Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:31 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectul, contre cu preşedintele CJC Palaz i-a spus lui Nicuşor cum încalcă legea în cazul referendumului

ro

05 Nov, 2011 02:35 2682 Marime text
01_Palaz.jpg„Preşedintele Consiliului Judeţean se substituie în totalitate atribuţiilor prefectului, care sunt stipulate în lege, unde se spune foarte clar că prefectul trebuie să facă anumiţi paşi în acest referendum", a spus ieri prefectul în finalul şedinţei pe care a avut-o cu primarii şi cu şefii instituţiilor deconcentrate.

Aşa cum a promis de câteva zile încoace, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a venit cu detalii legate de afirmaţiile pe care le-a făcut privind modul în care s-ar încălca legea, punctual, în cazul organizării referendumului de duminică de către Consiliul Judeţean Constanţa, prin preşedintele Nicuşor Constantinescu.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că toţi paşii care s-au făcut pentru organizarea acestui referendum s-au făcut fără implicarea sa, deşi legea spune clar că prefectul trebuie să aibă o implicare importantă în astfel de demersuri electorale de consultare a opiniei publice, indiferent dacă este vorba de alegeri sau de un referendum: „Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, nu a ţinut cont de lege şi nu a lăsat prefectul să-şi facă treaba. El a tipărit buletinele de vot, a propus delimitarea secţiilor de votare, a propus tipărirea buletinelor de vot, a confecţionat ştampilele de vot, adică ceea ce trebuia să facă prefectul. BEJ nu avea cum să dea astfel de hotărâri ca cele de mai sus", spune Palaz.

Punctual, prefectul a arătat ieri explicit pe fiecare subiect, cum s-a încălcat legea de către administraţia judeţeană. Mai înainte, Palaz a explicat câteva dintre datele cuprinse în pliantul distribuit de CJC prin care se îndeamnă populaţia la vot: „Campania şi dezinformarea care se duc la acest moment sunt sub orice critică. Nu are nicio legătură o eventuală reorganizare cu ceea ce se spune la acest moment de către CJC. Organizarea referendumului este nelegală", spune prefectul. Acesta a explicat datele cuprinse în flyerele distribuite de către Consiliul Judeţean Constanţa, argumentându-le în faţa şi cu aprobarea primarilor. „«Vreţi să mergeţi la Galaţi pentru a schimba buletinele?». Domnilor primari, unde se fac buletinele? În local. «Vreţi să vă depuneţi dosarele de pensii la Buzău?» Toată problema este scaunul lui Nicuşor Constantinescu. Vreau să se înţeleagă că acestea sunt minciuni şi această dezinformare trebuie să înceteze", spune Palaz, adăugând că, de fapt, în cazul în care s-ar face această reorganizare, primăriile ar fi cele care ar căpăta cea mai mare putere. „Dacă am primării puternice financiar, n-am probleme financiare cu cetăţenii din judeţ. Îmi doresc să nu mai depindeţi de Consiliul Judeţean".

„Mazăre a depus ultimul documentele pentru delimitarea secţiilor de votare"

Primele demersuri către prefect făcute de către Nicuşor Constantinescu în ceea ce priveşte organizarea acestui referendum invocau legi abrogate. „Ni se spune că în temeiul legii 70/1991 şi a legii 68/1992 avem obligaţia să asigurăm sediul Biroului Electoral Judeţean. Ambele legi sunt abrogate. Ori nu are habar de legislaţie ori este rău-voitor. Se substituie atribuţiilor prefectului", spune Palaz.

Legat de acest aspect, Palaz a venit cu o declaraţie din mass-media locală, prin care vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, spune că referendumul se va organiza chiar şi fără prefect. „Niciodată nu m-am opus, mereu am avut corespondenţă cu CJC, şi cu Tribunalul, şi cu BEC. Despre lista cu preşedinţii secţiilor de votare, legea spune că lista va fi întocmită de prefect la propunerea primarilor. Nu există alternativă". La adresa transmisă de Tribunalul Constanţa prin care preşedintele Vasile Cosac Cărbune cere să se înainteze lista cu preşedinţii secţiilor de votare, prefectul răspunde că până la data de 17 octombrie doar 17 unităţi administrativ-teritoriale au comunicat aceste documente. „Cel care m-a întârziat a fost Radu Mazăre, care nu a depus documentele, tocmai pentru a spune că eu mă opun referendumului. Mazăre a depus ultimul documentele pentru delimitarea secţiilor de votare, ca să mă întârzie în depunerea documentelor către judecător, ca să poată să iasă pe post să spună că prefectul nu se implică în organizarea referendumului". Palaz a venit ieri la şedinţa cu primarii cu teancuri întregi de hârtii, corespondenţa pe care a avut-o cu Biroul Electoral în toată această perioadă de când s-a dat drumul organizării referendumului. „Nicuşor a făcut adrese separate la primării şi a cerut să i se comunice lui delimitarea secţiilor. Nu există lege în România în care preşedintele CJC să se substituie prefectului privind organizarea unor alegeri sau a unui referendum local. Prefectul a vrut să organizeze legal. Inclusiv Constantinescu mi-a cerut să-i pun la dispoziţie listele, dar nu recunoaşte".

„Nicuşor Constantinescu i-a forţat pe primari să-i comunice delimitările secţiilor de votare"

De asemenea, Palaz mai aduce un argument în ceea ce priveşte organizarea nelegală a referendumului: potrivit legii, „Lista cuprinzând judecătorii şi procurorii va fi întocmită de prefect la propunerea primarilor", primarii prezenţi în sală recunoscând că de la CJC s-a transmis o adresă prin care li se cere să trimită o astfel de listă de propuneri. „În ceea ce priveşte delimitarea secţiilor de votare, aceasta se face doar de către prefect. Orice schimbare privind numerotarea acestora se face de către prefect, prin ordin, care comunică acest lucru către Autoritatea Electorală Permanentă. Înainte au fost 587 de secţii, iar la acest referendum sunt 515. O dovadă clară că Nicuşor Constantinescu i-a forţat pe primari să-i comunice delimitările secţiilor de votare sunt adresele pe care aceştia le-au primit şi prin care preşedintele CJC îşi permite să spună care sunt delimitările. Doar dacă rămâneau acelaşi număr de secţii nu era nevoie de aprobarea prefectului", mai adaugă Claudiu Palaz. Se pare că şi paza secţiilor de votare, care nu a fost luată în calcul de Consiliul Judeţean, va trebui plătită. „Toate structurile care vor asigura paza vor trebui plătite. Avem adresă de la minister, nu se va accepta gratuitate. Statul nu suportă mofturile lui Nicuşor Constantinescu. Despre confecţionarea ştampilelor, am o adresă prin care se dispune acest lucru în sarcina preşedintelui BEJ. De asemenea, legea spune clar că imprimarea buletinelor de vot se va face prin grija prefecţilor, la fel şi ştampila cu Votat", mai adaugă Palaz.

„Toţi membrii BEJ au participat la ilegalitate"

Palaz s-a dresat şi preşedintelui Biroului Electoral Judeţean pentru lămuriri legate de modul în care au fost luate decizii care ar fi căzut în sarcina prefectului. „Pentru că lucrurile merg în deplină ilegalitate şi nimeni nu vrea să şi-o asume, am făcut o adresă către preşedinta BEJ, prin care îi comunic ilegalităţile care s-au comis. Vă aducem la cunoştinţă că nu a fost solicitată suma de bani pentru a confecţiona ştampilele şi buletinele de vot. Întrebam care este reglementarea legală prin care preşedintele Nicuşor Daniel Constantinescu şi preşedinta s-au substituit atribuţiilor legii în vigoare specifică prefectului. Doamna preşedintă îmi comunică toate hotărârile care au fost luate şi dă vina pe tot BEC-ul. «Birourile electorale lucrează în prezenţa a jumătate plus unu din numărul celor prezenţi şi iau hotărâri cu majoritatea membrilor prezenţi». Ceea ce înseamnă că toţi cei care sunt în acel birou au participat la aceste ilegalităţi. A fost singura explicaţie dată. Pentru restul, pe lege, nu a putut da nicio explicaţie ", spune Palaz.

Despre urmările acestor demersuri ale administraţiei judeţene, Palaz spune că la finalul referendumului îi va face plângere penală şefului CJC şi se va adresa Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce o priveşte pe judecătoarea BEJ. „Am considerat că este normal să le spun că încalcă legea. Mai sunt şi alte lucruri nelegale, dar mai aştept. Lucrurile bune se întâmplă celor care ştiu să aştepte", a conchis prefectul.

Replica CJC la declaraţiile prefectului

După declaraţiile publice ale prefectului, Consiliul Judeţean Constanţa a transmis un comunicat prin care infirmă cele spuse de prefect, adăugând faptul că, din contră, prefectul ar fi cel care ar fi încălcat legea. „Prefectul este cel care a încălcat LEGEA deoarece: nu a informat Departamentul pentru Administraţie Publica Locală din cadrul MAI în termen de 24 de ore de la primirea hotărârii Consiliului Judeţean prin care se stabileşte organizarea referendumului judeţean; nu a comunicat în termen de 48 de ore de la stabilirea datei Referendumului lista cu alţi jurişti decât judecători şi procurori din care să fie desemnaţi prin tragere la sorţi preşedinţii secţiilor de votare; nu a vegheat la respectarea termenelor pentru realizarea activităţilor prevăzute în Legea Referendumului; nu a răspuns cererilor de îndeplinire a obligaţiilor formulate de Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană Constanţa", se arată în comunicatul CJC.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii