Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:02 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Banias, Bogatu şi Dan Diaconescu Cine îi anchetează pe greii Portului

ro

27 May, 2011 01:54 3499 Marime text

cap_1.jpg

Unul arestat pentru 29 de zile, celălalt în libertate, dar cu ceea ce ar putea părea sabia lui Damocles deasupra capului, fostul director portuar Eugen Bogatu şi senatorul PDL Mircea Banias au fost amândoi încolţiţi de procurorul anticorupţie Gheorghe Bocşan.

Aşa cum am menţionat într-una din ediţiile anterioare, magistratul care l-a anchetat pe Bogatu este totodată şi cel care l-a încătuşat, anchetat, şi apoi l-a trimis în judecată în stare de libertate pe realizatorul OTV Dan Diaconescu. Mai degrabă împotriva voinţei lor, la începutul acestei săptămâni, în hora „celebrităţilor" anchetate de procurorul Bocşan au intrat şi senatorul Banias, dar şi fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor Laurenţiu Mironescu.

Rechizitoriul prin care Eugen Bogatu fusese trimis în judecată la începutul acestui an, alături de Said Baaklini, Adrian Chebuţiu şi Coriolan Adrian Preda, a fost întocmit pe data de 9 februarie 2011 de anchetatorii Structurii Centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, în dosarul penal cu numărul 309/P/2010. Anterior, am arătat cum noul dosar al lui Banias, Bogatu şi Mironescu a pornit în urma monitorizărilor efectuate în dosarul lui Bogatu cu Baaklini. Însă ceea ce ar mai fi de menţionat în legătură cu procurorul anticorupţie Gheorghe Bocşan este că, în cursul anului trecut, acesta şi-a atras un val de antipatie din partea telespectatorilor OTV, după ce le-a încătuşat fără milă starul. Realizatorul OTV Dan Diaconescu a fost trimis în judecată în urma rechizitoriului întocmit de acelaşi magistrat Bocşan. Iar pentru că la vremea la care opinia publică se indigna în legătură cu modalitatea în care era hărţuit starul OTV de către DNA procurorul de caz a devenit ţinta mai multor atacuri, dar şi ţinând seama de statutul personajelor „grele" din Constanţa pe care le anchetează în noul dosar, ZIUA de Constanţa vă prezintă averea şi interesele magistratului cu pricina.

Două apartamente şi un Jeep

Declaraţia de avere a procurorului Gheorghe Bocşan a fost completată la sfârşitul anului trecut şi afişată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Conform documentului respectiv, procurorul anticorupţie nu are pământuri în proprietate, însă deţine două apartamente, în Timişoara şi Bucureşti, cu suprafeţe de 55 şi respectiv 43 de metri pătraţi. Ambele locuinţe au fost dobândite în urma încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare, primul fiind achiziţionat în anul 2006, iar cel de-al doilea în 2010. În plus, procurorul mai are şi un autoturism Jeep Wrangler fabricat în 2007, însă nu are bijuterii sau obiecte de artă a căror valoare însumată să depăşească 5.000 de euro şi nici active financiare de vreun fel sau altul. În ceea ce priveşte datoriile, procurorul a precizat că, împreună cu Elena Bocşan, are de restituit 27.000 de euro, fiind vorba despre un credit contractat în iunie 2010 şi scadent în 2020, sumă „din care s-au restituit 5.000 de euro".

Interese? - „Nu e cazul"

La capitolul legat de eventualele cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenţionate, Gheorghe Bocşan a menţionat că a încasat suma de 2.800 de euro, reprezentând decontări, de la OECD Paris, pentru „monitorizare Azerbaijan". Din activitatea profesională desfăşurată la Direcţia Naţională Anticorupţie procurorul care îi anchetează pe Banias, Bogatu şi Mironescu a declarat că a încasat suma de 90.762 de lei. Interesele procurorului sunt oficial inexistente, potrivit declaraţiei afişate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Magistratul nu este asociat şi nici acţionar la vreo societate comercială şi nici membru în consiliile de administrare. În acelaşi timp, Gheorghe Bocşan a precizat că nu este membru în vreo asociaţie profesională sau sindicală. Acelaşi răspuns - „nu e cazul" - a fost dat şi în legătură cu eventualele „contracte, inclusiv cele de asistenţă juridică, consultanţă şi civile, obţinute sau aflate în derulare în timpul exercitării funcţiilor, mandatelor sau demnităţilor publice finanţate de la bugetul de stat, local şi din fonduri externe ori încheiate cu societăţi comerciale cu capital de stat sau unde statul este acţionar majoritar/minoritar".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii