Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:45 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandru Bălan - „Pachetul majoritar de probleme a rămas" Noul Plan de Urbanism Zonal al Peninsulei, un scandal mocnit între arhitecţi (galerie foto)

ro

26 Jul, 2012 01:58 3978 Marime text
cap_1.jpgOrdinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Dobrogea a primit o ultimă variantă a Planului de Urbanism Zonal (PUZ) al Zonei Peninsulare din Constanţa, variantă pe care o consideră însă neîmbunătăţită şi asta pentru că problemele esenţiale rămân aceleaşi, susţine arhitectul Alexandru Bălan, preşedintele OAR.

De la finalul lunii martie, atunci când a avut loc o dezbatere publică asupra noului Plan de Urbanism Zonal al Peninsulei, proiectul care vizează zona istorică a municipiului Constanţa părea să fi intrat într-un con de umbră. În pofida discreţiei din jurul acestui subiect, administraţia publică locală constănţeană şi arhitecţii sunt în continuare aplecaţi asupra noului PUZ. Singura problemă constă însă în divergenţele de opinie iscate pe marginea PUZ-ului între Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea şi arhitectul care a elaborat planul.

„Au fost schimbate doar lucruri neesenţiale"

Potrivit declaraţiilor arhitectului Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea, în urmă cu aproximativ două săptămâni, OAR a primit o ultimă variantă a Planului de Urbanism Zonal al Peninsulei. Documentul se află în prezent în faza de analiză în detaliu la OAR. „Este în analiză, urmează o rundă de discuţii, dar din ce am putut constata până în prezent au fost schimbate doar lucruri neesenţiale. Pachetul majoritar de probleme a rămas, fără ca cele semnalate de noi să fi fost luate în considerare", a explicat Alexandru Bălan. Amintim că acest PUZ nu este unul prin definiţie nou, el reprezentând o reactualizare a PUZ-ului din 2003, elaborat la momentul respectiv de arhitectul Dorin Ştefan. Arhitectul care s-a ocupat de reactualizarea lui este Mirela Băncescu, de la SC Expaco SRL.

Revenind la situaţia actuală, Bălan a declarat că una dintre nemulţumirile majore legate de acest PUZ se referă la faptul că „noi suntem în 2012, iar prognozele din PUZ sunt valabile pentru anul 2008, în condiţiile în care firesc este ca aceste prognoze să fie, de la data intrării în vigoare a unui nou plan de urbanism, valabile nu pentru prezent, ci pentru ce va fi peste cinci ani sau măcar pentru jumătate din acest interval". Prin prognoze înţelegem, în acest context, date referitoare la numărul de locuitori, numărul de autoturisme din zonă, dar şi la suprafaţa de spaţiu verde. „Prognozele sunt depăşite. Trebuie aduse la zi, trebuie actualizate. Doar din acest punct de vedere şi PUZ-ul este dintr-o dată depăşit", a subliniat preşedintele Filialei Dobrogea a OAR.

„Mergem mai departe"

Reamintim şi că, deşi dezbaterea din luna martie a fost asupra raportului de mediu pentru „Reactualizare PUZ Peninsulă - modificare HCLM 416/21.11.2003", la vremea respectivă au fost ridicate probleme care ţin de urbanism şi arhitectură. Arhitecţii prezenţi la eveniment au reproşat faptul că noul PUZ se diferenţiază categoric de vechiul prin faptul că prevede ridicarea unor blocuri pe taluz, în partea de nord-est a Peninsulei, blocuri al căror regim de înălţime poate depăşi zece etaje. Ar fi vorba despre o suprafaţă de zeci de mii de metri pătraţi pe care se intenţionează să se construiască atât deasupra, cât şi sub cornişă. Deranjat de ce presupunea varianta din luna martie a PUZ-ului, Alexandru Bălan declara: „PUZ-ul Peninsulei trebuie refăcut complet, ca să nu ne ia nimeni de proşti".

puz_peninsula_-_Alexandru_Balan.jpg

OAR, în calitate de organizaţie profesională, instituţie de interes public, nu are puterea de a stopa un PUZ pe care nu îl agreează. Ceea ce poate face este, potrivit declaraţiilor lui Alexadru Bălan, să sesizeze avizatorii, adică acele instituţii care dau aviz planului de urbanism, anume Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi altele. De asemenea, OAR poate semnala problemele identificate în PUZ Registrului Urbaniştilor. Întrebat ce se poate întâmpla în cazul în care celei mai recente variante a PUZ-ului nu i se aduc totuşi modificările cerute de OAR, Alexandru Bălan a declarat: „Mergem mai departe. Semnalăm Registrul Urbaniştilor, cerem o analiză unor urbanişti de înalt rang".

„PUZ-ul îşi urmează procesul de avizare"

Beneficiarul proiectului elaborat de SC Expaco SRL este Primăria municipiului Constanţa. Pentru că am dorit să aflăm un punct de vedere pe acest subiect de la un reprezentant al municipalităţii, l-am contactat pe viceprimarul Decebal Făgădău, cel care urmăreşte îndeaproape proiectul. Făgădău nu a dorit să comenteze, rezumându-se la a declara: „Planul de Urbanism Zonal al Peninsulei îşi urmează procesul de avizare".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vitruvius 26 Jul, 2012 21:09 Nu e nici un scandal intre arhitecti. E mult mai simplu: toti arhtectii sunt revoltati de aberatiile pe care le doreste beneficiarul si pe care un singur arhitect, atras de lucirea vicleana a banilor, le-a pus pe hartie. Daca se va dovedi ca acel arhitect a abdicat de la normele deontologice ale profesiei, sanctiunile le-ar putea da si altora de gandit, in situatii similare.