Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:35 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ilegalitatile lui Dorel Vlad, sprijinite de Mazare

ro

14 Jan, 2008 00:00 13350 Marime text
1200259159.jpg

Dorel Vlad, fost director general al SC Mamaia SA, si-a vandut terenuri catre sine, cu ajutorul mai multor persoane interpuse * Printre cei care l-au ajutat se numara si actualul edil al Constantei, Radu Stefan Mazare

In speta, este vorba despre mai multe suprafete vandute cu titlul necorespunzator de active, in baza Legii 99/1999, care priveste privatizarea activelor statului. Folosindu-se de prieteni de incredere ce administrau firmele pe care urma sa le preia imediat ulterior renuntarii la functia de director al SC Mamaia SA, Vlad a sfidat intru totul articolul 26 din legea cu ajutorul careia barbatul si-a creat imperiul latifundiar. In respectivul articol, era stipulat ca "la cumpararea de active potrivit art. 24 nu au dreptul sa participe reprezentantii institutiilor publice implicate in adunarile generale ale actionarilor, membrii consiliului de administratie si directorii executivi ai societatilor comerciale sau ai regiilor autonome vanzatoare".

Si-a vandut siesi activele

In fapt, Dorel Vlad tocmai asta a facut. In acest sens, pe 5.12.2001, intre SC Mamaia SA si SC Toulouse SRL se incheie contractul de vanzare - cumparare nr. 6937, prin SC Toulouse achizitioneaza activul Cladire Spatii Verzi, precum si terenul cu suprafata de 1266,97 mp, situat in vecinatatea vilei edilului Constantei, aferent activului, potrivit contractului. Toate bune si frumoase, in aparenta, numai ca terenul nu apartinea de drept SC Mamaia asa incat acesta sa-l poata vinde. Mai mult decat atat, administratorul SC Toulouse SRL era Elena Marieta Smadu, sora Gabrielei Leca, concubina lui Vlad, la acea vreme. De altfel, Smadu era administrator numai cu numele, intrucat de conducerea efectiva a firmei se ocupau nu atat sotul acesteia, Vasile Smadu, cat mai ales sora ei, in baza procurii nr. 952/2001. Dar, mult mai interesant este faptul ca, in baza acestei procuri, Gabriela Leca incheie in numele SC Toulouse contractul de comodat nr. 1037/07.08.2001, prin care firma dobandeste in folosinta gratuita o camera a imobilului din str. Costache Stamati, nr. 34. Ceea ce atrage atentia este faptul ca, la data semnarii contractului respectiv, atat Vlad, cat si Leca, au domiciliul in strada cu pricina: "Contract de comodat, incheiat intre Vlad Dorel, divortat, domiciliat in Constanta, str. Costache Stamati, nr. 34 si SC Toulouse SRL, cu sediul in Constanta, str. Ion Alexandrescu, nr. 1 bis, reprezentata de Leca Maria - Gabriela, domiciliata in Constanta, str. Costache Stamati". In urma incheierii respectivului contract, se ajunge la situatia ilara in care Vlad, Leca si SC Toulouse locuiesc toti la un loc, in perioada in care Vlad era, inca, director al SC Mamaia. Nu intamplator, pe 17 aprilie 2003, dupa ce isi incetase toate celelalte calitati oficiale (director general al SC Mamaia SA si presedinte al Consiliului de Administratie al societatii, precum si consilier personal al ministrului Turismului, Dan Matei Agathon), Dorel Vlad devine asociat al SC Toulouse SRL. Recapituland, SC Mamaia SA, al carui director este nimeni altul decat Vlad, vinde terenul de 1266,97 mp catre SC Toulouse SRL, firma al carei administrator in fapt este concubina directorului si al carei asociat Vlad va deveni nici doi ani mai tarziu. Pentru a rezuma, Vlad si-a vandut activul catre sine, contrar legii. Insa, dupa cum vom arata in continuare, activul nici macar nu apartinea de drept SC Mamaia SA, astfel ca aceasta sa-l poata instraina.

Mazare, vinovat de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor

Iata cum stau lucrurile. Pe 09.05.2001, prin sentinta civila nr. 5751 a Judecatoriei Constanta, care devine definitiva si irevocabila pe 26 mai in acelasi an, Andrei Nanu obtine terenul respectiv, intrucat este recunoscut actul prin care tatal sau, Ion Nanu, il cumparase pe 11 noiembrie 1948. In ciuda acestui fapt, primarul Radu Mazare initiaza Hotararea Consiliului Local Constanta nr. 194/2001, prin care a fost emis acordul de atestare a dreptului de proprietate al SC Mamaia SA asupra terenului. Pe cale de consecinta, Dan Matei Aghaton, ministrul Turismului, semneaza Certificatul de atestare a dreptului de proprietate seria M08 nr. 0921/16.07.2001. Dincolo de faptul ca certificatul a fost emis ulterior datei la care sentinta Judecatoriei privindu-l pe Nanu a devenit definitiva si irevocabila, Consiliul Local nu avea nicio competenta in a-si exprima acest acord, fiind vorba despre o proprietate privata. Prin initierea acestuia, fapta primarului Radu Stefan Mazare se incadreaza in infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prevazuta si pedepsita de art. 246 din Codul Penal. Pe de alta parte, faptul ca Matei Agathon a semnat respectivul certificat nu reprezinta decat o exercitare a atributiilor functiei. Totusi, este vorba despre una defectuoasa, intrucat Acordul Consiliului s-a emis pe baza unor simple masuratori (realizate de SC Prolif SA), iar nu a unor documente elocvente (titluri de proprietate, decrete de nationalizare), care sa dovedeasca eventuala detinere a imobilului in proprietatea municipalitatii constantene. In acest mod, a fost expropriat bunul altcuiva, cu buna stiinta.

Imperiu latifundiar cladit pe spinarea statului

De altfel, pe 15.05.2001, intre SC Mamaia SA si SC Toulouse SRL se incheie contractul de asociere in participatiune nr. 2325, al carui scop era de a face posibila cumpararea ulterioara a terenul de 1266,97 mp de catre SC Toulouse SRL, in temeiul Legii 99/1999. Cu toate acestea, vanzarea nu a fost legala, pentru ca s-au incalcat doua dintre cele patru prevederi ale legii invocate: investitiile realizate de SC Toulouse SRL ar fi trebuit sa fie anterioare aparitiei legii de privatizare, iar vanzarea ar fi trebuit sa se faca prin licitatie deschisa cu strigare si cu adjudecare la cel mai mare pret obtinut pe piata. In fapt, investitiile au fost facute dupa semnarea contractului de asociere in participatiune - semnat in 2001 - si, in consecinta, nu puteau fi preexistente legii din 1999. Pe de alta parte, potrivit procesului verbal de negociere nr.6877/04.12.2001, licitatia a fost deschisa si inversa, SC Toulouse SRL refuzand doua dintre sumele propuse de SC Mamaia SA - respectiv 1.310.000.000 de lei vechi si 1.297.000.000 de lei vechi, stabilindu-se in final pretul de 1.290.000.000 de lei vechi. In concluzie, Dorel Vlad nu numai ca si-a vandut siesi activul, sfidand legea, dar si l-a vandut si la un pret subevaluat. Asadar, fostul director al SC Mamaia SA s-a imbogatit linistit pe spatele statului, fara ca nimeni sa-l traga la raspundere pentru aceasta. Trist este faptul ca vanzarea terenului de 1266.97 mp catre SC Toulouse SRL nu reprezinta un caz singular, Vlad folosindu-se si de alte firme si interpusi pentru a-si spori avutia. Vom reveni.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vlad mihai dorel 20 Jan, 2016 16:23 a nu se confunda cu avocet dr. vlad mihai dorel