Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:41 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Draghici monopolizeaza cadavrele

ro

15 Oct, 2008 20:00 2635 Marime text
1224099767.jpg

Seful Cimitirului Central nu ingroapa mortii decat in sicrie cumparate de la firma pe care o detine

Elena Popescu, din Medgidia, a fost nevoita sa achizitioneze doua cosciuge din cauza arogantei unor angajati ai Cimitirului Central. Femeia a fost anuntata, vinerea trecuta, in jurul orei 15.00, ca sora ei, Emilia Marin, in varsta de 58 de ani, a decedat. In aceeasi zi, a plecat, impreuna cu sotul ei, la Constanta, la morga Spitalului Judetean. Au fost sfatuiti sa cumpere, in cel mai scurt timp, un cosciug, deoarece in caz contrar nu isi vor putea lua mortul. In acest sens, cei doi soti s-au deplasat la o firma de pompe funebre si au achizitionat cosciugul si toate cele necesare. Reprezentantii firmei au adus sicriul la morga Spitalului Judetean in dimineata zilei de sambata. De asemenea, familiei Popescu i s-a solicitat un act de constatare din partea Politiei Medgidia, avand in vedere conditiile in care a murit Emilia Marin. Sora Elenei Popescu suferea de insuficienta renala si, in ultimul timp, nu se putea deplasa. Dupa moartea sotului, aceasta consuma bauturi alcoolice si fuma foarte mult, cazand la pat. In ziua in care a decedat, femeia, in varsta de 58 de ani, a aprins o tigara si i-a luat foc patura din material sintetic cu care era invelita. Familia Popescu a inceput sa faca toate cele necesare pentru a-si putea inhuma sora decedata. Insa, din cauza faptului ca "au avut indrazneala" de a cumpara toate cele trebuincioase de la o alta firma, administratorul Cimitirului Central, concesionat de firma Clares SRL si condus de Dumitru Draghici, nu s-a aratat dispus sa faciliteze inmormantarea.

Cioclul far' de concurenta

Elena Popescu a fost indemnata sa duca inapoi sicriul cumparat si sa achizitioneze unul de la Clares. De asemenea, femeii i s-a dat de inteles ca numai asa i se va putea inhuma sora moarta. De altfel, sora decedatei a semnat si o declaratie, in care spune ca "in data de 13.10.2008 am avut probleme cu societatea Clares SRL, care m-a plimbat de colo-colo pentru ca nu am cumparat cosciug si cele necesare inmormantarii de la acea firma". Pana la urma, femeia si-a primit banii pentru primul coparseu achizitionat si a luat altul de la firma lui Draghici. Din pacate, se pare ca modul de operare al firmei Clares SRL este o obisnuinta si ca societatile de pompe funebre deja au ajuns la capatul rabdarii din cauza monopolului impus de Dumitru Draghici. In fapt, administratorul societatii care are in concesiune Centralul constantean doreste cu tot dinadinsul sa fie singur pe piata pompelor funebre din acea zona si urmareste sa-si anihileze, prin diverse practici, concurenta. Cazul i-a mirat si pe cei abilitati in astfel de situatii. Reprezentantii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, ai Consiliului Concurentei si ai Directiei Generale a Finantelor Publice spun ca nu s-au mai lovit pana acum de o astfel de situatie. Gheorghe Trandafir, seful OJPC Constanta, a ramas uimit de situatia prin care a trecut familia Popescu: "Din cate am auzit eu, este o poveste veche la cimitir. Insa, daca situatia este reala, putem vorbi de un abuz. Singura modalitate prin care cineva poate fi obligat sa cumpere sicriul de la o anumita firma este daca exista prevederi contractuale". Pe de alta parte, Ioan Badica, seful Inspectoratului de Concurenta Constanta, spune ca o astfel de situatie reprezinta o premiera. Si Constantin Lazar, consilier superior in cadrul DGFP Constanta, afirma ca situatia nu este normala, mai ales ca vorbim despre o persoana decedata. "Din pacate, nu este singurul caz sau singurul domeniu in care se intampla asa ceva. Insa, este prima situatie care implica o persoana decedata. Daca situatia este prezentata corect, am putea vorbi de un abuz de monopol", a declarat reprezentantul Finantelor Publice.

Curatenie, nu tamplarie

Asigurarea sicrielor nu intra in atributiile firmei Clares, in conformitate cu contractul de concesiune pe care il are cu Primaria Constanta. Actul nr. 23595, semnat pe 16 februarie 2004 de catre reprezentantii municipalitatii si Dumitru Draghici, specifica faptul ca societatea concesionara trebuie sa asigure "lucrarile curente de intretinere si functionare aferente mijloacelor si dotarilor existente, dupa cum urmeaza: salubrizarea si intretinerea aleilor prin lucrari specifice de maturat, curatat rigole prin razuire, stropit alei, lucrari de combatere a poleiului, colectare, transport si neutralizare deseuri menajere; salubrizare si intretinere spatii verzi amenajate, prin lucrari specifice de intretinere, degajare resturi vegetale, completari cu material dendrologic". De asemenea, contractul mai prevede ca "virarea taxei de intretinere se va efectua, conform regulamentului operational de casa, in contul Primariei Constanta", "asigurarea pazei obiectivelor de inventar" si respectarea normelor si regulamentelor specifice in executarea tuturor lucrarilor necesare in cimitir". Clares SRL mai este obligata, prin contract, sa intretina dotarile si utilitatile existente. Acestea sunt toate atributiile pe care firma lui Dumitru Draghici le are in Cimitirul Central, in conformitate cu prevederile regulamentului de organizare si functionare a cimitirelor de pe raza municipiului Constanta. De altfel, Consiliul Local a incercat sa-i dea aripi sefului de la Clares printr-un proiect de hotarare ce ar fi trebuit sa fie votat in sedinta de luna trecuta. Chiar daca nu a mai fost supus votului alesilor locali, proiectul prevedea impunerea unui monopol pe piata pompelor funebre a firmelor ce au in concesiune cimitirele constantene. Proiectul prevedea ca "transportul, inhumarile, deshumarile, reinhumarile, asigurarea lucrarilor funerare (cripta, cavouri etc) si a obiectivelor necesare ceremoniilor funerare se vor face numai de catre societatea comerciala care detine contract de intretinere si functionare a cimitirelor sau contract de asociere cu Primaria Municipiului Constanta, cu respectarea normelor sanitare antiepidermice".

Patru fericiti

Fericitii beneficiari ai hotararii ar fi cele patru firme care au grija de cele sase locuri de vesnica odihna din Constanta: SC Clares SRL, SC Eldo-Service SRL, SC B&M CO Ltd. SRL si SC Progress Consulting SRL. Clares SRL are calitatea de prestator, conform contractului nr. 23595, semnat in 16 februarie 2004. Afacerea lui Dumitru Draghici a fost infiintata in iunie 1991 si are ca obiect principal de activitate constructiile de cladiri si lucrari de geniu civil. Firma este inregistrata pe strada Baraganului, la numarul 19, insa are si trei sedii secundare: atelier de tamplarie la aceeasi adresa, birou pentru administrare Cimitir Central si un altul pe strada Cibinului nr. 18B. Dumitru Draghici mai detine, impreuna cu sotia sa, Rodica, si societatea Clares Monumente Funerare SRL, cu sediul pe strada Cibinului nr. 17-19. Aceasta firma se ocupa cu producerea monumentelor funerare, dupa cum ne indica si denumirea. Afacerea merge bine, daca tinem cont de faptul ca SC Clares Monumente Funerare SRL a avut, in 2006, un profit mai bun decat Clares: 320.113 lei, fata de 66.507 lei. Draghici nu l-a tinut departe de lumea afacerilor nici pe fiul sau, Rares Cosmin, care este actionar la SC Clares Design SRL, alaturi de Adrian Lucian Sandu. Incercarile reporterilor cotidianului nostru de a-l contacta pe Dumitru Draghici, pentru a-i da ocazia sa comenteze acuzele ce i se aduc, au fost sortite esecului. Seful Cimitirului Central avea telefonul inchis, singurul raspuns venind din partea casutei vocale.

Scris de: {autor}Ghiulseren ABDURAMAN{/autor} {autor} Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii