Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:00 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dumitru Bădrăgan, candidatul PER la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa, despre trecerea plajelor în administrarea Consiliului Local „Vocea constănţenilor nu reprezintă nimic în luarea hotărârilor actualei administraţii locale

ro

11 May, 2012 01:09 3133 Marime text
Badragan_Dumitru_Badragan_1.jpgTrebuie să ne întrebăm dacă reprezintă un pericol pentru constănţeni, spre exemplu, construcţiile în derulare ale Fin.Co.Ge.Ro.

Candidatul PER la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa, Dumitru Bădrăgan, spune că ideea noii guvernări de a trece plajele la administraţiile locale nu este fericită, mai ales pentru Constanţa în care trăim, condusă din jilţul Primăriei de Radu Mazăre.

Bădrăgan a adus aminte de timpurile de aur ale Constanţei, când s-a îmbogăţit cu o staţiune-perlă, Mamaia. „Trecerea plajelor în administrarea consiliilor locale este o idee promovată puternic de USL Constanţa. S-au lăudat că noul prim-ministru, ecologist cu maşină hibrid, va trece plajele în administrarea consiliilor locale, lucru mediatizat prin preluări ale actualului ministru Rovana Plumb. În fapt, trebuie să ţinem cont de o decizie a Consiliului de miniştri, din 1905. Este adevărat, plajele au fost în administrarea consiliilor locale, însă acum în spatele acestei măsuri stau alte interese. Trebuie să ne întrebăm dacă reprezintă un pericol pentru constănţeni, spre exemplu, construcţiile în derulare ale FIN.CO.GE.R.O. Ştim cu toţii porţiunea din plaja Modern care a fost îngrădită, semnal prost în ceea ce ne priveşte", a declarat Dumitru Bădrăgan.

Cadru natural, păstrat fără construcţii

Candidatul Partidului Ecologist Român la şefia Consiliului Judeţean Constanţa a mai precizat că în perioada anterioară anului 1950, chiar dacă administrarea plajelor aparţinea administraţiei locale, nici administraţia regală, nici comuniştii, nu au trecut la construirea pe plajă: „Plajele erau delimitate foarte clar de zona construibilă. Această delimitare a dispărut în perioada administraţiei Mazăre şi preluarea plajelor de Consiliul Local trebuie însoţită de o reprezentare a constănţenilor, a celor interesaţi de păstrarea unui cadru natural, în Consiliul Local şi în Consiliul Judeţean Constanţa. Avem în vedere că vocea constănţenilor nu reprezintă nimic în luarea hotărârilor actualei administraţii locale, iar momentul alegerilor trebuie privit ca un moment zero în care noile structuri administrative trebuie să fie formate din oameni care vor să reprezinte interesul constănţenilor". Bădrăgan a adus aminte că, din 1905, s-a dezvoltat cu adevărat zona peninsulară, a existat o idee arhitecturală remarcabilă, plecând de la Cazino, faleză, construcţii ale tuturor cultelor religioase, transformarea orăşelului pescăresc într-un conglomerat arhitectural care impresionează şi în ziua de astăzi. „De fapt, ar trebui să impresioneze şi în ziua de astăzi, dacă zona peninsulară nu ar fi adusă într-o stare de degradare datorată efectiv nepăsării administraţiei locale şi judeţene. De asemenea, acea perioadă a fost una care a dus la câştigarea unei staţiuni pentru oraşul Constanţa, Mamaia, incluzând transport pe cale ferată Mamaia - Constanţa - Techirghiol (Las mahale). De ce este subiectul sensibil? Pentru că acest cadru natural trebuie dezvoltat păstrând destinaţia lui şi nu umplând zona de construcţii, zonele aferente plajelor reprezentând un spaţiu esenţial al cadrului natural constănţean, fiind necesar ca vocea constănţeanului şi drepturile naturii să fie reprezentate în administraţie, iar Constituţia României ne obligă la acest lucru, la fel şi Tratatul de la Lisabona", a subliniat Dumitru Bădrăgan, candidatul Partidului Ecologist Român la postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii