Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sacrificatii PSD

ro

02 Oct, 2009 02:47 7798 Marime text

deschidere.jpgPlecarea PSD de la guvernare ar elibera, teoretic, peste 40 de posturi de directori la nivelul judeţului Constanţa şi câteva posturi guvernamentale

Semnarea de către preşedintele Traian Băsescu a propunerii de revocare din funcţie a vicepremierului şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a condus la demisia în bloc a miniştrilor PSD. Dacă plecarea social-democraţilor de la guvernare va presupune şi înlocuirea pesediştilor de la conducerea deconcentratelor şi a companiilor de stat, rămâne de văzut.

Deocamdată, vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara că s-a decis ca „toţi cei numiţi politic să se retragă din structurile guvernamentale", mai puţin prefecţii şi subprefecţii, care „sunt apolitici". Deci, în primă fază, echipa Mazăre - Constantinescu suferă primele lovituri. Organizaţia PSD Constanţa pierde un ministru - Nicolae Nemirschi, care n-a uitat cine l-a propus şi susţinut şi a încercat să se revanşeze, pe cât posibil. În eşalonul II, social-democraţii de la mal de mare sunt nevoiţi să renunţe şi la un secretar de stat din Ministerul Transporturilor - Valentin Preda, iar din Ministerul Mediului îşi vor „recupera" alţi oameni, plecaţi din Primăria Constanţa, pe care ministrul demisionar Nemirschi îi cooptase în echipa sa. Este vorba de Adrian Crăciun - director de cabinet, Irina Tudorache - consilier personal, Narcis Halil - consilier personal, Adrian Gearap - consilier personal la cabinetul ministrului, Tincuţa Doga - secretar personal şi Virginia Ştefănică - secretar general în acelaşi minister. Lor li se vor adăuga Lavinia Geamina Cazan - director al secretarului de stat Valentin Preda şi Decebal Şerban - consilier personal al aceluiaşi secretar de stat

Vor avea aceeaşi soartă!?

Plecarea de la guvernare a PSD pare a nu fi pentru pesedişti un motiv suficient de a se retrage cu totul. Deputatul PSD Eduard Martin declara că şefii de deconcentrate au obţinut prin concurs posturile şi au semnat un contract de management pentru patru ani. „Doar dacă în contract este stipulată o clauză potrivit căreia trebuie să se retragă din funcţii dacă partidul din care fac parte nu mai este la guvernare, ar putea fi înlocuiţi", a adăugat parlamentarul social-democrat. Numai că, până la ora actuală, Curtea Constituţională a României nu s-a pronunţat asupra constituţionalităţii OUG nr. 37/2009, normativ ce a permis promovarea la şefia deconcentratelor atât a persoanelor propuse de PSD, cât şi a celor propuşi de PD-L. Până la elucidarea din punct de vedere legal a posibilităţii ca pesediştii să fie înlăturaţi, doar la nivelul judeţului Constanţa am numărat 43 de directori coordonatori sau directori coordonatori adjuncţi ce ar putea fi eliberaţi din funcţii. Aceştia conduc, la ora actuală, instituţiile deconcentrate ce au revenit PSD Constanţa în urma negocierilor purtate cu PD-L la începutul acestui an.

Posibil să scape de „remaniere"

Există şi câteva persoane care ar putea fi salvate de la înlocuire. Printre ele se află: directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică, doctor Camelia Ciobotaru, numirea sa survenind în baza unei hotărâri judecătoreşti; directorul coordonator al Direcţiei pentru Sport, Elena Frâncu, şi adjuncta sa, Mari-Isabela Stan - ambele cu state vechi în instituţie şi Bogdan Huţucă, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, care nu s-a înrolat politic, ci doar a fost susţinut de PSD. O situaţie neclară este şi-n cazul directorului coordonator adjunct al Inspectoratului Teritorial în Construcţii, Niculae Ciocănel, membru PNL, agreat aici de pesedişti, dar şi al proaspătului şef al ARR - instituţie ce a revenit PSD Constanţa, Ioan Alexandrescu, numit prin decizia ministrului Transporturilor, Radu Berceanu.

colaj_1.jpgMiu, pe un fotoliu care stă să cadă

Scaunul inspectorului şcolar, Petrică Miu, pare să fie unul dintre cele mai şubrede în actualul context al destabilizării politice, pentru că pentru funcţia pe care o ocupă în prezent are contract de delegare. „Nu am contract de management, ceea ce înseamnă că e mai dificilă situaţia la mine. Însă nu-mi fac prea mari probleme, sunt unul care a pus bazele învăţământului constănţean. Dar dacă se va decide ca noi, cei sprijiniţi de PSD, să demisionăm, asta vom face. Deocamdată, trebuie să aşteptăm. Nici dacă aş vrea să demisionez nu aş avea cui să înmânez demisia", a evidenţiat inspectorul. Cât despre gestul miniştrilor PSD să se retragă de la guvernare, Miu l-a catalogat drept excepţional: „Sunt unul dintre cei care nu au fost de acord să intrăm la guvernare. Problema guvernării este a unora cu mari capacităţi, pentru că asta înseamnă strategie", a conchis inspectorul.

Pe lista directorilor care au contract de management, fiind susţinuţi de PSD, se află şi Bogdan Dima, directorul coordonator al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului, care susţine că se va supune deciziei partidului, dacă aşa se va decide: „Eu am contract cu ministerul, însă am să mă retrag fără probleme" .

„Să nu facem speculaţii!"

În acelaşi ton ne-a declarat şi Aurel Şuşman, directorul APIA, care, aflat în concediu în afara ţării, a rămas şocat de întorsătura pe care a luat-o viaţa politică actuală. „Dacă va cere partidul, mă voi retrage, însă trebuie să vedem ce va decide ministerul cu noi, pentru că eu am contract cu ei", a declarat Şuşman.

Mihaela Ristea, directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, a părut cea mai deranjată de întrebarea referitoare la eventuala demisie a şefilor de deconcentrate susţinuţi de PSD în actualul context. „Eu sunt director coordonator aici, sunt pusă să-mi fac treaba. Nu trebuie să se facă nici un fel de speculaţii, pentru că noi avem multă treabă de făcut aici", a conchis brusc Ristea, refuzând să dea vreun verdict în cazul în care i se va cere demisia, alături de colegii săi pesedişti.

Se pregătesc să-i înlocuiască

Şi, pentru că mutarea nu presupune părăsirea funcţiilor în secunda doi după depunerea demisiilor, democrat-liberalii constănţeni au timp să caute înlocuitori pentru directorii propuşi şi susţinuţi de PSD. „Le-am spus colegilor să se gândească şi să facă propuneri pentru instituţiile ce au aparţinut PSD-ului. Situaţia va fi discutată deseară (n.r. ieri seară), în şedinţa Biroului Permanent Judeţean", ne-a declarat preşedintele organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias.

{mos_ri:PSD Constanta}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • de la... 03 Oct, 2009 14:05 da pe domnisoara virginia stefanica nu o baga nimeni in seama? dupa ce a furat de numai stie de ea pe unde are baniii de la taxele locale si mai nou de la mediu? cred ca sunt ascunsi in x5 ul care il detine pe niste firme si apartamente de te crucesti de la vezi!!! spunetimi voi mie de unde are bani bugetara asta? care acum se da lovita si vrea posturi la constanta...saracii de ei
  • MUIU 03 Oct, 2009 10:18 El oare chiar crede cand spune ca a pus bazele invatamantului constantean? Ce rusine, nu mai are masura taranul. Cultul personalitatii nu e inventia lui MIU dar se pare ca il exerseaza bine. Sa plece incompetentii, excrocii si impostorii de MIU, TIMOFTE SI PROASTA DE GHEORGHE la ISJ.
  • surmelis argentina pusa 03 Oct, 2009 03:09 Intra in PNL cu PUSA POENARU ,nu cu mine, ca oricum am interdictie de la PNL-isti sau PNL-iste ,sa am familie ,copii ,rude colegi,colege de munca,prieteni ,prietene, serviciu .Pe d-l IONEL CHIRITA, consilierul orasului Harsova de Constanta,nici mama politiei sau securitatii nu-l da jos, deoarece tine probele de invinuire,ascunse bine, pana intr-o zi ,cand "prostii"se desteapta,surzii aud,iar politia isi face treaba.
  • pt pusa-pnl-ista 02 Oct, 2009 21:47 acum m-am inscris in pnl.vii si tu,sa-l dam jos pe chirita spagarul?
  • surmelis argentina pusa 02 Oct, 2009 20:09 De ce "inteligentii" nu-si tin limba in gura ? si se leaga de PSD-isti ? pentru ca sunt "hiene" de liberali.
  • cetatean 02 Oct, 2009 19:49 dar pe Neagu de la ITM ati uitato?? este sustinuta de PSD (Brailoiu); sa plece javra ca a confudat institutia statului cu mosia ei. Rusine PSD-ului ca sustine asemenea "calamitate".
  • pentru MIU,zis si PINOCHIO 02 Oct, 2009 11:42 mai nene ti s-a inrosit nasul,nu-ti vine sa pleci,ce baze ai pus tu in Constanta,la invatamant? ca ce?esti un politruc si un lingau,un executant de comenzi! ai facut vreun manual,ai castigat vreo olimpiada si n-am aflat noi? etalonul tau sunt pionierii si Cobadinul?esti un frustat .Toti speram sa nu mai veniti inapoi niciodata! RUSINE! RUSINE! -AI FACUT FIZIC SCOLI,PE CARE AI LUAT MILIARDE!
  • z 02 Oct, 2009 11:31 Sa plece Mocanu da la Casa de Asigurari de Sanatate si sa ne lase ca e o jigodie si un tradator!!!!!Huuuuo traseistule,hotule!
  • z 02 Oct, 2009 11:20 Sa plece Mocanu de la Casa de Asigurari de Sanatate!Sa ne lase si sa se duca unde vede cu ochii! Pa Pa Mocanule! Sa nu uiti sa ne scrii!De la un angajat!