Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:50 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anticorupţia pândeşte „Doctorul" din Vama Agigea şi absolvă comisarii şefi Dosarul Portul face „pui"

ro

20 Apr, 2012 00:00 5328 Marime text

montaj.jpg„Bomba" Portul nu conteneşte să cadă peste vămile şi porturile constănţene. După ce circa 40 de persoane au fost deferite instanţei sub grave acuzaţii de corupţie, cazul este departe de a fi închis. „Doctorul" Vămii Agigea şi comisari şefi ai Poliţiei Transporturi Constanţa anchetaţi pentru mită le-au atras atenţia procurorilor anticorupţie.

Informaţii-şoc precum alte sute de dosare izvorâte din cazul Portul aflate în curs de anchetare, dar şi comisari şefi de poliţie cercetaţi pentru că ar fi primit mită de la vameşi se află în prezent pe masa judecătorilor, fiind conţinute în rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Presupusa mituire a poliţistului ar fi făcut parte din mecanismul „de protecţie anti-law enforcement al GIO (nr. grupului infracţional organizat)". Foarte interesant, poate nu este de trecut cu vederea faptul că respectivul comisar şef a fost absolvit, dar „reeducat" cu o amendă de 1.000 de lei. Între timp, Doctorul din vamă pare să fie de negăsit, iar procurorii au deschis zeci de alte dosare separate pentru identificarea tuturor vameşilor depistaţi cu mită. În aceste condiţii, Vama Agigea pare o bombă cu ceas.

Vămile şi porturile constănţene au fost zguduite în cursul anului trecut de celebra anchetă Portul, demarată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În urma cercetărilor şi verificărilor, la aproape un an de la momentul la care a fost făcut public faptul că şefi de vamă şi politicieni cu greutate sunt sub lupa procurorilor, majoritatea acuzaţilor au fost trimişi în judecată. Potrivit rechizitoriului DNA, unul dintre cei care au trecut însă de briciul DNA, scăpând doar cu o amendă administrativă, este comisarul şef Viorel Vasile, din cadrul Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Constanţa. Numele său, spun procurorii, ar fi fost menţionat într-o discuţie telefonică dintre Valentin Ţiripan şi Eugen Bogatu, ultimul fiind, în opinia DNA, unul dintre liderii grupării infracţionale.

Două sandvişuri

În documentul oficial se arată că discuţiile despre mituirea poliţistului ar fi fost purtate de cei doi în data de 23.12.2010, iar „mita - suma descrisă codificat ca «două sandvişuri» (adică două sticle de whiskey sau 100 de euro)" ar fi urmat să fie dată şi unui vameş încă neidentificat, numit „Lică". Suma ar fi fost „ca recompensă pentru serviciile aduse grupului infracţional din care ambii fac parte, în calitate de comisar şef în cadrul Serviciului (nr Secţiei) Regional de Transporturi Constanţa". Cât despre convorbirea telefonică în care s-ar face referire la banii ce urmau să ajungă la Lică şi la poliţist, procurorii au spus că aceasta prezintă totuşi două aspecte importante: „cel care insistă asupra oferirii mitei este leaderul GIO, respectiv inculpatul Bogatu Eugen, iar cel căruia i se dă mită este un lucrător de poliţie: învinuitul Vasile Viorel, comisar şef în cadrul Serviciului Regional de Poliţie Transporturi Constanţa".

Anti-law enforcement

port-perchezitiimascatiportulagigea.jpgIar aici lucrurile încep să devină interesante: „această nouă ecuaţie infracţională pune în evidenţă unul din mecanismele evidenţiate în capitolul introductiv al prezentului rechizitoriu, referitor la palierul de protecţie anti-law enforcement al GIO". După ce procurorii au stabilit că, în urma discuţiei, fapta lui Bogatu ar fi instigare la dare de mită, iar cea a lui Valentin Ţiripan ar fi complicitate la dare/luare de mită, nu la fel au stat lucrurile în cazul comisarului şef, care ar fi fost cercetat pentru luare de mită. Ofiţerul a fost absolvit. „(...) Având în vedere faptul că, din punctul de vedere al acestuia (nr. comisarul şef Vasile Viorel) această faptă este unica săvârşită şi având în vedere, de asemenea, valoarea redusă a bunurilor primite ca mită, considerăm că pericolul social al faptei săvârşite de învinuitul Vasile Viorel este redus, insuficient pentru caracterizarea faptei ca infracţiune, astfel încât o sancţiune cu caracter administrativ este suficientă pentru a realiza atât prevenţia generală şi specială cât şi reeducarea învinuitului". Acestea fiind zise, comisarul şef a fost scos de sub urmărirea penală, fiindu-i aplicată o sancţiune cu caracter administrativ, respectiv o amendă de 1.000 de lei.

Zeci de vameşi, în dosarele DNA

Dincolo însă de aceste aspecte, prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au hotărât să continue cercetările faţă de alţi lucrători vamali din cadrul Vămii Constanţa Sud Agigea, până la acest moment exclusiv pentru luare de mită. Zeci de subpuncte diferite ale rechizitoriului arată faptul că procurorii au hotărât „disjungerea cauzei faţă de A.N., lucrător vamal la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii de luare de mită". Ceea ce atrage atenţia este faptul că unul dintre aceste subpuncte îl priveşte pe Doctorul din Vama Agigea: „disjungerea cauzei faţă de A.N., lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, numit «Doctorul», sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii de luare de mită". Cu sute de presupuse infracţiuni investigate încă de procurorii anticorupţie şi cu anchetele în plină desfăşurare, Vama Agigea pare mai degrabă o bombă cu ceas.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii