Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:02 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Claudiu Palaz, mai mult ca prefectul

ro

03 Oct, 2009 02:32 5155 Marime text

deschidere.jpgProaspătul reprezentant al Guvernului în teritoriu este cel mai tânăr prefect pe care l-a avut, până acum, judeţul Constanţa şi primul susţinut de democraţi

Încet, dar sigur, cu tact, răbdare şi încredere obţinută, treptat, de la colegi şi colaboratori, Claudiu Palaz se poate lăuda cu o continuă ascensiune din punct de vedere profesional.

Cu 20 de zile înainte de a sărbători împlinirea a 39 de ani, Claudiu Iorga Palaz a primit un „cadou" aparte: publicarea în Monitorul Oficial nr. 651 din 2 octombrie anul curent a Hotărârii de Guvern prin care era desemnat să preia funcţia de prefect al judeţului Constanţa. Am spus cadou cu ghilimelele de rigoare pentru că este ştiut că postul ce i-a fost încredinţat presupune multiple responsabilităţi şi vigilenţă maximă. Ieri, la ora 14.00, a avut loc şi învestirea oficială în funcţie. Licenţiat în drept, reprezentantul Guvernului în teritoriu a urmat cursuri postuniversitare pe tema „Securitate şi bună guvernare" la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I", are trei mastere în „Optimizarea Transporturilor Navale", „Guvernare Modernă şi Dezvoltare Locală" şi „Drepturile omului, democraţie, pace şi toleranţă", iar din 2006 urmează cursurile de doctorat la Universitatea Bucureşti - Facultatea de Drept, în domeniul Drept Constituţional.

Guvernările trec, el rămâne

Dacă aruncăm o privire în trecut, se poate spune că Palaz are state vechi în Prefectura Constanţa şi, mai mult, a urmărit şi a cunoscut cel mai bine activitatea acestei instituţii. După patru ani petrecuţi în Primăria Constanţa în ipostaza de consilier juridic, în anul 2001, Claudiu Palaz devenea secretarul general al Prefecturii Constanţa. A activat pe acest post până în anul 2006, când a fost avansat ca subprefect al judeţului, iar acum a devenit prefect. În tot acest timp, din umbră, el a coordonat, cu profesionalism, activitatea, indiferent cine a fost şeful. Primul prefect care a beneficiat de sfatul şi ajutorul său a fost Gheorghe Martin (PSD). Acestuia i-a urmat Dănuţ Culeţu (PNL), iar pentru opt luni a stat în preajma lui Tit Liviu Brăiloiu, numit politic de PSD şi atestat, între timp, ca înalt funcţionar public. Altfel spus, Claudiu Palaz a rămas neclintit din Prefectura Constanţa, indiferent de formaţiunile politice care s-au perindat la putere: PSD, Alianţa „Dreptate şi Adevăr" PNL - PD, PNL, Coaliţia PSD - PD-L sau, acum, PD-L.

palaz.jpgAprecieri din tabere diferite

Secretul stabilităţii şi al progresului din punct de vedere profesional de care s-a bucurat Claudiu Palaz ar putea avea două explicaţii: pregătire profesională corespunzătoare şi deschidere spre colaborare cu toată lumea. Afirmaţiile anterioare aparţin unor colaboratori. Şi pentru a dovedi am contactat primari din principalele formaţiuni politice: PSD, PD-L şi PNL.

Fostul viceprimar al oraşului Năvodari, actual primar al urbei, Nicolae Matei, ne-a declarat: „Mă bucur că nu e altul în locul lui, chiar dacă a fost propus de alt partid". Matei a recunoscut că, atât ca viceprimar, pe vremea când Palaz era secretar general al Prefecturii Constanţa, cât şi ca şef al administraţiei năvodărene, când devenise subprefect, au colaborat foarte bine. „Este un profesionist cu experienţă mare în administraţia publică locală şi pe contencios administrativ. Mă consilia şi mă sfătuiam cu el când aveam dubii. Am avut încredere în el şi am primit sprijin de fiecare dată. Cred că Năvodariul nu va avea de suferit pentru că nu mai avem prefectul nostru. Îl felicit public şi mă bucur pentru el", ne-a declarat Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari.

O dovadă de apreciere a fost prezenţa la învestirea în funcţie a noului prefect a primarului oraşului Techirghiol şi preşedinte al Ligii Aleşilor Locali ai PNL Constanţa, Adrian Stan. „Are experienţă îndelungată şi nu se pune problema să nu facă faţă. Am lucrat foarte bine, pe probleme de fond funciar, când eu eram vicepreşedinte la ADS, iar el era subprefect. Şi colegii mei din administraţia publică au colaborat foarte bine. Vom vedea şi din poziţia de prefect cum va reacţiona, dar nu cred că funcţia îi va schimba atitudinea", a afirmat Adrian Stan.

Un câştig pentru „judeţ"

E drept că vicepreşedintele PD-L Constanţa şi primar al comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, este una dintre persoanele care l-au vrut şi susţinut pe Palaz atât în menţinerea lui pe funcţia de subprefect, cât şi în actuala sa promovare. Însă, el a ţinut să menţioneze „ca om al administraţiei", aflat la al doilea mandat de primar, că „Claudiu Palaz e un câştig pentru tot judeţul". Mitroi susţine că e un om cu vechime în domeniu, care cunoaşte problemele primarilor şi nu va ţine cont de apartenenţa politică. „Este, într-adevăr, un prefect apolitic şi timpul va dovedi că am dreptate. El nu va pune beţe în roate nimănui, aşa cum au făcut alţi prefecţi", a conchis Florin Mitroi.

Colegul său de partid, Mugurel Mitrana, aflat la al III-lea mandat de primar al comunei 23 August şi de 19 ani în administraţia publică locală, consideră că Palaz „este omul potrivit, la locul potrivit". „Niciun edil nu cred că-i nemulţumit de el. E un tip care munceşte, ştie ce trebuie din punct de vedere administrativ şi juridic şi a colaborat cu toată lumea. E pregătit profesional şi va face treabă. Permanent, omul de care aveam nevoie în Prefectură era Palaz, iar el ne-a dat mereu concursul", a declarat Mugurel Mitrana.

{mos_ri:Claudiu Palaz}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • alexandru 08 May, 2010 17:10 aha deci este cel mai bun nu?
  • alexandru 08 May, 2010 16:58 aha am inteles
  • Aklex 14 Oct, 2009 16:19 Cred ca tipul asta e cel putin timpit pina va gasi cineva ac de cojocul lui! Tara moare de foame si el vrea pista de formula 1 la 23 August! Aruncati afara gunoiul asta!!
  • ion 07 Oct, 2009 21:26 ai dreptate ema:ACESTA ESTE PROFESINISTUL PERFECT.NU MAI EXISTA NICIO LOCALITATE DIN JUDET IN CARE MEGA HOTUL ASTA SA NU DETINA CEVA HECTARE SI APROPOS:VEDETI CINE-L SUSTINE.ALTI MEGA HOTI GEN MITRANA ,MITROI,CRISTEA,MATEI.RUSINE PENTRU JUD CONSTANTA
  • ema 05 Oct, 2009 09:09 Intr-adevar, bun profesionist. Pe vremea cand era secretar general al Prefecturii cerea spaga cu foarte mare pricepere!
  • surmelis argentina pusa 03 Oct, 2009 07:48 Cine este bun profesionist ,este apreciat de toate partidele politice.