Disputa intre ADI Dobrogea si ADI Medgidia Nicusor si Iordache se bat pe o groapa de gunoi
Disputa intre ADI Dobrogea si ADI Medgidia: Nicusor si Iordache se bat pe o groapa de gunoiConsiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia pentru Dezvoltare IntercomunitarăMedgidia (ADIM) se bat pe o groapă de deşeuri.
Săptămâna trecută, instituţia judeţeană i-aconvocat pe primarii din Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară Dobrogeala o întâlnire de taină în sala mare a Prefecturii. Scopul întrunirii a fostacela de a-i convinge pe primarii membri ai ADIM să renunţe la proiectul decolectare a deşeurilor demarat de asociaţia din care fac parte. Întâlnirea afost prezidată de către reprezentanţi ai CJC, dar şi de vicepreşedinteleinstituţiei, Cristian Darie.
De precizat că din ADIM fac parte doar 17 unităţi administrativ-teritorialedin judeţ, în timp ce ADI Dobrogea a avut la constituire, în 2009, 50 demembri. Preşedinte al ADI Dobrogea este nimeni altul decât preşedintele CJCNicuşor Constantinescu. Unele primării sunt în acelaşi timp şi membre ale ADIM,dar şi ale ADI Dobrogea. Din ADIM fac parte: municipiul Medgidia, oraşulBăneasa şi comunele Cuza-Vodă, Siliştea, Tortoman, Mircea Vodă, Castelu,Oltina, Aliman, Crucea, Ostrov, Peştera, Dobromir, Topalu,Deleni, IonCorvin şi Cobadin.
Proiectul ADI Dobrogea ar putea firespins de la finanţare
Problema a apărut din cauza faptului căambele structuri asociative au în derulare un proiect pe tema colectăriideşeurilor, astfel încât activităţile lor se suprapun, având în vedere faptulcă unităţile administrativ-teritoriale ale ADIM fac parte şi din ADI Dobrogea.Astfel, conducerea CJC, care are în derulare Planul Judeţean de Gestionare aDeşeurilor - în baza căruia vrea să acceseze fonduri europene pentruconstruirea unei gropi ecologice şi punerea la punct a unui sistem demanagement al deşeurilor - s-a gândit să-i convingă pe primarii comunităţilorlocale membre ale ADIM să renunţe la proiect. Practic, proiectul paralel decolectare şi management al deşeurilor derulat de ADIM a dat peste cap planurileconducerii CJC, care intenţiona ca tot gunoiul din judeţ să fie colectat prinproiectul ADI Dobrogea. Cu alte cuvinte, groapa de la Medgidia pe care ADIMvrea să o transforme într-una ecologică prin proiectul la care au aderat cele17 comunităţi locale, pune în mare încurcătură proiectul CJC. Mai exact, aşacum ne-au declarat reprezentanţii Romair Consulting Ltd - firma care s-a ocupatde proiectul ADI Dobrogea - proiectul CJC de colectare a deşeurilor prin ADIDobrogea ar putea fi anulat din cauza „dublei finanţări", adică a faptului căexistă deja un proiect de colectare a deşeurilor - cel al ADIM. Efectul va fică CJC, prin ADI Dobrogea, va pierde banii europeni pentru implementarea proiectuluide gestionare a deşeurilor.
Presa, evacuată din sală
De precizat că la întrunirea primarilor cu reprezentanţii CJC presa nu aavut acces, vicepreşedintele instituţiei, Cristian Darie, recomandându-ne săaşteptăm dincolo de uşile închise, fapt care ne-a cam pus pe gânduri referitorla discuţiile ce urmau să se desfăşoare în sală. La puţin timp după ce presa afost evacuată, am aflat de ce reprezentantul CJC nu-şi dorea ca reprezentanţiimass-media să asiste la discuţii. Aşa cum era de aşteptat, mai mulţi primaris-au împotrivit propunerii CJC de a se retrage din proiectul ADIM, cu atât maimult cu cât acesta se află deja într-o fază avansată, fiind deja organizatăchiar şi o licitaţie pentru acordarea contractului de colectare a deşeurilorunui operator.
