Gheorghe Panait „Cristian Darie intermediaza afaceri private pe bani publici"
Gheorghe Panait: „Cristian Darie intermediaza afaceri private pe bani publici"Fostul primar al comunei Tortoman, Gheorghe Panait, face dezvăluiri incendiare asupra modului în care se cheltuiesc banii publici de către administraţiile locale. Într-un interviu înregistrat acordat ziarului nostru, fostul edil din Tortoman descrie, cu lux de amănunte, cum reprezentanţi ai conducerii Consiliului Judeţean Constanţa intervin în direcţionarea banilor publici către firmele agreate de instituţie.
Gheorghe Panait ne-a vorbit, în exclusivitate, despre un fapt petrecut la finalul mandatului său, pe care îl consideră ilegal. Mai mult, fostul primar social-democrat susţine că a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, un autodenunţ, în care arată cum a semnat un document, în spatele căruia, susţine el, se ascund mai multe fapte ilegale.
Fostul edil din Tortoman ne-a declarat că la începutul anului 2008 i s-a alocat de către Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) suma de 1,5 miliarde de lei vechi pentru pietruirea unor drumuri din comună. Este vorba, după cum ne-a precizat, de străzile Lungă, Trandafirului şi de o porţiune din Toamnei. Toate bune şi frumoase, numai că, susţine Gheorghe Panait, un reprezentant din conducerea CJC l-ar fi anunţat, imediat după ce i s-au alocat banii, că va veni o firmă care să se apuce de lucrări, a doua zi. Fără licitaţie, fără nimic. El susţine că persoana care l-a sunat este nimeni altul decât vicepreşedintele CJC, Cristian Darie. Panait a precizat că imediat, a doua zi, ar fi fost contactat de către Stere Bajdu, şef de secţie în cadrul SC Consal Trade SRL. Fostul edil a precizat că pentru reabilitarea drumurilor, comuna trebuia să primească în mod gratuit piatra necesară de la SC Tarmac SRL, conform contractului de concesiune încheiat cu administraţia locală din Tortoman. „Puteam primi până la 2.000 de tone de piatră anual, conform contractului", a afirmat Gheorghe Panait.
Autodenunţ pentru că a semnat când nu mai era primar
Fostul primar susţine însă, că firma Consal Trade a facturat atât execuţia lucrării, transportul de piatră, cât şi materialul propriu-zis, pe care ar fi trebuit să-l primească în mod gratuit de la Tarmac. Avantajul, susţine Panait, este acela că SC Consal Trade SRL deţine o carieră de piatră chiar lângă cea exploatată de către SC Tramac SRL. Astfel, de la suma iniţială de 1,5 miliarde de lei vechi, alocaţi de către CJC pentru această lucrare, s-a ajuns la 3,7 miliarde de lei vechi, întrucât, afirmă Panait, reprezentanţii Consal Trade, au venit, după ce el deja pierduse alegerile, să le semneze un act adiţional, de încă 2,2 miliarde de lei vechi. Fostul primar susţine că a semnat actul adiţional folosind ştampila „de buzunar" a Primăriei Tortoman, pe care o avea la el, în calitate de primar. Problema este că el tocmai pierduse alegerile, locul său fiind luat de către actualul primar, Lucian Chitic. După cum ne-a declarat, actul adiţional ce i-a fost înaintat de către reprezentanţii Consal Trade ar fi fost antedatat, astfel încât semnătura sa să fie legitimă. Acesta este, de altfel, şi faptul reclamat de Panait în autodenunţ.
Consal Trade, subcontractorul RAJDP
Dar cum au ajuns cei de la Consal Trade să pietruiască drumurile din Tortoman fără o procedură de achiziţie organizată în prealabil? Ei bine, Gheorghe Panait, susţine că această colaborare a survenit ca urmare a faptului că între comuna Tortoman şi Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, subordonată CJC, exista, încă din 2002, un contract de deszăpezire. El susţine că, în 2008, în pragul campaniei electorale, RAJDP a încheiat un nou contract cu autoritatea locală prin care a luat în administrare toate drumurile comunei, SC Consal Trade SRL, fiind un subcontractor al lucrării de pietruire a străzilor Lungă, Trandafirului şi Toamnei.
Gheorghe Panait a adăugat că, la aproximativ două săptămâni de la demararea lucrărilor de pietruire de către Consal Trade, Stere Bajdu i-ar fi spus că Tarmac nu mai furnizează piatră pentru această lucrare. „Am făcut adresă către conducerea Tarmac de la Bucureşti să ne dea piatra în avans pentru 2009 ca să putem continua lucrările, ceea ce s-a şi întâmplat", ne-a declarat Gheorghe Panait. Numai că, susţine fostul edil, piatra dusă pe străzile din Tortoman, tot a fost plătită. El susţine că, profitând de faptul că cele două cariere se învecinau, maşinile Consal Trade încărcau de la Tarmac, dar treceau pe la cariera Consal, unde se factura piatra. Aşa susţine Gheorghe Panait că s-ar justifica actul adiţional de 2,2 miliarde de lei vechi.
Panait: „Consal Trade a facturat piatra de la Tarmac"
Fostul edil susţine că firma care a executat lucrările trebuia să anunţe că s-a depăşit suma de 1,5 miliarde de lei vechi, la momentul în care fondurile se epuizaseră şi că actul adiţional, în cazul în care era necesar, trebuia semnat la momentul acela. „Aveam un miliard şi jumătate prevedere bugetară, dat tot de Consiliul Judeţean în primăvara lui 2008, când s-a constituit bugetul, şi din banii ăia, având în vedere faptul că piatra era a noastră, trebuia să plătim contravaloarea transportului şi execuţiei. În momentul în care se apropia de un miliard şi jumătate, trebuia ca executantul să spună: «Domnule primar, avem un miliard patru sute, mai facem sau semnăm un act adiţional?» Nu, a venit cu actul adiţional după o săptămână, când nu mai eram primar(...) M-am trezit după vreo trei zile cu domnul Stelică (n.r. Stere Bajdu), cu actul adiţional, şi l-am semnat", ne-a declarat Gheorghe Panait. „Gruparea mafiotă a facturat piatra din cariera Consal Trade şi a adus-o la Tortoman. Piatra mea, dar actele lor. Va să zică piatra era dată în mod gratuit, dar ei au făcut aviz de expediţie către Primăria Tortoman, de la Consal Trade. Asta este hoţia", a mai spus fostul edil al comunei.
Ca o coincidenţă, după ce Gheorghe Panait a mers să facă autodenunţul, el a fost exclus din PSD.
Cristian Darie: „Muncesc prea mult ca să am timp de găinării"
Pentru a verifica cele relatate de către fostul edil, l-am contactat telefonic pe vicepreşedintele CJC, Cristian Darie. El nu a vrut să comenteze prea mult spusele fostului social-democrat, motivând că nu ştie despre ce este vorba. Darie a pus acuzaţiile aduse de către Gheorghe Panait pe seama faptului că acesta a suferit în urmă cu câţiva ani o pierdere cumplită: unicul său fiu a decedat la vârsta de numai 25 de ani. „Respect durerea pe care i-a pricinuit-o domnului Panait pierderea fiului său. Cu tot respectul, nu iau în considerare acţiunile dânsului. Dacă acest autodenunţ există, autorităţile să-şi facă treaba", ne-a declarat Cristian Darie. În legătură cu acuzaţiile potrivit cărora cei de la Consal au facturat piatra de la Tarmac, vicele CJC a afirmat: „Facturile sunt la locul lor, piatra e la locul ei". Întrebat dacă fostul primar din Tortoman, actualmente consilier local PSD, a fost exclus din partid din cauza acestui autodenunţ, Cristian Darie a infirmat această posibilitate. „Dacă se întâmpla ceva, demult puteam să-l dăm afară. Decizia a fost luată de către organizaţia locală. Suntem un partid democratic şi respectăm decizia organizaţiilor locale", a precizat el. Vicele CJC a încheiat prin a spune: „Muncesc prea mult în judeţul ăsta ca să am timp să fac găinării".
Stere Bajdu: „Lucrările se pot verifica"
Contactat telefonic, Stere Bajdu nu a comentat nici el declaraţiile fostului edil, însă a precizat că legalitatea lucrărilor se poate verifica în acte. „Este atât de simplu, se poate verifica. Există foi de parcurs", a afirmat reprezentantul SC Consal Trade SRL.
Menţionăm că Stere Bajdu a candidat, în 2008, pentru un mandat de deputat în Colegiul uninominal nr. 7, din partea PRM. În CV-ul său de la vremea respectivă, preciza că din septembrie 2007 este şef de secţie al carierei Consal Trade de la Nicolae Bălcescu, exact cariera despre care vorbim.
Bajdu, asociat din 2009, la cariera Consal Trade
Potrivit bazelor de date oficiale, SC Consal Trade SRL este deţinută de către Constantin Chicheanu. Menţionăm că activitatea de la cariera din Bălcescu a fost preluată în 2009 de către SC Consal Trade Cariera SRL, fondată de către Răzvan Chicheanu şi, surpriză, de către Stere Bajdu, ambii deţinând câte 50 de procente din părţile sociale.
În legătură cu autodenunţul lui Gheorghe Panait am contactat şi reprezentanţii Parchetului de pe lângă tribunalul Constanţa. Prim-procurorul Zarafina Puiu a precizat că nu ne poate spune nimic în legătură cu acest caz, însă nici nu a infirmat înregistrarea acestui dosar.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- un cititor 14 Apr, 2010 17:40 are dreptate, numai ca se lupta cu morile de vant, mafia este mult prea mare
- un cititor 12 Apr, 2010 18:18 Din pacate acestia sunt oamenii care ne conduc! PSD, PD-L, PNL toti o apa si-un pamant!
- gogu 12 Apr, 2010 18:16 Si mai verificati dumneavoastra in cate firme e bagat Dl Darie si cu cine e asociat si cam ce importanta isi da prin judet pe unde este responsabil de zona!
- goguta 12 Apr, 2010 17:04 bine domnule panait, acum sunteti prieten cu ziua de constanta? ati uitat cat de urat va jigneati? nu mai aveti principii? nu ati semnat de bunavoie? ce cauta stampila la d-voastra daca nu mai erati primar? nu sunteti deja un infractor care deja v-ati dovedit singur? sunteti jalnic nu e nimic nou
- george 12 Apr, 2010 13:25 dragi jurnalisti dar asta este metoda prin care baietii destepti de la cj storc banii de la bugetele locale de multi ani fara licitatii. ei dau banii pt drumuri doar la primariile care au contract cu rajdp, contract de administrare. ulterior rajdp cesioneaza lucrarile la societati comerciale private, prietene cu partidul si executa lucrarile. prin aceasta metoda se fac lucrari la preturi de pana la 2, 3 ori mai mari, ajungand astfel ca un km de drum pietruit sa ajunga pana la 4 miliarde de lei vechi. pentru comparatie , luati licitatiile facute pe drumuri din ultimii ani si veti observa ca la banii astia alte societati le si asfalteaza, nu doar pietruiesc. vedeti urmatoarele primarii care au facut drumuri cu cine au contract si cine a executat in fapt lucrarea si la ce pret: cobadin, mereni, amzacea, baneasa, ovidiu, kogalniceanu, 23 august, etc. sunt vreo 50 de primarii intotal care au contract de tipul asta cu rajdp si care ulterior lucrarile sunt facute de altii. rajdp executa cam 25% din contracte , restul le da la subcontractori si le retine maxim 5 procente din situatii. ilegalitatea este in faptul ca rajdp face contract de " intretinere si administrare " ceea ce nu include si lucrari de modernizare care de fapt fac obiectul contractului ulterior semnarii lui. daca va uitati la deciziile cj din ultimii ani, la sedintele de cj la care s-au facut alocari de bani pt drumuri veti observa ca peste 90 la suta din bani au fost directionati catre primariile care au contract cu rajdp . practic ei evita licitatiile, isi iau lucrarile direct de la primarii, la preturi cel putin duble, dupa care le subcontracteaza la diverse firme preitene cu psd.darie este capul, fara el nu se misca nimic in rajdp, nici plati minore nu se fac, el avizeaza si platile de acolo. asta e un caz de dna, in care baietii ar avea mult de daT CU SUBSEMNATUL SI PRIN CARE S-AU SCURS ZECI DE MILIOANE DE EURO IN ULTIMII ANI DE LA CJ. voi nu observati ca pe seap nu sunt licitatii in cta de drumuri? asta este sistemul si toti primarii fac la fel pt ca in general subcontractantul le da si lor cate ceva. de multe ori primarii cer un anume subcontractant care stiu ei ca este atent cu ei. primarul de la valu si cosrtinesti nu fac treaba asta pt ca nu sunt agreati de nicusor si nu are voie rajdp sa ajute dusmanii. asa ca daca vreti mai multe informatii va stau la dispozitie.
- zama 12 Apr, 2010 10:23 "muncesc prea mult ca sa am timp de gainarii", intradevar acesta lucrare de 2-3 miliarde e o gainarie fata de altele pe care le face impreuna cu constantinescu si le legalizeaza sotioara lui - d-na notar luminita darie - sa tot traiesti in romania . el vicepresedinte la cjc , ea notar de stat , bravo asa sa tot faci afaceri .