Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:46 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elena Udrea „Poate ca Radu Mazare nu reuseste sa aiba o relatie buna cu mine din cauza lui"

ro

16 Aug, 2010 00:39 2710 Marime text
deschidere.jpg„Eu, dacă aş fi primar, aş păstra Cazinoul la Primărie. Eventual, dacă nu are bani să-l reamenajeze, poate un soi de parteneriat. Dar eu nu aş vinde Cazinoul"

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a venit, la finele săptămânii trecute, la Mamaia, pentru a se întâlni cu cei implicaţi în turism. Cu această ocazie, a acceptat să ne acorde un interviu în care a vorbit despre litoral, despre relaţia pe care o are cu Radu Mazăre şi cu Nicuşor Constantinescu, dar şi despre două embleme locale: Cazinoul din Constanţa şi cel din Mamaia.

După doi ani, aţi stat din nou la masă cu Radu Mazăre, în aceeaşi sală. Atunci eraţi flancată de Radu Mazăre şi de Nicolae Nemirschi. Vă înţelegeaţi bine...

Conferinta_Danube_Region_Elena_Udrea_005.jpgEram în acelaşi guvern pe vremea aceea, ca să vedeţi că politica face şi desface totul, din păcate.

Acum, după doi ani de la pupături, a ajuns să vă spună, când îi vine mai bine, tanti Nuţi. Cum vă simţiţi când îl auziţi pe Radu Mazăre spunându-vă aşa? Sunteţi, totuşi, o femeie tânără, în nici un caz o tanti.

Asta ţine până la urmă de educaţie. Nu este treaba mea cum vrea domnul Mazăre să se exprime. Important este că la această discuţie, care a avut loc practic după un an de la prima discuţie despre PUZ-ul Mamaia, eu cred că, sigur, cu punctele diferite de opinie pe care le avem pe procedura care urmează, am reuşit să stabilim totuşi un pas concret în a debloca dezvoltarea staţiunii Mamaia, şi anume să facem o întâlnire între specialiştii celor două instituţii foarte rapid, apoi PUZ-ul să fie integrat în PUZ-ul mare pe care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului îl va face pentru întreaga zonă costieră, şi toate aceste documente de urbanism vor fi supuse, conform procedurilor legale, dezbaterii publice, pentru că eu am afirmat de fiecare dată că nu am pretenţia ca litoralul românesc să se dezvolte cum vrea Elena Udrea. În acelaşi timp, nu cred nici că trebuie să se dezvolte după cum vrea un singur om sau o echipă la un anumit moment, pentru că echipele politice vin şi pleacă şi trebuie să avem grijă pentru că litoralul române aici, nu îl luăm cu noi. Cred că am deblocat acest moment şi sper ca în scurt timp, probabil în două luni, dacă totul merge cum trebuie, să avem deja PUZ-ul legal aprobat.

În ultimii 10 ani, Mamaia s-a dezvoltat aşa cum a vrut Radu Mazăre, într-un fel sau altul, din diverse motive. Vorba umblă cum că primarul s-ar lupta atât de mult pentru PUZ-ul staţiunii Mamaia pentru că pe malul lacului Siutghiol, şi nu numai, sunt foarte multe terenuri retrocedate. Ba chiar, primarul tot spune că în Mamaia trebuie să se construiască până la 25 de etaje şi a existat un asemenea proiect, de hotel cu 21 de etaje, pe teren retrocedat, al unei firme care poate fi asociată foarte uşor cu Radu Mazăre. Credeţi că se luptă Radu Mazăre pentru partenerii săi de afaceri şi pentru beneficiarii retrocedărilor?

Eu nu aş vrea să hrănesc aceste speculaţii sau aceste informaţii care circulă cumva neasumat, pentru că încerc să mă concentrez doar pe aspectul legal al problemelor şi, desigur, pe cel raţional, pe cel util. Aş vrea doar, fără a mă gândi dacă mai sunt şi alte interese în spate, ca ceea ce este în urma aprobării acestor documente de urbanism, decizia care se va lua pentru viitorul staţiunii Mamaia să fie una care să nu aibă altfel de interese în spate decât interesul de a avea turism de calitate în această zonă, lucru pentru care fac apel pe de-o parte la specialişti, pe de altă parte cer dezbatere publică, tocmai pentru a fi siguri că Mamaia se va dezvolta în concordanţă cu nevoile de turism de pe litoralul românesc, la standardele actuale şi nu despre interesele dintr-o parte sau din alta.

Să discutăm despre două embleme: Cazinoul din Constanţa şi cel din Mamaia. Cazinoul din Constanţa a împlinit pe 15 august 100 de ani de la inaugurare, este în paragină şi, din păcate, oferă o imagine dezolantă. Primarul Radu Mazăre şi-a exprimat dorinţa de a-l vinde. Până la urmă, este un brand al oraşului...

Dacă eu aş fi în locul domnului Mazăre nu l-aş vinde. Dar, aşa cum spuneam şi mai devreme, ministerul pe care îl conduc are atribuţii limitate. Tot turistul care are vreo nemulţumire o pune pe seama Elenei Udrea pentru că asociază foarte mult ideea de turism cu mine. Există o parte pozitivă, atunci când sunt lucruri bune care se fac în turism, dar există şi o parte nedreaptă, pentru că nu avem aproape niciun fel de atribuţii în ceea ce priveşte dezvoltarea locală, dezvoltarea staţiunilor. Dacă domnul primar Mazăre ia această decizie, este atribuţia dânsului. Eu, dacă aş fi primar, aş păstra Cazinoul la Primărie. Eventual, dacă nu are bani să-l reamenajeze, poate un soi de parteneriat. Dar eu nu aş vinde Cazinoul.

Şi acum să trecem la cea de-a doua... problemă: Cazinoul din Mamaia, care a plecat de la Mamaia SA şi a ajuns mai mult un talcioc.

De două ori am încercat să opresc construcţiile care s-au pornit la Cazinoul din Mamaia şi am constatat că nu am nicio posibilitate, pentru că lucrările de construire din jurul Cazinoului sunt aprobate chiar de Ministerul Culturii. Este monument istoric şi nicio lucrare de construcţie nu se poate realiza fără acordul Ministerului Culturii care şi-a dat acordul. Am verificat de două ori, la sesizarea turiştilor sau a presei şi a celor din ministerul pe care îl conduc, de la Direcţia de control. Nu avem nicio posibilitate de a opri acele lucrări. Reiese din documentaţia de la Ministerul Culturii că lucrările sunt pentru a readuce Cazinoul la arhitectura iniţială pe care a avut-o. Deci, şi aici suntem legaţi de mâini şi de picioare şi tot ce putem spera pe viitor este fie ca să încercăm ca tot ce ţine de control, în turism, să fie la autoritatea statului, fie să întărim parteneriatul cu autoritatea publică locală pentru că este evident că foarte multe lucruri nu merg bine în administrarea staţiunilor.

Cum vedeţi viitorul pentru turismul de pe litoral?

Fără o înţelegere şi o atitudine de bună credinţă şi din partea autorităţilor publice locale, dar şi din partea operatorilor de turism, nu vom putea face nimic noi, de la centru. De aceea, cred că şansa noastră este să facem o echipă. Eu apreciez că munca mea de ministru va fi judecată prin prisma succesului turismului românesc. Este corect să fie aşa şi îmi asum asta. Dar, pe de altă parte, trebuie să ne facem fiecare treaba. Nu pot eu să fac treaba primarilor, pe care îi ajut inclusiv cu finanţare pentru proiectele pe care le au. Nu pot eu să fac politica de preţuri. Este o piaţă privată, iar politica de preţuri se face de către operatorii de turism. Am încercat să facem o legislaţie prin care să determinăm un anumit comportament al operatorului de turism şi ne-am trezit că orice iniţiativă luăm ne este contestată în instanţă. Am încercat să determinăm hotelierii să deschidă pe toată perioada sezonului estival. Toate măsurile pe care le-am întreprins în acest scop, toate au fost contestate în instanţă. Deci, orice am vrea să facem, suntem contestaţi în instanţă şi puterea noastră este extrem de limitată. Deci, cred că şansa este să colaborăm foarte bine, pentru că litoralul românesc are potenţial. Astăzi, el nu este parte a brand-ului turistic pentru că nu este competitiv, dar nu înseamnă că în viitor nu ar putea fi.

De ce aveţi o relaţie mai bună cu Nicuşor Constantinescu decât cu Radu Mazăre? Sunt prieteni, parteneri de afaceri, conduc împreună un oraş şi un judeţ.

Eu am relaţii foarte bune cu foarte multă lume, ca să nu spun că aproape cu toată lumea. Faptul că domnul Radu Mazăre nu reuşeşte să aibă o relaţie bună cu mine poate că este din cauza dânsului şi nu din cauza mea. Să zicem că avem temperamente diferite. Nu consider asta o problemă pentru turismul românesc, atât timp cât ne facem fiecare treaba. În rest, ce spune domnul Mazăre sau cum gândeşte chiar este... nu-mi fac griji, nu mă preocupă. Dar mă preocupă ce face ca primar al unei staţiuni turistice de interes naţional şi cred că dincolo de opiniile personale pe care le avem unul despre celălalt, important este să ne facem treaba pe care o avem în turismul românesc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gigel 31 Aug, 2010 08:17 asa vorbeste un ministru cu bun simt,pe de alta parte un edil pe care-l caracterizeaza cuvantul HALUCINANT ca si comportament,imbracaminte,limbaj dar mai ales proiecte si idei !..dupa ce a adus locuitorii strazii traian in pragul deznadejdei,daruindu-le un crater intr-o parte si un focar de infectie ,in ceea ce a fost vila elena,in partea cealalta mai vrea sa transforme si turismul estival intr-un imens bordel,dupa chipul si asemanarea sa !