Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:06 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine vrea sa conduca PDL municipiu Adrian Manole - ghimpe in coasta lui Mazare sau „mana moarta"?!

ro

20 Apr, 2010 03:11 5952 Marime text
deschidere.jpg Zevri: „În decembrie 2008 m-a sunat într-o după-amiază Mircea Banias să mă întrebe în ce relaţii sunt cu Adrian Manole (...). Mai mult, mi-a spus că intenţionează să-l pună pe Manole în discuţia Biroului Permanent Judeţean, pentru neimplicare"

Democrat-liberalul Adrian Manole şi-a arătat duminică dorinţa de a candida pentru şefia organizaţiei municipale a partidului. Secondat de Mircea Banias, preşedintele interimar de la judeţ şi susţinător al fostului europarlamentar, Adrian Manole s-a lansat în lupta pentru „municipiu" având în spate un trecut nu foarte vocal din punct de vedere politic, dar şi o destul de îndelungată... carieră de şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa.

Post pe care administraţia Mazăre, dar şi PSD-iştii constănţeni şi l-au dorit întotdeauna, pentru puterea pe care le-ar fi dat-o. Cu scaunul de la APM asigurat, orice proiect al municipalităţii sau al apropiaţilor conducătorilor oraşului şi judeţului, ar fi avut un succes care nu s-ar fi lăsat aşteptat. După cum istoria recentă a notat, Radu Mazăre s-a lovit de multe bariere în ceea ce priveşte mediul, atât în plan local, cât şi la Bucureşti, scandalul cu Sulfina Barbu, pe atunci ministru al mediului, devenind de notorietate. Cu toate acestea, în perioada de patru ani pe care Adrian Manole a ocupat-o la Agenţia pentru Protecţia Mediului, toate au mers... ca pe roate. Nici un scandal nu s-a ivit din cauza refuzării vreunui proiect sau al vreunui plan al lui Mazăre sau al acoliţilor săi. Şi, cu asemenea „zestre", Adrian Manole vrea să-şi convingă acum colegii de partid, secondat de Mircea Banias, că i-ar face o opoziţie reală lui Radu Mazăre şi prietenilor săi.

pescarie_squar.jpgIarba nu e iarbă

Cei patru ani în care Manole a condus APM-ul, au fost presăraţi cu proiecte.... de aur pentru firme şi persoane de renume. Spre exemplu, Agenţia pentru protecţia Mediului a avizat în acest perioadă construirea unui imobil D+P+4-5E, amplasat pe bulevardul Mamaia, în zona Pescărie. Beneficiarul proiectului era un anumit Marian Opincă, iar proiectantul Kalinia Proiect, firmă implicată mai târziu şi în „desenarea" ansamblului de locuinţe ieftine pentru tineri din Baba Novac. Dar unde trebuia să se ridice imobilul de birouri cu 5 etaje?! Fix pe scuarul de la Pescărie, unde înainte era o staţie RATC. Evident, staţia de autobuz a fost mutată, dar nici clădirea lui Opincă n-a văzut lumina. Cel puţin pentru moment. Cam tot pe atunci, Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, firmă administrată de Gheorghe Valentin Ionescu, „coleg" de inculpare cu Mazăre în celebrul dosar al retrocedărilor, a depus la APM dosarul pentru construire imobil S+P+12E+etaj tehnic, amplasat la intersecţia bulevardului Mamaia cu strada Unirii. În ciuda faptului că lui Adrian Manole nu i s-a părut nimic suspect, iar proiectul şi-a obţinut avizele de mediu, pe acel amplasament tronează şi acum, liniştită, iarba. Însă, cu siguranţă, Certificatul de Urbanism spune că locul este orice, numai spaţiu verde nu. C-aşa-i în Constanţa! Tot pe un spaţiu ce părea ochiului verde, însă nu şi Primăriei şi, cu atât mai puţin Agenţiei care ar fi trebuit să protejeze Mediul s-a avizat şi construirea unei vile turistice P+3-4E în staţiunea Mamaia, nr. 430A. Beneficiari... numai nume de nume: Georgică Giurgiucanu, Maria Mariuţa, Cristian Borcea, Habitat şi Ambient şi Mihai Camboianu. Sună cunoscut?! Numele beneficiarilor pot fi regăsite pe aceeaşi listă „de aur" a inculpaţilor în dosarul retrocedărilor. Iar terenul în cauză era şi el retrocedat, potrivit documentaţiei depuse la APM, „conform dispoziţiei de primar nr. 1344 din 31.05.2004, conform Legii 10/2001". În zona Grădiniţa Hotel Tomis - Hotel Midia tronează acum un hotel de toată frumuseţea, care nu-i mai are şefi pe beneficiarii originali ai proiectului. Pe lista proiectelor care au primit OK-ul lui Adrian Manole se mai înscriu şi blocurile construite de George Alexandru Iorov (şef la IMVEST SA, firmă implicată în construirea locuinţelor pentru tineri) şi Iulian Velenza pe malul lacului Siutghiol, în zona Butoaie, dar şi proiectele firmelor Edilservis (P+6E, pe bulevardul Tomis, zona TS1, în spatele chioşcului de ziare), Seaside Estate Company pentru Nitalexil SRL (D+P+4-5E, pe bulevardul Mamaia nr. 231), Cablenet SRL (S+P+6E, strada Traian nr. 76-80) şi Consal Trade (S+P+6-7E, bulevardul Tomis 151B, în faţa unor blocuri cu patru nivele). Trebuie menţionat că prima dintre societăţile enumerate, Edilservis, îl are ca asociat şi administrator pe Valentin Darie, fratele vicepreşedintelui CJC, Cristian Darie.

mamaia_five_holding_5.jpg„Perla coroanei": Five Holding

Probabil că „perla coroanei" proiectelor avizate de Adrian Manole este hotelul cu 21 de etaje pe care Five Holding, firma sub care îşi desfăşoară activitatea magazinul Brick, îşi propusese să îl construiască în Mamaia, între hotelurile Parc şi Perla, pe spaţiul verde. Asta nu ar fi chiar o problemă majoră, din moment ce la numai câţiva metri mai încolo a răsărit Corallia Residence, clădirea celebrei firme Westhouse Group. Aşadar, hotelul cu 21 de etaje ar trebui să aibă forma unui yacht. Sau, după cum explică documentaţia depusă în urmă cu mai bine de doi ani la Agenţia pentru Protecţia Mediului, „exteriorul volumului sugerează velele unei ambarcaţiuni, iar cea interioară, la nivelul apartamentelor, compartimentarea cabinelor unui yacht". Cu alte cuvinte, va fi o copie mioritică a celebrului hotel de şapte stele, din Dubai, Burj Al Arab. Proiectul „yacht-ului" constănţean a fost întocmit de o firmă din Portugalia, MD Europa, a arhitectului Luiz Deusdara. Proprietarul Burj Al Arab-ului cu 21 de etaje va fi SC Five Holding SA. Trebuie specificat că documentele de mediu nu precizau cum anume a reuşit Five Holding să pună mâna pe terenul înverzit, însă un lucru este clar: la un moment dat, pe acel spaţiu era postată o pancartă care spune foarte clar că „se interzice ruperea sau tăierea arborilor sau a florilor, distrugerea spaţiilor verzi prin parcarea autovehiculelor sau prin practicarea jocurilor sportive, depozitarea gunoaielor sau a deşeurilor de orice natură", şi că toate acestea vor fi pedepsite cu amenzi cuprinse 1.500.000 şi 25.000.000 de lei. Adică în Mamaia se construieşte pe spaţiul verde?! Noua construcţie va avea trei subsoluri, parter, mezanin şi 21 de etaje, iar investiţia se va ridica, potrivit documentaţiei depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului, la 35 de miliarde de lei. Clădirea va lua naştere pe o suprafaţă de teren de 1.200 mp, pe spaţiul verde. Investitorul este implicat în multe proiecte imobiliare, cu un renume destul de controversat, având în plan un ansamblu rezidenţial de 270 de apartamente în zona strada Eliberării - Halta Traian. De asemenea, pe 6 octombrie 2006, Five Holding a cumpărat de la SC Bizart Group un teren de 7.366 metri pătraţi în zona Faleză Nord - Pescărie. Aici a luat naştere Ansamblul Rezidenţial Spectrum Residence. Legătura dintre cele două proiecte este simplă: clădirile au la bază terenuri retrocedate. SC Five Holding SA îi are ca acţionari pe Gheorghe Oancea (patronul de la On Plonge, proprietar de hotel în Mamaia) şi SC DITLINE INVESTMENTS LTD din Cipru. Firma apare în acţionariatul SC Sigma Trading SA, societate în care îl regăsim şi pe primarul Radu Mazăre.

blv_tomis_bloc_ts1.jpg„Ştiu eu ce pancarte sunt prin oraş?!"

Dar ce are de spus Adrian Manole în legătură cu toate aceste... coincidenţe? În primul rând, candidatul la funcţia de conducere a organizaţiei municipale a PDL ne-a explicat că planul lui de bătaie ţine de strategia politică şi că, pe viitor, structura pe care o va păstori trebuie să dea candidatul pentru Primărie şi lista consilierilor locali. În ceea ce priveşte activitatea sa în fruntea APM, Manole consideră că a făcut totul „ca la carte". „Am respectat toate procedurile. Au fost şi documentaţii înapoiate. Ştiu eu ce pancarte sunt prin oraş?! (n.r. - referitor la proiectul Five Holding). Dacă în certificatul de Urbanism se spunea că este spaţiu de construit înseamnă că aşa era. Nu pot face alte aprecieri. Şi nu mai ţin minte toate proiectele", a precizat Adrian Manole. Acesta a refuzat să spună dacă, în condiţiile în care nu ştie ce pancarte sunt prin oraş, iar spaţiul verde din Mamaia nu este atât de verde, Primăria a încasat ilegal amenda pentru călcarea ierbii. Adrian Manole nu a vrut să spună foarte multe nici despre alte două proiecte foarte controversate în vremea în care conducea APM-ul: teleschi-ul şi Orăşelul lacustru.

mircea_banias_06.jpgBanias vs. Manole în 2008?!

Susţinătorul lui Manole, Mircea Banias, spune că nu cunoaşte proiectele luate în discuţie, dar a promis că va vorbi despre ele cu Manole şi va da un răspuns în câteva zile. Ştia despre Orăşelul lacustru şi s-a mândrit că din 27 de consilieri locali a fost singurul care s-a opus proiectului administraţiei Mazăre, despre care nu crede că a fost ajutat sau favorizat de Adrian Manole. „Îl susţin pentru că, din punct de vedere politic, are suficientă experienţă şi partidul i-a încredinţat de-a lungul timpului funcţii importante, ultima dintre acestea fiind cea de europarlamentar", a mai spus Banias. Pentru a ne lămuri, am cerut şi părerea actualului şef al APM, colegul de partid al lui Adrian Manole, Şenol Zevri. „Ca şi director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului nu pot să mă pronunţ asupra legalităţii sau ilegalităţii actelor emise de predecesorii mei. Dar pot să vă spun că în decembrie 2008 m-a sunat într-o după-amiază Mircea Banias să mă întrebe în ce relaţii sunt cu Adrian Manole şi să-l rog eu pe acesta să emită mai repede două avize pentru că nu vrea să-şi facă obligaţii la el. Mai mult, mi-a spus că intenţionează să-l pună pe Manole în discuţia Biroului Permanent Judeţean, pentru neimplicare", a spus Zevri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mery 21 Apr, 2010 13:45 e timpul ca pdl constanta sa demonstreze ca doreste oameni implicati la conducerea ei, de aceea ar fi bine sa fie aleasa Maria Stavrositu, care a demonstrat ca este alaturi de partid si membrii ei. Stavrositu este un exemplu bun de politician constantean, este sincera si devotata activitatii politice. domnilor fiti gentelmeni si recunoasteti calitatile colegei dvs.
  • PDLIST 20 Apr, 2010 16:52 STAVROSITU ESTE POTRIVITA PTR CONDUCEREA PDL MUNICIPIU,SI LA JUDET ESTE TIMPUL SCHIMBARII.NUMAI ORB SI SURD SA FII FII SA VOTEZI ECHIPA BANIAS LA CE NU A FACUT SAU A FACUT PROST IN ANII ASTIA....
  • titi 20 Apr, 2010 12:41 daca avem de ales dintre Stavrositu -prezenta permanenta la organizatia municipala si Manole pe care nu l-a vazut nimeni nicaieri cand aost de munca sau cand partidul a fost la greu. Lucrurile sunt clare. Intotdeauna vom alege un om dedicat pe care l-am vazut la treaba. Oamenii din colegiul 10 care au lucrat cu ea o sustin total, iar cei din celelalte colegi si-au dorit tot timpul sa fie in echipa ei foarte organizata si activa. asta e cheia succesului."
  • ionut 20 Apr, 2010 11:26 Este ca Manole este un iepure...intrebarea este ce viteza poate prinde el...la cat de ramolit e o sa ii impiedice pe toti din echipa Banias...Un lucru e limpede,i-a ajuns cutitul la os gastii lui Mirciulica, si in disperarea lor fac greseala dupa greseala....
  • mara 20 Apr, 2010 09:38 De ce sustine Banias candidat la municipiu pe acest Manole care se dovedeste prin aprobarile date un apropiat al PSD si al lui Mazare ? Oare si Banias e la fel ?
  • Sile this Millennium 20 Apr, 2010 09:36 În politică trebuie să fi un om activ ,altfel te uită lumea .Chiar dacă ai fost prefect de Braşov şi apoi dirctor general(raja şi mediu) şi ţi-ai văzut de treabă ("treaba ta") ...Magda este o luptătoare cu planuri şi obiective politice definite are charismă şi curaj este implicată în problemele obştei .Cu siguranţă ea va cîştiga . Manole este iepurele ...Totuşi e bine că avem o competiţie...PDL-işti de rînd s-au săturat de "listaci "de tipul Banias...În oraşul acesta trebuie OPOZIŢIE nu "o poziţie" la mişto!
  • vali 20 Apr, 2010 08:20 Stavrosita e disperata, daca a comandat asemenea articol! Mai bine ziceti despre afacerile lui Constantin, sluga machidoancei, cu primaria PSD. Cat despre Zevri, stie toata lumea ca e bolnav la cap,cine il asculta? Si, oricum, ce legatura are ce zice el cu restul articolului??
  • redivivus 20 Apr, 2010 08:00 Se pare ca PDL Constanta vrea sa se compromita (in continuare)cu orice pret.Nu cred ca initiativa acestui articol apartine ziarului.Cineva are interesul sa loveasca nu numai in Manole ci si in organizatie.Am urmarit problemele APM de cand a fost numit director PETRESCU TRAIAN.Mass-media locala s-a manifestat permanent elogios la adresa acestui impostor corupt si imoral.Deodata,in ajun de alegeri,se intocmeste o lista cu "faradelegile" lui Manole.Astfel,sluga fostului prefect Martin apare ca un director cu o activitate ireprosabila in timp ce Nanole este coruptul nr.1 din PDl Constanta.Sa nu ne mire daca in acest caz,nimeni din conducerea organizatiei nu-i va lua apararea. Banias l-a acuzat pe Manole de "neimplicare".Dar despre atitudinea sa in campania pentru functia de primar dusa de scafandrul- doctor-avocat-ONACA pe care a sabotat-o permanent se face ca ploua.Oricum, declaratiile trecute,prezente si viitoare ale lui Banias sunt nesincere sau duplicitare.Personal rog redactia sa incerce sa faca o lista asemanatoare si lui Petrescu,care in mod sigur se va incheia apoteotic cu avizul dat de acesta pentru distrugerea Parcului Tabacarie.
  • Ani 20 Apr, 2010 00:25 STAVROSITU sa castige. La judet trebuie schimbate repede lucrurile. Alt presedinte asta trebuie