Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:39 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum stăm cu anticorupţia Galeria politicienilor condamnaţi la Constanţa

ro

07 Dec, 2011 01:00 3232 Marime text
deschidere.jpgFoarte interesant, o privire de ansamblu aruncată asupra partidelor politice din Constanţa duce la concluzia că Partidul Naţional Liberal ar sta cel mai bine, neavând niciun membru trimis în judecată la acest moment, darămite condamnat

Cu ochii Uniunii Europene aţintiţi asupra fenomenului de corupţie din România, Constanţa se „laudă" (în lipsa unui termen mai bun) cu cinci politicieni de vază condamnaţi în primă instanţă. Cel mai proaspăt membru al unei aşa-numite galerii a politicienilor condamnaţi de la Constanţa este directorul Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice, pesedistul Ilie Rachieru. Numele lui se alătură celor ale colegilor săi de partid cum ar fi Constantin Babuş, Marius Tărcatu sau Ionel Pilat, de asemenea condamnaţi în primă instanţă în dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie. Ce-i drept, ulterior doi dintre cei trei au tot fost achitaţi, iar al treilea a fost când achitat, când condamnat. Cazul încă se judecă. Aflat într-o ligă proprie, pedelistul Marius Ciobanu, care în prezent s-a înscris în Partidul Poporului, a primit o sentinţă definitivă de condamnare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei.

politicieni_Constantin_Babus_004.jpgFoarte interesant, o privire de ansamblu aruncată asupra partidelor politice din Constanţa duce la concluzia că Partidul Naţional Liberal ar sta cel mai bine, neavând niciun membru trimis în judecată la acest moment, darămite condamnat. Pe de altă parte, la capitolul politicienilor locali cercetaţi sau trimişi în judecată de procurorii DNA se încadrează nu numai primarul PSD Radu Mazăre, dar chiar şi senatorul PDL Mircea Banias. Recent, judecătorii Tribunalului Bucureşti au mai adăugat un nume în galeria politicienilor condamnaţi pentru fapte de corupţie. După cum menţionam mai sus, directorul PSD al RADET Constanţa, Ilie Rachieru a fost recent găsit vinovat de abuz în serviciu şi alte infracţiuni de către judecătorii bucureşteni, fiind condamnat în total la o pedeapsă cu închisoarea de doi ani, osânda fiindu-i însă suspendată condiţionat. Rachieru, Anticorupţia şi celelalte părţi din dosar au declarat recurs. Hapul amar înghiţit de Rachieru de la instanţă l-au simţit însă şi alţi colegi de-ai săi de partid.

Condamnări „trântite" pe bandă

politicieni_Ilie_Rachieru_002.jpgÎn 2008, pesediştii Constantin Babuş, Ionel Pilat şi Marius Tărcatu au fost găsiţi vinovaţi de judecătorii Tribunalului Constanţa de luare de mită, şantaj şi complicitate la luare de mită. Pedepsele aplicate au fost iniţial suspendate condiţionat, iar la o privire mai atentă, „trântite" de Curtea de Apel Constanţa, care i-a găsit nevinovaţi pe Babuş şi pe Tărcatu şi care l-a condamnat la o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere pe Pilat. Decizia Curţii de Apel a fost la rândul ei trântită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a trimis cazul înapoi spre rejudecare. Ehei, iar în urma rejudecării, toţi trei pesediştii au fost absolviţi de vină. Însă şi verdictul acesta a picat, iar în prezent procesul aşteaptă să fie rejudecat, de această dată la Galaţi, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut strămutarea dosarului de la Constanţa. Şi aşa ajungem la Marius Ciobanu, înhăţat de DNA pe vremea când era director adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, cu susţinerea deplină a Partidului Democrat Liberal. Ciobanu a fost condamnat iniţial la cinci ani de detenţie, pedeapsa fiindu-i schimbată la Curtea de Apel într-un an şi jumătate cu suspendare condiţionată, iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie verdictul devenind, în mod definitiv, de un an şi jumătate cu suspendare sub supraveghere.

În horă şi primarul. Cu „frătâne-su"

În „hora" politicienilor locali cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai intră şi primarul Radu Mazăre, judecat pentru retrocedarea terenurilor din Constanţa. Iar edilul nu este singur: în dosarul DNA, care se află încă în primul ciclu procesual, la Curtea de Apel Bucureşti, pare să fie acuzată toată floarea cea vestită a PSD-ului local, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu. Procesul cu retrocedările este departe însă de a fi singura belea a preşedintele CJC. La scurt timp de la dosarul retrocedărilor, Constantinescu a fost din nou trimis în judecată de procurorii anticorupţie, într-un caz aflat şi la acest moment pe rolul Judecătoriei Constanţa, în prim ciclu procesual. Dar nici PDL-ul local nu a fost scutit de scandaluri cu anticorupţia: senatorul PDL Mircea Banias a făcut obiectul a două dosare instrumentate de DNA, ambele legându-se de corupţia din Portul Constanţa. În primul dintre ele, senatorul a fost scos de sub urmărire pentru favorizarea infractorului. În cel de-al doilea, politicianul încă aşteaptă să fie chemat la Parchet, să i se prezinte materialul de urmărire penală. La rândul lui, fostul PDL-ist Laurenţiu Mironescu a fost chiar închis timp de o lună, la cererea aceloraşi procurori anticorupţie, tot în legătură cu corupţia din porturile constănţene. Şi la fel şi apropiatul PDL Constanţa Eugen Bogatu, care figurează în două dosare penale instrumentate de procurorii anticorupţie. Nu putem încheia galeria politicienilor aflaţi în horă cu DNA-ul fără senatorul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre, fratele primarului, cercetat în 2009 de procurori pentru cumpărare de influenţă în dosarul „Voicu şi judecătorii Înaltei Curţi".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii