Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:05 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corneliu Neagoe „Chiar dacă a pierdut procesul cu Fin.Co.Ge.R.O., Constanţa are bani" (video)

ro

08 Oct, 2012 01:00 9042 Marime text
interviu_Corneliu_Neagoe.jpgMedicul Corneliu Neagoe a fost primul primar ales al Constanţei, a condus oraşul în perioadele tulburi de după revoluţie, s-a lovit de lacunele legislaţiei, de lipsa banilor. A condus Direcţia de Sănătate Publică, apoi Secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi nu este un străin de viaţa politică. Corneliu Neagoe ne-a povestit experienţa sa în fruntea Constanţei, a analizat activitatea celor care l-au urmat, Gheorghe Mihăieşi şi Radu Mazăre, şi a dezvăluit detalii din „dosarele" oraşului.

Aţi fost primul primar ales al Constanţei şi probabil că aţi avut o misiune foarte grea. În anii de după revoluţie nu era chiar atât de uşor ca acum. Aţi spus la un moment dat că dvs. aveaţi 5 lei în buget, iar cei de acum au 500 de lei. Cum era administraţia publică locală pe vremea aceea?

Am făcut o comparaţie, aşa este. Trebuia să intru în Primărie pe 29 februarie, era an bisect şi am intrat pe 3 martie. Am avut tot personalul ostil, pentru că se spusese că îi voi da afară pe toţi oamenii din Primărie. Ei, au mai fost câţiva oameni care, văzând cam ce vreau eu să fac, au trecut de partea mea. Nu am găsit nimic în Primărie. Vă daţi seama, în 1 şi 2 martie s-au repartizat 1.400 de apartamente. Nu lucra nici ICRAL-ul, nu lucra nici administraţia, este lucru demn de luat în seamă, unii dintre consilieri beneficiind de apartamente ilegale. Bineînţeles că am început cu asta, am văzut că nu pot face nimic pentru că toată lumea era ostilă, inclusiv procuratura. Din păcate, toate sesizările mele la procuratură nu au avut un răspuns, ba din contră, nu am ştiut atunci că trebuie să fac copii după documente. Au dispărut documente. Nu am găsit nimic despre Constanţa însă. Nu se ştia nimic, Constanţa neavând Carte Funciară, era un haos total. Mă gândeam la revendicări, am şi făcut, am dat comunităţii greceşti deşi nu aveam lege atunci. Am avut noroc pentru că un vecin al meu era directorul Arhivelor Statului, domnul Stanciu, un om deosebit de cumsecade, cu care ne-am cunoscut cu ocazia modificărilor, când ne-am mutat. După câteva zile după ce am ajuns la Primărie, m-a sunat să-mi spună că e salariat al Ministerului de Interne şi deocamdată nu avea ordin să ascundă ceva şi că avea multe documente despre oraş, să-i trimit nişte oameni să le dea „averea" Constanţei. E, prima dată două fete am trimis, în prima săptămână au fost foarte supărate că era praf, tuşeau, dar după asta cereau să meargă şi chiar le lăsa cheia până noaptea târziu şi aşa am ştiut cam ce există în Constanţa şi cine sunt proprietarii. Hotelul Continental avea proprietar, spre exemplu, nu era prins într-un act de naţionalizare, fusese rechiziţionat de ruşi, dat în folosinţa lui SC Litoral SA, şi a rămas aşa. Când mi-am dat seama că orice act semnat îmi poate fi fatal şi că mi se vor pune pe masă, două luni de zile am întrerupt activitatea Primăriei în afară de actele de stare civilă. A fost greu pentru că atunci mi s-au pus pe masă multe sute de autorizaţii, era legea ca în 30 de zile să le semnez, nu am păţit nimic până la urmă, m-am documentat, m-am dus pe la diverşi oameni binevoitori, care m-au învăţat să mă uit pe o situaţie financiară, pe o autorizaţie de construire, pe un proiect. Nu au reuşit să-mi frângă gâtul, deşi toată lumea a încercat, absolut toată lumea. Foarte mulţi oameni din Primărie, chiar viceprimarul meu, dar toate instituţiile statului... vă daţi seama, eu nu eram FDSN, se făceau presiuni asupra mea să mă înscriu în FDSN, cu promisiuni de recompense materiale foarte mari.

Aţi avut un mandat agitat...

Nu vă amintiţi că până în aprilie, când eu am declarat public că sunt membru al PNŢCD, toată lumea mă lăuda? Prima dispoziţie a mea a fost că presa are acces la absolut toate documentele Primăriei, cu excepţia celor de apărare civilă, care erau secrete. Rezolvarea problemei buteliilor a fost rapidă, m-a ajutat chiar un FDSN-ist, primarul de la Galaţi, şi chiar oameni din Ministerul Finanţelor, oameni serioşi care au spus „Domnule, nu te vrem, te urâm, nu te-am ales, nu te vom alege, dar nici oamenii nu trebuie să sufere!". Din păcate, constănţenii au fost cei care au fost răi cu Constanţa. Spre exemplu, Dumnezeu să-l ierte, Trandaş Emil, despre care am mai spus că este tatăl hoţilor, şi aşa a fost. A luat o condamnare de 14 ani, însă cum a venit în 2000 domnul Iliescu la putere, prima graţiere a fost Trandaş Emil. A fost o luptă, ameninţări în Primărie, cu Tărăcilă. Mi s-a spus că îmi va da cineva în cap când cobor scările din Primărie. Am fost bătut în Primărie, mi-au rupt două degete, trei coaste, am mai fost bătut şi mai târziu, dar a fost cumplit. Am avut martori de la poliţie, de la gardienii publici, din toată Primăria, am făcut plângere la ministrul de Interne de atunci, domnul Tărăcilă, care mi-a comunicat că sunt un mincinos, că inventez şi că am vrut să pun la punct asasinarea domnului Vadim Tudor, care era vicepreşedinte al Senatului atunci şi care a vrut să ne întâlnim.

Totuşi, în acest context politic agitat, de ce v-aţi dorit să fiţi primar?

Am luptat pentru că ştiam ce au făcut comuniştii şi securitatea. Eu nu port numele părinţilor mei. Se împuşcau oameni de stradă. Nu vă imaginaţi ce a fost în campania asta pentru colectivizare! Eu am asistat când doi oameni din sat de la mine au fost împuşcaţi de un primar pe care, culmea, îl chema Pavelescu, era de undeva de prin Vâlcea, de profesie şofer, beat tot timpul, a murit de sifilis. A împuşcat doi oameni. Au fost dificultăţi, nu puteam să urmez o şcoală. Mi-am schimbat numele pentru că altfel nu puteam merge la şcoală. Revenind, nu este şcoală de primar. Este o aberaţie când se spune că trebuie să fie economist, inginer, avocat sau mai ştiu eu ce. Nu, se învaţă. Pe mine n-au putut să mă prindă cu nimic, bine, nici nu am făcut nicio greşeală, că altfel...

Nu aţi semnat niciodată „ca primarul"?

Nu, nu, am semnat ca primarul în sensul că am fost forţat de Consiliul Local. Spre exemplu, plângerea împotriva lui Marin Mincu. Este adevărat, Marin Mincu m-a bătut în biroul viceprimarului, cu martori, dar nu am vrut să fac plângere penală că şi aşa toată lumea era împotriva mea din cauză că nu numai că eram PNŢ-ist, dar şi pentru că nu am fost de acord să dăm sub orice formă terenurile pentru chioşcurile de ziare. A fost un conflict între mine şi Consiliul Local. Un singur consilier, culmea, de la PRM, a votat alături de mine, în rest tot Consiliul Local a votat împotriva mea.

Aţi avut vizite din partea unor investitori străini?

