Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:23 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RADET ne face iarna de coşmar S-au scumpit gazele, creşte şi preţul gigacaloriei

ro

17 Sep, 2012 02:03 3591 Marime text
DESCHIDERE_RADET_calorifer.jpgProblema cea mai gravă pentru întreţinerea din această iarnă o reprezintă preţul gazelor, care s-a mărit cu 5% începând de sâmbătă, şi care va atrage scumpiri în lanţ, inclusiv în cazul gigacaloriei.

Pe 14 octombrie, RADET Constanţa va demara probele la rece în vederea începerii furnizării agentului termic pentru sezonul de iarnă 2012 - 2013. Ulterior, dacă trei nopţi consecutive temperaturile de afară vor fi sub 10 grade, regia va începe furnizarea agentului termic. Pentru mulţi dintre noi, vestea nu este prea îmbucurătoare din cauza preţul uriaş al gigacaloriei, care ne-a golit, iarna trecută, buzunarele.

Dacă acum doi ani constănţenii au plătit 170 de lei pe o gigacalorie, iarna trecută preţul acesteia s-a dublat, ajungând la 338 de lei, ceea ce a dus la creşterea facturilor la întreţinere. Constănţenii s-au arătat nemulţumiţi de preţul gigacaloriei şi de factura la căldură, care le-a golit buzunarele. Mulţi dintre ei au ajuns să plătească facturi uriaşe de până la 1.000 de lei. Cu toate că CET Constanţa vinde gigacaloria la preţul de 185,91 lei plus TVA, adică 230,24 de lei, la consumatorii finali aceasta ajunge la preţul de 338, 33 lei cu TVA inclus. Consumatorii plătesc preţul de 338,33 lei furnizorului local de agent termic - RADET. Prin urmare, există o diferenţă de 108,09 de lei între preţul de producţie a gigacaloriei cerut de CET Constanţa şi preţul gigacaloriei facturat de RADET către consumatori.

Debranşarea - o soluţie pentru mulţi consumatori

RADET_sediu_Radet.jpgSăptămâna trecută, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrilet a declarat că din 15 septembrie, adică de astăzi, preţul gazelor naturale va creste cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali. Noutatea a stârnit deja panică mai ales la Constanţa, unde preţul gigacaloriei şi aşa era destul de mare. În Constanţa, 85.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Jumătate din populaţia racordată la acest sistem plăteşte 338 de lei. Pentru restul constănţenilor, în funcţie de venituri, facturile la căldură sunt compensate prin ajutoare acordate atât de către Guvern, cât şi de către Primăria Constanţa, astfel încât să plătească acelaşi preţ ca anul trecut. În aceste condiţii, debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire reprezintă pentru mulţi dintre locuitorii municipiului Constanţa o soluţie pentru a scăpa de facturile uriaşe la întreţinere care vor veni la iarnă. Dacă în vara anului 2011 se debranşase de la sistemul de încălzire centralizat al municipiului Constanţa 50 de apartamente, vara trecută numărul cestora a ajuns la 264.

Indiferent cum, preţul gigacaloriei face iarna de coşmar pentru cea mai mare parte a populaţiei abonate la RADET.

Cât au plătit, iarna trecută, locuitorii oraşelor pentru căldură

Iarna trecută, locuitorii din Constanţa, Arad, Oradea, Piteşti, Timişoara, Piatra Neamţ şi Galaţi au plătit mai mult pentru agentul termic. Vina aparţine consiliilor locale, care au decis majorarea tarifului la căldură. Un preţ apropiat de cel de la Constanţa au plătit locuitorii Aradului. Arădenii care au venituri medii nete pe membru de familie mai mari de 1.100 de lei scot din buzunare 307 lei pentru o gigacalorie. La Oradea preţul agentului termic a crescut de la 193 de lei la 235,52 de lei. Piteştenii au plătit 245 de lei pentru agentul termic, nemţenii - 298,5 lei, gălăţenii - 247,73 lei, iar timişorenii - 252 de lei. Există însă şi oraşe din ţară în care preţul este mult mai mic decât la Constanţa. Spre exemplu, bucureştenii au plătit iarna trecută 170 de lei, faţă de 142 de lei anul trecut. La Iaşi, populaţia a achitat pentru o gigacalorie 185 de lei cu TVA. La Cluj, căldura nu s-a scumpit, clujenii plătind 1iarna trecută 165 de lei pentru căldură. La Craiova, locuitorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au scos din buzunare câte 194 de lei pentru o gigacalorie, indiferent de venituri. La Ploieşti, consilierii locali au decis în septembrie anul trecut majorarea preţului la gigacalorie de la 140 de lei la 160 de lei. Diferenţa de la 160 de lei şi până la 244 de lei, cât reprezintă preţul de producere a agentului termic, a fost suportată de bugetul local. La Braşov, preţul gigacaloriei a fost iarna trecută de 191,73 lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii