Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Învăţător, strungar, pădurar şi sortator - gestionar Meserii cu care şi-au început cariera primarii noştri

ro

30 Aug, 2011 01:04 4111 Marime text
deschidere.jpgChiar dacă au luat-o de jos, cu munci mărunte şi grele, toţi primarii cu care am stat de vorbă spun că se mândresc cu traseul profesional pe care l-au avut până să ajungă în funcţiile ce le au acum. Ei sunt de părere că tocmai activitatea pe care au derulat-o i-a ajutat să ajungă oamenii ce sunt astăzi

„Dacă aş putea da timpul înapoi, aş face acelaşi lucru doar dacă aş trăi aceleaşi vremuri de atunci", spune primarul din Crucea, învăţător de 37 de ani în localitatea pe care o conduce acum. „Munca de la SMA pe care am derulat-o timp de patru ani m-a învăţat tot ceea ce ştiu azi. A fost o bună şcoală de viaţă şi mă mândresc cu asta", este de părere primarul din Băneasa, Gelu Iordache.

Nimeni nu s-a născut cu funcţie, spune o vorbă din popor, perfect adevărată şi care este transmisă în general de oamenii care au muncit mult până să ajungă în diferite funcţii publice. Sunt unii care au sărit mai multe etape ale vieţii lor şi s-au ajuns în diferite funcţii importante cu care nu ştiu ce să facă, însă aceştia fac obiectul altui material de presă, cu atât mai mult cu cât exemple de acest gen avem cu duiumul în peisajul autohton local.

profesii-primari.jpgVorbim acum însă despre oameni care au pornit de jos, de la munci precum strungar, inspector personal, dispecer, pădurar sau sortator-gestionar în domeniul exploatării silvice şi care încet, încet, au ajuns, cu trudă, să acumuleze suficiente cunoştinţe astfel încât să poată ocupa funcţia publică pe care o au azi.

Vrabie: „Am fost contabil la CAP Peştera şi pădurar. Mă mândresc cu asta"

Unul dintre cei mai vechi primari din judeţ, cel de la Băneasa, Gelu Iordache, cu 20 de ani de muncă în folosul comunităţii, a început să lucreze ca şef de echipă, inspector la personal şi dispecer la SMA-ul din localitate, care era funcţia cea mai importantă după director şi inginer şi cu responsabilitate mare. „SMA-ul de la Băneasa era printre cele mai importante din ţară. Am lucrat acolo din 1985 până la Revoluţie, după care am intrat în administraţia locală. Cei cinci ani pe care i-am lucrat la SMA m-au format profesional, şcoala vieţii acolo mi-am făcut-o acolo. Mă mândresc cu munca pe care am făcut-o şi îmi amintesc cu plăcere de acea perioadă", spune primarul.

Şi primarul de la Peştera, Valentin Vrabie, a pornit tot de jos, însă acest lucru i-a prins foarte bine, după cum a şi admis, fiindu-i lecţie de viaţă. „Am fost contabil la CAP Peştera din 1985, iar mai apoi pădurar, timp de 11 ani", spune Vrabie. Până în 2004, s-a dedicat afacerilor personale, după care exclusiv vieţii politice, din 2004 până în 2008 fiind viceprimar, iar mai apoi primar.

Foşti ofiţeri maritimi

Şi primarul de la Crucea are tot o poveste profesională de-o viaţă. Din 1974, de când a terminat şcoala, a format generaţii întregi de copii, fiind învăţător. „Am scos generaţii întregi de oameni care au ajuns ingineri, navigatori, profesori etc. Mi-a plăcut munca pe care am făcut-o mai bine de jumătate din viaţă", spune primarul Gheorghe Frigioi. Cât despre posibilitatea, în cazul în care ar exista, de a întoarce timpul şi de a realege sau nu acelaşi drum, primarul spune că ar opta fără ezitare să fie tot învăţător, doar dacă ar fi aceleaşi timpuri. „A doua opţiune a mea era Institutul de Marină, dar atunci nu aveam aceeaşi deschidere ce există astăzi, nu ştiam atât de multe lucruri şi nici nu aveam acces. Eram departe de oraş, părinţii rămâneau în localitate, era altfel", mai spune edilul. Munca pe mare a fost însă pe placul primarului de la Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, şi a celui de la Poarta Albă, Vasile Delicoti. Amândoi au terminat studii de specialitate, însă după mai mulţi ani de activitate, s-au retras în mediul privat. Primarul de la Poarta Albă a terminat în 1991 Liceul de Marină, după care a navigat până în 2000, când s-a retras din domeniu şi s-a dedicat exclusiv afacerilor private până în 2008, când a câştigat fotoliul de primar. „Am fost coleg de liceu cu Amet Varol, preşedintele UDTTMR, cu avocatul Leonard Ceauşescu, colegi la facultate, unde erau la a doua specializare cu Nicolae Dospinescu şi cu Ovidiu Cupşa. Majoritatea colegilor mei au ajuns acum comandanţi de navă", spune Delicoti. Primarul de la Murfatlar, Gheorghe Cojocaru spune că actualmente este inginer maritim, iar timp de şase ani a lucrat la Petromin. Din 2000, timp de patru ani, a avut propria afacere, după care a ocupat fotoliul de viceprimar iar mai apoi, din 2008, pe cel de primar.

Primarul de la Hârşova aflat la primul mandat a început de jos în 1973 cu strungăria, arie în care a parcurs toate etapele până la ultima categorie de calificare, mai apoi a fost tehnician şi director la societatea de gospodărire comunală timp de patru ani. Ulterior, s-a orientat către mediul privat unde are afaceri şi la acest moment. „Am pornit de jos, mă mândresc cu traseul meu profesional", spune Nădrag.

Adrian Stan (Techirghiol), medic veterinar

Despre Nicolae Matei, de la Năvodari se ştie că a terminat Liceul Silvic de la Râmnicu Vâlcea şi pentru că nu a reuşit să intre la facultatea de silvicultură, din cauza concurenţei foarte mari care exista la acel moment, a trebuit să se angajeze ca sortator-gestionar la o exploatare forestieră din zonă. „Avem 19 ani şi jumătate la acel moment, aveam responsabilitate mare, hectare întregi de pădure. Mă bucur totuşi că trecut de acea etapă, acum jumătate din colegii mei de şcoală sunt la închisoare", spune Matei.

Înainte de a ajunge primar şi viceprimar în mandatul 2004 - 2008, al oraşului staţiune balneoclimaterică, Techirghiol, Adrian Stan a fost medic veterinar, cu studii superioare absolvite. Această activitate a derulat-o timp de 17 ani. „Am lucrat la Negru Vodă, Techirghiol şi la Poliţie, ca inspector Poliţia Sanitar-Veterinară, timp de şase ani", a mai spus edilul Techirghiolului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • adylos 29 Aug, 2011 23:23 felicitari valiii...