Nu, mai târziu. Cele mai multe vizite, era perioada aceea de dinaintea aderării la NATO, aveam cel puţin două vizite pe săptămână din partea americanilor. Dar eu, întotdeauna, până să citesc o carte pe care o recomand tuturor - „România 1866-1947, scrisă de Keith Hitchins, un profesor din America, de origine engleză, care vorbeşte româneşte cum vorbim noi -, lăudam poporul român şi îi criticam pe americani pentru că, atunci când eram mic şi ascultam Vocea Americii, erau câteva sute de oameni care luptau împotriva Americii, iar vocea Americii spunea „Luptaţi, luptaţi, vă vom trimite arme, vă vom elibera, vă vom ajuta!", şi ăia au murit împuşcaţi ca nişte câini. Spunându-le treaba asta, probabil că s-a ajuns până la ambasadă şi am avut replica reprezentantului militar, ataşatului militar al ambasadei Americii, care mi-a imputat treaba asta. Dumnealui mi-a dat cartea asta şi după ce am citit-o nu am mai fost aşa vehement cu meritele poporului român, din păcate. Totdeauna am fost cu capul plecat.

Totuşi, investitori au venit. Dar mereu când vin firmele mari se oferă ceva, dar nu am nicio dovadă, vă daţi seama. Un individ mi-a oferit contravaloarea a două milioane de dolari pentru un nimic, o semnătură. Investitorii din afară au venit. Cei care au vrut să achiziţioneze Turbomecanica, era o firmă englezească. Li s-a sugerat, de către un om care acum este pe o funcţie şi face lucruri bune, să facă o donaţie FDSN-ului, de 100.000 de dolari, şi a doua zi apare Hotărâre de Guvern. A mai venit un grec, ne-am întâlnit la Rex, care mi-a spus că Mamaia nu are nicio şansă în situaţia în care era, şi intenţiona să o preia cu totul. Era un om foarte bogat, mi-a zis: „O demolez toată şi fac nişte vile care vor fi pline mereu, la care chiria pe noapte va fi cel puţin 1.000 de dolari pentru un apartament". Atunci am discutat la Ministerul Turismul şi s-a ajuns la „Domnule, nouă ce ne iese?". Cam aşa mergea toată treaba. După asta, pe vremea guvernării CDR, au venit nişte elveţieni care au vrut să preia Grindul Lupilor, să facă teren de golf, nu ştiu câte hoteluri şi restaurante, 2.000 de oameni angajaţi permanent, numai că o parte din teren era la IAS Săcele, o parte la Corbu şi trebuia o hotărâre de Guvern. Directorul FPS era Anghel Panait atunci, eu am intermediat înlăturarea dumnealui, i-am trimis să vorbească. Nu au fost îngăduitori, au cerut o mare investiţie şi atunci l-am rugat pe Radu Sârbu să îl dea afară.

Constanţa a avut, după mandatul dvs, sub conducerea lui Gheorghe Mihăieşi, un câştig în faţa Litoral SA: Cazinoul. Procesul s-a finalizat în mandatul lui Radu Mazăre. Cum vedeţi acum Cazinoul?

Procesul a început în mandatul meu. Eram în Consiliul Local, a fost o luptă foarte mare. Pe mine mă surprinde de ce a ajuns în halul ăsta, pentru că îmi amintesc că şi în 2004 făceam şedinţe în acest Cazino. Dar, lăsând geamurile sparte, uşile deschise şi altele, normal că a ajuns în felul ăsta. Eu nu sunt de acord cu atacurile la Radu Mazăre în privinţa Cazinoului. Eu cred că singura soluţie este vânzarea lui, pentru că nu îl ia nimeni de aici, şi probabil că cei care-l cumpără vor face ceva cu el şi vor plăti taxe, deci e în favoarea Constanţei.

Dacă eraţi primar în locul lui Mazăre, aţi fi vândut Cazinoul? Sau aţi fi reziliat contractul cu israelienii, aţi fi avut grijă de Cazino?

Un contract corect făcut are nişte termene. Dacă israelienii care au concesionat nu au început ceva, trebuia reziliat. Dar nu am văzut contractul de concesiune.

Vi se pare drept ce se întâmplă cu Cazinoul?

Nu, nu mi se pare drept, dar acum nu văd altă soluţie. E emblema Constanţei, fără discuţie. Din păcate, un primar nu trebuie să fie.... te blazezi după o perioadă, după ce ajungi şi foarte bogat, te preocupă alte lucruri, nu te mai ocupi de comunitate.

Cum analizaţi mandatele celorlalţi doi primari care v-au urmat la Primărie, Gheorghe Mihăieşi şi Radu Mazăre?

Orice om de bună intenţie şi mai ales cinstit poate fi un primar bun. Dar să nu-şi urmărească interesele. Spre exemplu, pentru un avantaj de 200.000 de dolari poţi face patru staţii peco în oraş. Eu cred că este o mare crimă şi împotriva legii. Dacă s-a îmbogăţit subit în timpul mandatului, comunitatea a pierdut de cel puţin 100 de ori contravaloarea averii primarului.

Mihăieşi nu putea face mult mai mult decât mine şi nici nu a făcut. Una dintre greşelile care m-au durut cumplit este că a dat autorizaţie Shell-ului să facă acele staţii peco. Apoi, aducerea în Primărie a unor oameni care nu aveau nicio tangenţă cu serviciul economic, cu urbanismul, oamenii de partid, oameni apropiaţi, viitoare soţii şi aşa mai departe, cu care s-a lucrat beton, beton. Cea mai mare greşeală este contractul cu Fin.Co.Ge.R.O.

Să-i iau şi apărarea. Nici nu putea să facă nimic, pentru că nu prea a avut bani la buget.

Radu Mazăre... Din păcate, în ultimul timp mă dezgustă circăriile. Dar şi-a făcut o echipă care nu poate fi învinsă în neregulile făcute, că sunt nişte nereguli, nici măcar de Parchete. Este o echipă etanşă, dar care, dacă i-am lua pe fiecare în parte, au nişte averi greu de justificat. Mazăre a avut încă din primul mandat cu 70-80% mai mulţi bani la buget decât am avut eu şi Mihăieşi. Ori, una este să te duci la piaţă cu 7 lei şi alta e să te duci cu 700-800 de lei. Asta este o chestie peste care toată lumea trece. Fără bani nu poţi să faci nimic. Nu a făcut bine multe. Spre exemplu, nişte schimburi de teren cu evaluări... Apoi, retrocedările. Eu îmi amintesc că m-am gândit la retrocedări şi nu cred că retrocedările sunt făcute corect. Or fi fost cumpărate drepturile litigioase.

Cum credeţi că se va finaliza pentru Constanţa acest dosar?

E o vorbă: boală lungă, moarte sigură. Când a fost arestat primarul Gutău, la Realitatea era şi Ponta şi se discuta că justiţia este liberă, că uite ce se face, ce se drege, ce nu ştiu ce. La un moment dat, Ponta a spus că niciodată un ministru, prim-ministru, preşedinte de partid sau cu funcţie mare în partid nu va face puşcărie în România.

Dar face Adrian Năstase.

Face şi Mureşan, dar el face gratis. Şi, după părerea mea nici Năstase nu trebuia să facă puşcărie pentru treaba asta. A, ar putea să facă pentru vânzarea Petromului, dar nici acolo nu va fi vreodată condamnat.

Am ajuns şi la Fin.Co.Ge.R.O. De 13 ani nu şi-au găsit liniştea nici investitorii italieni, nici cei din administraţia publică locală.

Păi sunt doi vinovaţi aici: Mihăieşi şi Mazăre. Eu am discutat la partid, cu domnul Tudorel Chesoi, iar dumnealui a ridicat o obiecţie atunci, la aprobarea contractului de concesiune, a amintit că primarul Mihăieşi nu a respectat hotărârea Consiliului Local. Terenul ăsta a fost concesionat în ideea ca aceştia să construiască locuinţe pe care să le vândă. Ori, când nu cumperi terenul, Primăria era obligată de lege să facă utilităţile.

Dar locuinţele pentru tineri din Baba Novac sunt făcute de investitori privaţi pe terenul Primăriei. Profitul, mic sau cum o fi, ajunge la aceşti investitori. Primăria a făcut utilităţile, ba mai mult, a pus lifturi în blocuri, a făcut punctele termice, tot. Radu Mazăre se luptă cu Fin.Co.Ge.R.O., dar pe de altă parte a oferit toate aceste facilităţi pentru ansamblul Baba Novac, pe care l-a folosit în campanii electorale. Credeţi că este vreo diferenţă?

Lifturi? Aoleu! Probabil că legea nu-i permitea lui Mihăieşi atunci şi că îi permite lui Mazăre. Nu mai ştiu legea. Ar fi un scandal foarte mare. Dar vorbim de două idei asemănătoare.

Eu am fost în Consiliul Local când s-a discutat rezilierea contractului, mi-a atras suspendarea mea fără limite de către Barde din PNŢ. Mă acuza că fac deservicii partidului votând împotriva unor hotărâri ale lui Mazăre, dar alea erau hotărâri de nevotat, eu nu puteam să votez aberaţii sau hoţii. Şi ne-a prezentat acest contract exact cum v-am spus, că este ilegal, a făcut plângeri penale împotriva lui Mihăieşi. Ce au făcut în continuare? Povestea rezilierii contractului este cunoscută de SIE. Din câte ştiu eu, SIE cunoaşte foarte bine discuţiile referitoare la reziliere.

Dar Mazăre nu a reziliat contractul. A reclamat nereguli, dar nu a reziliat contractul. Ba chiar a emis Autorizaţii de construire pentru proiectele Fin.Co.Ge.R.O.

Eu nu mai înţeleg nimic.

Vi se pare că italienii au venit cu proiecte negative pentru Constanţa?

Nu, niciunul nu este negativ. Important este ce câştigă Constanţa.

În primul rând spaţii locative.

Da, şi oameni bogaţi care pot aduce bani la buget, corect. Dar, părerea mea este că pierderea este mult mai mare, pentru că Fin.Co.Ge.R.O. nu are cum să piardă procesul.

Aţi admis că cele două proiecte sunt benefice pentru oraş. Radu Mazăre se laudă că, în timpul mandatelor sale, a adus investitori străini în oraş, în mare parte israelieni. Pe terenuri retrocedate de administraţia Mazăre, investitorii au construit două mall-uri: City Park Mall şi Maritimo Shopping Center. Societăţile acestea au adus mai mulţi bani la buget decât ar face-o nişte case, spaţii comerciale, un hotel de 5 stele în centrul Constanţei, pe malul mării?

Nu ştiu să apreciez.

Credeţi că investitorii care ridică mall-uri sunt mai buni decât cei care fac locuinţe?

Vă întreb şi eu: credeţi că mai avea rost să mai construieşti un aşa mall şi să crezi că acest mall va aduce beneficii constructorului? Nu se va amortiza niciodată. Există şi oameni care spală bani. Este o poveste simplă.

Consideraţi că Radu Mazăre a ales calea cea dreaptă în scandalul cu Fin.Co.Ge.R.O.?

Nu, era din start... eu am spus de la început că vom pierde contractul cu Fin.Co.Ge.R.O. Nu erau ei, italienii, vinovaţi, că Mihăieşi a introdus ceva ilegal în contract. Ei aveau un contract cu Primăria, ce treabă aveau ei?

Dar dacă aţi fi fost în locul lui Radu Mazăre, primar al Constanţei din 2000 până în 2012, aţi fi procedat ca el?

Nu, nu aş fi procedat ca el. Rezilierea contractului a fost o prostie, italienii nu puteau să piardă. Dacă vă amintiţi, a fost o înţelegere, domnul primar Mihăieşi a fost susţinut de trustul Telegraf TV Neptun, plângerile penale împotriva lui au fost retrase... alba-neagra.

Poate un primar să se ducă în faţa Consiliul Local şi să-l mintă pentru a-i convinge să concesioneze un teren?

Ce, credeţi că i-a minţit? I-a plătit. Toţi primarii fac lucrul ăsta. Treaba cu minţitul... Cum a apărut cartierul consilierilor? Cum s-a luat cu 50 de cenţi metrul pătrat când era 2000 de dolari? Şi mie mi-a oferit Radu Mazăre, dar am refuzat. Numai doi consilierii am refuzat.

Poate fi minţit un ales local în aşa hal încât să facă ceva împotriva lui?

Nu, domnule. Nu, pentru că Tudorel Chesoi a avut o obiecţie la acel contract.

Însă Consiliul Local a votat hotărârea.

Se poate să fi fost minţit, se poate să fi avut nişte promisiuni neonorate.

Aţi fi putut să vă minţiţi Consiliul Local?

Nu am minţit niciodată. Dar puteam să fac orice. Puteam să am 40% din hotelurile din Mamaia. Doar doi-trei ştiau ce se întâmplă în Consiliul Local, restul nu ştiau. Cu o friptură şi două sticle de bere puteam să trec orice hotărâre de Consiliu.

Credeţi că în acest caz Gheorghe Mihăieşi a minţit Consiliul Local?

Evident! Adică nu, nu a respectat hotărârea Consiliului Local, pentru că hotărârea a fost corectă, contractul nu a fost, pentru că a apărut fraza aia, că va asigura Primăria toate lucrările.

Domnul Mihăieşi spune că asta s-a discutat în Consiliul Local.

Cereţi procesul-verbal de şedinţă! Dar ştiţi că s-au modificat şi stenogramele astea! Spre exemplu, în privinţa publicităţii, domnul primar Mazăre... În 2000, eu am întrebat în Consiliul Local ce se întâmplă cu banii din publicitate. Pentru un singur panou se primeau 250 de dolari pe lună şi la câte panouri apăruseră prin oraş... Atunci a preluat Compress-ul, pentru că nu s-au prezentat oameni la licitaţie. E uşor să faci treaba asta, vorbesc cu tine, cu tine, nu vă mai prezentaţi... sunt chestii foarte fericite. Atunci, şase consilieri au semnat o plângere împotriva primarului Mazăre. S-a dovedit cu fotografii că stenograma şedinţei de buget a fost modificată. Era beton, erau atâtea ilegalităţi făcute, stenogramă de şedinţă, stenogramă de comisie de buget, fals în acte publice, pagubă de zeci de milioane de dolari.

Să vorbim despre mall-ul de pe strada Traian. Aţi povestit că, în mandatul dvs, aţi avut investitori care au plătit mai mult reabilitarea malului decât pentru lucrarea lor.

Cum a fost problema... Aveam avertizări că „fuge" strada Traian. Atunci, unul dintre consilierii FDSN a decis să se retragă din Consiliu şi să convingă investitorii să construiască o bancă. Eu am dorit să o facă pe faleză, undeva. Este adevărat, a fost a doua oară când am propus Consiliului Local o hotărâre care nu îndeplinea în totalitate condiţiile legale.

Cum aţi convins investitorul să se îngrijească mai întâi de mal?

Nu l-am convins. Când au început construcţia, au băgat în consolidare de cinci ori cât în construcţie.

Care este viitorul Constanţei?

Chiar dacă a pierdut procesul cu Fin.Co.Ge.R.O., Constanţa are bani.

Încă o critică la adresa lui Radu Mazăre. În mandatul meu au venit nişte japonezi care au făcut nişte studii şi au spus că pe viitor vom avea 15.000 de maşini, nu vom avea unde să le parcăm, unde să circulăm, au făcut balizajul, toate studiile făcute de ei, malurile, digurile, nu au fost luate în seamă. Singurul lucru la care ne-au dat nota 10 a fost la transportul în comun ecologic, tramvaiele şi troleibuzele. Astea nu trebuiau distruse.

Eu am speranţe pentru Constanţa, va arăta bine. Să sperăm că va veni un om cinstit care va pune interesele Constanţei pe primul loc. Dar dacă vedeţi, vin fiii, nepoţii, urmaşii... La vremuri noi, tot noi!

Da, fiii: fiul lui Mazăre, al lui Babinciuc, al lui Babuş...

Da, unul dintre ei va fi primarul Constanţei. Dar dacă Mazăre candidează, câştigă din nou. Eu aş propune verificarea averilor primarilor şi confiscarea 100% şi condamnare între 15 şi 20 de ani.

Pe cine vedeţi un primar corect?

Din atitudine, pe Cristinel Dragomir.

Este finul lui Babinciuc. Dar dintre viceprimarii Constanţei?

Îl vedeam pe unul. Pe Nicolae Nemirschi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii