Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:21 04 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colaborare de succes între Tărcatu şi Babuş, în tranzacţiile imobiliare (galerie foto+documente)

ro

25 Aug, 2011 00:00 5249 Marime text

cap_1.jpgZIUA de Constanţa vă prezintă încă un caz în care implicat este RAEDPP-ul lui Radu Babuş şi prietenul său, Marius Tărcatu, fost angajat al Primăriei. Ca şi în celelalte situaţii, vorbim despre un teren într-o zonă centrală a oraşului. Pe www.ziuadeconstanta.ro puteţi vedea documentele care dovedesc cum a trecut terenul de pe bd. Tomis nr. 112, de la un proprietar la altul

Fost angajat al Primăriei Constanţa şi al Consiliului Judeţean, Marius Tărcatu este, de fapt şi de drept, un mare „jucător" pe piaţa imobiliarelor.

Mai de fiecare dată, în afacerile lui Tărcatu cu terenuri apare şi numele lui Radu Babuş, fie „pe persoană fizică", fie ca şef al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat. În ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) a anului 2004, prin contractul nr. 2019, Marius şi Corina Tărcatu îi vând lui Cristian-Eduard Ionescu din Bucureşti un teren de 485,32 mp pe bd. Tomis nr. 112, plus construcţiile aferente, patru la număr, cu o suprafaţă totală de 269,60 mp. Ca să identificăm terenul pe care fostul angajat al lui Mazăre şi Nicuşor Constantinescu l-a vândut, trebuie să menţionăm vecinii: N - proprietatea municipiului Constanţa, E - Şcoala de Artă, S - bd. Tomis, V - proprietate Mihai Gula. Preţul vânzării a fost de 22.500 euro. „Acest preţ este stabilit având în vedere că, în sarcina cumpărătorului, rămâne achitarea sumei de 11.530,67 euro, în echivalentul în lei de la data efectuării plăţii şi dobândă, conform desfăşurătorului rate nr. 71/2004 eliberat de RAEDPP Constanţa, anexă la contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub numărul 1060/2004", se arată în contract. În 2008, Ionescu, născut în Constanţa, figura ca administrator al Asit Real Estate, firmă având ca unic asociat Allianz Ţiriac Asigurări SA. La această oră, cumpărătorul lui Tărcatu este administrator al SC Asit Services SRL, business din aceeaşi familie Allianz Ţiriac.

Un an mai târziu, pe 27 decembrie 2005, contractul 2031 consfinţeşte o nouă vânzare a terenului de pe bd. Tomis 112. De această dată, pământul ajunge de la Cristian-Eduard şi Cristina-Nicoleta Ionescu la Vasile Neagu. Preţul: 39.000 euro, cu 6.500 euro mai mult decât îi dăduse Ionescu lui Tărcatu. Nici Neagu n-a ţinut terenul prea mult. Prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 1252, din 16 iunie 2007, Vasile Neagu îi dă terenul lui Iani Beciu, asociat în SC Bianis SRL, pentru 200.000 de euro. Profit record: 161.000 euro! Dar cum a ajuns, iniţial, un teren atât de valoros la Marius Tărcatu?!

De la Radu, la Marius

Tomis_112.jpg

Prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 1060 din 23 martie 2004, Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa, reprezentată prin Radu Babuş, director general, Lăcrămioara-Carmen Bobe, director economic şi Adrian Sîngeorzan, şef serviciu juridic, îi vinde lui Tărcatu terenul de pe bd. Tomis nr. 112, în suprafaţă de 485,32 mp, plus construcţiile în suprafaţă totală de 269,60 mp. „Imobilul ce se vinde este afectat de contractul de asociere nr. 38/2003 între RAEDPP şi Tărcatu Marius", se aminteşte în actul de vânzare. Ciudat este că Marius Tărcatu a dat regiei lui Babuş 32.945 euro pe teren, în rate eşalonate pe un an. Apoi, aşa cum am precizat anterior, la câteva luni după ce l-a achiziţionat, a şi „măritat" terenul pentru 34.030,67 euro (22.500 euro preţul vânzării către Ionescu, plus 11.530,67 euro ratele rămase la RAEDPP). E simplu de observat că „afaceristul" Tărcatu a avut cel mai mic profit: 1.085,67 euro. O nimica toată!

Legături strânse

Dar, uite cum un fost angajat al Consiliului Judeţean şi al Primăriei reuşeşte să cumpere teren de la RAEDPP, instituţie subordonată municipalităţii conduse de Radu Mazăre. Ba, mai mult, între Babuş(i) şi Tărcatu există o legătură mult mai strânsă. Aşa cum ZIUA de Constanţa vă mai informa, tatăl lui Radu Babuş, Constantin, şeful Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa, a trecut printr-un moment nefast al vieţii alături de Marius Tărcatu. Babuş senior a fost acuzat că ar fi luat mită suma de 20.000 de dolari de la afaceristul Dumitru Burcin şi a împărţit acuzaţiile cu Marius Tărcatu şi cu Ionel Pilat, directorul Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa. Babuş senior a primit, în 2008, o veste dureroasă din partea instanţei. Prin sentinţa penală nr. 219/2008 a Tribunalului Constanţa, Constantin Babuş era condamnat pentru luare de mită la o pedeapsă de doi ani şi zece luni de detenţie, dar a primit şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului „de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice" şi a dreptului „de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat", pe o durată de doi ani după executarea pedepsei principale. Nici colegii de acuzaţii nu stăteau mai bine. Tărcatu a fost „gratulat" cu acuzaţia de complicitate la luare de mită, iar Pilat fusese găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de şantaj de către judecători şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Numai că, în aprilie 2009, sorţii au fost de partea lor şi, când nimeni nu se mai aştepta, Constantin Babuş şi Marius Tărcatu au fost declaraţi nevinovaţi de către Curtea de Apel Constanţa. Speranţa absolvirii de vină nu a ţinut mult şi, în anul de graţie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea dosarului.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii