Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fara scapare in fata dezastrelor

ro

02 Aug, 2008 00:00 2000 Marime text
1217603433.jpg

In Urgenta Spitalului Judetean se gasesc doar trei medici urgentisti pe tura * Nu exista statie SMURD, nici spital dotat in eventualitatea unui dezastru * Ba, mai mult, conducerea ASPJ nu vede rostul unui spital mobil, ca cel din Iasi, Bucuresti, Craiova si Targu-Mures

La inceputul saptamanii, un accident rutier colectiv zguduia Constanta. In aceea zi fatidica, 37 de adulti si cinci copii, victime ale unui accident produs in dreptul reprezentantei Bavaria, au fost transportati, cu 11 ambulante, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Alti noua raniti au fost adusi, in a doua etapa, cu un autobuz, pentru efectuarea investigatiilor. Spitalul a incercat sa faca fata afluxului crescut de pacienti doar cu trei medici urgentisti. Deficitul de medici in Unitatea de Primire Urgente (UPU) nu este o noutate pentru nimeni. Stresul, programul de 12 ore, lipsa pauzelor si, probabil, a conditiilor de desfasurare a activitatii medicale le determina pe cele mai multe cadre medicale sa se orienteze spre orice alta specializare. Dr. Bogdan Campineanu, director medical al SCJU, o catalogheaza drept fiind o meserie "vocationala". Si din aceste cauze, urgentistii au devenit o rara avis pentru spitalele din toata tara. In Constanta, deficitul exista de circa trei ani. "De un an si jumatate se tot scot posturi la concurs...", spune acesta. Si in toata aceasta perioada de timp, UPU a mai castigat maximum trei. In prezent, exista 16 la adulti si sase la copii. In mod normal, o echipa de 34 de medici urgentisti ar trebui sa munceasca in ture. Dar nu sunt nici jumatate.

Mobilizare totala

In aceasta situatie i-a surprins carnagiul de pe DN 2A. In ziua respectiva, doar trei medici urgentisti erau la program. Catastrofal, ar spune unii. Punctul de vedere al directorului medical al SCJU este diferit. Potrivit lui Bogdan Campineanu, cadrele medicale s-au descurcat. "Toti medicii de pe sectii au ramas pe loc, chiar daca li se incheia programul. Centrul de garda s-a mutat jos, unde echipe de chirurgi, neurochirurgi si ortopezi s-au mobilizat", a precizat directorul medical al Judeteanului.

SMURD... la care toamna?

In cazul in care doar jumatate din victimele carnagiului de pe DN 2A s-ar fi aflat in stare critica, Urgenta nu ar fi facut fata. In conditiile in care in UPU sunt doar trei urgentisti pe zi, spatiul in care se desfasoara actul medical este ingust, iar aparatura exista, dar nu poate fi pusa in functiune, din cauza lipsei de spatiu, urmarile ar fi fost colosale. In plus, serviciu SMURD nu exista la nivel local. Promisiuni sunt cu duiumul. In luna mai, Eugen Nicolaescu promitea infiintarea unei statii la Constanta, dupa acelasi model cu cel de la Bucuresti. "Pana in toamna, vom pune in parametrii cei mai potriviti inceperea a doua statii de tip SMURD, una la Brasov si una la Constanta. Ne-am gandit la aceste doua locatii pentru ca ele reprezinta doua zone aglomerate din punct de vedere al traficului rutier, in general, si al circulatiei turistice, in special", declara ministrul. Dar de atunci, nimic nou. Marius Enescu, director executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana, spune ca Inspectoratul de Situatii de Urgenta (ISU) Constanta a primit deja cele patru masini necesare. Cu toate acestea, SMURD-ul nu functioneaza. Si asta pentru ca nu exista personal pregatit pentru astfel de interventii. "Ne-ar trebui cate trei-patru persoane pentru fiecare autovehicul pentru a deservi Constanta, Mangalia, si Medgidia", spune directorul. In prezent, exista doar jumatate. In concluzie, n-avem Urgenta, n-avem nici SMURD.

Elicopter, la anu’

In afara de cele patru masini ale statiei, in dotarea SMURD ar trebui sa intre si un elicopter. "Stiu ca era o licitatie... la un moment dat a fost oprita. Apoi s-a deblocat...", si cam atat stie seful ASPJ despre viitorul SMURD, care spune ca a insistat ca serviciul sa fie functional din timpul perioadei estivale. Se pare, insa, ca nici in toamna nu va exista. "S-ar putea ca la sfarsitul anului sau la inceputul anului 2009", este de parere dr. Marius Enescu. Nimic sigur. Ce s-ar fi intamplat daca toti cei 42 de pacienti din accidentul de pe DN 2A s-ar fi aflat in stare critica? Fara SMURD, s-ar fi pierdut minimum o ora in cazul in care ranitii ar fi necesitat transferul cu elicopterul la o unitate sanitara din Capitala. Minimum o ora doar pentru doi pacienti. Pentru ceilalti, ramane de vazut. "In cazul in care ar fi trebuit sa-i transportam, s-ar fi format si o coloana cu ajutorul celor de la Serviciul de Politie Rutiera", a mentionat dr. Campineanu.

Urgenta moderna, fara medici

Pana la finele anului, se apreciaza ca lucrarile la aripa cea noua a unitatii de Primire Urgente se vor finaliza. In acest sens, va exista un spatiu mai mare, posibilitate de triaj al pacientilor, scurtarea campului de asteptare si posibilitatea de a lucra cu medicii specialisti de pe sectie. Asa ar trebui sa arate, in 2009, unitatea de Primire Urgente. Exista insa posibilitatea sa fie, intr-adevar, un UPU modern, dar sa nu fie medici urgentisti care sa functioneze in ea. "Se mai incheie un ciclu de pregatire. Din noiembrie speram sa se mai inscrie", este de parere directorul medical al SCJU. Aceeasi situatie ca si in cazul SMURD-ului.

Spitalul mobil, lipsit de utilitate?

Constanta pare sa fie vitregita din toate punctele de vedere. Desi este al doilea judet, ca numar de locuitori, dupa Capitala, iar in perioada estivala se supraaglomereaza, desi are santiere navale, platforme maritime, Centrala Nuclearelectrica, iar riscul unei catastrofe este sporit, orasul are mai putine dotari decat unul de doua ori mai mic. In decembrie 2007, Craiova, Iasi si Bucuresti primeau de la Ministerul Sanatatii Publice cate un spital mobil de 320.000 de euro. In Targu Mures, exista deja o astfel de unitate sanitara performanta. O adevarata unitate de primire urgente pe roti, cu aparatura pentru descarcerare, folosita la taierea trenurilor si camioanelor, ticsita de echipamentul necesar unui spital. In plus, acesta poate fi amenajat pe orice teren. Constanta nu a fost, insa, printre metropolele norocoase. Probabil si pentru ca nu a fost nimeni interesat sa solicite unul. Ba, mai mult, dr. Marius Enescu nu-i vede rostul. "Deocamdata, nu-i vad utilitatea in Constanta. Presupun ca, pentru a-l instala, trebuie sa-l duci la nu stiu cati kilometri departare", sustine acesta. In Bucuresti, insa, a fost posibil sa fie montat intr-o zona centrala. Un alt motiv, pentru care judetul de la malul marii nu ar avea o astfel de dotare, este faptul ca in Constanta nu exista risc de inundatii. "Nu stiu cum au fost ei alesi. Probabil le-a fost dat celor din Craiova si nordul Moldovei pentru ca sunt riscuri mari de inundatii", este punctul de vedere al conducerii ASPJ. Spitalul mobil din Austria se monteaza in nu mai mult de 15 minute. A fost demonstrat in luna decembrie a anului acesta. Directorul ASPJ are alta parere. "Nu-i chiar asa. Ai nevoie de vreo doua-trei zile, hai... nu o saptamana", este punctul de vedere al lui dr. Enescu.

"Spital de campanie nu am avut niciodata"

Conducerea ASPJ are siguranta ca macar cei de la Spitalul Militar de Urgenta (SMU) au un spital de campanie care sa fie utilizat in caz de calamitate. "Nu avem. N-am avut niciodata", este raspunsul lui Romeo Popescu, comandant al Spitalului Militar de Urgenta (SMU) Constanta. Afirmatia este intarita si de colonel Neculai Coman, prim adjunct al inspectorului-sef al ISU. "Nu am avut spital de campanie si nici nu am avut de unde mosteni", spune acesta. Spre deosebire de conducerea ASPJ, considera ca fie o unitate sanitara mobila, fie un spital de campanie ar fi, totusi, necesar. "Bineinteles ca ar fi benefic si binevenit", a concluzionat colonel Neculai Coman.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii