Baza imobiliara 2 Mai
Baza imobiliara 2 Mai
03 May, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
3467
Marime text
Localitatea 2 Mai este una pitoreasca. Aflata pe malul marii si in apropiere de granita cu Bulgaria, face cu ochiul celor care doresc o casa de vacanta la mare, intr-un loc ferit de aglomeratia din alte statiuni. In timp, in localitate au aparut constructii impozante. Printre cei care au reusit sa puna mana pe suprafete mari de teren in zona se numara si Ministerul Culturii si Cultelor.
Prin Hotararea de Guvern numarul 726 din 2002 s-a aprobat transmiterea unui imobil si a unei suprafete de 4,5 hectare de teren, proprietate publica a statului, din administrarea Ministerului Apararii Nationale in administrarea MCC, pentru Centrul National al Cinematografiei. Unul din artizanii acestei tranzactii este chiar Sergiu Nicolaescu, care a facut lobby pe langa colegii lui de partid. Pentru acest imobil, cei de la CNC au comandat un studiu de fezabilitate si de amenajare pentru o locatie mixta, cu specific turistic si cinematografic. Initiativa era laudabila, avand in vedere pitorescul zonei si faptul ca aceasta este frecventata in special de tineri.
Nu se stie exact pe ce criterii, studiul a fost realizat de societatea D Arhi Design, firma de proiectare ce ii apartine arhitectului Alexandru Vasiliu, acesta fiind unic actionar, administrator si singurul angajat. El s-a apucat de lucru si le-a comunicat celor de la CNC ca, pentru ceea ce doresc ei sa faca la 2 Mai, au nevoie de un fond de investitii de aproximativ 10 milioane de euro. Bineinteles ca, la auzul acestei sume, imediat, proiectul a cazut, iar ce a ramas in schimb, din 2003 si pana azi, de cand s-a facut studiul, este o ilustrare de tema pentru amenajarea locului ca o baza cinematografica si turistica, asa cum visau mai marii din minister. Pancarta de la intrarea in baza expune componenta proiectului, care ar fi trebuit sa cuprinda un minihotel de confort ridicat, baza de tratament, fast food, cinematograf in aer liber, castel medieval, teren de volei, de tenis, debarcader, o discoteca si mai multe vile. Proiectul nu s-a concretizat, insa, potrivit lui Eugen Serbanescu, directorul CNC, firma lui Vasiliu a incasat pentru studiu si pancarta de la intrare, 5800 lei. Chiar daca a incasat pentru un desen care nu are nicio legatura cu realitatea aproape 6000 de lei, in bilantul contabil al firmei depus la Registrul Comertului, arhitectul apare, in anul 2003, cu un profit de 2118 lei.
Intentii exista, dar nu sunt fonduri
Ultima data cand s-a mai aratat cineva interesat de baza de la 2 Mai, a fost in ianuarie 2005, cand reprezentantii Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania solicitau acest imobil, cu titlu gratuit, pe 49 de ani. Actiunea nu s-a finalizat si, de atunci, linistea s-a asternut peste acest subiect. Eugen Serbanescu sustine sus si tare ca obiectivul de la 2 Mai face parte din domeniul public al statului este inregistrat cu numarul de inventar 107098 si, ca atare, nu poate fi instrainat. Directorul CNC afirma ca, in momentul de fata, din lipsa de fonduri, baza e in conservare. Se intentioneaza valorificarea ei in scopuri turistice si culturale, insa nu exista, in momentul de fata, niciun plan concret. Gurile rele sustin insa ca mai multi investitori de pe piata imobiliara roiesc in jurul terenului ideal pentru un proiect de genul cartier rezidential. Cert este ca in zona, chiar pe malul marii, lipita de baza, a si aparut o vila. Pentru ca startul a fost deja dat, nu este imposibil ca in curand si altii sa inceapa sa construiasca chiar si in baza aflata "in conservare".
Scris de: {autor}Adrian FURDULEA{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii