Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce „vraji" mai fac oamenii lui Mazare Familia Dospinescu s-a „jucat" pe terenuri retrocedate (document)

ro

18 May, 2010 03:27 11960 Marime text

deschidere.jpg Soţul Ramonei Dospinescu, PSD-istul Nicolae, s-a bucurat o vreme de o bucată de pământ, parte a retrocedărilor în care a fost implicată şi consoarta sa.

Consilierul judeţean Nicolae Dospinescu a ajuns, la un moment dat, printr-o firmă în care a fost implicat, stăpân peste terenurile retrocedate de primarul Radu Mazăre. Pe site-ul www.ziuadeconstanta.ro puteţi vedea toate documentele care însoţesc povestea terenului de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 24-26: Dispoziţia de retrocedare a primarului Radu Mazăre, proiectul de hotărâre a Consiliului Local din 2007, dar şi HCLM 435 din 24 septembrie 2007.

 

 

Totul a început pe 13 noiembrie 2003, când, prin Dispoziţia nr. 3.135 a primarului Radu Mazăre, Daniel Ene a primit 18 terenuri în mai multe zone ale Constanţei. Prin notificarea 105.830 din 7 august 2001, Ştefania-Carmen Dragne Gardef, Eleonora-Lavinia Gardef, Cornelia Gardef şi Adrian-Sorin-Mugur Cănănău au solicitat Primăriei Constanţa restituirea în natură a unui teren de 100.000 mp situat în Parcul Tăbăcăriei.

Numai că, moştenitorii de drept nu au mai ajuns să se bucure de pământuri. „Având în vedere prevederile contractului de cesiune de drepturi litigioase autentificat sub nr. 3.337/17.09.2003, încheiat între notificatori în calitate de cedenţi şi SC Holland Development Group SA, în calitate de cesionar, şi ale contractului de cesiune de drepturi litigioase nr. 1.069 din 13 septembrie 2003 încheiat între SC Holland Development Group SA, în calitate de cedent şi Ene Daniel, în calitate de cesionar. Având în vedere adresa 132.437/23.10.2003, formulată de SC Holland Development Group SA şi adresa nr 141.390 din 13 octombrie 2003 formulată de Ene Daniel (...) primarul municipiului Constanţa decide: admite cererea formulată de Ene Daniel, cu domiciliul în oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa (...). Se atribuie în compensare d-lui Ene Daniel suprafaţa de teren de 11.223,24 mp situat în intravilanul municipiului Constanţa, în valoare de 696.204 USD", se arată în Dispoziţia semnată de primarul Radu Mazăre. Şi aşa, ialomiţeanul Ene a ajuns stăpân peste 18 terenuri în Constanţa. Nu trebuie omis faptul că „sora" de retrocedări a lui Daniel Ene, societatea Holland Development Group SA, o are în spate pe Sorina-Gina Hortolomei Moscu, figură des-întâlnită în universul afaceristic al primarului Radu Mazăre, iar pe unul dintre terenurile obţinute de firmă în urma retrocedărilor a luat naştere City Park Mall, un proiect controversat la vremea sa.

ramona_dospinescu.jpgSuprapunerea

Revenind la „moştenirea" lui Ene, printre cele 18 terenuri se afla şi o parcelă pe strada Mircea cel Bătrân nr. 24-26, de 316 mp, care, în Dispoziţie fusese evaluată la 110 USD/mp şi la o valoare totală de 34.760 USD. De această bucată de pământ este legat şi numele consilierului judeţean PSD, Nicolae Dospinescu. Probabil că povestea nu ar fi ieşit niciodată la suprafaţă dacă, în 2007, proprietarul de atunci al terenului, SC Casa Pardin SRL, nu ar fi cerut ajutorul primăriei Constanţa într-o chestiune... deosebită. Prin vânzări succesive, aşa cum se arată în actele oficiale, Casa Pardin devine proprietara terenului de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 24-26, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 691/2006. Numai că, italienii din spatele afaceri au descoperit durerosul adevăr: 70 mp din terenul pe care dăduseră o sumă considerabilă aparţineau altcuiva. Povestea este explicată pe larg în proiectul de Hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanţa din septembrie 2007, prin care se supunea votului „tranzacţia dintre municipiul Constanţa şi SC Casa Pardin SRL". Dar cum s-a ajuns la asta?

Morişca vânzărilor succesive

De la Ene, terenul a trecut prin mai multe... mâini. La o lună de la punerea în posesie (procesul verbal 144.536/21.11.2003), Daniel Ene vinde terenul din strada Mircea cel Bătrân 24-26, Andreei Enescu, prin contractul de vânzare-cumpărare 8.674 din 19 decembrie 2003. Femeia a înstrăinat pământul în ianuarie 2005, atunci când i l-a vândut lui Marius Palade (contract de vânzare-cumpărare nr. 63/24.01.2005). Două luni mai târziu, Palade a vândut lotul retrocedat firmei Spot Nav SRL (contractul de vânzare-cumpărare 1.201 din 23 martie 2005) care, la rândul său, l-a dat în 2006 celor de la Casa Pardin. După cum spuneam, italienii au avut marea surpriză să constate că, prin sentinţa civilă 18.295 din 1998, municipiul Constanţa, acelaşi care, prin semnătura primarului Radu Mazăre a acordat cu dărnicie retrocedările, fusese obligat să lase în deplină proprietate şi posesie terenul de 70 mp de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 24 către Stan şi Maria Zavelca. Numai că, acest aspect pare să fi fost uitat atunci când s-au împărţit pământurile Constanţei. „Ulterior s-a constatat că terenul de 70 mp ce face obiectul sentinţei civile 18.295/1998 este amplasat pe mijlocul terenului în suprafaţă de 316 mp ce face obiectul Dispoziţiei 3.135/2003", se mai arată în documentele ataşate proiectului HCLM din 2007. Cei de la Casa Pardin au cerut Primăriei, prin adresa 130.450 din 27.10.2006 şi prin notificarea 13568 din 1.02.2007, efectuarea tuturor verificărilor şi demersurilor necesare pentru clarificarea situaţiei juridice a terenului. Cum, probabil nu s-a primit nici un răspuns, s-a ajuns la un proces, având ca număr de dosar 8711/212/2007, prin care societatea cerea remedierea situaţiei. Prin adresa 124.600 din 18 septembrie 2007, Casa Pardin a propus municipalităţii soluţionarea amiabilă a litigiului şi schimbarea terenului de pe strada Mircea nr. 24-26 cu un altul, pe aleea Lupeni, cu suprafaţa de 311 mp, echivalent valoric. Litigiul s-a stins odată cu acceptarea tranzacţiei, prin Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 435 din 24 septembrie 2007. Trecuseră aproape patru ani de la retrocedarea terenului.

Pionii Staff Group FM şi Expo-Min

Aceeaşi documentaţie care a stat la baza HCLM-ului din 2007 arată că raportul întocmit de Cadastru Consulting în luna februarie a acelui an evaluase terenul de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 24-26 la 700 de euro/mp (faţă de 110 dolari/mp la data atribuirii lui Daniel Ene), în total 221.200 euro, iar terenul de pe Aleea Lupeni, format din două loturi de 284 mp, respectiv 27 mp, la 221.216 euro. Nu trebuie omis faptul că pe referatul care a stat la baza Hotărârii Consiliului Local, ca şi pe alte documente care au legătură cu acest caz, apare semnătura Ramonei Dospinescu, şefa Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa. De altfel, numele Dospinescu nu este străin de speţă, dar nu prin implicarea Ramonei-Daniela, directoare în primăria condusă de Radu Mazăre. Aşa cum arătam anterior, de la Daniel Ene, terenul a ajuns la Andreea Enescu, apoi la Marius Palade. Mare afacerist, Palade, despre care se spune chiar că ar fi iubitul vânzătoarei de terenuri Andreea Enescu, este implicat în mai multe firme, pe care le şi administrează: Prest Metal 2002 SRL, Staff Group FM SRL, IM&EX International SRL şi Marcom Util Serv SRL. Încrengătura nu se opreşte aici. Spre exemplu, una dintre societăţile lui Palade, Staff Group FM, apare ca asociat în SC Spot Nav SRL. Tocmai firma care a cumpărat de la tânărul afacerist terenul de pe strada Mircea. SC Spot Nav SRL are în acţionariat două persoane juridice: SC Staff Group FM şi SC Expo-Min SRL. În cel din urmă business (în care deţine părţi sociale şi SC Staff Group FM ) a fost implicat, până nu demult, tocmai Nicolae Dospinescu, soţul directoarei Ramona. Aşadar, firma în care avea amestec Dospinescu a ajuns să deţină teren retrocedat. Asta ca să nu mai punem la socoteală că soţia, Ramona Dospinescu, este inculpată tocmai în dosarul retrocedărilor, instrumentat de DNA. Nu putem decât să speculăm faptul că, la momentul retrocedării, directoarea de la Patrimoniu nu a văzut „hiba" terenului de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 24-26 şi a dat „verde" atribuirii. Apoi şi-a lăsat consortul să... „atace". Pentru că relaţia dintre Marius Palade şi Dospinescu nu este foarte greu de demonstrat. Ba chiar, în afacere mai intervine şi numele lui Florin Cristea, om de bază al consilierului judeţean PSD, administrator al Expo-Min Construct SRL şi mare... latifundiar, aşa cum avea să demonstreze timpul.

nicolae_dospinescu.jpg„Asociere pentru săvârşirea de infracţiuni"

Spot Nav SRL deţine şi o parte din SC Safety SRL, alături de Staff Group FM. Şi... surpriză: Registrul Comerţului ne arată că Safety este administrată de nimeni altul decât de Nicolae Dospinescu. Cu alte cuvinte, cercul afaceristic s-a închis şi putem deduce uşor că toate firmele duc, încet, dar sigur, la Nicolae Dospinescu. Spot Nav şi Staff Group FM mai deţin şi SC M&D Sea Farers, firmă administrată de Gilda Elena Dpsoinescu, sora PSD-istului Nicolae. Pentru ca tabloul să fie complet, trebuie menţionată încadrarea primită de Ramona Dospinescu, directoare a Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa şi soţia lui Nicolae Dospinescu, în octombrie 2008, atunci când procurorii din cadrul DNA „au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)": abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; fals intelectual, în formă continuată; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Ramona Dospinescu îi are drept colegi de încadrare, printre alţii, pe Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, Ion Marica şi Nora Alina Chircă.

Fuga din Spot Nav

Evident, pentru a-şi şterge urmele din afacerea Spot Nav, Dospinescu a decis să se retragă din Expo-Min Construct SRL. Monitorul Oficial 1964 din 5 mai 2010 arată faptul că soţul Ramonei Dospinescu, directoarea Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa, a ieşit din firma Expo-Min Construct SRL, ultima în care mai deţinea părţi sociale. Actul arată că SC Staff Group FM SRL, reprezentată prin administratorul Marius Palade şi Nicolae Dospinescu, asociaţi în cadrul Expo-Min Construct, au decis următoarele: retragerea din societatea menţionată a consilierului PSD-ist, care şi-a cesionat părţile sociale către Alina-Mihaela Cristea şi cesionarea de către Staff Group FM, reprezentată de Marius Palade, către Dan-Florin Cristea, a trei părţi sociale. „În urma acestei modificări, capitalul social în sumă de 200 lei - 20 părţi sociale, va fi repartizat astfel: SC Staff Group GM SRL deţine suma de 160 lei - 16 părţi sociale = 80% participarea la profit şi pierderi, Cristea Dan-Florin deţine suma de 30 lei - 3 părţi sociale = 15% participare la profit şi pierderi, Cristea Alina Mihaela deţine suma de 130 lei - 1 parte socială = 5% participare la profit şi pierderi", se mai arată în Monitorul Oficial 1964 din 5 mai 2010. De asemenea, noii asociaţi au majorat capitalul social cu 2.713.050 lei, aport în natură cu mai multe terenuri în Constanţa. În urma majorării de capital, situaţia s-a schimbat şi în ceea ce priveşte participarea la profit şi pierderi: Staff Group FM - 5%, Dan-Florin Cristea - 20% şi Alina Mihaela Cristea - 75%. Totodată, s-a decis reînceperea activităţii firmei. Notificarea a fost înregistrată la Registrul Comerţului cu nr. 17112 pe 2 aprilie 2010, însă schimbările au survenit pe 28 aprilie a.c.

Întrebări fără răspuns

Pentru a ne întregi demersul jurnalistic, am încercat să aflăm şi versiunea de poveste a părţilor implicate. Am început cu Ramona Dospinescu, şefa Patrimoniului municipiului Constanţa, cea care a pus umărul atât la retrocedare, cât şi la stingerea litigiului cu SC Casa Pardin SRL. ZIUA de Constanţa i-a trimis angajatei lui Mazăre o adresă prin care îi solicita lămuriri referitoare la afacerea de pe strada Mircea cel Bătrân 24-26, numai că, întrebările nu şi-au găsit răspunsurile. Apoi, în mai multe rânduri, am încercat să îl contactăm pe consilierul judeţean PSD, Nicolae Dospinescu. Când, la un moment dat, a binevoit să răspundă la telefon, Dospinescu a crezut că în loc de clarificări este mai bine să îi ameninţe pe reprezentanţii ZIUA de Constanţa cu o plângere penală în cazul în care îi mai apelează numărul. Marius Palade a aplicat „tactica struţului" şi a preferat să fugă de întrebări, decât să ne servească răspunsuri. În cele din urmă, l-am contactat pe Daniel Ene, primul beneficiar al retrocedării, care a susţinut că a uitat întreaga tărăşenie: „Sunt 7 ani de atunci. Nu mai ştiu". Ene a mai spus că nu crede că îl cunoaşte pe Nicolae Dospinescu. „De ce? El mă cunoaşte pe mine? Eu ştiu multă lume", a precizat fericitul beneficiar al retrocedărilor instrumentate de primarul Radu Mazăre.


Întrebările adresate directoarei Ramona Dospinescu

Vă prezentăm întrebările pe care ZIUA de Constanţa i le-a adresat, în scris, Ramonei-Daniela Dospinescu, directoarea Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa şi soţia lui Nicolae Dospinescu, referitor la vânzarea succesivă a terenului amplasat în Constanţa, strada Mircea cel Bătrân nr. 24-26, teren provenit din retrocedări, care a ajuns la firme apropiate familiei Dospinescu. Menţionăm că documentul a fost trimis atât pe mail cât şi pe fax, pe 14 aprilie a.c., însă răspunsul nu ne-a parvenit până acum.

1. Ştiaţi că SC SPOT NAV SRL este una dintre firmele în care soţul dvs. este direct sau indirect implicat?

2. Ştiaţi că Palade Marius este asociat direct şi indirect, cât şi vecin cu soţul dvs.?

3. Ştiaţi că Enescu Andreea este logodnica lui Palade Marius?

4. Cum credeţi că l-a cunoscut „cumpărătoarea" Enescu Andreea pe „vânzătorul" Ene Daniel, beneficiarul celor 18 terenuri atribuite prin dispoziţia de primar 3135/13.11.2003? Aveţi vreo legătură cu această tranzacţie?

5. Credeţi că soţul dvs., în calitate de consilier judeţean, a ştiut de tranzacţiile făcute de asociatul său, Palade Marius (atât achiziţionarea terenului de la logodnica lui, Andreea Enescu, cât şi revânzarea lui la scurt timp către SC SPOT NAV SRL)?

6. Cum vă explicaţi că în perioada celor 3 vânzări succesive ale acestui teren, atât către persoane, cât şi către firme apropiate dvs. sau soţului dvs., niciunul dintre aceştia nu v-a reclamat suprapunerea de teren din această situaţie?

 


 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • liana 26 May, 2010 13:16 ...uscata asta a luat microbul de la drogatul ala...pana sa ajunga directoare, fata de la tara, tare nestiutoare...halal fa, urato, ti se vad si venele...scarbos!
  • OLGA 18 May, 2010 15:40 AM SCRIS SI IERI NU ESTE SINGURUL CAZ ,SANT MULTE .DE CE MAI ESTE IN FUNCTIE ???, ANCHETATA SI PARA ANCHETATA SI TOT IN FUNCTIE ??,CAND VAD SI DISPOZITIA 4226/23.12.2005 LA RECHIZITORIU ??? SAU 1532/23.12.2005??? CACI DOSARELE DE JUDECATA 1546/2009 SANT TINUTE DE STIMATA DOPAMNA ADINA FLOREA IN SERTAR SI NU SE JUDECA . DE CE ??? , DE CE MANDATARUL NEDELCU GHE. AURELIAN CARE A PUS MANA PE TERENURI SI IMOBILE DIN PENINSULA NU DA CU SUBSEMNATUL ??? PE CINE A PLATIT DOAMNA DESPINESCU???