Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi sau bulgarii? Lupta orgoliilor poate bloca proiectul Formula 1

ro

24 Oct, 2009 00:23 4820 Marime text
deschidere.jpgPrefectul aduce judeţului Constanţa investiţii de sute de milioane de euro, dacă nu se va găsi careva să pună beţe în roate proiectului

În plină criză economică, reprezentantul Guvernului în teritoriu a reuşit să atragă în zona de sud a litoralului românesc investitori de seamă, specialişti de renume în organizarea circuitelor de Formula 1 pentru autoturisme şi motoare.

Încă de pe vremea când era subprefect al judeţului Constanţa, Claudiu Palaz a demarat o serie de discuţii cu Nicolae Şerbu - licenţiat pentru Circuitului stradal din jurul Palatului Parlamentului, promotor de circuite automobilistice, Gaetano Limongi - preşedintele S.A.G.I.S. SPA, proprietar al circuitului de Formula 1 de la Imola şi de 30 de ani organizator al Marelui Premiu de Formula 1 al statului San Marino şi Federico Bendinelli - vicepreşedintele Aerodromului Enzo & Pino Ferrari, participant la realizarea circuitelor de F1 de la Shanghai şi Bahreim. „Dialogul cu cei care doresc să realizeze acest circuit în sudul litoralului a început în urmă cu cinci luni. Ei şi-au manifestat disponibilitatea de a investi în sudul litoralului, iar materializarea acestui proiect va aduce un plus de valoare litoralului la nivel judeţean, naţional şi internaţional", ne-a declarat prefectul Claudiu Palaz. În paralel, el a tatonat terenul şi a reuşit să atragă în acest proiect atât reprezentanţii administraţiei locale, cât şi conducerea CCINA, ce ar putea implica oameni de afaceri cu potenţial. Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, la ora actuală, investitorii au elaborat studiul de fezabilitate, au identificat locaţia, optând pentru un teren situat în comuna 23 August şi au făcut schiţele arhitecturale pentru circuit. Acestea vor fi prezentate Consiliului Local 23 August, pentru a fi aprobate şi a permite demararea procedurilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare punerii lor în practică. De asemenea, între administraţia publică locală din 23 August şi investitori se va semna un contract de colaborare. Având în vedere importanţa şi anvergura acestui proiect, prefectul Palaz consideră că „nicăieri n-ar trebui să apară oprelişti" şi nici nu vrea să conceapă că, într-o asemenea perioadă, cineva ar putea să împiedice o investiţie majoră de acest gen. „Îmi doresc să vină bulgarii la noi, să nu mai mergem noi la ei", a spus Palaz, încrezător că acest proiect va prinde viaţă aici, în sudul litoralului românesc.

prefectura_formula_1_mugur_mitrana_mihai_daraban_claudiu_palaz_gaetano_limongi_angelo_papaleo_02.jpgNoi sau bulgarii?

Un eventual blocaj, la orice nivel - local, judeţean sau naţional - ar determina investitorii să se orienteze spre Bulgaria. Pentru a fi mai clari, aceeaşi echipă de investitori a propus un proiect asemănător autorităţilor bulgare din Silistra. De altfel, Nicolae Şerbu a confirmat această informaţie şi a recunoscut că partea bulgară a manifestat un interes şi o deschidere totală pentru realizarea proiectului. Dacă aici lucrurile se vor împotmoli din cauza unor orgolii sau interese, investitorii italieni vor demara proiectul din Bulgaria. Astfel, ţara noastră riscă, definitiv, posibilitatea de a mai construi vreun circuit permanent de Formula 1 deoarece, după cum au explicat specialiştii italieni, nu pot exista două asemenea circuite în zone apropiate în regiunea de sud-est a Europei. Iată de ce, pentru a-i devansa pe bulgari, este nevoie ca autorităţile locale şi judeţene să fie cooperante şi să se mişte rapid, lucrările la acest proiect putând începe în trei luni, realizarea propriu-zisă a circuitului fiind posibilă în maximum un an, iar în doi ani am putea asista la concursuri de Formula 1.

De ce 23 August

Conştient că o asemenea oportunitate investiţională nu apare oricând, primarul comunei 23 August, Mugurel Mitrana, se consideră fericit şi norocos. „Este un câştig pentru comună, judeţ şi chiar pentru ţară. Va permite dezvoltarea economică şi turistică a localităţii", a recunoscut edilul. Păţit fiind cu neacordarea unui aviz din partea Consiliului Judeţean Constanţa pentru un plan urbanistic zonal, edilul a făcut un apel către preşedintele CJC, în sensul de a i se alătura şi de a sprijini acest proiect grandios. „După finalizarea studiului de fezabilitate, se face contractul de colaborare şi dau drumul la PUZ, pentru care va fi nevoie de avize de la mai multe deconcentrate şi chiar ministere. Mai mult de trei luni n-ar trebui să dureze", a afirmat primarul. El este deschis colaborării cu investitorii italieni şi este dispus să cedeze din terenul administrat de primărie, „undeva în partea de vest a Drumului Naţional de la castelul de apă spre Dulceşti şi Vânători". „Este un teren neproductiv, iar specialiştii au confirmat că ar fi exact ceea ce trebuie pentru realizarea circuitului, fiind o zonă compactă", a adăugat Mitrana.

La rândul său, Nicolae Şerbu a precizat că 23 August a fost aleasă deoarece are mai multe facilităţi: localitatea are evacuări, oferă deschidere la drumul european, este circulată, se află pe drumul ce leagă România de Bulgaria şi, pentru organizarea curselor de Formula 1, există posibilitatea de a aduce monoposturile pe mare. „Imediat ce primim autorizaţiile necesare, putem începe. Organizarea de şantier poate începe în două luni", a specificat Şerbu.

Avantaje pe toate fronturile

Gaetano Limongi, reprezentantul unei echipe de profesionişti care activează în domeniu de 30 de ani şi a organizat toate tipurile de curse automobilistice şi motor, a prezentat avantajele ce decurg din realizarea unui proiect de acest gen. El a subliniat că circuitul permanent trebuie introdus în economia locală, reprezintă o publicitate sportivă şi turistică şi permite structurarea unei activităţi economice ample şi diverse pe tot parcursul anului. „Eu sunt dispus să investesc", a subliniat Gaetano Limongi.

Pentru realizarea circuitului este nevoie de minimum 130 ha de teren, dar fiind un proiect ambiţios, în care s-a prevăzut şi includerea unor zone de agrement şi comerţ, restaurante şi cluburi, se poate ajunge la 300 ha de teren. Doar pentru realizarea circuitului, costurile se ridică la circa 180 milioane de euro. Partea italiană este dispusă să investească şi chiar să atragă oameni de afaceri români în proiect, însă autorităţile locale şi instituţiile abilitate trebuie să dea autorizaţiile în termen.

{mos_ri:Claudiu Palaz,Bulgaria} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ccc 16 Nov, 2009 16:59 mare hot e primaru din 23 august
  • surmelis argentina pusa 07 Nov, 2009 19:13 Este totusi un proiect foarte bun. Ce este bun ,presupune si multe sacrificii,care trebuie inlocuite cu beneficiile,locurile de munca si o zona foarte ,foarte cunoscuta in ROMANIA si in EUROPA.
  • da da 25 Oct, 2009 19:46 gura prostului(x) adevar graieste!
  • vlad 24 Oct, 2009 20:55 interesant daca ar fi sa il ascultam pe x, numai ca ar insemna sa ne masacram si limba romana, nu numai pe mitrana
  • x 24 Oct, 2009 14:49 in locul in care se presupune ca s-ar construi prezentul circuit s-au vandut la licitatie unor diversi cetateni ,,onorabili " ( varul primarului-proxenetul din tenerife cel cu BMW X5- vreo 8 loturi , Aguta ,Raim ,Beinur, Ciuperca Gigi,Dacian,Mircea Lucian si altii) , iar tractoristul de la primarie si alti functionari cu salarii de cateva sute de lei au licitat si au castigat si ei cate doua -trei loturi. Tot la aceasta primarie ti-e frica sa mergi la sedintele de consiliu local de frica sa nu iei bataie de la consilierii burtosi. Cu privire la actualul proiect se va face la fel ca Acuamegicul pe 30 de ha de pe islazul comunei, la fel ca si ministatiunea de lux construita de austrieci la malul marii si la fel ca multe alte proiecte importante initiate de Domnul primar Mugurel Mitrana. MAZARE !! daca vrei sa-l infunzi cu adevarat pe Mugurel vino personal si vorbeste cu oamenii din comuna si o sa afli multe despre zambetul permanent al acestuia si despre varadelegile comise impotriva oamenilor din Dulcesti ale caror terenuri din St. Olimp au fost mutate la alte Primarii din fuldul judetului.