Scandal mare la UDTR pe seama candidatului pentru Parlament Muftiul Yusuf Muurat - „Oamenii lui Nicuşor nu m-au lăsat să vorbesc"
Scandal mare la UDTR pe seama candidatului pentru Parlament:Muftiul Yusuf Muurat - „Oamenii lui Nicuşor nu m-auDesemnarea viitorului deputat al turcilor nu părea chiar floare la ureche, de vreme ce, nu o dată, Nicuşor Constantinescu a spus public că actualii parlamentari ai comunităţii turco-musulmane - Amet Aledin şi Iusein Ibram - sunt duşmanii Constanţei, după ce aceştia au susţinut fostul guvern Boc în Parlament.
Cu alte cuvinte, conducerii PSD-ului local i-ar fi conveni ca viitorii deputaţi ai comunităţii să fie oameni „de treabă"... În cazul deputatului UDTR, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Fostul consilier local social-democrat Ali Nurhan a fost desemnat în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Considerat unul dintre promotorii sportului constănţean pe plan intern şi internaţional, Ali Nurhan a contribuit, în calitate de director executiv al clubului constănţean de handbal, la câştigarea a şapte titluri de campioni naţionali, a Cupei României - de două ori, precum şi a Supercupei României - de două ori. Nu de acelaşi tratament a avut parte Nurhan la Conferinţa Naţională a Uniunii Democrate a Turcilor din România, unde, în ciuda presiunilor PSD, cu care Uniunea are un protocol încheiat încă de acum opt ani de zile, acesta nu a reuşit să fie desemnat în calitate de candidat la alegerile parlamentare din luna decembrie. Cel mai probabil, fostului director executiv al HCM nu-i va rămâne drept consolare pentru următorii patru ani decât insigna de senator dăruită simbolic de social-democratul Nicolae Moga. Ali Nurhan nu a primit decât 30 de voturi din partea etnicilor turci, în timp ce actualul deputat UDTR, Iusein Ibram, a fost votat de 110 delegaţi, ceea ce face ca acesta să fie în continuare candidatul Uniunii pentru parlamentarele din decembrie 2012.
Preşedintele UDTR, Osman Fedbi, susţine că lucrările Conferinţei au fost corecte, votul de asemenea, şi cel mai bun a câştigat. „Cred că Ali Nurhan va rămâne alături de Uniune, a fost timp de opt ani de zile consilier din partea UDTR, nu ar avea motive să părăsească Uniunea", spune Fedbi. Deşi s-a vehiculat că unul dintre motivele pentru care Nurhan nu ar fi primit voturile turcilor ar fi fost originea sa tătară, Fedbi susţine că cel mai proaspăt cetăţean de onoare al municipiului Constanţa provine dintr-o familie mixtă turco-tătară.
Lui Nurhan nu-i rămâne decât UMTTM sau PSD
Şi noua uniune recent constituită are, coincidenţă sau nu, cam aceleaşi vederi pe termen lung şi vizează o colaborare concretă cu UDTR, pentru a putea participa în alegeri. „Nu ştiu pe cine vom susţine la parlamentare, depinde şi de comunicarea pe care o vom avea cu fraţii de la celelalte uniuni şi cu domnul Mazăre, căruia vreau să-i transmit că alături de armata mea suntem gata să-l urmăm dacă va fi nevoie", spune Ali Tair, preşedintele Uniunii Minorităţii Turco-Tătare Musulmane. În ziua Conferinţei Naţionale a UDTR, Tair anunţa public că îl susţine pe Ali Nurhan, cu toate că în mediile minorităţilor se vorbeşte despre un anume domn Pascu pe care Tair şi-ar dori să-l promoveze în parlament. Deocamdată, UMTTM nu are recunoaştere la nivel guvernamental. În ultimă instanţă, PSD ar putea fi ultima soluţie pentru Ali Nurhan, dacă acesta va dori neapărat să devină parlamentar. Vicepreşedintele PSD Constanţa, Decebal Făgădău, a precizat însă că la PSD nu a început deocamdată desemnarea candidaţilor şi nu are cunoştinţă dacă Nurhan va primi sau nu un Colegiu pentru toamna parlamentară.
Constantinescu şi Făgădău, reprezentanţi ai administraţiei la Conferinţa UDTR?!
Cu toate că nu mai este un secret pentru nimeni prietenia care-l leagă pe şeful administraţiei judeţene, Nicuşor Constantinescu, de fostul director executiv al HCM Constanţa, Ali Nurhan, oficial, Nicuşor ar fi fost invitat la Conferinţa UDTR în calitate de reprezentant al administraţiei şi nu ca om politic. La fel şi viceprimarul Decebal Făgădău. „Deşi PSD are încheiat un protocol cu UDTR, noi am fost invitaţi în calitate de oameni de administraţie. De altfel, în cuvântul meu, am salutat membrii etniei şi am explicat că am copilărit şi că-mi desfăşor activitatea printre membri etniei, ceea ce mi se pare excelent. Noi nu am fost acolo să facem politică, ci în calitate de oameni de administraţie, însă ne-am simţit jigniţi de faptul că Muftiul Cultului Musulman a vorbit asistenţei în limba turcă, a făcut campanie actualului deputat al minorităţii şi din ce ni s-a tradus ne-ar fi adresat şi reproşuri. De aceea, noi am părăsit sala şi domnul preşedinte s-a supărat, cu atât mai mult cu cât Primăria a avut grijă de etnicii turci şi le-a oferit prin intermediul PSD chiar şi un post de consilier", spune Făgădău.
Muftiul Muurat: „Am avut discursuri în limba turcă şi în limba română, oamenii lui Nicuşor nu m-au lăsat să vorbesc!"
Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, ne-a declarat că lucrurile ar fi stat cu totul altfel la Conferinţa Naţională a UDTR. „Noi ne-am adunat la acest eveniment pentru a desemna în mod corect viitorul candidat al Uniunii. Mesajul meu a fost de unitate, că indiferent cine este preşedinte, deputat sau muftiu, datoria noastră este să promovăm identitatea şi valorile religioase ale comunităţii noastre fără să fim influenţaţi politic. Ori Nicuşor asta a dorit, să influenţeze votul în favoarea lui Ali Nurhan şi a adus în sală interlopi care nu au nicio legătură cu Uniunea. Pentru ei a fost o surpriză că domnul Nurhan nu a fost desemnat candidat", susţine Muftiul Muurat. În legătură cu acuzaţiile de campanie electorală în favoarea actualului deputat al UDTR, Iusein Ibram, Muurat spune că nu a făcut altceva decât să mulţumească deputaţilor UDTR şi UDTTMR pentru contribuţia adusă comunităţii. „Domnul deputat a ajutat comunitatea. Cu sprijinul său, geamia din Kogălniceanu a fost finalizată într-un an, asta nu e campanie electorală. În schimb, domnul Constantinescu a venit la conferinţă să ne ţină lecţii de politică şi să ne acuze deputaţii că au votat în favoarea guvernului Boc. Noi nu acceptăm politica în faţa comunităţii", a mai spus Muftiul. În privinţa discursului în limba turcă, Iusuf Muurat dezminte că s-ar fi adresat delegaţilor UDTR doar în limba maternă. „Eu am avut două discursuri, unul în limba turcă, pentru că la şedinţă erau prezente şi oficialităţi ale statului turc, şi altul în limba română, pe care nu l-am mai putut citi din cauza oamenilor aduşi de Constantinescu, care nu mi-au mai dat voie să vorbesc. În plus, domnii Constantinescu şi Făgădău au beneficiat de servicii de translator. Adevărul este că Nicuşor Constantinescu nu a onorat nicio invitaţie a comunităţii musulmane, cel puţin de şapte ani de zile de când eu sunt Muftiu. Asta le-am reproşat şi nu este o acuzaţie, este un adevăr", a conchis Iusuf Murrat.
Nicuşor l-a ameninţat pe Muftiu?!
Surse participante la şedinţa UDTR susţin că, enervat, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, l-ar fi ameninţat pe Muftiu în timpul şedinţei. Nicuşor Constantinescu nu a putut fi contactat deşi i s-a transmis şi un mesaj, la care acesta a răspuns: „Vă sun când pot". În situaţia în care vom avea un punct de vedere, acesta va fi publicat într-una din ediţiile viitoare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp