Factura la încălzire pe ianuarie, mai mare cu 10% Gigacaloria, cu cât o produce CET-ul şi cu cât o vinde RADET-ul
Factura la încălzire pe ianuarie, mai mare cu 10%: Gigacaloria, cu cât o produce CET-ul şi cu cât o vindeDirectorul general al CET Constanţa, Doru Oşlobeanu, a declarat că preţul de producţie a gigacaloriei este de 185,91 lei plus TVA, adică 230,24 lei. „Preţul de producţie a gigacaloriei, acceptat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este de 185,91 lei plus TVA. Din acest preţ, 80 % îl reprezintă cheltuielile pentru combustibil. Restul de 20 % sunt cheltuielile legate de exploatare, salariile angajaţilor, amortizări", a precizat Doru Oşlobeanu. La rândul său, RADET Constanţa furnizează constănţenilor gigacaloria la preţul de 338,33 lei cu TVA inclus. Prin urmare, există o diferenţă de 108,09 lei între preţul de producţie a gigacaloriei practicat de CET Constanţa, şi preţul gigacaloriei facturat de RADET consumatorilor. Această diferenţă de 108,09 lei reprezintă tariful perceput de RADET pentru distribuţia agentului termic către consumatorii din municipiul Constanţa. „RADET Constanţa furnizează un serviciu continuu şi de calitate în slujba cetăţeanului municipiului nostru la un preţ local de facturare a energiei termice de 338,33 lei per gigacalorie, preţ aprobat de Consiliul Local al municipiului Constanţa prin Hotărârea nr. 225/23.09.2011. Acest preţ este unic pe raza municipiului Constanţa, indiferent de tehnologiile sistemului de producere, transport şi distribuţie a energiei termice sau de tipul combustibililor utilizaţi, în conformitate cu prevederile Legii nr. 325 / 14 iulie 2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică.
O pondere de 70% din acest preţ o reprezintă componenţa Electrocentrale Palas reprezentând preţul de producere şi transport (230,60 lei), diferenţa până la preţul total constituind-o preţul RADET de distribuţie a energiei termice", a declarat purtătorul de cuvânt la RADET, Liliana Enache. În timp ce la Constanţa preţul pe gigacalorie este împovărător pentru mulţi consumatori, în alte oraşe din ţară tarifele sunt mai uşor de suportat. Astfel, la Cluj, gigacaloria costă 165 de lei, la Timişoara - 252 de lei, la Oradea - 235 de lei, la Bucureşti - 170 de lei, la Călăraşi - 212 lei, la Braşov - 192 de lei, la Craiova - 194 de lei, la Târgu Mureş - 231 de lei.
Factura pentru luna ianuarie, mai scumpă
La Constanţa, în ianuarie, temperaturile au coborât până la minus 20 de grade Celsius, iar oamenii se aşteaptă să plătească aproape dublu pentru căldura din case. Reprezentanţii RADET Constanţa au confirmat că facturile pentru luna ianuarie la energia termică vor creşte cu 10% faţă de luna anterioară. „Desigur, în lunile mai geroase consumul creşte, de aceea şi facturile se vor majora", a declarat Ilie Rachieru, directorul RADET Constanţa. În lunile noiembrie şi decembrie, constănţenii nu au simţit diferenţe de preţuri, deoarece temperaturile înregistrate în cele două perioade au fost similare. Spre exemplu, o familie care locuieşte într-un apartament de trei camere în blocul J9 din zona Gării Constanţa a plătit, pentru lunile noiembrie şi decembrie câte 1.189 de lei, din care 889 de lei numai pentru agentul termic. O altă familie din acelaşi bloc şi care locuieşte tot într-un apartament de trei camere a achitat câte 1.146 de lei pentru lunile noiembrie şi decembrie. Constănţenii care locuiesc într-un apartament de două camere în Poarta 6, pe strada Brizei, bl. FA 2, au plătit în lunile noiembrie şi decembrie câte 456 de lei. Pentru a plăti mai puţin pentru căldură, reprezentanţii Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa îi sfătuiesc pe constănţeni să monteze repartitoare şi să izoleze termic blocurile. Potrivit lui Marcel Dragu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa, la un bloc cu repartitoare şi izolaţie termică proprietarii plătesc între 83 şi 255 de lei pentru un apartament cu două camere, între 121 şi 226 de lei pentru 3 camere şi între 121 şi 583 de lei pentru un apartament cu 4 camere. La un bloc fără repartitoare şi fără izolaţie termică, factura este de 259 de lei pentru două camere, 314 lei pentru 3 camere şi 457 de lei pentru 4 camere. În Constanţa, 85.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Jumătate din populaţia racordată la acest sistem plăteşte 338 de lei. Pentru restul constănţenilor, în funcţie de venituri, facturile la căldură sunt compensate prin ajutoare acordate atât de către Guvern, cât şi de către Primăria Constanţa, astfel încât să plătească acelaşi preţ ca şi anul trecut.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- iulian 25 Nov, 2012 09:21 LOCUIESC IN CONSTANTA LA BL.L1 PE BDL.MAMAIM SI AM RAMAS SI NGURUL LOCATAR RACORDAT LA RADT.DIN 16 APARTAMENTE POT PLATI PAUSAL CALDURA TININD CONT DE SUPRAFATA TOTALA DE RADIATIE DE49 MP RESTUL LOCATARILOR AU CENTRALE PROPI PE GAZ ;I NU VOR SA MAI PLATEASCA TEVILE CARE TREC PRIN CAMERE SI DE LA SUBSOL LOCUIESC LA ETJ 4 CINE MA POATE AJUTA SA PLATESC MAI PUTIN PTR.CA AM O PENSIE DE BOALA 450RONI EXISTA O LEGE CARE SAI OBLIGE BE LOCATARI LA O MICA PLATA OBLIGATORIE A TEVILOR DE LA SIBSOL PTR.CA ASOCIATIA DE LOCATARI IMOREUNA CUCOMITETUL ALES NU VOR SA FIE DE ACORD CA SA DAU IN JUDECATA ASOCIATIA NU AM BANI OAREUNIUNEA ASOC.DE PROPRIETARI NU POATE INTERVENI IN ACEASTA PROBLEMA TININD CONT CA SINT PLATITI DE CATRE TOATE ASOCIATIILI DD PROPIETAR DIN ORASUL CONSTANTA VA ROG CU RESPECT CINENE POATE SA MA AJUTE CU UN SFAT CUM TREBUIE SA PROCEDEZ MULTUMESC ANTICIPAT
- catapro 15 Feb, 2012 18:55 nu e chiar cald nici cu pretul asta, pe coloana mea cel putin se pare ca e mai frig decat anul trecut... cam 18 grade fata de vreo 23, calorifer la maxim, si nu cred ca e gerul.
- baselu 15 Feb, 2012 18:32 Dragi constanteni daca pretul gigacaloriei vi se pare prea mare si avand in vedere ca pretul a fost votat de Consiliul Local Municipal CT, si deci este legal pentru ca consilierii locali reprezinta dorintele exprese ale cetatenilor, atunci votati gashka si-n 2012, ca veti primi caldura de la telegondola falimentara si de la publicitatea, platita din bugetul local, alternativa ar fi TUSAC, primar si la Constanta...
- viorell 15 Feb, 2012 12:26 Ne-am prins cumva... ca de aceea RADET-ul vrea mai degraba plata la pausal decat repartitoare ... ca astfel gigacalorimetrul blocului sa mearga , sa mearga ca si banii care curg in buzunarele celor de la ... S.A. ... asta e ... iar debransarile sunt o solutie complicata.
- gaby 15 Feb, 2012 11:35 nu va-ti prins nici unul-radetul s-a facut S.A. -daca iese pe profit se dau dividente-vezi cine sunt actionarii:consiliul local.Mircea Dobre,Ilie Rachieru,George Papari,etc.Asa ca dragi constanteni umpletile buzunarele!!!
- viorell 15 Feb, 2012 11:17 Folosit cum trebuie (!) repartitorul aduce economii; in anii trecuti cand conditiile economice erau altele (subventii, venituri mai mari etc) radetu-rile au tot dus o campanie de discreditare prin diferite mijloace a repartitoarelor invocand tot felul de motive. Cunosc cel putin 5 asociatii din Constanta care fac economii (am locuit si eu pe la CET intr-un bloc cu repartitoare si la 3 camere cu 21-24 grade in casa plateam ca la 2 camere in regim pausal) . Dar nu-i asa ca daca mai inchidem robinetele consumam mai putin si mai ales platim mai putin? Si atunci dispare plata umflata la pausal -caz in care ar fi dezavantajat RADET- sau cu vecinul care pune cca 25-30 de elementi intr-o camera si nu-l vede nimeni caz in care platim la fel ca el numai ca noi stam mai la racoare! Totul se poate discuta si interpreta dar hai sa vedem dincolo de toate afirmatiile cum e cu repartitioarele. Iar vremea cand facturile erau mai mari din cauza calculelor gresite la cei cu repartitoare a apus de mult cam de 6-7 ani ! Suntem in 2012 iar sistemul "incorect" cu repartitoare este folosit la "fraierii" din occident.
- radu nicusor 15 Feb, 2012 10:38 domnule dragu mai dute acasa cu minciunile tale .ai o pensie grasa de general din armata lasa pe altul mai tinar sa lupte cu hotii de la radet. de ce nu spui ca platim mai mult decit consumam,pierderile din retea ,salariile mari,birocratii de la radet. ce afirmi dumneata este teoretic .la un apartament confort 2 -40 mp,bloc izolat termic,dar fara repartitoare in casa -caldura =350 lei-unde este diferenta de la 255 lei maxim la 2 camere cum spui si 355 lei real-sunt la radet platim pierderile in retea pe care ar trebui sa nu le mai accepti si sa ne spui adevarul.Primaria trebuia sa suporte pierderile si apoi mazare sa imparta la saraci banii pentru caldura.creste factura la intretinere creste si tva-ul pe care il dam lui basescu sa plateasca fortele de represiune ale statului care sa bata oamenii la mitinguri sidemonstratii.Sa traiti bine.
- Elena 15 Feb, 2012 09:12 Este cea mai mare prostie cu repartitoarele. Acestea ii avantajeaza pe cei care sunt la etajele superioare si au apartamentele incadrate. Eu stau la parter, pozitionat NV si am luat cea mai mare teapa. Si cu repartitoare am platit la fel de mult pentru ca, datorita pozitiei, nu puteam sa tin caloriferele inchise din cauza igrasiei. Mi-am izolat si garsoniera si am platit 640 lei caldura pe decembrie. Si daca ma straduiesc din rasputeri sa mentin in casa o temperatura rezonabila (23 de grade) cel de deasupra mea cum sa nu inchida caloriferele si sa nu faca economie? Ca doar caldura se ridica si se stie ca se face transferul prin pereti? Asa se intampla cu toata lumea. Cel care tine caloriferul inchis, spunand ca face economie, de fapt scoate mai multi bani din buzunar pentru vecinul sau.
- nelu 15 Feb, 2012 05:20 D-lei dragu faci afirmatii nejustificate. LA UN APARTAMENT CU 2 CAMERE DIN ASOCIATIA DE LA BLOCUL H9 SI H10 DE PE HASDEU NR.124. S-A PLATIT IN DECEMBRIE 350 LEI.DE UNDE SCOTI DUMINEATA 225LEI? PRETUL GIGACALORIEI LA CONSTANTA ESTE UN DEZASTRU.EXPLOATARE CURATA, IMBOGATIREA CELOR DE LA RADET PRIN ASTEL DE PRETURI LA GIGACALORIE. OAMENII TREBUIE SA IASA IN STRADA.
- mihaela 14 Feb, 2012 23:28 verificati va rog la Asociatia de Proprietari nr .393 si veti vedea costuri la caldura str.pescarilor nr 34 bl bm14