Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:48 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bani europeni catre firmele clientelare ale PSD

ro

17 Dec, 2009 01:17 2557 Marime text
deschidere.jpgProiectul „Introducerea în circuitul turistic a unor cetăţi antice dobrogene" a adus firmelor Expertissa şi SOTI Cable Neptun, aproximativ 520.000 euro, din cei 673.000 euro cât a însemnat valoarea totală.

Consiliul Judeţean Constanţa accesează proiecte europene care dau de mâncare anumitor firme aparţinând unor apropiaţi ai conducerii instituţiei judeţene.

Un exemplu bun în acest sens îl constituie proiectul Phare CBC privind „Introducerea în circuitului turistic a unor cetăţi antice dobrogene". Valoarea totală a proiectului este de 673.000 euro, din care finanţarea prin programul Phare este de 600.000 euro, iar co-finanţarea asigurată de către CJC, de 73.000 euro. Din totalul banilor alocaţi pentru acest proiect, o bună parte au ajuns la clientela PSD, prin licitaţie, desigur.

Recent, o firmă de casă a PSD şi-a mai adjudecat un contract din aceşti bani europeni. Este vorba despre „Software modelare 3D şi software scanner 3D-upgrade şi module în completare în cadrul proiectului «Introducerea în Circuitul Turistic a unor Cetăţi Antice Dobrogene» Phare CBC 2006 RO2006/018-445.01.02.12". Pentru furnizarea acestui soft şi a echipamentului ataşat, CJC a plătit 23.835 euro, din 24.490 euro, cât a fost valoarea estimată a proiectului. Valoarea în lei a contractului este de 99.930,62 lei fără TVA, adică societatea câştigătoare a încasat aproape 1,2 miliarde de lei vechi, cu TVA cu tot. Firma, obişnuită să câştige licitaţiile de la CJC, pe acest segment de activitate, care a obţinut şi acest contract, este nimeni alta decât SC Expertissa Constanţa SRL, care, de altfel a fost şi singurul ofertant, potrivit anunţului de atribuire.

expertissa_consiliul_judetean.jpgPeste 20 miliarde lei vechi, dintr-un foc

Trebuie precizat că societatea a mai câştigat, la începutul lunii octombrie, şi licitaţia privind „Servicii şi echipamente pentru introducerea în circuitul turistic a unor cetăţi antice dobrogene". Pentru acest contract, care a inclus un scanner 3D, o staţie grafică, un plotter, două ecrane, servicii modelare 3D, servicii modelare 3D evoluţie timp, realizarea unei pagini web şi a unui film documentar, SC Expertissa Constanţa SRL a încasat de la CJC 1.718.174,48lei fără TVA, adică aproape 20,5 miliarde de lei vechi.

Expertissa SRL Constanţa nu are asociaţi persoane fizice, părţile sociale fiind deţinute, sută la sută, de către fosta SC Expert Service IT SRL, cu sediul în Bucuresti, Sectorul 2, care şi-a schimbat denumirea în Expertissa HQ SRL şi îi are ca administratori pe Dragoş Ion Iorgulescu şi Ion Colţan. Firma îl are ca director executiv pe nimeni altul decât consilierul municipal constănţean PSD, Daniel Georgescu. De precizat că, Expertissa HQ SRL îl are ca asociat majoritar pe Ion Colţan şi pe Mihail Alexandru Marica.

expertissa_01.jpgSOTI Cable Neptun, alt „beneficiar"

O altă firmă cunoscută ca fiind apropiată conducerii organizaţiei PSD Constanţa este şi SC SOTI Cable Neptun SRL. Şi această societate a câştigat o licitaţie în cadrul proiectului Phare amintit. Este vorba despre contractul privind „Servicii de publicitate - media TV", adică tocmai de difuzarea filmului documentar cu titlul „Cetăţi antice dobrogene", realizat de către Expertissa. Pentru aceste servicii, SOTI Cable Neptun a încasat 41.087,48 lei fără TVA, adică aproape 500 milioane de lei vechi cu tot cu TVA.

Clientela PSD a luat caimacul

De precizat că din acţionariatul companiei căreia primăria condusă de Radu Mazăre, preşedintele PSD Constanţa, i-a pompat în conturi, numai în 2009, peste 800.000 euro, a făcut parte, la înfiinţare, chiar primarul Mazăre. Până în 2004, funcţia de director al postului a fost deţinută chiar de fratele primarului. Asociaţii companiei sunt Sorin Strutinsky şi Mihail Cârciog. În prezent, primarul Mazăre nu apare în acţionariatul companiei şi nici în cel al firmelor care deţin părţi sociale în SOTI Cable Neptun - firma care administrează postul de televiziune TV Neptun. În prezent, Mazăre şi Constantinescu, alături de Sorin Strutinsky şi Mihail Cârciog - patronii SOTI Cable Neptun, sunt parteneri de afaceri în Conpress Group, SC Xenoti (Hotel Flora) şi Sigma Trading. Precizăm că Radu Mazăre şi-a pus în cap Direcţia Naţională Anticorupţie, Curtea de Conturi şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, după ce Primăria a acordat, în 2009, două contracte de publicitate SC SOTI Cable Neptun SRL.

Iată aşadar, cum, chiar şi banii europeni, pe lângă cei publici, sunt direcţionaţi către firmele clientelare ale PSD. Adunând cele trei contracte obţinute de către Experissa şi SOTI Cable Neptun, rezultă o sumă de aproximativ 520.000 euro, ceea ce înseamnă că cele două societăţi au beneficiat de cea mai mare parte din suma de 673.000 euro, cât a însemnat valoarea totală a proiectului european, realizat cu 600.000 euro, fonduri nerambursabile.

{mos_ri:CJC,SC Experissa SRL} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii