Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:53 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorii apolitici ai PSD si PD-L

ro

14 Apr, 2009 01:55 2663 Marime text

colaj_deschidere.jpgDacă unii dintre ei au afirmat că nu se vor înregimenta politic, indiferent de susţinerea primită, alţii, în semn de recunoştinţă, au decis să se înroleze * Dar indiferent cum, ei fac politica partidului

După atâţia ani de democraţie „originală", pe nimeni nu mai miră că, o dată la patru ani, conducerile instituţiilor se schimbă în funcţie de culoarea politică a formaţiunilor ce acced la putere.
Rareori, unii directori reuşesc să-şi continue activitatea, dar numai pe baza susţinerii partidelor de la guvernare.
La nivelul judeţului nostru, campania numirilor politice este în plină desfăşurare. Chiar dacă guvernarea este asigurată de coaliţia PSD - PD-L, şefii unor instituţii deconcentrate au rămas în funcţie,  cu toate că nu activează în aceste formaţiuni.
În urma negocierilor purtate în plan local, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a revenit PSD-ului, însă directorul Bogdan Huţucă are susţinerea social-democraţilor şi îşi va continua activitatea. Acesta este membru PNL din 1992 şi, potrivit afirmaţiilor sale, nu i s-a sugerat sau impus să se înscrie în PSD. „Nu mi s-a propus să intru în PSD şi, chiar dacă s-ar fi încercat aşa ceva, nu m-aş schimba", a menţionat Bogdan Huţucă.
Statutul cadrelor militare nu-i permite şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Viorel Costache, să fie membru de partid. Însă, întrebat spre ce formaţiune s-ar îndrepta dacă statutul i-ar permite, răspunsul său a fost elocvent: „Eu sunt simpatizant al Partidului Soacrei, aceasta este singura formaţiune care îţi asigură liniştea în familie".

Direcori_apolitici_Ioan_Florentin_03.jpg„Nu înţeleg şedinţele de partid"

Un alt liberal păstrat de PSD Constanţa este directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Liviu Mocanu. La drept vorbind, nu s-ar putea spune că Mocanu este pasionat de politică, el recunoscând că nu mai activează de un an în PNL. „Nu mă pricep. Nu se leagă de creierul meu. Sunt alţii care ştiu să facă politică mai bine", ne-a declarat directorul CJAS. Şi totuşi, secretarul executiv al organizaţiei judeţene PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, ne-a declarat că mai mulţi directori şi-au fi depus cererea de înscriere, dar membrii Comitetului Executiv n-au apucat să se întrunească pentru a-i valida. În ceea ce-l priveşte pe Liviu Mocanu, informaţia nu se confirmă. „Nu m-a obligat şi nu mi-a cerut nimeni de la PSD să fac o cerere de aderare... şi nici nu activez în PNL. Sunt apolitic de mic. Nu înţeleg şedinţele de partid, nu mă implic politic şi nu mă interesează funcţiile. Rămânerea mea pe post am luat-o ca pe o mică recunoaştere a ceea ce am făcut cu echipa mea", ne-a declarat directorul CJAS, Liviu Mocanu. El a menţionat că nu a fost întrebat de nimeni în ce partid este, ci „doar dacă mă descurc şi pot să-mi fac treaba". De altfel, până în 2000, el n-a fost în niciun partid politic şi este contrariat că, la ora actuală, „sunt mulţi cu funcţii mari în stat care au fost membri PCR şi nu mai sunt întrebaţi ce caută acum în alte partide, care le-au convenit".

Adio, independenţă politică

Prezent la învestirea în funcţie a lui Ion Florentin - şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est, prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a ţinut să sublinieze că acesta nu este membrul vreunui partid, ci un profesionist. Ieri, secretarul executiv al filialei, Cristinel Dragomir, a lăsat să se înţeleagă că şi Ion Florentin ar urma să devină membru PSD după convocarea Comitetului Executiv Judeţean, că doar social-democraţii l-au promovat. Contactat telefonic, şeful ITC Sud-Est a evitat, iniţial, să confirme sau să infirme informaţia furnizată de Dragomir. El ne-a cerut să revenim cu un telefon după ce va verifica dacă secretarul executiv al PSD Constanţa ar fi făcut afirmaţiile anterioare. În final, Ion Florentin a recunoscut: „După numire, mi-am depus cererea de aderare la PSD. Sunt membru PSD".



Directori_apolitici_Bogdan_Dima_08.jpgDima a revenit în PSD

Învestit oficial în funcţia de director al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC) în data de 6 aprilie, Bogdan Dima declara că nu este activist de partid. Deşi ştiam că după anul 2000 a fost, pentru o perioadă relativ scurtă, membru al PSD, declaraţia făcută atunci a creat impresia că preferă statutul de apolitic. Dar n-a fost aşa. Propunerea şi susţinerea sa pentru ocuparea acestui post de către social-democraţi se pare că l-au făcut să se simtă „dator". „Pentru că sunt pus politic şi, oricum, eram simpatizant PSD, de două zile m-am înscris în acest partid. De fapt, am revenit", ne-a declarat directorul CRPC, Bogdan Dima.

Şefi fără partid

Garda Financiară a revenit democrat-liberalilor care au decis să-l păstreze la conducerea instituţiei pe Cristian Radu. Acesta nu a fost membru al niciunui partid şi nici nu este tentat să devină. „Nu mă interesează politica. Sunt în această funcţie din august 2005, în urma unui concurs. Nu m-au «curtat» liderii niciunui partid şi, chiar dacă ar face-o, nu aş fi acceptat", ne-a declarat Cristian Radu.
Aceeaşi atitudine echidistantă a fost adoptată şi de directorul Direcţiei pentru Sport, Elena Frâncu. Instituţia a ajuns în vistieria PSD, dar şeful ei nu vrea să aibă carnet de partid. „Nu am activat în niciun partid şi nici măcar simpatizant al vreunei formaţiuni politice nu sunt. Singurul partid al sportului constănţean este roşu-galben-albastru. Eu vreau să rămân funcţionar public", a afirmat şeful Direcţiei pentru Sport a judeţului Constanţa, Elena Frâncu.

Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale a revenit PD-L-ului, iar coordonarea activităţii va fi asigurată, în continuare, de Virgil Coman. Susţinerea obţinută de el din partea PD-L are la bază pregătirea profesională, dar s-ar putea datora şi faptul că, în perioada 1997 - 2001, el a fost membru al PD. „Am renunţat pentru că politica o fac, în general, cei cu bani. Eu am preferat să mă dedic pregătirii profesionale. Din 18 aprilie 2003 sunt directorul Direcţiei, fără sprijinul vreunui partid. La noi, funcţiile n-au fost politizate", a menţionat directorul instituţiei, Virgil Coman.
În concluzie, dacă unii directori ai serviciilor deconcentrate ar putea spori resursele umane ale unor partide, alţii fie preferă să rămână în formaţiunile în care activau de mult, fie vor să stea departe de scena politică.

{mos_ri:PSD,PD-L}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lingaii 14 Apr, 2009 22:17 numai gura e de ei. Sunt mai inregimentati si fac mult mai multa politica decat cei cu carnete. se numesc...pupinc...