Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:34 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bonus - mărul discordiei în USL - un vicepreşedinte în CJC Ce consilii locale au debutat cu scandaluri în noul mandat

ro

05 Jul, 2012 01:00 3047 Marime text

cap_1.jpgMai multe consilii locale şi Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) au început mandatul 2012 - 2016 cu divergenţe de opinii, cu tensiuni şi chiar cu acţiuni în instanţă.

De la dosare considerate incomplete pentru a putea fi validate, până la incompatibilităţi, aceste consilii au debutat cu stângul.

Uite mandatul, nu e mandatul

Noul Consiliu Local Municipal (CLM) Constanţa a fost validat în cadrul unei şedinţe care a avut loc pe 25 iunie. În acest context, a depus jurământul şi primarul reconfirmat în funcţie, social-democratul Radu Mazăre. Ca şi în perioada 2008 - 2012, atunci când CLM Constanţa nu a validat iniţial mandatul democrat-liberalului Cătălin Filişan, cel mai important for decizional al urbei nu a procedat, pe 25 iunie, la validarea mandatelor a doi consilieri. Este vorba despre doi aleşi locali UNPR. În acest sens, amintim că Harry Michelle Boiagian nu a putut fi validat pe motiv că cererile de renunţare la mandat ale consilierilor aflaţi pe locurile 1 şi 3 (n.r. Claudiu Iorga Palaz şi Cristian Dumitru Fuior) nu fuseseră depuse. Boiagian a fost de altfel singurul UNPR-ist care a participat la şedinţa de constituire a Consiliului Local Constanţa.

Pe lângă Consiliul Local Năvodari

Pe 28 iunie a avut loc şedinţa de constituire a noului Consiliu Local Năvodari. Comisia de specialitate nu i-a validat însă pe toţi consilierii, aspect deloc de neglijat dacă avem în vedere că acest consiliu a fost, în ultimii ani, asemenea unui butoi de pulbere. Aleşii locali care nu au intrat în Consiliul Local sunt liberalii Iurin Pancencu şi Valentin Emanuel Tucan şi democrat-liberalul Tudorel Calapod.

În cazul lui Iurin Pancencu, fost aspirant la mandatul de edil-şef al oraşului Năvodari, a fost vorba despre o amânare. Potrivit comisiei de validare, mai mulţi cetăţeni ar fi sesizat Primăria cu privire la faptul că Pancencu nu ar locui la adresa din buletin. De aceea, administraţia publică locală a solicitat organelor abilitate să verifice acest aspect. Până la lămurirea situaţiei, Iurin Pancencu nu va fi validat în funcţia de consilier local.

Nici colegul său de partid, Valentin Emanuel Tucan, nu a fost validat. Cu un vot „pentru", două „împotrivă" şi o abţinere, Tucan nu a depus jurământul. Liberalul şi-a rezervat dreptul de a ataca în instanţă decizia Consiliului Local Năvodari.

Democrat-liberalul Tudorel Calapod a fost invalidat, comisia invocând aici faptul că fostul lider al PDL Năvodari este urmărit penal într-un dosar. Aşa cum anunţa încă din ziua şedinţei, Tudorel Calapod a atacat în instanţa de contencios administrativ hotărârea Consiliului Local. Dosarul a fost înregistrat pe 3 iulie şi are numărul 7732/118/2012, Calapod având calitatea de reclamant, iar CL pe cea de pârât.

Tradiţia din Consiliul Local Mangalia

De departe însă cel mai conflictual mediu a fost, în ultimii ani, Consiliul Local Mangalia. Aleşii locali au ajuns foarte rar la consens atunci când a fost vorba de proiecte de hotărâre şi, în principiu, de decizii care au influenţat locuitorii municipiului Mangalia.

