Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:41 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Petre „Nicusor Constantinescu confunda CJC cu propriul partid"

ro

15 Jun, 2010 03:47 2514 Marime text
deschidere.jpgConsilierul judeţean şi purtătorul de cuvânt al PDL ne-a vorbit, în urmă cu câteva zile, despre comportamentul pe care şeful Consiliului judeţean Constanţa îl are faţă de cei şase consilieri democrat-liberali din CJC, despre modul în care se face împărţirea fondurilor către primăriile din judeţ, dar şi despre şansele pe care echipa Mazăre - Constantinescu le-ar avea, la alegerile de peste doi ani

De asemenea, a fost abordată şi problema contactelor pe care unii dintre democrat-liberalii de la malul mării le au cu unii dintre social-democraţi. „Am convingerea că şi acum sunt persoane care colaborează în subteran cu PSD-ul, mai puţine decât în 2008. A colabora în interesul constănţenilor nu este nimic greşit. A colabora în interesul PSD-ului sau personal este complet greşit", a precizat Petre.

1. Cum percepeţi atitudinea lui Nicuşor Constantinescu vizavi de opoziţia pe care o manifestă PDL?

S-au scurs doi ani în calitate de consilieri judeţeni şi vă spun că speranţele cu care am intrat în CJC de a face cât mai multe pentru oameni au început să se risipească. Acest lucru se datorează atitudinii preşedintelui Consiliului Judeţean, neconformă cu rigorile şi responsabilităţile pe care ar trebui să le incumbe o astfel de poziţie, în raport cu consilierii judeţeni aleşi. Noi, consilierii judeţeni ai PDL, atunci când am depus jurământul, am avut şi un angajament în faţa constănţenilor de a le reprezenta interesele. Grupul nostru este cel mai eficient grup de consilieri de când există PD. Noi am amendat de fiecare dată proiectele de hotărâri propuse de CJC pe care noi le-am considerat că reprezintă risipă din banii publici. Eu sunt unul dintre privilegiaţii din CJC din grupul PDL, care, din aproximativ 30 de proiecte, mi-au fost incluse pe ordinea de zi cam patru, restul au fost probabil aruncate la gunoi. Nu mi s-a explicat niciodată de ce nu au fost incluse. Conducerea CJC ar trebui să explice de ce nu au fost incluse. Noi respectăm votul dat în 2008, pe Nicuşor Constantinescu preşedinte ales şi PSD cu majoritate. Respectul însă nu poate fi doar unidirecţional ci şi invers. Cu alte cuvinte, nu există respect din partea conducerii CJC şi a majorităţii PSD şi a ceea ce înseamnă opoziţie. Am vorbi de o opoziţie distructivă în cazul în care PDL s-ar opune la tot ceea ce propune PSD, ceea ce nu se întâmplă. Există mari deficienţe de colaborare şi de comunicare la doi ani de la depunerea jurământului.

Nicuşor Constantinescu confundă CJC cu propriul său partid, în condiţiile în care CJC este o instituţie aleasă de populaţie. Atunci când CJC va fi format 100% din pesedişti, atunci ar trebui să îşi permită să se comporte cum vrea.

2. Constantinescu se plânge că banii de la guvernarea portocalie ajung la primarii portocalii şi PDL spune că banii de la CJC se duc la primăriile roşii? Cine are dreptate?

Evident că discursul lui Nicuşor Constantinescu este unul strict politicianist. La nivelul CJC, de când suntem noi în CJC, nu am primit niciodată la timp anexele cu privire la distribuţia atât a fondurilor defalcate din TVA, a impozitelor pe profit, bani care se distribuie prin CJC către toate primăriile. Chiar dacă ni le-ar fi dat înainte, realităţile nu ar fi fost schimbate în condiţiile în care aproape toate sumele se duc către PSD, către primăriile care sunt conduse de primari PSD. Tocmai de aceea, Constantinescu nu pricepe sensul democraţiei. Dacă există proiecte bune pe care le propun primarii PDL, dacă există solicitări din teritoriu cum că se închid primării PDL, nu poţi să le întorci spatele pentru că sunt portocalii. Acele primării au în spate comunităţi întregi pe care tu le sacrifici pentru că acel primar nu este roşu. Este la fel de normal ca şi noi, atunci când suntem puşi în faţa acestor fapte, să votăm împotrivă.

Nicuşor Constantinescu confundă CJC cu propriul său partid în condiţiile în care CJC este o instituţie aleasă de populaţie. Atunci când CJC va fi format 100% din pesedişti, atunci ar trebui să îşi permită să se comporte cum vrea.

interviu_mihai_petre_09.jpg3. Există PSD la Constanţa?

Din punctul meu de vedere, nu. PSD nu există la Constanţa. Există o echipă Mazăre - Constantinescu. Dacă această echipă ar pleca mâine din PSD, probabil că în municipiu şi judeţ ne-am putea aştepta la un partid care nu ar mai putea trece de 30%. Dacă luaţi PSD înainte de venirea lui Mazăre, vedeţi că partidul nu a trecut niciodată de acest procent. De fapt, municipiul şi judeţul Constanţa au fost bastioane pediste. S-a ajuns ca ele să se transforme în zone roşii din vina noastră, a tuturor partidelor politice care vreme de zece ani de zile nu am fost în stare să oferim alternative credibile la echipa Mazăre -Constantinescu. Ei puteau fi bătuţi şi în 2004 şi în 2008 şi pot fi şi în 2012. Important este cu cine vii. Alternativele pe care noi le-am crezut până acum s-au dovedit a fi foarte proaste în ochii electoratului. În municipiu, Radu Mazăre nu se bazează pe mai mult de o treime din electorat. În condiţiile în care celelalte partide vin cu candidaturi mai puţin credibile, sunt măcinate de lupte interne - cum suntem noi acum, acel procent de 35% a lui Mazăre creşte pe fondul lipsei de prezenţă de vot a oamenilor pe motiv că nu au alternative. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Nicuşor Constantinescu. În condiţiile în care tu vii cu un candidat pe care îl lansezi cu două zile înainte de începerea campaniei electorale, oricât de bun era Ion Popescu, nu poţi să-l baţi pe Nicuşor.

După cutremurul din PDL din 2008, organizaţiile din teritoriu s-au destabilizat. Oamenii n-au mai tras atât de mult. Cei doi au câştigat un nou mandat pe slăbiciunea adversarilor politici şi pe faptul că au ştiut să capitalizeze politic funcţia şi infrastructura din administraţie. Noi nu am putut face acest lucru când am avut conducerea Consiliului Judeţean, nu l-am făcut nici când partidul era pe val şi nici acum nu se întâmplă acest lucru. Pe acest fond nu poţi cere performanţă nici în 2012. Mazăre şi Constantinescu pot fi bătuţi, dar nu în actualele condiţii.

4. Ce îi lipseşte lui Mazăre pentru a câştiga alegerile în 2012?

Vorbim despre ceea ce ne trebuie nouă să câştigăm alegerile. Niciunul dintre cei doi nu au venit cu nimic spectaculos nici în 2004, mai ales în 2008. Mazăre nu mai are argumente să mai câştige un alt mandat. Dar atâta timp cât tu, partid de opoziţie în Constanţa, (n.r. PDL) nu eşti în stare să argumentezi şi să vii cu un candidat capabil să-l bată (n.r. pe PSD), cel puţin din inerţie mai ai o şansă să câştigi un nou mandat. Electoratul nostru aşteaptă să-i argumentezi.

Vreau să nu se uite faptul că Radu Mazăre este creaţia PDL, a lui Stelian Duţu, care în 1996 l-a pus pe locul trei pe lista de parlamentari la Camera Deputaţilor, ulterior au fost regrete de ambele părţi că au colaborat. La vremea respectivă, cariera politică a lui Mazăre deja începuse şi intrase pe un trend ascendent.

Şi în 2000, PDL a venit la primărie cu Oscar Beneş, luând 6%, în 2004 PDL l-a propus pe Stelian Duţu şi a luat 10%, iar în 2008 am scos 11% cu Dorel Onaca. Este evident că PDL, din 2000 până acum, are o problemă, nu trece de 20% la locale. Această problemă vine de la faptul că nu avem un candidat potrivit sau s-a avut un interes ca să nu se aleagă candidatul bun, cel care ar fi trebuit să se bată cu Mazăre.

5. Cât de adevărate sunt zvonurile că în PDL lucrează şi mâna PSD-ului?

Este de notorietate faptul că PDL a fost parazitat de-a lungul vremii, la municipiu şi judeţ, de persoane din interiorul PSD. Eu am convingerea că şi acum sunt persoane care colaborează în subteran cu PSD-ul. A colabora în interesul constănţenilor nu este nimic greşit. A colabora în interesul PSD-ului sau personal este complet greşit.

Mazăre şi Constantinescu puteau fi bătuţi şi în 2004 şi în 2008. Important este ca PDL-ul să se manifeste în perioada de patru ani, să vadă lumea că partidul are poziţie politică care sancţionează ce face primăria şi Consiliul Judeţean.

Echipa Mazăre Constantinescu este evident erodată. La acest moment, dacă se face un sondaj, această echipă stă sub anul 2009, are un trend descendent. Asta nu înseamnă că dacă PDL vine cu orice candidat va bătea PSD-ul, care are toate şansele să piardă.

5. Care sunt cele mai importante partide politice la Constanţa?

Există PSD-ul, adică gruparea Mazăre - Constantinescu, PDL, care s-a aflat şi se află în continuare într-o perioadă de regăsire, şi PNL.

Putem câştiga primăria Constanţa cu oameni, nu pentru că vor, ci pentru că pot să le câştige. A candida împotriva lui Mazăre sau Constantinescu nu trebuie să fie doar o ambiţie. Trebuie să fii şi susţinut şi de realităţile din teren, adică sondajele de opinie. În 2008 ne-am păcălit cu nişte sondaje care ne dădeau candidatul nostru cu cea mai mare notorietate. Este vorba despre intenţia de vot, nu despre notorietate. Dacă nu facem sondaje rapid, s-ar putea să dăm din nou judeţul şi municipiul PSD-ului.

6. Un candidat unic, împotriva lui Mazăre, ar fi eficient?

Ne-am gândit în 2004. Astăzi, gândindu-ne pentru 2012, nu ar fi eficient. Fiecare partid în Constanţa trebuie să-şi dea dovada competenţei, venind cu un candidat propriu. Eu sunt dispus să îl susţin. Nu cred că putem vorbi în municipiul Constanţa de un candidat independent care poate intra în competiţie şi care să reunească cele două partide politice, la fel cum nici măcar în interiorul PDL, la acest moment, nu există o dezbatere internă din care să extragem un candidat foarte bun. Astfel de dezbateri se pot face cel târziu până la sfârşitul anului, astfel încât la începutul lui 2011 să avem cristalizate cele două opţiuni şi să înceapă practic precampania electorală.

Mă îndoiesc că un candidat unic ar putea exista din primul tur, sper ca în turul doi să existe suficient de multă maturitate politică între cele două partide de pe scena politică constănţeană astfel încât PDL să sprijine candidaţii PNL şi invers, în cazul în care unul dintre cei doi va intra în turul doi cu Radu Mazăre, în cazul în care va mai candida.

7. Dacă Mazăre ar veni în PDL?

Nu cred că acest lucru ar fi posibil. Ar putea fi două - trei mâini răzleţe care s-ar bucura de venirea lui. Cu siguranţă în 2008 ar fi fost mai multe mâini. Acum sunt din ce în ce mai puţine şi probabil că asta ar fi una dintre cheile succesului. Zvonul că Radu Mazăre ar veni în PDL circulă de ani buni, dar nu încape.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cetetean 18 Jun, 2010 16:29 bravo! in sfarsit un tanar politician curajos care spune lucrurilor pe nume. va felicit domnule petre si va doresc succes! avem nevoie de oameni ca dvs.!
  • trubadurul 15 Jun, 2010 19:46 V-am vazut destul de des pe dvs. la prietenul PSD-ist, Scupra "cantaretul" in statiunea Mamaia...aveti legaturi cu PSD-ul dle Mihai Petre???? oare mai este nevoie sa dau si alte nume de prieteni PSD-isti ai dvs????