Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:51 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creşterea accizei naşte noi frământări printre constănţeni Se scumpeşte gigacaloria? Ce spun reprezentanţii CET şi RADET

ro

03 Oct, 2012 01:00 3324 Marime text
DESCHIDERE_gigacalorie_CET2.jpgDe la 1 ianuarie, românii vor avea mai puţini bani în buzunare. Motivul e ajustarea, ca în fiecare an, a accizelor la noul curs valutar euro-leu. Noul curs valutar, publicat de Banca Centrală Europeană, este de 4,5223 lei pentru un euro, după ce anul trecut, tot la începutul lunii octombrie, fusese stabilit la 4,3001 lei/ euro.

La prima vedere, efectul asupra preţurilor nu va fi unul spectaculos. Accizele reprezintă doar o parte a preţului final, între 5 şi 60%, doar pentru unele produse, iar creşterea cu 5% a cursului nu ar putea destabiliza bugetul unei familii. În contextul actual însă, orice creştere de preţuri le multiplică pe celelalte deja existente, iar rezultatele sunt mai dureroase decât par pe hârtie. Printre produsele care se vor scumpi fac parte carburanţi, gaze naturale şi curent electric.

gigacalorie_Doru_Oslobeanu_02.jpgDat fiind că iarna trecută constănţenii au plătit ceia mai scumpă gicacalorie din ţară, întrebarea care îi frământă pe mulţi este „va creşte sau nu factura la încălzire!?". Directorul CET Constanţa, Doru Oşlobeanu, a declarat că deocamdată preţul cu care o gigacalorie este livrată către RADET rămâne ca şi anul trecut, adică 185,91 lei plus TVA, adică 230,24 de lei. „Scumpirea gigacaloriei se face în funcţie de costurile combustibilului, iar această majorare trebuie acceptată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Mai mult, preţul combustibilului depinde de evoluţia mondială a preţului petrolului", a subliniat Doru Oşlobeanu. La rândul lor, reprezentanţii RADET Constanţa au dat asigurări că, deocamdată, preţul gigacaloriei livrat consumatorilor din municipiul Constanţa rămâne acelaşi, adică 338 de lei.

Cât au plătit, iarna trecută, locuitorii oraşelor pentru căldură

Iarna trecută, locuitorii din Constanţa, Arad, Oradea, Piteşti, Timişoara, Piatra Neamţ şi Galaţi au plătit mai mult pentru agentul termic. Vina aparţine consiliilor locale, care au decis majorarea tarifului la căldură. Un preţ apropiat de cel de la Constanţa au plătit locuitorii Aradului. Arădenii care au venituri medii nete pe membru de familie mai mari de 1.100 de lei scot din buzunare 307 lei pentru o gigacalorie. La Oradea preţul agentului termic a crescut de la 193 de lei la 235,52 de lei. Piteştenii au plătit 245 de lei pentru agentul termic, nemţenii - 298,5 lei, gălăţenii - 247,73 lei, iar timişorenii - 252 de lei. Există însă şi oraşe din ţară în care preţul este mult mai mic decât la Constanţa. Spre exemplu, bucureştenii au plătit iarna trecută 170 de lei, faţă de 142 de lei anul trecut. La Iaşi, populaţia a achitat pentru o gigacalorie 185 de lei cu TVA. La Cluj, căldura nu s-a scumpit, clujenii plătind 1iarna trecută 165 de lei pentru căldură. La Craiova, locuitorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au scos din buzunare câte 194 de lei pentru o gigacalorie, indiferent de venituri. La Ploieşti, consilierii locali au decis în septembrie anul trecut majorarea preţului la gigacalorie de la 140 de lei la 160 de lei. Diferenţa de la 160 de lei şi până la 244 de lei, cât reprezintă preţul de producere a agentului termic, a fost suportată de bugetul local. La Braşov, preţul gigacaloriei a fost iarna trecută de 191,73 lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ionica 10 Oct, 2012 08:29 Cred si chiar sunt convins ca pretul real al gigacaloriei este aproape 500 lei .Este unul normal,si pentru cei cu venituri mici sa fie subventii sustinute de gangsterii cu venituri mari(cei cu pensii si salarii nesimtite,etc).
  • b.mircea 03 Oct, 2012 08:02 SI ACESTA CA SI CEL DE LA OLTCHIM IN FUNCTIE DE LA REVOLUTIE...SI VEDETI UNDE S-A AJUNS?!!??!