Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:02 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele CJC şi rezultatul cu regula de trei simplă Palaz - „Nicuşor scoate procente din «pălăria de magician»" (Video)

ro

08 Nov, 2011 01:00 2320 Marime text
referendumpalaz-claudiupalaz2.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a ieşit ieri după-amiază triumfător că referendumul organizat în zece zile, prin care constănţenii şi-au exprimat votul asupra desfiinţării judeţului Constanţa, a trecut cu puţin peste 51%

Procentul câştigător pentru Consiliului Judeţean Constanţa a fost scos, potrivit celor spuse de Constantinescu, raportându-se la datele, încă neoficiale, prezentate pe site-ul Institutului Naţional de Statistică cu privire la recensământul populaţiei şi al locuinţelor care s-a încheiat în urmă cu câteva zile şi care scotea o populaţie a judeţului mai mică decât cea care exista la ultima numărare a constănţenilor, în 2002.

Vizibil obosit şi nu foarte bucuros, cum ar fi trebuit să fie după o aşa mare victorie, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, avându-l de-a dreapta pe vicele său, Cristinel Dragomir, a ieşit în public după-amiază, după numărarea voturilor, să detalieze algoritmul prin care referendumul de duminică a devenit valid prin prezenţa a 50% plus unu din numărul de alegători la vot. „Vreau să mulţumesc celor 275.395 de cetăţeni care au ieşit la votare. Aceasta înseamnă, din listele electorale comunicate de Ministerul Administraţiei şi Internelor - Departamentul de Baze de date, 43,51%. După rezultatele de la referendum şi considerând recensământul şi comunicarea INS de 680.000 de cetăţeni în judeţul Constanţa, faţă de 769.169 de cetăţeni cât figurează în baza de date oficiale, considerăm că procentul real este de peste 50% plus unu din electorii de vot prezenţi pe listele recensământului făcut acum două săptămâni în România şi Constanţa. Din cei 275.398 cetăţeni - 96,28% au votat «nu» desfiinţării judeţului (261.948), doar 3,71% fiind de acord cu desfiinţarea judeţului Constanţa, adică 9.999 de cetăţeni", spune şeful CJC.

„Susţinem că referendumul a trecut"

referendumpalaz-claudiupalaz.jpgAcesta a mai adăugat, având se pare şi acest atu în mânecă, faptul că la recensământul de luna trecută au fost recenzaţi mai mult de jumătate plus unu din numărul de electori aflaţi în judeţul Constanţa. „Baza de date nu a fost actualizată, nu s-a ţinut cont de mişcările care au avut loc. Constantinescu a precizat că sunt localităţi unde figurează mai mulţi cetăţeni pe listele electorale decât în realitate, aşa cum arată numărul de persoane recenzate recent. Acesta a dat exemplu Cernavodă, unde sunt mai puţin cu 4.000 de persoane faţă de ultimul recensământ, Murfatlar - mai puţin cu 2.000, Năvodari - cu 7.000 în plus, Agigea - mai puţin cu 2.000, Medgidia - mai puţin cu 8.000, Cumpăna - mai puţin cu 1.800. Referendumul se referă la jumătate plus unu din numărul electorilor care există la acest moment în Constanţa. Noi susţinem că referendumul a trecut", declara Nicuşor Constantinescu. Cum le iese, practic, celor de la PSD referendumul? Constantinescu a explicat că 769.154 de cetăţeni sunt în baza de date a MAI, pe listele electorale, iar 631.838 sunt electori. „Cifra oficială comunicată de INS acum este de 680.945 de cetăţeni. Cu regula de trei simplă, vedeţi că 80% din cei 680.945 este exact diferenţa care, împărţită la doi, dă exact 275.398 de cetăţeni plus unu, adică mai mulţi cetăţeni decât ne trebuia pentru a depăşi 50% plus unu", a explicat Nicuşor.

Cere INS-ului date, să le iasă referendumul

referendumpalazonline.jpgAvând în vedere aceste calcule, pentru a demonstra că le-a ieşit referendumul, CJC a solicitat, printr-o adresă transmisă ieri la INS, numărul de cetăţeni reali cu drept de vot în judeţul Constanţa în noiembrie 2011. Ba, mai mult, tot Nicuşor spune că membrii Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nu vor semna procesul verbal cu rezultatul final al referendumului decât după ce vor transmite cei de la INS răspuns la adresa pe care ei au înaintat-o ieri. Conducerea CJC a mai reclamat şi faptul că pe listele de vot s-ar afla şi decedaţi, dând vina pe administraţiile locale din teritoriu, pe primari, care nu au actualizat baza de date înainte de a o pune la dispoziţie.

Numai că, în ciuda raportării şi a calculelor care au rezultat ieri, datele recensământului desfăşurat în octombrie vor putea fi operabile abia de la finele anului 2012. După ce se va finaliza centralizarea datelor, în ianuarie 2012, acestea vor merge spre o verificare suplimentară la Guvern şi la Eurostat - Biroul de Statistică al Comisiei Europene şi abia de la finele anului 2012 autorităţile se vor raporta, în toate calculele pe care le vor face, la populaţia recenzată în octombrie 2011.

Preşedintele INS: „Rezultatele recensământului din octombrie 2011 se referă la populaţia stabilă"

De altfel, ieri, potrivit celor declarate printr-o informare de presă de către prefectul Claudiu Palaz, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, a răspuns întrebării formulate de preşedintele BEC Constanţa, comunicându-i faptul că rezultatele recensământului din octombrie 2011 se referă la populaţia stabilă, iar nu la cea care se ia în considerare la stabilirea listelor de alegători, aceasta întocmindu-se nu de INS, ci de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. „Indiferent de eforturile pe care le depune Nicuşor Constantinescu de a scoate din «pălăria de magician» procente, documentele şi legea vorbesc de la sine", spune prefectul.

Consecinţa nevalidării referendumului: „Primarii din opoziţie îşi pot da demisia în bloc"

Şeful de la CJC a readus în discuţie şi faptul că s-ar fi încercat prin folosirea logisticii Prefecturii şi prin mesaje care au fost transmise în mod sistematic populaţiei pentru a o determina să nu iasă la vot. Mai mult, prefectul a fost acuzat şi de abuzuri prin neimplicarea sa în organizarea acestui referendum. „Prefectul trebuia să aibă grijă să se desfăşoare referendumul în condiţiile Legii Referendumului 3/2000 şi a hotărârii Curţii de Apel Constanţa, definitive şi irevocabile. Avea multe obligaţii pe care a omis să le îndeplinească prin dorinţa de a boicota acest referendum", a mai adăugat Nicuşor.

Şeful CJC ba chiar a ameninţat că dacă nu îi va fi validat referendumul şi „dacă se vor mai face abuzuri în Constanţa şi dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe reorganizarea administrativ-teritorială, există posibilitatea de alegeri anticipate". „Fiecare parlamentar poate să nu se prezinte în Parlament, iar primarii din opoziţie îşi pot da demisia în bloc", spune Constantinescu, adăugând că inclusiv el, ca şef al CJC, alături de colegii lui, ar putea demisiona din acest motiv.

Puteți urmări conferința susținută de Claudiu Iorga Palaz aici

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii