Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:51 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fosti directori PSD, cu jalba prin instante

ro

12 Nov, 2009 00:49 4525 Marime text
deschidere.jpg

Deranjaţi că şi-au pierdut funcţiile doar după câteva luni, unii şefi de deconcentrate apelează la instanţă. Cristina Samoilă, Mihaela Ristea şi Laurenţiu Marin fac parte dintre cei decişi să nu cedeze

După procesele intentate de liberali în urma apariţiei OUG nr. 37/2009, care i-a înlăturat din funcţiile de conducere deţinute la nivelul instituţiilor deconcentrate constănţene, magistraţii vor trebui să se pronunţe în acţiuni procesuale identice, însă provocate de apariţia OUG nr. 105/2009.

Schimbarea guvernanţilor atrage după sine şi înlocuirea celor ce ar trebui să pună în practică Programul de guvernare în teritoriu. Însă, după alegerile parlamentare din toamna anului 2008, la nivelul instituţiilor deconcentrate, au avut loc, până în prezent, două runde de schimbări ale directorilor acestora. Prima etapă s-a desfăşurat în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 37/2009. Atunci, a avut loc epurarea liberală şi, deşi unii directori au câştigat după ce au acţionat în instanţă ministerele de resort pentru că au fost înlăturaţi din funcţii, iar ordonanţa cu pricina a fost declarată, ulterior, neconstituţională, ei nu au fost repuşi în drepturi. Motivul l-a constituit emiterea Ordonanţei de Urgenţă nr. 105/2009. De ce a apărut acest normativ? Deoarece, între timp, PSD s-a decis să iasă de la guvernare şi, în timp ce unii directori social-democraţi au părăsit onorabil birourile călduţe demisionând, alţii n-au dorit să renunţe de bunăvoie. Şi astfel, apărea o problemă pentru democrat-liberalii care doreau să-şi promoveze oamenii pe posturile ce reveniseră, în urma negocierilor din teritoriu, PSD-ului.

Pesediştii nu se lasă

După cum specificam mai sus, unii directori de deconcentrate, membri PSD, l-au ascultat pe liderul judeţean al partidului, Radu Mazăre, şi au demisionat. N-au făcut tam-tam, nu s-au îmbolnăvit subit şi nici nu s-au reorientat politic doar pentru a-şi continua activitatea la cârma instituţiilor pe care le-au coordonat pentru câteva luni.

Alţii, şi-au prelungit şederea, în speranţa că situaţia politică se va schimba, iar ei vor rămâne directori în continuare. N-a fost aşa, iar asta i-a deranjat, deşi ar fi trebuit să conştientizeze că erau trecători în funcţiile obţinute pe criterii politice. În contextul prezentat şi după ce au dovedit că nu ştiu să piardă onorabil, unii social-democraţi nu renunţă la bătălie. Un exemplu elocvent este cel al fostului director coordonator al Casei Judeţene de Pensii, Cristina Samoilă. În data de 10 noiembrie, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul numărul 12096/118/2009. Obiect dosarului: litigiu privind funcţionarii publici (Legea nr.188/1999). Cazul se judecă în contencios administrativ şi fiscal iar protagoniştii sunt

Cristina Samoilă (reclamant) şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (pârât). Contactată telefonic pentru a ne spune care sunt pretenţiile sale, Samoilă a refuzat să ne dea vreun detaliu. „Nu pot să spun nimic. O să se pronunţe instanţa", a adăugat ex-directorul Casei Judeţene de Pensii Constanţa.

Colega sa de partid şi fost director al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, Mihaela Ristea, n-a definitivat încă dosarul, dar, după cum ne-a declarat, nu va ceda cu una cu două. „Nu am acţionat încă în instanţă, dar fac demersurile necesare, pentru că intenţionez să o fac. M-am consultat cu nişte jurişti... voi vedea cum va fi mai bine", ne-a declarat Mihaela Ristea.

O atitudine bizară a adoptat şi directorul Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, Laurenţiu Marin, care, deranjat că ministerul de resort a numit un director interimar pe perioada incapacităţii sale de lucru, a ameninţat că va apela la instanţă. Pentru ce oare, rămâne de văzut.

colaj.jpgÎn aşteptarea momentului prielnic

Un „caz" aparte îl reprezintă cel al ex-directorului coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Constanţa, Camelia Ciobotaru. Aceasta a revenit la conducerea instituţiei odată cu venirea PSD-ului la guvernare, dar în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive. E drept că a avut şi susţinerea PSD-ului local, dar, oficial, decizia instanţei a primat în promovarea sa. Numai că, PD-L a reuşit să-şi impună omul, iar Ciobotaru a fost înlăturată de la conducerea DSP Constanţa. În data de 20 octombrie, ea a acţionat în instanţă Ministerul Sănătăţii, dosarul având ca obiect „suspendare executare act administrativ". În data de 4 noiembrie, instanţa a emis sentinţa civilă nr. 488/CA, prin care „admite cererea. Dispune suspendarea Ordinului nr. 1857/2009 emis de Ministerul Sănătăţii până la pronunţarea instanţei de fond". Camelia Ciobotaru ne-a specificat că, deocamdată, aşteaptă comunicare scrisă a instanţei şi „nu intenţionez să fac vreo mişcare, acum". „Nu sunt marioneta nimănui, nu sunt implicată politic, dar nimeni nu s-a uitat că eu eram pusă în funcţie în baza unei hotărâri judecătoreşti", a concluzionat Camelia Ciobotaru.

Liberalii, între renunţare şi speranţă

După cum vă informam la vremea respectivă, trei directori liberali „izgoniţi" pe baza OUG 37/2009 au apelat la instanţă şi au câştigat repunerea lor în funcţie. Unul dintre ei a fost directorul ITM, Eugen Bola. Deşi, la un moment dat, liberalii erau dispuşi să revină în instanţă atacând şi OUG 105/2009, se pare că s-au lăsat păgubaşi. „Nu a mai atacat nimeni OUG 105 pentru că, dacă şi asta va fi declarată neconstituţională, iar cetăţenii vor prefera continuitatea, va apărea o altă ordonanţă şi tot aşa. Nu are sens. Viitorul Guvern va abroga OUG 105 şi, teoretic, se va reveni la situaţia anterioară, în speţă la conducerile existente înainte de aprobarea OUG 37. Ulterior, se vor organiza alte concursuri pentru ocuparea acestor posturi. Rămâne de văzut ce şi cum se va întâmpla", a declarat Eugen Bola.

 

{mos_ri:Cristina Samoila,Mihaela Ristea} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 26 Nov, 2009 13:47 fuga dupa ciolan...ristea sufera rau...a facut-o masa director,panarama ordinara
  • Eu 19 Nov, 2009 10:38 Pai, gasca prostilor si afemeiatilor,nu se dezice de Matei si Gherasim din PSD Navodari.Nu este nici-un moment artistic la care sa nu fie si Laurentiu Marin poate ii mai da si lui o bucatica minora care sa-i mangaie barbia.ZDRENTE.....Bravo Claudiu! pune-i la punct si la locul lor pe neavenitii astia de 0,2ron,pe veneticii astia care nu isi vad lungul nasului,care nu respecta votul si sustinerea data de catre cetateni. Sa studieze sa stie ce inseamna OM nu sa astepte doar functii spagi si ........LA MUNCA! SA VA MERITATI BANII CONSUMATI
  • anonim 12 Nov, 2009 20:42 sunt varza toti..
  • a lu marin 12 Nov, 2009 13:58 Din ce in ce mai multi si mai prosti astia de se incurca cu Mazare.Cand o sa plece el ii ia si pe astia dupa el?
  • marian 12 Nov, 2009 12:31 da asa e marin un nebun, samoila batauta in cap , ristea o mare panarama halal
  • un angajat DADL 12 Nov, 2009 10:27 daca tot invoca incalcarea Codului Muncii, nesimtitul de Marin sa nu uite ca decizia de numire in functie a lui Mircea Daniel a dat-o cand fostul director tehnic era in concediu medical. Ptr el nu a fost valabila legea????
  • rodica vasile 12 Nov, 2009 10:15 nu-i mai puneti poza boului de laurentiu marin ca se sperie copiii!!!
  • marian 12 Nov, 2009 08:33 Ristea,Samoila si Marin niste prosti...ce fete au... in plus Ristea Mihaela mai e si curva...penala, Samoila batuta in cap si Marin nebun..paranoic..vai de ei..mi-e sila.
  • Nigma E 12 Nov, 2009 07:23 De ce isi doresc atat de mult functiile date de partid? Din dragoste de tara? din prea multa competenta profesionala? Din inapetenta pentru fostele locuri de munca sau doar din dragostea "netarmurita" pentru ciolanasul ala de directoras la "stat"(si la propriu dar mai ales la figurat)
  • anomim fara analize! 12 Nov, 2009 01:00 De la domnul Capatana cind o sa scapam????Nu a ramas destul????