Nici aici nu au fost validaţi, în şedinţa de constituire a noului Consiliu Local Municipal, toţi aleşii locali. Din cei 19, au depus jurământul doar 18. Excepţia a fost democrat-liberalul Paul Foleanu, invalidat de comisie pe motiv că acesta a fost declarat de către Agenţia Naţională de Integritate ca fiind incompatibil. Aşa cum am arătat şi în ediţiile anterioare, Foleanu a explicat că, în conformitate cu prevederile Legii 215 a administraţiei publice locale, comisia nu poate propune invalidarea unui consilier decât dacă se constată încălcarea condiţiilor de eligibilitate de către acesta sau mandatul a fost obţinut în urma unei fraude. El a dat în judecată Consiliul Local şi are termen pe data de 12 iulie.

Va fi interesant de urmărit care va fi atmosfera din CL Mangalia, având în vedere că debutul nu a fost unul tocmai liniştit, prefigurându-se deja tensiuni între democrat-liberali şi social-democraţi.

PNL vrea un om la conducerea CJC

Să nu uităm de pretenţia justificată a liberalilor constănţeni de a avea un vicepreşedinte în Consiliul Judeţean Constanţa, aşa cum prevede protocolul USL. Tentativa PNL de a avea un vicepreşedinte a eşuat însă în şedinţa de constituire a CJC, când nominalizatul Marian Cruşoveanu a primit doar cinci voturi din cele 33 valabil exprimate. Cei doi vicepreşedinţi aleşi au fost, deloc surprinzător, social-democraţii Cristian Darie şi Cristinel Dragomir.

Liberalii nu renunţă la ceea ce ei consideră că le revine conform protocolului, astfel că în proxima şedinţa a CJC vor iniţia un proiect privind alegerea lui Cruşoveanu în funcţia de vicepreşedinte.

Probleme, probleme

Probleme au existat şi în Consiliul Local Nicolae Bălcescu, unde social-democraţii Dumitru Timofte şi Lucian Constantin nu au fost validaţi.

Consiliul Local Poarta Albă a început şi el noul mandat cu oarecare probleme. Potrivit spuselor primarului comunei, democrat-liberalul Vasile Delicoti, doi dintre consilierii locali PSD aflaţi iniţial pe liste - Nicolae Sîntion şi Mihai Câju - au pierdut susţinerea partidului. Conform listelor, supleanţii celor doi ar fi trebuit să fie Dumitru Iftimie şi Gică Popa. Atâta doar că social-democraţii le-au retras sprijinul şi acestora din urmă şi i-au susţinut pe Sandu Pricop şi pe Sandu Nicu. Niciunul dintre cei doi nu a fost însă validat de Consiliul Local, aşa cum de altfel nu a fost validată nici social-democrata Alina Meca. Prin urmare, PSD nu are niciun consilier validat în Consiliul Local Poarta Albă. Primarul susţine că cei trei nu au fost validaţi din cauza faptului că, în opinia colegilor lor din CL, „sunt persoane controversate"

Nici în comuna constănţeană Vulturu Consiliul Local nu a fost validat în totalitate. Unicul consilier democrat-liberal, susţine primarul Eugen Berbec, a refuzat să primească invitaţia pentru şedinţa de constituire a noului CL şi să semneze convocatorul şedinţei. El ar fi apărut totuşi la eveniment, dar cu o întârziere de o jumătate de oră. Este posibil ca acest ales local să fie validat într-o şedinţă viitoare.

Nu în ultimul rând, alegerea viceprimarului din Murfatlar a creat, de asemenea, tensiuni. PDL şi PNL susţineau candidatura fostului primar, democrat liberalul Gheorghe Cojocaru, în vreme ce social democraţii pe cea a lui Nicolae Crivineanu, de asemenea fost şef al administraţiei publice locale. Din cauza acestor nemulţumiri, şedinţa de validare a noului CL, planificată iniţial pentru finalul săptămânii trecute, a fost amânată pentru lunea acesta, când în funcţia de viceprimar a fost ales liberalul Sali Serdai.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii