Au dezgropat securea războiului Italienii de la Fin Co Ge Ro Spa, din nou la cuţite cu Mazăre
Au dezgropat securea războiului:Italienii de la Fin Co Ge Ro Spa, din nou la cuţite cu MazăreSuma imputată de SPITVBL firmei din Italia este de 42.001 lei, însă reprezentanţii societăţii consideră că, atâta timp cât municipiul Constanţa nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale, nici ei nu datorează niciun ban municipalităţii
Război în administraţia locală constănţeană. După ani de litigii prin instanţe, finalizate cu o tranzacţie de succes, echivalent al unei păci celebrate de ambele părţi, italienii de la Fin Co Ge Ro Spa se simt iar nedreptăţiţi de municipalitatea locală, condusă de primarul Radu Mazăre. Reprezentanţii societăţii au dat în judecată Serviciul Public de Impozite Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local, solicitându-le judecătorilor constănţeni anularea impozitelor imputate de structura subordonată Consiliului Local Constanţa. Concret, reprezentanţii Fin Co Ge Ro Spa susţin că instituţia i-ar fi pus la plată în mod nelegal, ei nedeţinând la momentul de faţă „niciun fel de clădire şi niciun mijloc de transport în circumscripţia fiscală administrată de intimată (nr. SPITVBL)". Suma imputată de SPITVBL este de 42.001 lei, însă italienii consideră că, atâta timp cât municipiul Constanţa nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale, nici ei nu datorează niciun ban.
„Există o întreagă suită de litigii având ca obiect contestaţii la executare silită sau plângeri în contenciosul administrativ împotriva diverselor acte prin care ni s-au calculat începând cu 2008 diverse taxe şi impozite în mod nelegal", mai arată italienii prin avocatul lor, Tudor Haşotti, în cererea de chemare în judecată. Prin plângerea adresată Tribunalului Constanţa şi înregistrată pe rolul Secţiei administrativ şi fiscal a instanţei sub numărul 1411/118/2011, reprezentanţii Fin Co Ge Ro Spa au solicitat anularea Deciziei nr. R-S 198529/19.10.2010, anularea titlului executoriu nr. S 161053/10.11.2010 emis în cadrul dosarului de executare silită nr. 35378/2010 şi anularea tuturor sarcinilor fiscale stabilite. Nu în ultimul rând, Fin Co Ge Ro Spa a cerut şi anularea somaţiei de executare nr. S 174967/10.11.2010 emisă în acelaşi dosar, precum şi anularea procesului verbal nr. 27295/10.11.2010 de stabilire a cheltuielilor de executare silită. „Există o întreagă suită de litigii având ca obiect contestaţie la executare silită sau plângere în contencios administrativ împotriva diverselor acte prin care ni s-au calculat începând din 2008 diverse taxe şi impozite în mod nelegal", spun italienii în cererea de chemare în judecată.
Impozite anticipate
De asemenea, aceştia au mai adăugat că „la ora actuală există o plângere administrativă împotriva declaraţiei fiscale iniţiale din care decurg toate sumele calculate de SPITVBL Constanţa în sarcina noastră, plângere la care nu am primit răspuns". În acest context, reprezentanţii Fin Co Ge Ro Spa au explicat că instituţia reclamată le trimite semestrial acte intitulate fie înştiinţări de plată, fie direct titluri executorii, somaţii sau procese verbale de cheltuieli, ultimele vizând taxe şi impozite stabilite anticipat pentru anul 2011. Date fiind aceste condiţii, pe rolul Judecătoriei Constanţa fusese deja înregistrată contestaţia la executare formulată de Fin Co Ge Ro Spa împotriva SPITVBL Constanţa, contestaţia fiind înregistrată sub numărul 44111/212/2010 şi urmând să se judece pe data de 25 februarie. În ceea ce priveşte motivele de nelegalitate ale actelor SPITVBL, reprezentanţii firmei italiene susţin că „reiese fără echivoc din titlul executoriu atacat că obligaţiile fiscale supuse executării silite au fost constatate printr-un alt document, respectiv nota de constatare nr. S 161053/19.10.2010". În plus, italienii spun că deşi titlul de creanţă se comunică debitorului, lor nu le-a fost comunicat, iar din somaţia privind executarea reiese că executarea silită s-a desfăşurat în temeiul mai multor titluri executorii, „nu numai în baza celui comunicat nouă" . „În lipsa titlului de creanţă, titlul executoriu, ca act administrativ fiscal, nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de Codul de procedură fiscală", a arătat avocatul firmei. Foarte interesant, potrivit cererii de chemare în judecată, aflată la dosarul cauzei, impozitele imputate nu sunt motivate în vreun fel: „obiectul titlului executoriu nu este determinat, nefiind motivat nici în fapt, nici în drept".
Fără terenuri sau maşini în ograda SPITVBL
„Nu există nicio menţiune cu privire la baza de impunere în legătură cu care se calculează obligaţiile fiscale indicate", spun italienii, reclamând că „pentru că nu se arată ce suprafeţe, ce clădiri, ce mijloace de transport sunt luate în calcul la stabilirea obligaţiilor fiscale, nu putem aprecia corectitudinea determinărilor intimatei (nr SPITVBL)". Dar bomba abia acum vine: „nu deţine la ora actuală niciun fel de clădire şi niciun mijloc de transport în circumscripţia fiscală administrată de intimată", aspectele din care rezultă, conform cererii de chemare în judecată, nulitatea expresă a actelor contestate. Astfel, spun reprezentanţii firmei din Italia, „nu datorăm deocamdată niciun fel de taxă sau impozit pe vreun teren, clădire sau mijloc de transport aflate în circumscripţia SPITVBL Constanţa". Aceştia au mai explicat că toate obligaţiile instituite în sarcina lor prin actele atacate, ca şi altele contestate anterior, decurg din contractele de concesiune încheiate de Fin Co Ge Ro Spa cu Municipiul Constanţa în anul 2000. Societatea este titulara contractelor de concesiune nr. 38133 şi 38134 încheiate cu Municipiul Constanţa pe data de 15 iunie 2000. Aşa cum se arată în cererea de chemare în judecată, contractele au ca obiect concesionarea unor suprafeţe de teren în Constanţa, zona Faleză Nord şi Mihai Eminescu, pentru realizarea proiectului de dezvoltare pentru construcţia de locuinţe.
„Nesocotirea hotărârii judecătoreşti irevocabile"
Italienii au spus că municipiul Constanţa a refuzat punerea în posesie a terenurilor ce fac obiectul contractelor şi eliberarea autorizaţiei de construcţie, astfel că s-au adresat instanţelor competente, iar prin sentinţa 4853 din 27 mai 2004 a Tribunalului Constanţa, instanţa a dispus obligarea municipiul Constanţa la predarea terenurilor către societatea Fin Co Ge Ro Spa. După rămânerea definitivă şi irevocabilă a sentinţei, italienii au procedat la punerea acesteia în executare, dar au avut parte de o surpriză nu tocmai plăcută: „am constatat treptat faptul că suntem în imposibilitatea de a utiliza suprafeţele de teren deţinute prin concesiune, imposibilitate datorată autorităţilor locale, care au atribuit suprafeţe de teren către terţi, în mod ilicit, prin urmare cu încălcarea dreptului nostru de concesiune şi cu nesocotirea hotărârii judecătoreşti irevocabile". În aceste condiţii, în lipsa utilizării efective a terenurilor, „fiind lipsiţi de folosinţa terenurilor acordate, nu putem fi obligaţi la plata unor sume reprezentând impozit pe teren". Nu în ultimul rând, italienii sunt nemulţumiţi şi de faptul că în şedinţa Consiliului Local al Municipiului Constanţa din data de 3 aprilie 2009, CLC a hotărât „încredinţarea executării lucrărilor de urbanizare a zonelor... indicate în contractele de concesiune... iar la punctul 2, conform articolelor 15 şi 16 din contracte a dispus că cheltuielile aferente acestor lucrări se vor compensa cu sumele datorate municipiului Constanţa de către Fin Co Ge Ro Spa, în calitate de concesionar, având în vedere că societatea este obligată să execute lucrări de urbanizare concomitent cu lucrări de concesiune". În aceste condiţii, spun italienii, „în situaţia în care s-ar aprecia că totuşi datorăm taxele şi impozitele menţionate în titlul executoriu, având în vedere prevederile hotărârii Consiliului Local şi faptul că deja am executat lucrări de urbanizare în cuantum de aproximativ 10.000.000 de euro la proiectul pentru zona Faleză Nord, orice sumă ar fi datorată autorităţilor locale, trebuie compensată cu cheltuielile suportate de Fin Co Ge Ro Spa". „Atâta timp cât municipiul Constanţa nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate ca parte contractantă, punându-ne în imposibilitatea de a folosi terenurile concesionate în vederea realizării scopului propus, considerăm că nu avem nicio obligaţie fiscală". Nu în ultimul rând, italienii consideră că „sumele nu sunt datorate până la momentul la care însuşi municipiul Constanţa nu îşi execută propriile obligaţii". În concluzie, „SPITVBL, ca structură de specialitate din CLC, for deliberativ al Oraşului, trebuie să cunoască aceste aspecte şi să nu emită niciun fel de titlu de creanţă ori ac de executare silită împotriva noastră". Procesul urmează să se judece la Tribunalul Constanţa, pe data de 3 martie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- gigi kent 07 Feb, 2011 00:26 pai... s-o ingroape la loc, in spaga