Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:38 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectele parlamentarilor, multe si nefinantate (galerie foto)

ro

20 Feb, 2009 01:53 1517 Marime text

colaj_deschidere.jpgDeputaţii şi senatorii tomitani au reuşit să includă în proiectul bugetului de stat câteva amendamente pentru municipiu şi judeţ

Parlamentarii din actuala legislatură au avut parte de o „experienţă unică: dezbaterile pe marginea bugetului de stat s-au prelungit, zilnic, până după miezul nopţii. O altă „noutate" o reprezintă situaţia de criză pe care o traversăm şi care a forţat mâna guvernanţilor, în sensul elaborării unui buget de stat adaptat situaţiei.

În pofida majorităţii covârşitoare deţinută de Cabinetul Boc în Parlamentul României, dezbaterile în plen se derulează cu dificultate, iar reprezentaţii opoziţiei sunt nemulţumiţi că amendamentele aduse de ei nu primesc aviz favorabil. Unii parlamentari susţin că, dacă nu se va merge pe o înţelegere cu PNL, dezbaterile pe buget vor mai dura. Potrivit unor surse parlamentare, acea înţelegere prevede trecerea unor amendamente propuse de colegii liberali, ceea ce ar putea pune capăt tergiversărilor. Revenind la judeţul nostru, reprezentat în Parlament de 16 deputaţi şi senatori (n.r. incluzându-i aici şi pe cei doi deputaţi din partea UDTR şi UDTTMR), trebuie să menţionăm că se încearcă atragerea a cât mai multe fonduri de la bugetul de stat pentru rezolvarea diverselor probleme cu care se confruntă comunităţile locale şi nu numai.

Notă de protest din partea PNL

Deputatul Colegiului 1, liberalul Gheorghe Dragomir, a adus peste 100 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2009. Potrivit declaraţiei sale, până acum nu i-a trecut niciunul. Colegul său de partid din Colegiul 2, deputatul Mihai Lupu, s-a limitat la 16 amendamente, câte unul pentru fiecare localitate arondată colegiului său. El a menţionat că s-a axat pe finanţarea unor lucrări ce vizează alimentarea cu apă, drumurile, reţeaua de canalizare, reabilitarea unor şcoli şi a cinci biserici. „Abia le discutăm, dar nu cred că vor trece pentru că nu avem majoritatea. Această majoritate calcă totul în picioare, inclusiv Regulamentul", a adăugat Lupu. Deputatul PNL este nemulţumit că amendamentele „sunt trecute la grămadă, pe ministerele de resort". „Neadoptarea acestor amendamente nu mă afectează pe mine, ca parlamentar, ci administraţiile locale din colegiu, care sunt conduse de primari membri şi ai PD-L sau PSD, nu doar liberali", a subliniat Lupu. Parlamentarul a declarat că grupul parlamentar al PNL ar putea face o notă de protest şi nu exclude posibilitatea de a ataca în instanţă bugetul de stat pe 2009.

Puţine, dar sigure

„Asistăm la un spectacol jalnic al unor colegi care, ştiind că nu sunt resurse financiare, dar pentru a da bine în faţa presei, vin cu o mulţime de amendamente", aşa a caracterizat situaţia actuală din Parlament deputatul PD-L Constantin Chirilă. El a recunoscut că a făcut un inventar al problemelor comunităţilor din Colegiul nr. 4, însă, în urma discuţiilor din grupul parlamentar al PD-L, în comisii şi cu miniştrii, s-a constatat că rezervele bugetare sunt reduse. „Nu suntem în lipsă de inspiraţie, dar există şi alte programe şi proiecte ce pot fi accesate pentru soluţionarea nevoilor comunităţilor, nu doar bugetul de stat", a declarat Chirilă. Deputatul PD-L a avut un singur amendament, ce a trecut şi va permite construirea unei biserici la Albeşti.
Democrat-liberala Maria Stavrositu a elaborat opt amendamente: şapte pe Ministerul Educaţiei şi unul pe Culte, privind construirea unei cantine sociale pentru enoriaşii nevoiaşi din parohia Bisericii Constantin şi Elena, din municipiul Constanţa. „Nu am exagerat cu amendamentele pentru că bugetul e foarte strâns. Acestea vor trece şi, la rectificare, sper ca situaţia să se reglementeze", a afirmat deputatul Maria Stavrositu.
Deşi consideră că are obligaţii faţă de toţi locuitorii judeţului, senatorul PD-L Mircea Banias s-a limitat la un amendament ce prevede construcţia unei grădiniţe cu program prelungit la Poarta Albă, care a primit aviz favorabil în comisii şi, ieri, urma să fie aprobat în plen. „Dacă lucrurile vor decurge pozitiv, vom putea veni cu suplimentări de fonduri la rectificarea bugetară", a conchis senatorul.


Deputatul PD-L Zanfir Iorguş a fost silitor şi a depus şase amendamente la proiectul bugetului de stat. „Sper că vor trece, am toată încrederea că totul va fi bine în cele din urmă şi că vor primi vot favorabil". Trei dintre acestea fac referire la efectuarea unor lucrări de reparaţie la grădiniţa din Moşneni - 23 August, la Şcoala cu clasele I - IV din Pecineaga şi la Grădiniţa din Limanu. În rândul celor care au depus amendamente la capitolul „biserici" se înscrie şi deputatul democrat-liberal. Acesta a depus trei de acest gen pentru lucrări de reabilitate şi continuare a construcţiilor la cele trei biserici din Tuzla, Costineşti, Mangalia. „Eu sper să-mi treacă toate. Dacă nu, cu siguranţă am să-mi reproşez faptul că nu am ştiut să formulez în aşa măsură, încât, totuşi, să obţină votul favorabil". De asemenea, Iorguş a mai precizat faptul că bugetul pe 2010 va fi discutat începând cu luna martie: „Aşa este normal, mai ales că trebuie să se ştie din timp care sunt priorităţile Guvernului", a conchis Iorguş.

Deşi ponderaţi, norocul nu le-a surâs


Deputatul UDTTMR Amet Aledin a avut cinci amendamente: construirea unei geamii la Castelu, realizarea unui monument în curtea cimitirului musulman din Constanţa, dedicat eroilor turci şi tătari, şi alte trei pentru ridicarea unor garduri în câteva cimitire musulmane. Dintre acestea a trecut doar primul, celelalte regăsindu-se pe ordinea de zi a şedinţei de ieri. „Le voi susţine pe toate, dar voi pleda, în mod deosebit, pentru realizarea acelui monument, la dezbaterea bugetului Ministerului Culturii şi Cultelor", a afirmat Amet Aledin. Şi colegul său, de la Uniunea Democrată Turcă din România, Ibram Iusein, a depus trei amendamente, însă niciunul nu a trecut. „Nu sunt bani pentru ce am intenţionat să se fac. Am fost susţinut în demersul meu şi de parlamentarii de la PSD, dar de la Comisia de Buget Finanţe mi s-a zis că nu sunt bani. Ceream pentru construirea unor dispensare la Cumpăna, Cobadin şi Techirghiol", a declarat Ibram.

Bani pentru Constanţa şi Topraisar

Din totalul celor 14 amendamente ale deputatului PSD din Colegiul 9, Antonella Marinescu, trei au trecut. Astfel, ea a reuşit să obţină finanţarea necesară pentru pietruirea şi asfaltarea drumurilor din cartierele Palazu Mare şi Palas, precum şi pentru reabilitarea drumurilor din zona Aurel Vlaicu.  „Celelalte nu au trecut acum, dar, în timp, am şanse să le realizez", ne-a declarat, încrezătoare parlamentara social-democrată.

Senatorul PSD Alexandru Mazăre a avut mai multe amendamente, dar până ieri după-amiază nu trecuse decât unul, care va permite Primăriei Topraisar să extindă reţeaua de alimentare cu apă a comunei. „Unele amendamente au fost dezbătute, dar nu au trecut, altele urmează a fi discutate, însă nu se ştie dacă au şansa să fie aprobate", ne-a explicat senatorul Mazăre.
Social-democrata Cristina Dumitrache a fost în topul celor care au depus dintre cele mai multe amendamente, 40 la număr. „Majoritatea nu au fost aprobate, voi vedea orele următoare ce se va decide. Oricum, se ştie că pentru fiecare deputat a fost alocată o sumă fixă, 2,8 miliarde de lei, bani pe care îi voi direcţiona către alimentarea cu apă şi pentru canalizare într-un cartier din Cernavodă", a evidenţiat  parlamentarul.

{mos_ri:deputatii,senatori} 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii