiilor tehnice stabilite de beneficiar în caietul de sarcini.

Cine-s concesionarii? Ne spune ROF-ul

Dacă cineva îşi închipuie că beneficiarul nu are obligaţii, greşeşte. Aşadar, şi Primăria lui Mazăre avea câte ceva de făcut în relaţia cu Clares-ul lui Drăghici. Cum ar fi...: „să controleze pe tot parcursul derulării contractului respectarea de către prestator a tuturor condiţiilor prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a cimitirelor de pe raza municipiului Constanţa; să controleze pe bază de grafic sau prin sondaj, ori de câte ori situaţia o impune, cantitatea şi calitatea lucrărilor executate de prestator în vederea decontării corecte a acestora, precum şi a sumelor încasate şi virate săptămânal". Dar cum repararea gardului li s-a părut a fi un serviciu bonus, iată că angajaţii lui Mazăre nu au verificat dacă reprezintă vreun pericol. Din câte se aude, Dumitru Drăghici nu ar fi chiar singur pe lume şi a fost susţinut pentru a-şi păstra rolul de „concesionar" de persoane influente din administraţia publică locală. S-au închis ochii pentru multe scăpări ale şefului de la Clares, printre care şi încasarea unei taxe ilegale de intrare în Central. Dar, toate au fost date uitării. Cum de această dată este vorba despre viaţa unui om şi sănătatea altuia, probabil că nea Mitică, aşa cum i se spune printre apropiaţi, nu va mai beneficia de ajutorul aşteptat. Oricum, poate că nici nu mai contează, mai ales acum, că a devenit ţapul ispăşitor al lui Mazăre, vinovatul universal, unicul care poate fi culpabilizat. Dar, în pre-an electoral, este mai uşor să dai vina pe altul şi să spui că îţi pare rău, decât să recunoşti în faţa oamenilor că nu ţi-ai făcut treaba.

Revenind la faptul că primarul Radu Mazăre s-a referit la Drăghici ca la un concesionar, pentru a ne lămuri, am citit HCLM 69 din 29 aprilie 2010, în care se spune foarte clar că deţin spaţii în concesiune numai proprietarii locurilor de veci. Dar, poate că primarul ştie ceva, iar nea Mitică Drăghici şi-o fi luat mai multe morminte. Chiar dacă în viaţa de apoi suntem egali, iar „spatele" de pe pământ nu ne spală păcatele.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un constantean 04 Apr, 2011 08:41 Priviti poza cu atentie.Mazare e ingrijorat iar Dra ghici zambeste jmechereste.Doi banditi care au relatii mizerabile pe spinarea noastra.
  • Garbage 04 Apr, 2011 00:48 Mazare "ca primarie",nu are timp sa stea prin cimitire dar are timp sa sparga farfurii,sa danseze din buric,sa dea interviuri in cada,sa plece in vacante sau sa participe la parade de moda in costum de nazist.Hai sterge-o din Constanta,mai semiprimarule.Ne-am saturat de basca ta de fesenit expirat .