Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:59 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Verdict Gheorghe Stoica şi avocatul Ion Popescu, colaboratori ai Securităţii (documente)

ro

18 Apr, 2011 22:29 9873 Marime text
deschidere.jpg„Nu cred că poate spune cineva că din cauza lu' popa Stoica nu a ajuns general sau nu a luat viza pentru America"

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a publicat raportul de activitate pe anul 2009, document în care găsim şi nume de politicieni constănţeni.

Printre aceştia se află consilierul local PSD, Gheorghe Stoica, dar şi fostul candidat PDL la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa, Ion Popescu. Ambii au primit verdictul: colaborator. În ceea ce îl priveşte pe preotul Stoica, raportul prezintă dosarul 3405/2/2009, înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti, având ca obiect anularea unui act administrativ - acţiune în constatare, în care consilierul PSD figurează ca pârât, iar CNSAS ca reclamant. Site-ul Curţii de Apel Bucureşti ne spune şi ce a decis instanţa.

Stoica: „Nu am făcut nimic să-mi fie ruşine"

În termenul de pe 23.06.2009, instanţa a încuviinţat pentru reclamant proba cu înscrisuri şi a acordat termen la 22 septembrie 2009, Completul 10 Fond, ora 9.00, cu citarea pârâtului cu un exemplar de pe înscrisurile depuse de reclamant în susţinerea acţiunii.

Soluţia a venit în luna octombrie 2009: „Admite acţiunea. Constată calitatea pârâtului de colaborator al Securităţii". Însă, decizia instanţei îl nemulţumeşte pe preotul-politician, care spune că va ajunge până la CEDO pentru a-şi găsi dreptatea. „Eu, pe vremea aia, prin '80 -'81, eram preot la sat, la Cotu Văii. Era un securist în sat, nea Păduraru, mai trecea pe la CAP şi mai venea şi pe la noi să ne întrebe dacă în sat sunt adventişti. Erau 14 culte admise de stat atunci. S-a uitat în acte pentru că înaintea mea era un preot care a fost cu legionarii şi controlau dacă scrisese cu cerneală verde. Ne mai puneau să scriem în cărţile bisericeşti jidovi în loc de iudei. Ce era securitatea într-un CAP? Mă doare în papuci de ce zice CNSAS-ul. Cum puteam eu să colaborez cu securitatea şi să spun ce?! A colabora înseamnă a nu te opune? Astea sunt prostii cu opusul. Eu am fost curios cine a mâncat rahat despre mine şi am vrut să-mi văd dosarul. Nu cred că poate spune cineva că din cauza lu' popa Stoica nu a ajuns general sau nu a luat viza pentru America. În '83, prim-secretarul m-a ajutat să fac biserica de la Cotu Văii. Atunci nu era ca acum, trebuia să te rogi de toţi, pentru că nici CAP-ul nu putea să-şi dea o scândură. Eram popă pe patru sate şi două ferme. Atunci era curaj să te faci popă, toată lumea te înjura, te credea antinaţionalist. Ce, mă apăra cineva?! Nici nu cârâiau. Eu, pe vremea aia, aveam doi fraţi preoţi la ţară. Pe tata îl făceau chiabur, că a avut bani să-şi dea băieţii la şcoala de preoţi. Pe vremea aia nu aveai cum să te opui. Dacă am fost urmărit, înseamnă că am reprezentat un pericol. Mie, ca popă, ce puteau să-mi ia? Mortul din faţa casei? Nu puteau să-mi ia nimic. Niciunul dintre băieţi nu a cârâit. Cine apăra popii? Era o societate atee", a mărturisit consilierul local PSD. Preotul Gheorghe Stoica a mai subliniat faptul că în anii despre care ne-a vorbit avea o leafă lunară de 1.770 de lei, la care se adăuga indemnizaţia de conducere, de 330 lei: „Nu am făcut nimic să-mi fie ruşine".

Popescu da, Temur ba

În ceea ce îl priveşte pe fostul decan al Baroului Constanţa şi fost candidat din partea PDL la şefia CJC, Ion Popescu, avem acelaşi verdict: colaborator. În acest caz este vorba despre dosarul 25148/3/2008, înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care avocatul făcuse recurs la decizia Consiliului. Prin decizia 3220 din 17 iunie 2010, Înalta Curte a respins recursul ca fiind nefondat. Contactat telefonic, Ion Popescu nu a dorit să comenteze acest subiect, scuzându-se că are muncitori în casă şi că a fost inundat.

Site-ul CNSAS ne mai arată şi alţi politicieni constănţeni bănuiţi că ar fi colaborat cu securitatea. Printre aceştia se află şi consilierul local PSD, Ibraim Temur, despre care însă Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, prin adeverinţa 10519 din 17.09.2009, a spus că „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii".

 

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • av 19 Apr, 2011 23:53 Nea avocatule Popescu(zis votati Radu Mazare) zi bre cum faceai notele alea informative???? Nenorocitule........care esti tu om nenorocit
  • constanteni 19 Apr, 2011 22:26 pe satana de teodosie cand il aresteaza odata ? ala e taticul securistilor preoti.marele deturnator de fonduri mana in mana cu masonul adrian nastase,cu martin si jigodia de mazare.securisti sunt in toate partidele politice.toti sunt comunisti securisti.vrem sa-l vedem pe satana de teodosie arestat.basescule,ce faci ?
  • c.neagoe 19 Apr, 2011 09:36 Mai este in instanta si Manole , consilier judetean ; bine ca scrieti despre ei . Cred ca trebuie vorbit si despre revolutionari . Rusine Stoica Gheorghe . Unui popa chiar nu putea nici securitatea sa -i faca mare lucru . Ma intreb , daca tatal a fost chiabur si deci a suferit , de ce popa Stoica nu a facut politica in PNT sau PNL ?
  • Preotul 19 Apr, 2011 07:42 Fapta raspopitului Gh. Stoica este extrem de grava din cel putin doua puncte de vedere: 1. in calitate de preot a ascultat spovedaniile unor credinciosi, dupa care i-a turnat la Securitate. 2. cand a devenit consilier municipal a trebuit sa declare sub semnatura ca nu a colaborat cu Securitatea, dar el, desi stia acest aspect, a semnat in fals in inscrisuri publice!!! Faceti o investigatie si aflati de ce a fost „exmatriculat“ din cadrul Bisericii, de ce a divortat, cu cine s-a inhaitat etc. Oricum, sub masca unui individ cu simtul umorului, foarte volubil in exprimare, amabil si cu cunostinte de cultura generala se ascunde un caracter infect, o secatura... Sa-si dea mana cu Teodosie Spagoveanu, alt derbedeu, tot colaborator dovedit al Securitatii, alta otreapa ascunsa sub sutana preoteasca...
  • Bravo 19 Apr, 2011 04:56 Toti securistii adunati la PSD...