Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:35 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre şi problemele cu Riviera Tomis Şoseaua de coastă din zona Fin.Co.Ge.Ro, atacată în instanţă de Palaz

ro

31 Aug, 2011 01:03 6922 Marime text
deschidere.jpgMazăre: „S-ar putea, cu ajutorul lui Dumnezeu, să încep, în câteva luni de zile, un tronson din şoseaua de coastă"

Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a solicitat Tribunalului Constanţa anularea autorizaţiilor de construire 621/21.04.2010, 628/22.04.2010 şi 1072/26.07.2010 emise de primarul municipiului Constanţa, Radu-Ştefan Mazăre, pentru Stabilizarea taluzului, Sistematizarea verticală şi realizarea căilor de acces auto şi pietonale la ansamblul rezidenţial şi Stabilizarea taluzului, etapa 2, porţiunea nord şi porţiunea sud, investiţii S.C. Fin.Co.Ge.Ro.SpA Catania Italia.

FINCOGERO_fincogero.jpg„În cursul săptămânii trecute, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa ne-a comunicat rezultatul verificării legalităţii emiterii autorizaţiilor de construire, ca urmare a sesizărilor referitoare la încălcarea legii în realizarea şoselei de coastă, lucrări ce afectează domeniul public al statului, mai exact, plaja Mării Negre. După verificarea documentaţiei primite din partea IJC Constanţa, am constatat că toate cele trei autorizaţii au fost emise cu încălcarea prevederilor legale. În plus, primarul municipiului Constanţa nu a dus la îndeplinire măsurile dispuse de ISC pentru a intra în legalitate, prin urmare solicit instanţei de judecată suspendarea autorizaţiilor de construire, precum şi oprirea executării lucrărilor în curs", a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Aşa cum ZIUA de Constanţa v-a mai prezentat, italienii de la Fin.Co.Ge.Ro au pus mâna şi au început construirea controversatei şosele de coastă. La început, a fost un simplu drum. Însă, schiţele pe care italienii le-au pus la dispoziţia presei sunt mai mult decât grăitoare.

O romanţă cu... „parfum"

Şoseaua de coastă a fost proiectul de suflet al primarului Radu Mazăre şi părea că a fost sortit pieirii. A avut-o drept „duşman" pe Sulfina Barbu, care, pe vremea când conducea ministerul Mediului, s-a luptat din răsputeri ca şoseaua lui Mazăre de la Constanţa să nu fie avizată. Şi nu a fost. Însă PSD-iştii locali au avut un triumf pentru o scurtă perioadă de timp. Nicolae Nemirschi a fost numit ministru în fotoliul Sulfinei, iar Radu Mazăre a început să spere că visurile îi vor prinde contur. Bineînţeles, lista era lungă şi cuprindea, pe lângă şoseaua cu pricina, şi orăşelul lacustru sau insuliţele înşirate de-a lungul ţărmului Mării Negre. La scurt timp de la numire, în februarie 2009, Nemirschi a venit la Mamaia, însoţit de Elena Udrea, şi a explicat faptul că şoseaua de coastă urmează să fie construită pe scheletul unui drum tehnologic ce urma a fi folosit pentru consolidarea malurilor şi refacerea digurilor. Vara lui 2011 nu părea să aducă vreun semnal despre proiectul referitor la care Mazăre încă vorbeşte. Ultima dată a făcut-o în luna martie a acestui an, în emisiunea „Vorbe Grele" a lui Victor Ciutacu: „Tot plângeam eu că vroiam să fac celebra şosea de coastă la Mamaia! Şoseaua aia nu puteai să o faci fără să consolidezi malurile. Din păcate, ceea ce e în România, şi cunoaştem, conflicte, bătăi politice, nu se poate din cauza Mediului. Trebuie păstrat ecosistemul, păstrez ecosistemul, nu faci şoseaua de coastă şi dacă Doamne, fereşte! se întâmplă ceva, cade râpa". Despre „celebra şosea", numită aşa de către primar, gura lumii spune, de mult timp, că era în lucru în cartierul din Faleză Nord al italienilor. Mai mult, se spune că „suntem aproape gata cu şoseaua", făcându-se referire, de fapt, la un drum tehnologic care va sta la baza viitoarei riviere.

„Acum mă câşcâi pentru banii de la Europa"

Primarul de Constanţa i-a zis în martie lui Victor Ciutacu, în emisiunea acestuia de la Antena 3, că încă speră la bani europeni şi, evident, a venit cu un model de prin ţări mai... calde: „Am rezolvat parţial, dar am pierdut banii de la Europa. Acum mă câşcâi pentru banii de la Europa, care nu sunt aşa mulţi, foarte complicat că nu ţi-i dă pentru toată şoseaua, doar pe bucăţele... S-ar putea, cu ajutorul lui Dumnezeu, să încep în câteva luni de zile un tronson din şoseaua de coastă". Şi aşa aducem aproape ideea lui Nemirschi de cea a lui Mazăre. Pe 1 aprilie 2008, consilierii locali au votat Hotărârea privind aprobarea documentelor de avizare a obiectivului „Lucrări de viabilizare a terenului din ansamblul de locuinţe zona Faleză Nord - Mamaia". HCLM cuprinde documentaţia de avizare privind necesitatea şi oportunitatea lucrărilor, care, la capitolul accese carosabile, pietonale, consolidare teren, arată că „pentru consolidarea malului se vor realiza lucrări de susţinere (piloţi, lucrări de fundaţie, ziduri etc.). Pe 13 aprilie 2009, Consiliul Local a votat hotărârea nr. 258 privind încredinţarea către Fin.Co.Ge.Ro. a executării lucrărilor de urbanizare aferente contractelor de concesiune 38133/15.06.2000 şi 38134/15.06.2000. HCLM a stat la baza eliberării a două autorizaţii de construire, nr. 621 din 21.04.2010 şi 1072 din 26 iulie 2010, pentru stabilizare taluz. Adică a malului? Care, din nou, oare nu presupune celebrul drum tehnologic?! Ba, mai mult italienii spuneau, nu demult, că lucrările de infrastructură şi urbanizare a zonei îi costă 15 milioane de euro, sumă care, potrivit contractului de concesiune, trebuie suportată de către municipalitate, adică de către constănţeni. Din câte se pare, acţiunea prefectului Claudiu-Iorga Palaz a fost instrumentată direct de la Bucureşti, mai precis de la conducerea Inspectoratului de Stat în Construcţii, instituţie aflată în directa subordine a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ai dreptate vecine! 14 Sep, 2011 14:08 Sunt de acord cu ce zis "locatar".Au inceput sa lucreze in zona asta, dar nimeni nu stie exact ce este??? De ce atata mister? De ce nu este totul transparent, sa stim si noi, cei care locuim in zona ce ne asteapata?!In modul in care decurg lucrarile, plaja va diparea, nu va mai fi nimic. Degeaba locuim in C-ta, intr-o zona frumoasa,plaja nu va mai fi, nici macar baie n-o sa mai putem face, ca nu se poate "escalada" digul...foarte trist!
  • locatar 31 Aug, 2011 12:58 de ce nu vorbiti si de lucrarile de pe plaja din fata blocurilor BM 12-BM 16 (faleza amenajata) se lucreaza de mai bine de doua luni, in fiecare zi vin camioane cu piatra si a fost distrusa toata plaja, ce mai ramasese din ea?