Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:29 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Extravagante din bani publici pe timp de criza CJC - 200 de functionari pleaca, vila de 10.000 de euro chirie ramane

ro

18 Jul, 2010 20:20 2982 Marime text
deschidere.jpgChiria lunară exorbitantă plătită de instituţia condusă de Nicuşor Constantinescu pentru palatul din Petru Rareş pare mai nejustificată ca oricând, având în vedere că este criză, iar personalul s-a înjumătăţit

DESCHIDERE_vila_CJC___.jpgGuvernul a luat decizia restructurării personalului din administraţia publică locală, motivată de restrângerea cheltuielilor din sectorul public. Autorităţile publice locale au fost obligate să-şi revizuiască drastic schema de personal, însă rămâne la latitudinea lor dacă devin mai strânse la pungă şi când vine vorba despre alte categorii de cheltuieli.

Aşadar, autorităţile administraţiei publice locale pot tăia organigrama pe din două, însă nu sunt obligate deocamdată, să reducă şi alte cheltuieli, cum ar fi cele de combustibil sau de închiriere a unor imobile de exemplu.

La Constanţa, autorităţile judeţene şi locale au luat decizia diminuării numărului de funcţii din aparatele de specialitate chiar săptămâna trecută. Această măsură a fost făcută publică în cadrul şedinţelor Consiliului Judeţean şi Consiliului Local şi a stârnit, cum era de aşteptat, reacţii de împotrivire şi de indignare din partea celor vizaţi. Cu toate că sunt daţi oameni afară, făcându-se economie prin reducerea schemei de personal, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) păstrează una dintre extravaganţele cele mai costisitoare pentru bugetul propriu. Sau, cel puţin până în momentul de faţă, nu a dat nici un semn că este gata să renunţe la ea. Este vorba despre vila pentru care instituţia judeţeană plăteşte lunar 10.000 euro.

Angajaţii CJC nu mai încăpeau în sediul vechi

În 2007, când CJC a hotărât să închirieze un asemenea palat, s-a motivat că sediul în care funcţionează aparatul administrativ al instituţiei a devenit neîncăpător. „Astfel, s-a ajuns în situaţia critică în care într-un singur spaţiu de birou funcţionează atât funcţionarii publici, cât şi directorul acelei direcţii. Alte situaţii implică existenţa unui număr între 6-8 funcţionari publici în cadrul aceluiaşi spaţiu. În aceste condiţii, activitatea Direcţiei Generale de Afaceri Europene şi în special a celor 53 de salariaţi din cadrul acesteia nu se poate desfăşura la capacitatea maximă avută în vedere la momentul angajării personalului, precum şi în scopul atingerii dezideratelor Consiliului Judeţean Constanţa de a accesa cât mai multe proiecte cu finanţare europeană", se arată în expunerea de motive a hotărârii iniţiate de către însuşi şeful CJC, Nicuşor Constantinescu. Este vorba mai exact, despre HCJC nr. 252/4.12.2007 privind închirierea unui imobil de către Consiliul Judeţean Constanţa. Cu alte cuvinte, am aflat şi de ce angajaţii CJC nu au fost prea productivi până în 2007 la capitolul fonduri europene. Nu au avut la dispoziţie o vilă pentru care să se plătească 10.000 euro lunar din bani publici. De precizat că aglomerarea din CJC mai are şi o altă cauză, neprecizată în expunerea de motive, şi anume faptul că organigrama CJC s-a tot lărgit de la an la an.

Afacerea Vila, învăluită în mister

În ediţia din 10 decembrie 2007, ZIUA de Constanţa intuia că în spatele acestei hotărâri prin care s-a aprobat negocierea unei chirii lunare în limita a 10.000 euro, se ascunde o adevărată afacere. Mai mult, prezentam la vremea respectivă chiar şi imobilul despre care surse apropiate CJC afirmau că urma să fie închiriat de către instituţia judeţeană, ca de altfel, şi povestea jocurilor de culise din spatele afacerii. Imobilul pe care l-am identificat atunci este situat pe strada Petru Rareş, la nr. 4, în Peninsula Constanţei. Tranzacţia pe care am anticipat-o a devenit oficială în luna martie 2009, când i-am găsit pe funcţionarii Direcţiei Generale de Afaceri Europene mutaţi „cu căţel şi purcel" tocmai în vila din Petru Rareş, nr. 4. Menţionăm că şi mutaţi în noul sediu reprezentanţii CJC, nu au vrut să ne confirme tranzacţia.

Cin' să fie beneficiarii?

Dar toată tăcerea din jurul Afacerii Vila are, se pare, un motiv. Imobilul este sediul declarat firmei Maya Office SRL, din care a făcut parte şi Florianina Doroteia Petcu - cunoscută sub numele de Ianina - adică nimeni alta decât mama copilului primarului Radu Mazăre. Prezenţa acesteia în Maya Office este atestată şi de Monitorul Oficial nr. 321/2005, care o indică pe fosta iubită a lui Radu Mazăre ca unul dintre fondatori - în calitate de asociat şi administrator. În prezent, aceasta este asociat unic în SC Maya Turism SRL, dar şi parteneră în Okiagi Company, alături de Oktay Tabas. În Maya Office, Ianina a fost asociată cu Marius Iosif, soţul notarului Mariana Iosif. În prezent, Maya Office este deţinută doar de Marius Iosif şi Carmen Alina Stîngă.

Aşadar, pe vreme de criză, când 200 de funcţionari ai CJC din 394 au fost puşi pe liber, instituţia judeţeană nu s-a răzgândit cu privire la vila a cărei chirie costă până la 120.000 euro anual. Sau cel puţin nu a anunţat până acum. De precizat că am încercat să-l contactăm telefonic în legătură cu acest subiect pe purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu. Acesta ne-a declarat că nu ştie nimic în legătură cu acest aspect şi a cerut timp să se intereseze, recomandându-ne să revenim în jumătate de oră cu un telefon. Aşa am şi făcut, numai că reprezentantul CJC nu ne-a mai răspuns la telefon.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii