Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:37 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Mihăieşi şi adevărul despre înţelegerea cu italienii „Ce s-a hotărât în Consiliul Local s-a regăsit în contractul pe care l-am semnat cu Fin.CO.Ge.R.O." (Video)

ro

28 Sep, 2012 01:00 6297 Marime text

DESCHIDEREMihaesi-GheorgheMihaesi.jpgZIUA de Constanţa continuă seria dezvăluirilor fostului primar Gheorghe Mihăieşi. De când a părăsit fotoliul de primar, PSD-istul nu a mai discutat cu presa. De data aceasta a răspuns fără ezitări întrebărilor noastre referitoare la unul dintre cele mai mari scandaluri ale Constanţei: Fin.CO.Ge.R.O. A fost acuzat, cercetat, a dat declaraţii în faţa anchetatorilor, şi-a susţinut nevinovăţia. A minţit sau nu Gheorghe Mihăieşi Consiliul Local?

Sunteţi, de 13 ani, în centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri administrative ale Constanţei, cel legat de Fin.CO.Ge.R.O. În mandatul dvs. aţi găsit italienii dispuşi să investească aici. De ce s-a întors situaţia împotriva dvs.?

Au venit singuri. Am stat de vorbă de multe ori, în multe etape cu ei şi am văzut că sunt, cel puţin din punctul meu de vedere, nişte oameni serioşi.

Deci nu doar la o cafea, cum aţi făcut cu alţii.

La mai multe cafele, dar pentru că atunci începuseră să apară o serie suspiciuni legate de primari până şi cafeaua mi-o plăteam eu. Nu era nicio problemă. Stăteam de vorbă să vedem ce vor să facă. Am ajuns la concluzia că sunt bine intenţionaţi şi că vor să facă câteva lucruri pentru Constanţa. Era şi perioada când eu îmi terminam mandatul şi am zic că măcar să îi las să facă ceva pentru oraşul acesta, să începem şi noi să ne dezvoltăm. Ei veniseră cu nişte planuri foarte bine puse la punct şi cu argumente, cu finanţări şi aşa mai departe. Toată chestia asta am făcut-o legal,adică cum spunea legea la momentul respectiv, am pus-o în discuţie în Consiliul Local, s-a discutat, le-am prezentat avantajele pe care şi ei mi le prezentaseră mie, consilierii au aprobat, s-a încheiat contractul şi s-au apucat de treabă, dar după ce am plecat eu. O perioadă am înţeles că au funcţionat şi cu noua administraţie, a lui Mazăre, după care s-a rupt căruţa. Nu mai ştiu ce s-a întâmplat acolo, ce şi cum. Şi, m-am trezit după 13 ani că sunt acţionat în instanţă, solidar cu italienii respectivi, vizavi de contractul acesta. Instanţa s-a pronunţat încă o dată şi a spus că nu a fost nimic ilegal, totul este legal şi aşa mai departe. Surprinderea mea a fost alta: dacă administraţia locală, respectiv primarul Mazăre şi ceilalţi, a văzut că nu este convenabil contractul, puteau foarte bine să-l rediscute, să-i cheme, să înţeleagă, să vadă despre ce este vorba, să spună că n-avem bani şi aşa mai departe, că nu se implică nimeni pe moarte într-un contract. Contractul are nişte clauze. Ei, în 13 ani puteau spune că nu au bani să plătească. Spuneau anul următor, peste doi ani, puteau să-i cheme să rezilieze contractul. Să spună că fostul primar a semnat contractul respectiv crezând că se va face aşa, noi spunem că nu se respectă şi nu se face ceea ce este în contract şi reziliem contractul în condiţiile respective.

Cum vi s-au explicat planurile în acel moment? Am înţeles că unul dintre susţinătorii acestui proiect a fost răposata doamnă Iordache, arhitectul de atunci al oraşului. A fost viziunea dumneaei. Era o altă faţă a Constanţei. Au venit italienii cu o altă faţă pentru Constanţa?

Dorinţa noastră a fost şi rămâne să întoarcem Constanţa cu faţa la mare. Constanţa stă cu spatele la mare. Când au venit şi ne-au prezentat perspectiva respectivă deja am zis că reuşim ceea ce ne doream, începeam să dăm o notă elegantă oraşului. Asta a fost discuţia, acesta a fost contractul, eu nu am mai fost primar după-aia. Planurile au fost şi sunt sunt frumoase. De unde a pornit neînţelegerea nu ştiu.

Aţi văzut în planurile lor elemente arhitectonice noi pentru România?

Da, ei fiind din Catania, şi ei pe lângă mare, aveau această vedere. Eu i-am crezut, ca să fiu sincer.

Îi mai credeţi?

Da, eu îi cred în continuare fiindcă sunt oameni serioşi. Cineva care 13 ani se ţine şi tot timpul este respins şi este purtat în procese ,dar totuşi vine aici înseamnă că vrea să facă ceva.

Aţi ajuns acum cu o plângere penală pe cap. Aţi fost chemat la poliţie, aţi dat declaraţie. Este greu ca după 13 ani să îţi reaminteşti în detaliu o situaţie. Vi s-au sugerat anumite lucruri, s-a pus presiune pe dvs, aţi fost pus să scrieţi altceva decât vă aminteaţi?

Nu, declaraţia am dat-o normal, fără nici un fel de intervenţie, am încercat să redau cât mai aproape de realitate situaţia respectivă, cât îmi aduceam aminte după 13 ani, la un moment dat, dacă am considerat că aş fi putut să greşesc pe undeva, fără să implic acţiunea în sine, fără alte consecinţe grave pentru oraş, am scris acolo fără nici un fel de problemă. Eu, în viaţa mea am fost un om cinstit şi, când am considerat că am greşit eu, mi-am asumat. Dar s-a văzut după-aia clar că s-a judecat în instanţă şi instanţa s-a pronunţat ca atare. Nu erau erori spectaculoase, nu erau dubii că au venit italienii şi m-am umplut de bani şi mi-au dat şpagă.

Au existat informaţii neoficiale că anumite persoane care au dat alături de dvs. declaraţie la poliţie au spus că li s-a sugerat să mai bage câte o frază...

Nu, nu, mie nu. Cei care mi-au luat mie declaraţie m-au respectat. Nu au venit şi chiar dacă veneau ştiau că nu au nici un fel de rezultat. Eu am scris exact ce am gândit eu că trebuie scris acolo să apară în faţa instanţei, să judece şi să se pronunţe instanţa, care s-a şi pronunţat, de altfel. Este un capitol încheiat pentru mine, un capitol care m-a deranjat foarte mult ca om, ca ceea ce am vrut eu să fac în oraşul acesta şi am ajuns în această postură. Întrebarea firească care se pune cum se poate ca după 13 ani să vii să spui că este de vină fostul primar. În ăştia 13 ani puteau să mai fie trei primari dacă nu-l realegeau pe Mazăre. Nu ştiu dacă îi chema pe toţi să dea declaraţii, dar nu ştiu dacă aveau ei alt gen de acţiune vizavi de un contract. E un contract care se face. Nu vedeţi acum şi cu Oltchimul ăsta? S-a făcut un contract, nu poţi să-l onorezi, nu poţi să-l faci şi aşa mai departe,îţi chemi partenerul, discuţi cu el, pentru că nici investitorul nu vrea să meargă în pierdere. Spui că nu sunt bani, acesta este bugetul Constanţei, asta este toată treaba, îmi suport penalizările care erau nesemnificative pentru rezilierea contractului şi am terminat şi am scăpat. Nu că trebuie să dau bugetul oraşului pe nu ştiu câţi ani şi aşa mai departe.

Credeţi că aceasta a fost calea cea dreaptă pentru primarul Radu Mazăre în acest scandal? Dacă rămâneaţi la primărie făceaţi la fel?

Nu, nici vorbă. Dacă eu din 2000 am fost de acord şi am încheiat un contrat era firesc să mă ţin de contractul acesta, că ia naştere, să văd că se construieşte, că se realizează ce mi-am propus. Nu lăsam să treacă o perioadă aşa de timp şi pe urmă să zic că nu pot să îndeplinesc condiţiile contractului, că nu ştiu ce, că nu ştiu cum... Eu, atunci, dădeam prioritate acestui contract. El, probabil că a dat prioritate altor acţiuni. Tot pentru oraş, nu. Pe acesta l-a neglijat.

Cum se face că au fost atâtea acţiuni în instanţă, atâtea procese, iar municipiul a pierdut. De ce? Cum se întâmplă?

Ce să vă spun... n-am ce comenta. Poate sunt scăpări ale unor jurişti mai slab pregătiţi care nu fac faţă acţiunilor juridice din instanţă, am înţeles că italienii îl au pe Haşotti avocat, care este foarte bun recunoscut şi nu găseşte primăria metode...

N-ar fi interesul primăriei să găsească un apărător mai bun?

Interesul primăriei era să construiască cum se scrie în contractul acela, în condiţiile acelea, şi oraşul avea de câştigat. Interesul primăriei nu este să cheltuiască bani, să se judece să anuleze un contract care s-a încheiat acum 13 ani în condiţiile legate.

De ce nu aţi vorbit niciodată public despre „dosarul Fin.CO.Ge.R.O."? Vi s-a interzis?

Nu. Nu m-a întrebat nimeni. Am considerat că ceea ce am făcut a fost exact ce impunea legea pentru a demara o acţiune. Că această acţiune mai târziu nu a fost apreciată de administraţia locală, de cei care au venit în urma mea, este punctul lor de vedere şi nu am ieşit să-i lămuresc, iar pentru populaţia Constanţei cel mai bun răspuns l-a dat instanţa care a spus clar care a fost treaba. Sigur că oamenii vorbesc.

Şi primarul Radu Mazăre v-a învinovăţit public de câteva ori.

Absolut. Dar în condiţiile astea ce să fac? Să intru în conflict cu Radu Mazăre? Ştiu că nu am făcut nimic. A te dezvinovăţi înseamnă să te acuzi. Nu am făcut nimic decât ce mi-am dorit eu pentru oraşul acesta în care m-am născut, am crescut şi trăiesc. Nu avea nici un rost să ies să explic lui x, lui y, lui z, domne, uite aşa a fost toată treaba. S-a pronunţat şi instanţa... Acum să tragă ei concluziile. Mazăre, în show-urile pe care le-a făcut el vizavi de chestia asta, fiindcă s-a trezit puţin încolţit din punctul de vedere al banilor şi al datoriei pe care o are de dat firmei respective, datorită penalizărilor. Noi plătim tot, locuitorii oraşului. Aici au fost două idei: una de a construi şi de a realiza ceva pentru oraş şi una de a nu mai construi, de a se opri şi a stopa toată treaba asta. Întrebarea firească este de ce nu s-a reziliat şi nu s-a intrat în instanţă de la început cu contractul acesta, ci după o perioadă de timp destul de lungă când s-au mai construit câte unele, s-au dat autorizaţii de construire, deodată s-a stricat căruţa.

De ce? Ce vă spune experienţa?

Experienţa îmi spune să tac şi să-mi văd de treabă.

V-a zis vreodată Radu Mazăre să nu vorbiţi despre acest subiect?

Niciodată. Ei mă respectă şi nu îndrăznesc, sunt convins. E un respect reciproc. Eu îi respect pentru ceea ce fac ei, ei se comportă la fel vizavi de mine şi probabil că atunci când sunt în câte o emisiune şi îi ia gura pe dinainte mai scapă, mai spun nişte treburi de genul acesta, dar în relaţia cu mine, direct, niciodată. Eu nu am discutat niciodată cu Radu Mazăre de la procesul acela până cum. Ne vedem la partid, ne salutăm, dar Fin.CO.Ge.R.O. e un subiect tabu. Un subiect închis între noi doi.

Credeţi că administraţia Mazăre a fost mai preocupată de retrocedări decât de rezolvarea conflictului cu Fin.CO.Ge.R.O. şi evitarea pericolului financiar reprezentat de penalităţi şi daune?

Nu pot să fac o paralelă, mai mult decât atât, dosarul pe care îl au ei este o prostie. Vă spun ca om de administraţie. Acuzele care li se aduc lor nu au valoare nici doi bani.

Ştiţi că Radu Mazăre a retrocedat o porţiune din concesiunea semnată de dvs, din terenul celor de la Fin.CO.Ge.R.O. din Faleză Nord?

Nu ştiu asta. S-a făcut la înţelegere. Dacă n-au ştiu este treaba lui Radu Mazăre. Acum aud prima dată. Poate de acolo s-a născut şi conflictul acesta între ei. Dar procesul acesta cu retrocedările, din punct de vedere al legislaţiei este o prostie. Dacă eu vă retrocedez conform actelor pe care le aveţi o bucată de teren evaluată la un preţ, evaluarea fiind făcută de o societate autorizată şi specializată şi eu dup-aia iau şi vând la orice preţ vreau eu, mai mic sau mai mare, asta nu înseamnă că pot să pun diferenţa în cârca primăriei.

Dar putem pune în cârca primarului faptul că cei mai mulţi dintre beneficiarii acestor retrocedări sunt apropiaţi de-ai dânsului?

Asta puteţi să o puneţi în cârca lui, dar nu intră în sistemul nostru legislativ.

Subliniem că nu acuzăm pe nimeni de nimic, doar discutăm ca locuitori ai Constanţei.

Sigur, discutăm. Dacă eu vă cunosc pe dvs şi aveţi actele în regulă şi vă retrocedez terenul asta nu înseamnă că...

Dar dacă îmi daţi un pont iar eu cumpăr drepturi litigioase de la cine trebuie?

E, asta este altceva! Asta este încălcare de lege, aşa este.

Aşa ajungem la un alt scandal izvorât din dosarul retrocedărilor, cel al construirii City Park Mall în parcul Tăbăcăriei. Aduc investitorii administraţiei Mazăre (ex. Maritimo, City Park Mall - mall-uri construite pe terenuri retrocedate), care fac cu precădere centre comerciale, nu spaţii de locuit, mai mulţi bani Constanţei, din impozite şi taxe locale, decât ar fi putut aduce cei cu care aţi semnat dvs?

Depinde. Dacă construieşti case pe care nu le cumpără nimeni este una aspect, dacă construieşti un mall care deserveşte populaţia este alt aspect.

Dar dacă investitorii nu au sediul în Constanţa, deci nu aduc la oraş taxele şi impozitele?

Asta este altceva. Este o diferenţă. Dar, în acelaşi timp nu poţi ignora ce se cere.

Ce aţi alege, ca primar?

V-am spus de la început, am fost un primar interesat de prosperitatea constănţenilor, oraşul acesta este al lor şi trebuie să producă pentru ei. Orice altă activitate care ar fi benefică pentru constănţeni pe aia aş alege-o. Dacă construiesc aici şi duc impozitele la Bucureşti sau mai ştiu eu unde nu am rezolvat nimic, poate doar deservirea constănţenilor de unitatea respectivă.

Poate un primar să concesioneze teren, în Constanţa sau în orice alt oraş al României, fără aprobarea Consiliului Local Municipal? Să-l păcălească?

Nu, asta este o treabă care practic nu se face.

Aţi fost acuzat de asta.

De câte nu am fost eu acuzat. Nu este adevărat, în faţa Consiliului Local am prezentat ceea ce vor să facă italienii exact cum mi-au prezentat italienii mie. Trebuia cineva să-i informeze şi pe ei. Cei din Consiliul Local nu sunt nici grupa mică, nici grupa mare de la grădiniţă, sunt oameni aleşi, oameni cu responsabilitate, care la rândul lor conduceau instituţii, care reprezentau ceva pentru oraşul Constanţa. Responsabili atât moral cât şi solidar cu primarul. Eu puteam să le spun că şi Fin.Co.Ge.R.O. Constanţa vor să construiască pe Lună nu ştiu ce mall. Acuza asta a fost făcută de nişte oameni pe care întotdeauna i-am considerat că sunt puţin alături de problema primăriei şi aşa mai departe şi care au vrut la momentul respectiv, când au dat declaraţiile, să dea satisfacţie altui primar.

Dar nu este corect, nu? Chiar Radu Mazăre a venit în faţa Consiliului Local şi a propus vânzarea terenului din Faleză Nord, prin negociere directă, către Fin.Co.Ge.R.O.

Eu nu le-a spus că rezolv nimic. Doar le-am prezentat contractul. Iar terenul rămânea oraşului, nu pleca nicăieri. Atunci fiecare a crezut de cuviinţă să spună ce-i trece prin cap sau ce a înţeles el din acea şedinţă de Consiliu Local. Eu le-am prezentat. Nu poţi să semnezi altceva decât ceea ce conţine, ce am prezentat în Consiliul Local. D-aia nici nu m-am agitat prea mult şi nici nu m-am scuzat prea mult. Dacă o categorie de oameni consideră că eu am fost vinovat pentru ceea ce am făcut nu poţi să le scoţi din cap chestia asta chiar dacă spun eu trei fraze. Lucrurile s-au văzut, am ajuns în instanţă nu că îmi doream, instanţa s-a pronunţat. Asta este situaţia.

Vă simţiţi vinovat?

Nu, nici vorbă! Nu mă simt vinovat cu absolut nimic din punctul acesta de vedere, decât poate de dorinţa mea prea mare de a face ceva pentru oraşul acesta că este oraşul meu, în care m-am născut. Poate asta să fie vina mea, că la momentul respectiv, când primăria nu avea fonduri, nu avea bani, am căutat o cale ca să putem să ne dezvoltăm şi noi într-o anumită direcţie. Că după-aia lucrurile au luat alte întorsături sunt alte cauze.

Credeţi în continuare că oraşul nostru se poate întoarce spre mare?

Până mor o să cred asta!

Pot cei de la Fin.Co.Ge.R.O. să facă asta?

Pot face ceea ce au propus. Dar şi cu sprijinul administraţiei locale şi nu tot timpul dându-le la oase şi încercând sub o formă sau alta să îi blochezi sau să pună în balanţă alte interese. Dorinţa să fie şi a administraţiei locale şi văd că dorinţă au, că vor să facă şoseaua de coastă care va întoarce oraşul către mare.

Pentru Constanţa, modul în care administraţia locală s-a purtat cu această societate, poate reprezenta un precedent periculos?

Absolut! Da, ocoleşti locurile critice, chiar dacă ai bani şi vrei să investeşti, dacă ştii că acolo există un conflict şi există o opoziţie, mai ales din partea celor care vor fi beneficiarii acţiunii respective te duci în altă parte, că doar nu îţi baţi singur cuie în talpă.

Aţi minţit Consiliul Local?

Eu?! Niciodată! Să fie convinşi de chestia asta şi să îi întrebe şi pe alţii de chestia asta, nu numai pe Tudorel Chesoi.

Dar domnul Chesoi s-a reîntors în forţă în Consiliul Local...

L-au dus acolo, dacă este bun el la a declara. În fond, eu nu ştiu dacă domnul Chesoi la momentul respectiv era drogat, era băut sau era într-o situaţie în care nu putea să realizeze ceea ce i se spune.

A fost cel mai vehement împotriva dvs.

Din punctul meu de vedere domnul Chesoi nu reprezintă o opinie autorizată vizavi de toată treaba asta. El la momentul respectiv ori a ascultat şi nu a înţeles nimic ori... Nu mai ştiu dacă a votat pentru sau contra, dar se poate afla. Se poate să fi votat chiar pentru. Ce s-a hotărât în Consiliul Local s-a regăsit în contractul pe care l-am semnat cu Fin.CO.Ge.R.O. şi ar face bine, dacă au ajuns în situaţia respectivă, să definitiveze contractul şi să construiască ceea ce este acolo pentru că este foarte bun şi benefic pentru oraş.

Aţi mai avut vreun proiect de anvergura acestuia?

Nu, a fost singurul şi îmi pare rău că a venit la sfârşitul mandatului.

Ce vă doriţi pentru Constanţa?

Îmi doresc ritmul de dezvoltare pentru care acest oraş este predestinat. Este un oraş care se va dezvolta şi o va face frumos. Eu îmi doresc în mod special ca această dezvoltare să fie benefică pentru constănţeni, pentru oamenii care locuiesc în cest oraş şi care îl iubesc. Îi doresc oraşului şi locuitorilor lui să aibă bunăstare, sănătate, binefacere şi să se bucure de această natură superbă pe care o avem aici şi pe care nu o mai are nimeni.

Care credeţi că este moştenirea pe care aţi lăsat-o Constanţei?

O administraţie corectă, care s-a dorit să fie benefică pentru oraş, care, la momentul respectiv a încercat să ridice calitatea vieţii pentru constănţeni şi Cazinoul.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii