Primăria a greşit formularea în cererea către MAI Mazăre, unde este Poliţia Locală???
Primăria a greşit formularea în cererea către MAI:Mazăre, unde este Poliţia Locală???După ce în urma sondajului efectuat de Primăria Constanţa s-a decis să se înfiinţeze Poliţia Locală, municipalitatea a adoptat în şedinţa Consiliului Local din luna martie regulamentul de Organizare şi Funcţionare.
În regulament se precizează că Poliţia Locală este subordonată primarului municipiului Constanţa şi că în cadrul acesteia se organizează mai multe structuri, precum Structura de ordine şi linişte publică, Structura de protecţie a mediului, de activitate comercială, de însoţiri la executări silite şi intervenţii, dar şi altele. Se mai precizează faptul că Poliţia Locală cooperează în îndeplinirea misiunilor cu Poliţia Română şi cu Jandarmeria, dar şi cu alte instituţii ale statului.
În regulament se evidenţiază cum se va face încadrarea în serviciu, care va avea loc în patru etape: selectarea dosarelor, testarea aptitudinilor fizice, lucrarea scrisă sau teste grilă şi interviul. Fiecare probă are caracter eliminatoriu. Cei care vor fi declaraţi admişi au obligaţia să se prezinte în termen de cinci zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut de lege pentru soluţionarea contestaţiilor. După prezentarea în vederea numirii, poliţiştii locali vor urma un curs de formare organizat de instituţii abilitate, iar la terminarea cursului aceştia vor trebui să susţină un examen. Contravaloarea cursurilor de formare se suportă de la bugetul local. Toate bune şi frumoase, numai că, de mai bine de 5 luni de zile, regulamentul a rămas undeva într-un birou şi nu poate fi aplicat din cauza unei solicitări greşit formulate de angajaţii Primăriei către Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Un sondaj de care Mazăre a uitat: 74% dintre constănţeni îşi doresc Poliţie Locală
Conform aceluiaşi
sondaj comanda de Primărie, 74% dintre constănţeni au răspuns că Poliţia trebuie
să fie prezentă, prin patrule, în cartier, iar poliţistul să poată fi contactat
telefonic. Legea care înfiinţează Poliţia Locală prevede că primăriile pot
angaja un agent la mia de locuitori. Cu alte cuvinte, primarul Mazăre a anunţat
că va avea 300 de poliţişti locali, care urmau să defileze în această toamnă în
uniforme şi cu toate dotările de rigoare pe străzile din Constanţa. Vă mai
amintiţi? „Poliţia Locală va fi funcţională din luna septembrie şi va fi ca o
Direcţie în cadrul Primăriei Constanţa, cuprinzând actualul Corp de Control al
Primăriei şi actuala Poliţie Comunitară. Concret, în momentul de faţă, sunt
angajate deja 102 persoane, schema urmând să fie completată până la 371 de
poliţişti locali."
De declaraţiile primarului s-a ales doar praful. De ce? Explică viceprimarul
Gabriel Stan: „Nu am primit avizul favorabil din partea Ministerului
Administraţiei şi Internelor. La adresa noastră ni s-a răspuns în doi peri,
alambicat, că trebuie să clarificăm situaţia posturilor unice. Oricum, am făcut
o revenire la începutul acestei săptămâni, pentru că au trecut deja patru luni
şi nu putem demara procedurile de selecţie şi pregătire a viitorilor
poliţişti", a precizat Gabriel Stan, care a adăugat că, în ritmul în care se
mişcă lucrurile, Poliţia Locală nu va mai putea să fie înfiinţată până la
sfârşitul acestui an. Solicitarea primăriei Constanţa vizează crearea unui
număr de 269 de posturi unice la nivelul structurii locale de poliţie.
Cum funcţionează Poliţia Locală
Poliţia Locală s-a aflat în plin proces de reorganizare, Corpul de Control al Primăriei fiind absorbit de structura condusă acum de Daniel Bratu şi de Ionuţ Pripişi. „În prezent, avem vreo 80 de oameni care se ocupă de această activitate, însă personalul este insuficient pentru a se putea organiza în patrule pe cartiere, aşa cum a anunţat iniţial primarul", spune viceprimarul Gabriel Stan. Întrebat fiind în ce stadiu sunt pregătirile legate de dotările viitoarei Poliţii Locale, Stan a mai spus că maşinile, atâtea câte s-au donat din partea agenţilor economici, sunt la colat şi cu siguranţă se vor umple de praf în aşteptarea celor care ar urma să le folosească.
„Solicitarea Primăriei Constanţa este greşit formulată"
Afirmaţia aparţine Adinei Ştefănie, şeful de cabinet al ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş. Ştefănie spune: „În condiţiile în care întreaga cheltuială cu dotările şi salariile poliţiştilor locali este suportată integral de Primărie, conform organigramei aprobate de autoritatea locală, primarul are posibilitatea să înfiinţeze Poliţia Locală din dispoziţia sa şi bineînţeles dacă se încadrează în normativul care prevede că trebuie creat un post de poliţist la 1.000 de locuitori precum şi în ordinul comun al MAI şi Ministerului Finanţelor Publice cu privire la plafonarea cheltuielilor bugetare". Şeful de cabinet al ministrului susţine că Primăria Constanţa a făcut cea mai mare solicitare la nivel de ţară privind încadrarea pe posturi unice, în condiţiile în care legea plafonării cheltuielilor cere în mod expres ca pentru angajarea a unei persoane în sistem să plece alte şapte. „Posturile unice vizează funcţiile de economişti, specialişti IT, chiar şi şoferi, şi au un regim special, fiind nevoie de aprobarea Guvernului. Noi chiar ne-am mirat când am văzut efectivele solicitate de Primăria Constanţa. Cred că pe undeva s-a strecurat o greşeală, dar îi aşteptăm să revină cu o adresă corect formulată", a mai precizat Adina Ştefănie. La auzul veştilor de la MAI, viceprimarul Gabriel Stan, în responsabilitatea căruia se află „făurirea" Poliţiei Locale, a precizat că-şi va pune oamenii să se intereseze la MAI după ce în prealabil s-a arătat indignat că în răspunsul lor angajaţii ministerului nu au făcut precizarea că „cererea nu a fost corect formulată", pentru că „ei ar trebui să ştie ce acte normative mai dă Boc, nu noi, ca administraţie publică!".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- zombi 14 Sep, 2011 13:08 Politia locala din Cta nu stie sa faca altceva decat sa proteje interesele firmei care monteaza caracatite. oare a cui este aceasta firma?, eu am auzit ca a viceprimarului. aceasta politie locala, in forma actuala si la nivelul de pregatire al cadrelor din componenta, este inutila si consuma resurse financiare importante. am intrebat pe unul din acesti "politisti", cati infractori a prins si daca in afara de a participa (supraveghea) la montarea caracatitelor mai stie sa faca ceva? evident ca nu a dorit sa raspunda direct!