Cine nu vrea la DNA este „nesimţit"
Aşa cum spuneam, discuţiile s-au încins în momentul în care unii edili auavut obiecţii faţă de propunerea vicelui CJC de a părăsi ADIM, unul dintreprimarii care nu au fost de acord cu această idee fiind Nicolae Anghel, edilulcomunei Castelu. „Eu i-am spus domnului vicepreşedinte că am încheiat contractcu operatorul de la ADIM şi până în noiembrie or să vină să-mi ia gunoiul de lapoartă, în timp ce proiectul propus de ei, i-am spus că urmăreşte numaiprofit", ne-a declarat primarul din Castelu. „M-a făcut nesimţit", a adăugatNicolae Anghel. Se pare însă, că nici edilul nu a rămas „dator", replicându-ivicelui CJC: „mai nesimţit ca cei din conducerea Consiliului Judeţean nu sunt".Acest schimb de replici l-a făcut pe vicele CJC să cheme paza pentru a-ldetermina pe primar să renunţe la a se mai contrazice. În câteva secunde, doiagenţi de pază cam firavi s-au înfiinţat la sala de şedinţe, unul a intrat, iarcelălalt veghea la „ordinea şi liniştea publică" de afară. Primarul din Castelune-a declarat însă că nu a fost intimidat de agenţii Direcţiei de Pază a CJC,şi a subliniat faptul că îşi menţine refuzul de se retrage din ADIM. NicolaeAnghel a argumentat că principalul motiv pentru care nu vrea să se retragă dinproiectul de colectare a deşeurilor derulat de ADIM este acela că nu mai vreasă dea cu subsemnatul pe la DNA. „Păi nu vedeţi ce se întâmplă, că alţii fac,iar primarii sunt chemaţi pentru semnăturile lor la DNA. Vreau să dormliniştit", ne-a declarat primarul din Castelu.
În ograda cui va cădea groapa?
Planul Judeţean deGestionare a Deşeurilor derulat de CJC care urmează să fie implementat de ADIDobrogea prevede accesarea unei sume de 50 milioane de euro, după cum ne-adeclarat vicepreşedintele CJC, Cristian Darie. Proiectul ADI Dobrogea sesuprapune cu cel al ADIM şi în ceea ce priveşte localizarea gropii ecologice.Reprezentantul Romair Consulting Ltd., Cătălina Păun, ne-a declarat căstrategia naţională de colectare a deşeurilor prevede pentru ţara noastră unnumăr de 60 de gropi ecologice şi că pentru judeţul Constanţa este prevăzut unnumăr de maxim patru. Cum în judeţ există deja trei gropi - cele de laCostineşti, Ovidiu şi Albeşti - ar mai fi loc de o singură groapă, iar pe aceastase bat acum CJC, prin ADI Dobrogea, şi ADIM. Potrivit reprezentanţilor CJC,Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor derulat de CJC prevede ca groapaecologică să fie amplasată pe teritoriul comunei Tortoman, iar aici este o altădiscuţie. Numai construcţia gropii va costa şapte milioane de euro, ceea ceface deja ca în jurul acestui subiect să se învârtă o serie de speculaţii cuprivire la atribuirea contractului. Proiectul derulat de ADIM prevedeamplasarea gropii la Medgidia, pe amplasamentul actualei rampe, care urmează săfie ecologizată. Reprezentanţii CJC susţin însă că această groapă trebuieînchisă pentru ca ADI Dobrogea să nu piardă finanţarea europeană în valoare de50 milioane euro. „În proiectul din Planul Judeţean de Gestionare a deşeurilors-au prevăzut în jur de două milioane de euro pentru închiderea gropii de laMedgidia. Am rupt o sumă din proiect pentru a putea avea o groapă conformă laTortoman", ne-a declarat vicepreşedintele CJC, Cristian Darie.
Lucian Chitic, primarul comunei Tortoman - membră atât în ADI Dobrogea câtşi în ADIM - ne-a declarat că din punctul său de vedere construcţia unei gropiecologice pe teritoriul comunei sale ar fi benefică pentru că ar aducecomunităţii locuri de muncă, însă a precizat că nu a luat deocamdată niciodecizie, întrucât vrea să vadă care proiect ar fi mai avantajos. „Dacă se va darăspuns de la Mediu că proiectul de la ADIM nu primeşte aviz, mă retrag. Dacănu, voi rămâne acolo unde este mai avantajos pentru comună", a precizat Chitic.
Marian Iordache: „Nu vreau să maiplătesc amenzi"
Contactat telefonic, primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, şipreşedinte al ADIM, ne-a declarat că proiectul de gestionare a deşeurilorderulat de asociaţia din care şi comunitatea pe care o reprezintă face parte,este finanţat din taxa de habitat a bugetelor locale. Edilul din Medgidia ne-adeclarat că proiectul ADIM este mult mai avansat decât cel al ADI Dobrogea, şică din luna noiembrie ar urma să devină funcţional. „Proiectul nostru va devenifuncţional începând de anul acesta, ştiu că deja operatorul şi-a achiziţionatşi maşinile, în timp ce proiectul Consiliului Judeţean ar urma să funcţionezedin 2013", a precizat Marian Iordache, adăugând că municipiul pe care îlreprezintă are nevoie de o soluţie imediată pentru problema deşeurilor, ca şicelelalte comunităţi membre şi că nu mai poate aştepta încă trei ani, încondiţiile în care, afirmă edilul, a fost amendat de Garda de Mediu, iarcontroalele sunt în continuare frecvente. „Dacă aş aştepta să fie pus înfuncţiune proiectul Consiliului Judeţean, despre care nu avem deocamdatăgaranţia că va fi dus la îndeplinire, ar însemna să accept să plătesc lună delună amenzi din cauza gropii de gunoi, însă noi am ales să rezolvăm aceastăproblemă prin proiectul pe care ADIM îl are în derulare", a subliniatIordache.
În urma unei proceduri de achiziţie, serviciul de salubrizare al celor 17localităţi membre ADIM a fost concesionat de asociaţie către un operator dinSpania. Este vorba despre GBI Serveis SAU din oraşul Lloret del Mar, Spania.Durata concesionării serviciului de salubrizare este de 49 de ani, contractulfiind atribuit pe 15.07.2010. Având în vedere durata, valoarea contractului deconcesiune nu este deloc de neglijat: 421.533.953,80 lei fără TVA. Societateaspaniolă a fost desemnată câştigătoare dintr-un număr de trei oferteparticipante, ceilalţi doi ofertanţi fiind din România.
ADIM ar avea taxe mai mici
Preşedintele ADIM, Marian Iordache, a mai adăugat că taxele prevăzute deproiectul de colectare a deşeurilor implementat de ADIM sunt mai micicomparativ cu cele din proiectul ADI Dobrogea. „Proiectul ADIM prevede o taxăde 39 de lei pe an pentru o persoană care locuieşte la bloc şi de 27 lei pe anpentru o persoană care locuieşte la casă. Din câte ştiu, proiectul ADI Dobrogeastipulează o taxă de 55 lei de persoană pe an, la bloc, şi de 40 şi ceva de leipentru o persoană care locuieşte la casă", ne-a declarat Marian Iordache. Înplus, mai afirmă preşedintele ADIM, proiectul ADIM prevede colectarea,transportul, neutralizarea şi depozitarea ecologică a deşeurilor, în timp ce,spune el, proiectul ADI Dobrogea n-ar prevede decât neutralizarea şidepozitarea ecologică a deşeurilor. „De transport ar urma să se ocupe, din câteştiu, tot primăriile", a afirmat Marian Iordache. Edilul a mai spus că tarifelece vor fi aplicate de ADI Dobrogea ar urma să fie diferenţiate, în timp ce ADIMprevede tarife unice.
Reprezentantul GBI SERVEIS: „Domnii dela Consiliul Judeţean sunt cam afacerişti"
Reprezentantul firmei spaniole, Gabriel Constantinescu - managerulproiectului ADIM, susţine că societatea pe care o reprezintă îşi propune săpună în funcţiune sistemul de colectare a deşeurilor chiar înainte de lunanoiembrie. „Firma pe care o reprezint provine din regiunea Barcelona, în carePartidul Verzilor este la putere, iar măsurile de protecţie a mediului suntdraconice. De aceea, suntem foarte serioşi şi în ce priveşte proiectul de laMedgidia", ne-a declarat reprezentantul operatorului ADIM. El a adăugat că aaflat despre intenţia CJC de a-i convinge pe primari să renunţe la proiect şi aprecizat că s-ar fi putut găsi o soluţie pentru ca ADIM şi ADI Dobrogea săcolaboreze. „Cred că am fi putut conlucra, însă nu au pus nimic pe masă", a maispus managerul de proiect al GBI Serveis SAU. În opinia lui GabrielConstantinescu, proiectul ADI Dobrogea coordonat de CJC, are ca scop principalprofitul. „Noi am investit deja nişte sume importante în acest proiect. Nepropunem ca în primii 10-15 ani să investim şi abia apoi să obţinem profit, întimp ce domnii de la Consiliul Judeţean, din câte am văzut, sunt camafacerişti", a adăugat reprezentantul operatorului ADIM.
Primăriile, bune de plată dacă seretrag
În ceea ce priveşte posibilitatea retragerii unor comunităţi membre aleADIM din acest proiect, reprezentantul investitorului a precizat că nu a foststabilit prin contract un cuantum fix al despăgubirilor pe care fiecare comună,oraş sau municipiu trebuie să le plătească în acest caz, dar că în mod sigurexistă şi această obligaţie. „Nu a fost stabilită o sumă exactă, însă, în cazulîn care va exista o astfel de situaţie, va fi nevoie de o expertizăindependentă. Vă daţi seama, contractul a fost încheiat pe 49 de ani.Investiţiile noastre se fac în raport de această perioadă, iar despăgubirile,deşi cred că nu se va pune problema, vor fi tot în raport de această durată", aafirmat reprezentantul GBI Serveis. Gabriel Constantinescu a adăugat că ţinândcont de acest aspect, probabil nu va fi convenabil pentru nicio comunitate săse retragă din proiect, cuantumul despăgubirilor putând fi aproape la fel demare cu cel al costurilor derulării proiectului.
Având în vedere faptul că nici proiectul ADIM nu a obţinut până în prezentavizul Agenţiei de Protecţie a Mediului şi că proiectul ADI Dobrogea este, deasemenea, în procedură de avizare, probabil că marea bătălie se va da laAPM.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- medgidian 26 Jul, 2010 13:09 MEDGIDIA,TREZESTE-TE !!!!!!!! iata ca Iordache isi arata adevarata fata. Dupa ce s-a folosit de Nicusor,acum ii da flit. Tare as vrea sa vad daca d-na Vladescu va mai ridica manuta la comanda lui Iordache. Ne-ati bagat RAJA pe gat,acum ne bagat mafia italiana. Vaide buzunarele noastre si asa goale. Sa-ti fie rusine Iordache!
- Spataru Milescu 26 Jul, 2010 11:22 Lipitoarea de Nicusor incearca sa suga "seva" de unde se poate si din toate pozitiile.Acum a adulmecat bani prin gunoaie si si-a si introdus ratul finut in datele problemei. Mai Nicule, lasa-i si pe altii sa traiasca!
- Vasilica 26 Jul, 2010 08:00 Domnii mei, Medgidia si suratele din jurul ei , sunt asa de sarace incat va fi vai de capul lor de locuitori si de administratie. Ei nu sunt in stare sa-si plateasca intretinerea la zi dar sa mai plateasca si transport , neutralizare, etc. Povestitorul asta de reprezentent al firmei este mare poet, habar nu are ce vorbeste, nimic nu-l recomanda. primarul este mare poet si face aceea si greseala pe care a facut-o si predecesorul sau. AICI NU ESTE VORBA DE INTERESE, CI DE SUPRAVIETUIREA LOCALITATILOR MAI ALES CA VA INTRA LEGEA PRIN CARE VAR PUTEA FI DECLARATE LOCALITATILE FALIMENTARE. TREZITIVA SI VEDETI REALITATEA !!!!!
- nicu 26 Jul, 2010 07:56 iordache nu putea sa aiba asa o idee ADIMul a fost creat de moinescu si echipa lui.panglicarul mai taie o panglica