Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:30 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scoala periculosilor

ro

15 Mar, 2008 00:00 2339 Marime text
1205522529.jpg

Romeo Tecau, seful Serviciului Comunitar Constanta, spune ca, in prezent, majoritatea scolilor de soferi se afla in situatia de a ramane fara licente de functionare * Motivul: doar 10-20% din candidati obtin permisul de conducere in urma examinarii

In mare parte, vina o au instructorii dezinteresati, dar si autoritatile locale, care se fac ca nu vad aceste probleme. Conform statisticilor, autoritatile implicate in evaluarea invataceilor intr-ale soferiei trebuiau sa puna piciorul in prag si sa ridice licenta acelor scoli care nu dau randament. In sprijinul acestora vine si Ordinul 1856 al ministrului Transporturilor, din 2005, care impune suspendarea licentei de functionare a scolilor cu procentaj mic de promovabilitate. Realitatea este, insa, destul de dureroasa. Nimeni nu inchide aceste scoli, ba chiar se tot autorizeaza, de la luna la luna, altele noi. Seful Serviciului Comunitar Constanta, Romeo Tecau, sustine ca se are in vedere rezolvarea acestei probleme. "Sunt prea multe cazurile in care cursantii acestor scoli nu trec testarile. De aceea, si noi si Prefectura am decis ca nu ar fi o solutie sa le ridicam licenta de functionare, deoarece in aceasta situatie sunt majoritatea scolilor de soferi. Incercam pe cat posibil sa facem ceva sa le creasca promovabilitatea. Fara o interventie a autoritatilor si a scolilor de soferi, nu se va putea remedia nimic", a declarat optimist Tecau.

Prefectul ia atitudine

Satul sa se tot arate cu degetul spre judetul pe care il conduce, prefectul Danut Culetu a cerut lamuriri pe tema permiselor auto. Acesta vrea sa stie cum de a scazut promovabilitatea si cum vad patronii scolilor de soferi iesirea din aceasta criza. "La cererea prefectului, lucram acum la realizarea unui raport cu privire la solutionarea crizei. Prefectul Culetu este interesat de acest subiect si este hotarat sa se implice in solutionarea lui", a precizat Romeo Tecau. La discutiile cu prefectul sunt invitati reprezentantii Serviciului Comunitar, care se ocupa de permisele auto, cei de la Autoritatea Rutiera Romana si, nu in ultimul rand, scolile de soferi. "Prefectul ne va convoca la dezbateri, dar va tine mortis sa vina si scolile de soferi si Autoritatea Rutiera Romana. Acesta vrea personal sa vada opinia lor si solutiile pe care le au. Noi vom fi prezenti cu siguranta la dezbateri, dar mai greu va fi cu scolile de soferi", a conchis Tecau.

Sindicatul instructorilor face front comun

Subiectul nu este strain profesorilor de soferie afiliati la Organizatia Nationala a Instructorilor Auto. Liderul acestora pe judetul Constanta, Vasile Budu, sustine ca vina este in mare parte a ARR-ului, care da unda verde scolilor de soferi si instructorilor particulari, dar si viitorilor conducatori auto, care nu dau doi bani pe aprofundarea teoretica. "Exista Ordonanta 1856, care da dreptul organelor abilitate sa ridice avizul de functionare al scolilor care nu au un procent bun de promovare. Aceasta nu este valabila, deoarece nu are prevazute si normele de aplicare. Asa ca fiecare face ce vrea si, zi de zi, apar instructori care practica aceasta meserie ca pe un hobby. E vina celor de la Autoritate ca fac instructori pe banda rulanta. Acum 13 ani, cand am dat eu examen pentru a fi instructor, din 52 de inscrisi, au promovat doar 16. Acum, insa, promoveaza toti. Incep cursul trei, patru si promoveaza 40", sustine Vasile Budu. Dupa spusele acestuia, ARR pregateste pe banda instructorii scolilor de soferi, pentru ca au si ei interese. "Astazi ajungi mai repede instructor decat sofer, si e normal, deoarece ARR-ul are interesele lui. Si mai vrem si calitate!", explica instructorul Budu.

Autoritatea Rutiera dezminte acuzatiile

Asemenea acuze nu au fost tocmai pe placul reprezentantului Autoritatii Rutiere Romane, Marian Butnaru. Acesta afirma destul de raspicat cum ca nu ARR-ul raspunde de proasta pregatire a viitorilor soferi, ci Serviciul Comunitar si Prefectura. "Cine v-a spus asa ceva, v-a dat informatii gresite. Toti elevii scolilor de soferi care trec de sala iau si examenul practic. De restul examenelor se ocupa Tecau si Prefectura", a spus Marian Butnaru. Cat despre instructori... "Nu e adevarat ca avem asa multi instructori. Lunar avem trei sau patru, restul sunt la reexaminari. Sunt chiar putini pentru cererea care exista", a conchis Butnaru.

Scris de: {autor}Elena STERIAN{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii