Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:16 28 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Audientele la parlamentari, o adevarata aventura (galerie foto)

ro

23 May, 2009 01:51 5122 Marime text

deschidere_22_05.jpgLa cabinetul deputatului UDTR, Ibram Iusein, linişte profundă # În trei luni de la deschiderea biroului parlamentar, Manuela Mitrea (PSD) i-a trecut pragul de două ori

Desemnarea pe colegii a senatorilor şi deputaţilor din această legislatură a condus la reducerea numărului de cabinete parlamentare la nivelul municipiului Constanţa şi, implicit, a celor ce pot prelua problemele.

Conform legislaţiei în vigoare, la sfârşitul săptămânii, deputaţii şi senatorii au program de audienţe. De la deschiderea birourilor parlamentare, majoritatea deputaţilor şi senatorilor constănţeni şi-au îndeplinit cu responsabilitate sarcinile. Cum nu există nicio pădure fără uscături, aşa stau lucrurile şi cu parlamentarii constănţeni. După obţinerea mandatelor de parlamentari, unii dintre reprezentanţii electoratului din municipiu nu se ostenesc să se întâlnească şi să încerce să rezolve problemele cu care se confruntă cei ce i-au ales.

Câte 40 - 45 de nemulţumiţi pe cabinet

După o campanie electorală plină de evenimente zilnice, până la deschiderea cabinetului parlamentar, la sfârşitul lunii februarie, deputatul PSD Manuela Mitrea a luat o pauză. Deschis în incinta Casei de Cultură, cabinetul a fost vizitat, în ultimele trei luni, de aproape 100 de persoane, majoritatea din colegiu. „În medie, vin cam patru - cinci persoane pe zi, iar până acum au venit 93 de persoane. Unele dintre acestea au venit şi de două ori cu probleme diferite. În total, de la deschiderea cabinetului, 45 de persoane au trecut pragul cabinetului", ne-a declarat unul dintre consilierii cabinetului parlamentar. În cele trei luni scurse de la deschiderea cabinetului, Manuela Mitrea nu a trecut pragul decât de două ori, chiar dacă teoretic ar trebui să vină la fiecare sfârşit de săptămână. „Ultima dată a venit înainte Paşte, o aşteptăm zilele următoare", a completat consiliera. Şi pragul cabinetelor parlamentare ale colegului său de Cameră, Matei Brătianu, a fost trecut, în medie, tot de un număr asemănător de locuitori ai colegiului. „Până acum, la cele patru cabinete pe care le am, au venit cam câte 40 de persoane, fiecare cu probleme dintre cele mai diverse. Majoritatea ţin de primărie, însă sunt şi unele pentru care intenţionez să depun iniţiative legislative", a declarat deputatul. 

audiente_chirila.jpgRespectă programul

Chiar dacă este o perioadă mai grea, fiind campanie electorală, senatorul PD-L Mircea Banias îşi respectă programul de audienţe. „Cu mici excepţii, în care am reprogramat persoanele înscrise în audienţe, săptămânal sunt la cabinet", ne-a declarat Banias. Cele mai frecvente probleme în care i s-a cerut sprijinul sunt legate de restituirea proprietăţilor şi lipsa locurilor de muncă, solicitări „foarte greu de rezolvat". „Pentru obţinerea unui serviciu, pot doar recomanda unor colegi de partid să-i ia în evidenţă şi să încercăm, în limitele competenţelor şi ale pregătirii profesionale, să-i ajutăm", a adăugat senatorul PD-L, Mircea Banias.

Audienţe în judeţ, împărţind rechizite

Ieri, la ora 10.00, la cabinetul parlamentar de pe strada Primăverii nr. 24 nu era nimeni. Potrivit declaraţiilor unor reprezentanţi ai firmelor din incinta imobilului în care se află şi cabinetul deputatului, nu există un program de audienţe, iar parlamentarul nu a mai fost demult văzut prin zonă. Nici măcar vreun consilier al său nu asigură permanenţa în cazul în care vreun cetăţean al comunităţii pe care o reprezintă ar intenţiona să aducă la cunoştinţă acestuia vreo problemă. Contactat telefonic, parlamentarul a susţinut că, din contră, există mereu cineva la cabinetul său, iar în această legislatură, aproape 80 de persoane au venit cu probleme la cabinetul său. „Vin câte trei - patru oameni pe zi. Până acum au ridicat probleme legate, în special, de statutul caselor naţionalizate", a susţinut deputatul. Unde şi cui i se poate adresa este întrebarea noastră, mai ales că responsabilul de cabinet vine o dată la două - trei săptămâni, după cum ne-au declarat cei pe care i-am găsit la sediul cabinetului. Chiar dacă ieri avea  - după cum a declarat - program de audienţe, parlamentarul era în judeţ, la Babadag, împărţind rechizite copiilor.

Unul dintre cei mai activi parlamentari în legislatura trecută, după cum evidenţia un clasament dat publicităţii, Amet Aledin, deputat UDTTMR, susţine că a primit în audienţe, de la începutul acestui mandat, 40 de persoane. „Doar 40 am avut eu în audienţă, dar cei care au venit la mine la cabinet sunt mult mai mulţi. Oamenii vin în special cu probleme cotidiene, cărora ne cer să le găsim soluţionare, legate de zona religioasă, de locuri de muncă. Eu am nouă consilieri, şi în Constanţa şi în Tulcea, care se preocupă să strângă problemele cetăţenilor", a apreciat Aledin.

audiente_antonella_marinescu.jpgDin trei, unul e mai activ

Deputaţii PSD Eduard Martin şi Antonella Marinescu, împreună cu senatorul social-democrat Alexandru Mazăre, au un cabinet parlamentar la sediul organizaţiei judeţene a partidului. Pentru că vinerea e programul de audienţe, ieri, la ora 12.00, o voce feminină ne-a confirmat că deputatul Antonella Marinescu va veni să preia problemele oamenilor. „Săptămâna trecută, tot doamna Marinescu a ţinut audienţele. Senatorul Alexandru Mazăre şi deputatul Eduard Martin au fost plecaţi într-o delegaţie", ne-a explicat aceeaşi voce. De altfel, oameni din PSD ne-au spus că senatorul Mazăre ar fi mai des în audienţe la Cumpăna, iar deputatul Martin preferă Techirghiolul ca loc de discuţii cu electoratul. Revenind la audienţele de ieri, deputatul Marinescu urma să discute cu şapte persoane înscrise. „Săptămâna trecută erau înscrise opt persoane şi au venit 25. Dacă oamenii vin în audienţă, eu îi primesc şi le ascult problemele. Unele le pot rezolva, altele nu", ne-a declarat Antonella Marinescu. Parlamentarul PSD ne-a spus că majoritatea cererilor vizează obţinerea despăgubirilor pentru bunurile pierdute în Cadrilater, majorarea chiriilor la ANL-uri şi lipsa spaţiilor locative în care să fie mutaţi cei din casele naţionalizate.

Parlamentar fără graniţă

„Chiar dacă sunt deputat în Colegiul 4 şi am zile de audienţe şi birouri parlamentare în cinci localităţi din colegiu, am unul şi la Constanţa, deoarece multă lume trece pe aici şi ştie că mă poate găsi la partid", ne-a declarat deputatul PD-L Constantin Chirilă. El a recunoscut că nu poate trasa o graniţă şi să împartă electoratul în funcţie de delimitarea colegiilor. „Problemele sunt ale oamenilor şi, implicit, ale mele. Deci încerc să le rezolv", ne-a spus parlamentarul ieri, la finalul unei discuţii cu cetăţeni veniţi special  la sediul PD-L pentru a-i cere sprijinul. Unul dintre cei ce au apelat la Chirilă, un revoluţionar la 80 de ani, care nu a reuşit să-şi rezolve problema, a revenit ieri deoarece „atât la Bucureşti, la comisia parlamentară, cât şi la Secretariatul de Stat pentru problemele revoluţionarilor, unii oameni de acolo au reuşit să transforme problema certificatelor de revoluţionari într-o adevărată afacere".

„Punctual, încerc să rezolv problemele oamenilor şi să rup bariera dintre ei şi administraţie... Poate nu au probleme grave, dar nici măcar nu sunt ascultaţi", ne-a explicat deputatul Chirilă.

audiente_stavrositu.jpgSunt şi persoane bine informate

O vizită neanunţată la cabinetul parlamentar al deputatului PD-L, Maria Stavrositu, ne-a permis să o surprindem într-o discuţie cu doi domni veniţi în audienţă. Deputatul Colegiului 10 ne-a confirmat că, excepţie făcând situaţiile în care apar acţiuni de partid sau parlamentare la care nu poate absenta, vinerea, de la 11.00, îşi aşteaptă concetăţenii şi, în funcţie de posibilităţi, încearcă să le rezolve solicitările. „Majoritatea problemelor vizează situaţii personale precare, dar, din păcate, posibilităţile unui parlamentar sunt extrem de limitate pentru a putea interveni", ne-a spus deputatul Maria Stavrositu. Din fericire, în audienţă la parlamentarul PD-L au ajuns şi persoane bine informate şi documentate, care au prezentat aspecte punctuale, ce pot fi reglementate. O doamnă, de profesie inginer constructor, a venit cu o propunere de amendare a legii privind obţinerea şi avizarea autorizaţiilor în construcţii. „Un cercetător în domeniul agricol are un proiect derulat de câţiva ani, dar are o problemă cu etapizarea şi finanţarea lui. Asta se va putea rezolva printr-o discuţie cu ministrul de resort sau printr-un lobby în vedere deblocării situaţiei", a adăugat deputatul PD-L Maria Stavrositu.

{mos_ri:Stavrositu,Antonella,Banias}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii