Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria liciteaza pentru soseaua de coasta neaprobata

ro

10 Sep, 2009 03:11 5524 Marime text
deschidere.jpgChiar dacă senatorii au respins prin vot şoseaua de coastă, Primăria municipiului Constanţa scoate la licitaţie, sub o altă denumire, „studiul de fezabilitate al Rivierei Tomis"

Anunţul de participare la licitaţie a fost făcut public ieri, iar studiul ar trebui să fie finalizat în trei luni de la încheierea contractului de achiziţii publice.

Municipiul Constanţa, în calitate de autoritate contractantă, este dispus să plătească, pentru realizarea studiului de fezabilitate al Rivierei Tomis, 1.368.529,41 de lei.

Realizarea Rivierei, cunoscută generic drept mult disputata şosea de coastă care va lega Portul Tomis de staţiunea Mamaia, pare un vis al edilului Radu Mazăre, dar şi al municipalităţii, din ce în ce mai îndepărtat. Cu toate piedicile care i-au fost puse, reprezentanţii autorităţilor locale întreprind în continuare demersuri pentru începerea realizării Rivierei Constanţa. Prin anunţul numărul 85981/09.09.2009, autoritatea contractantă caută o firmă căreia să-i înmâneze un contract de peste un milion trei sute de mii de lei şi care, în trei luni, să realizeze „serviciul de proiectare în faza Studiu de Fezabilitate aferent obiectivului de investiţii Riviera Tomis, între Staţiunea Mamaia şi Portul Tomis Constanţa". Printre serviciile pe care firma câştigătoare le va face se numără cele referitoare la „servicii de arhitectură, servicii de inginerie specializată şi servicii de inginerie integrată, de proiectare urbanistică şi peisagistică, servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică, servicii de testări şi analize tehnice". De asemenea, societatea în cauză va realiza şi studii de teren (studiu topografic, geotehnic şi, dacă este nevoie, studii batimetrice). Cei interesaţi pot depune ofertele la sediul autorităţii contractante până la data de 20 octombrie. Garanţia de participare este de 15.000 lei, iar cea de bună execuţie, 5% din valoarea contractului, fără TVA. Participantul la licitaţie are obligaţia să-şi menţină oferta timp de 60 de zile, calculat de la termenul limită de primire. Şedinţa de deschidere a ofertelor va avea loc la data de 20 octombrie, la ora 13.00.

riviera_harta_soseaua_de_coasta.jpgRiviera, ping-pong de la Senat la Camera Deputaţilor

Legea pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere a fost trimisă, pe 10 octombrie 2008, pentru promulgare, preşedintelui României. Pe 27 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a refuzat promulgarea actului normativ şi l-a retrimis în Parlament pentru reexaminare. Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaţilor pe 30 septembrie 2008. După ce s-a lovit iniţial de refuzul guvernării PNL şi implicit al Sulfinei Barbu - fost ministru al Mediului, primarul Mazăre a părut că îşi vede visul cu ochii la momentul în care noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, i-a înmânat, la începutul anului, avizul favorabil în vederea demarării proiectului şoselei de coastă, a folosirii celor 90 de milioane de euro din fonduri structurale şi pentru reabilitarea zonei istorice a oraşului, a zonei peninsulare. „Un moment istoric" a catalogat edilul clipa în care a primit de la colegul său adresa prin care avizează favorabil proiectul. În sesiunea parlamentară din vară, actul normativ s-a reîntors în Senat. Între timp, legea primise şi avizul Comisiei de Administraţie Publică din Senat. Numai că bucuria a durat puţin peste şase luni pentru că, la începutul săptămânii, la votul final pe care senatorii l-au dat modificării legii zonei costiere, iniţiativă a senatorului Alexandru Mazăre şi a deputatului Eduard Martin, senatorii PD-L au votat împotrivă. „Un vot politic", a caracterizat Alexandru Mazăre demersul democrat-liberalilor, apreciind drept o nouă „obstrucţionare a unei iniţiative în favoarea Constanţei". Legea mult-disputatei şosele de coastă va merge mai departe la Camera Deputaţilor, care este şi cameră decizională.

Potrivit informaţiilor prezentate în documentele ataşate anunţului de participare, proiectul de realizare a şoselei de coastă se înscrie în programul de dezvoltare urbană derulat de Primăria Constanţa şi care presupune amenajarea unui drum de legătură între staţiunea Mamaia şi Portul Tomis. Obiectivul va fi realizat în sensul „obţinerii unei fluidizări a traficului auto de pe arterele principale din Constanţa, care converg spre staţiunea Mamaia, atât în sezon, cât şi în extrasezonul estival". De asemenea, „realizarea obiectivului a apărut din necesitatea, pe de o parte, de a lega Portul Tomis de Mamaia printr-o variantă care să nu traverseze centrul oraşului, decongestionând traficul de pe Bulevardul Mamaia, iar pe de altă parte, de a crea o protecţie a falezei, aflată în acest moment într-o stare avansată de degradare datorită acţiunii valurilor, punând astfel în valoare potenţialul de dezvoltare al zonei respective".

Dacă, în cele din urmă, se va reuşi să se finalizeze proiectul, Riviera Tomis va include o rigolă carosabilă pavată, de 0,9 metri lăţime, patru benzi de circulaţie cu lăţimea unitară de trei metri, spaţiu verde de un metru lăţime, bandă pentru ciclişti cu două sensuri şi trotuar.

{mos_ri:primaria constanta,sosea de coasta}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • abc 10 Sep, 2009 15:40 Ai dreptate Pongo.Baietii sunt foarte "corecti" cu banii nostrii.Au calculat suma cu o mare precizie. Mai platim 41 de banuti pe langa 1.368.529lei si este gata SF-ul.
  • surmelis argentina pusa 10 Sep, 2009 15:28 D-le "ANDREW" ,te rog mult ,nu fi naiv,niciodata PNL-ul si PSD n-o sa faca o alianta, o coalitie adevarata si benefica pentru binele Romaniei si locuitorilor ei,deoarece aceste partide sunt in realitate,precum "soarecele si pisica". D-le "pongo" ,nu te supara ,dar ai inceput sa ai vise foarte urate in legatura cu aceasta SOSEA DE COASTA. Ii felicit pe initiatorii SOSELEI DE COASTA si mai mult ,le tin pumnii stransi pentru realizarea proiectului RIVIERA TOMIS.
  • andrew 10 Sep, 2009 12:50 Daca au votat pedelistii impotriva soselei de coasta asta nu inseamna ca nu va fi realizata, nu acum, dar vom vedea de anul viitor cum vor sta treburile.
  • andrew 10 Sep, 2009 12:15 Daca si camera Deputatilor va vota impotriva Constantei, eu le propun celor din PSD sa voteze motiunile celor din PNL si sa voteze impotriva tuturor proiectelor celor din PD-L, daca au proiecte, desi ma indoiesc, este bine stiut ca cei din PD-L nu vin cu proiecte, ei doar le blocheaza pe ale celor din PSD, nu-i nimic, din toamna lucrurile se vor schimba, Basescu va pierde alegerile si PD-L-ul va latra din opozitie, va exista un guvern format din PSD si PNL.
  • Pongo 10 Sep, 2009 09:16 Nu va faceti vise. Nu se doreste soseaua. Sunt in vizor banii pentru studiu de fezabilitate(SF). Firma care va adjudeca nu este din "clanul Mazare", dar va fi obligata sa subcontracteze bucatele din SF cu firme din "anturajul clanului" (sau nu va adjudeca niciodata sau este o firma "mascata"). Astfel va fi greu de verificat cine trage grosul banilor din SF. Acelasi lucru urmeaza sa se intample cu cap. 3.3 din buget "proiectare inginerie"; va adjudeca firma "X" care va subcontracta cu cei care duc banii la "clan". Tunurile se vor da la cap. 3.6 "asistenta tehnica" si mai ales "consultanta (cap. 3.5) acestia vor subcontracta in prostie si chiar ca va fi imposibil sa afli unde se duc banii. Arhivati comenteriul. Pe parcurs puneti intrebari ca: cine a adjudecat subcap. 3.1....3.5 din cadrul cap. 3 al bugetului investitiei, si cine a stabilit sumele ca % din valoarea investitiei, care la acsta ora nu se cunoaste, dar cereti detalii asupra cifrei de 1.368.529; cum s-a ajuns la asa precizie; au impartit banii (pe hartie) intre ei deja??? De unde atata exactitate cand nu exista inca SF????? P.S. Nu cumva legislatia in vigoare (OUG 34/2006 republicata) preve obligativitatea anuntarii din start a subcontractantilor si prezentarea acestora cu toate datele ca si in cazul eventualului contractant, la depunerea ofertei???